Etape-cykelløbet Catalonien Rundt – Volta a Catalunya - køres 18.-24. marts. Se hvad Jesper Sørensen skriver om ruten, favoritterne og outsiderne...
Årets Catalonien Rundt har stort potentiale: Ruten ser særdeles god ud, ligesom feltet også er ret interessant, blandt andet fordi den forsvarende Tour de France-vinder, Bradley Wiggins, stiller til start.
Han vil dog nok blive presset hårdt af folk som Joaquim Rodriguez, Ryder Hesjedal, Michele Scarponi og Alejandro Valverde. Danske Jakob Fuglsang kan også få en rolle.
Tips
Følg BetXperts cykeleksperter og deres eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):
Odds
Søndag er der - så vidt redaktøren kan se - endnu ingen bookmakere med odds på Catalonien Rundt. Lad os håbe at der trods alt kommer h2h-odds hen ad vejen. Hos bookies som Bet365*, Sportingbet, Unibet*, Ladbrokes...
Ruten
Catalonien Rundt er et syvdages etapeløb, der køres fra mandag den 18. marts og frem til søndag den 24. marts, hvor løbet slutter i Barcelona. Der er ingen enkeltstarter eller holdtidskørsler, men derimod to reelle bjergafslutninger, der i den grad bør åbne løbet. Der er ingen bonussekunder i løbet, så enhver placering tæller. Hvis man tidsmæssigt er helt lige, så bliver det nemlig afgjort mellem hvilke ryttere, der har de laveste etapeplaceringer (en placering som nummer 7 er fx bedre end en placering som nummer 87).
Det er værd at bemærke sig, at sidste år blev ”ødelagt” af vejret. En nøgleetape blev neutraliseret på grund af sneen, og det endte med at Albasini vandt løbet. Flere løb i denne sæson har oplevet sneproblemer.
1. etape bør ende i en spurt. Der er en lille knold cirka 20 kilometer fra mål, men den kommer feltet næppe til at mærke – det hele bør være samlet til finalen, hvor de hurtigste ryttere skal kæmpe om sejren. Lidt samme opskrift må ventes på 2. etape, der er endnu fladere end første. Sprinterfeltet er dog ikke det bedste, hvorfor holdene kan blive snydt af et udbrud.
På 3. etape skifter vi dog terræn og bevæger os over i bjergene. Tredje etape slutter på Vallter2000, der slutter i lidt over 2000 meters højde. Det er en hård stigning på 12 kilometer, der måler 7,8 %. Klassementsrytterne kommer til at lege her for første gang.
Dagen efter på 4. etape venter en lidt hårdere etape. Der er således flere stigninger før den sidste stigning op ad Port Aine, der er 18,9 kilometer lang og stiger i snit 6,5 %. Tidligere på etapen er Port del Canto, der godt nok ikke er så hård med en stigningsgrad på 4,8 %, men som derimod er lang med 24,6 kilometer.
Herefter vender vi tilbage til det fladere terræn. 5. etape går enten nedad eller ligeud de sdiste 75 kilometer, så igen bør det være en dag for sprinterne. 6. etape er lidt anderledes. Halvvejs inde på etapen er der en stigning på 11 kilometer, der stiger 4 % i snit og kort før mål venter der også en 6,1 kilometer lang stigning med 4,8 % i snit. Etapen slutter dog med en nedkørsel, men det kan være en lumsk etape.
7. etape slutter i Barcelona og er lige lidt over 120 kilometer lang. Også her må man forvente en massespurt, der afslutter løbet.
Favoritterne
Joaquim Rodriguez, Katusha
På trods af fraværet af bonussekunder på målstregen, så vurderer jeg stadig Joaquim Rodriguez som løbets favorit. Det er særligt fordi, der mangler en enkeltstart. Det er klart, at det havde været at foretrække med bonssekunder, men Joaquim Rodriguez kan stadig udnytte sin hurtige spurt til at vinde løbet.
Meget få ryttere har nemlig hvad der skal til, for at kunne sætte Joaquim Rodriguez, og hvis man ikke får sat ham før målstregen, så kan han udnytte sin acceleration til at få et hul på et par sekunder ned til konkurrenterne. Hvis han fx kommer til stregen med Wiggins, så kan han via sin eksplosivitet få et hul på et par sekunder.
Rodriguez har dog en svaghed, og hvis netop Wiggins er på højt niveau, som han var i hele 2012, så kan Team Skys evige hurtige tempo op ad stigningerne være noget, der kan være med til at sætte Rodriguez. Rodriguez er en eksplosiv rytter, og det at køre op ad et bjerg i et fast tempo er ikke det bedste for ham.
Alejandro Valverde, Movistar
Det er lidt det samme for Valverde, der ligeledes kan bruge hurtigheden til at lave et hul på de sidste meter. Det er naturligvis ikke det eneste Valverde kan, men det blivre hans styrke i dette løb.
Han har tidligere vist god form i sæsonen, og han har blandt andet vundet Vuelta a Andalucia, hvor han også vandt to etaper. I sidste sæson, der var hans comebacksæson, viste han sig også ssom en stærk klatrer i Vuelta a España, og medmindre vejret er skidt som sidste sæson, så forventer jeg at se Valverde med helt fremme: Særligt med tanke på at Ardennerklassikerne venter lige om hjørnet.
Hvis han kommer til stregen med Rodriguez, så forventer jeg at Rodriguez er den hurtigste. Til gengæld kunne jeg sagtens forestille mig, at Valverde kunne holde Rodriguez’ hjul uden at tabe sekunder, og dermed skal det afgøres via etapeplaceringer undervejs – her er Valverde nok lidt stærkere.
Øvrige favoritter
Michele Scarponi, Lampre-Merida
Under Paris-Nice viste Michele Scarponi, at han var meget stærk, og han har tidligere vundet løbet (efter at Contador blev frataget 2011-sejren). Han plejer at være stærk på den her tid af sæsonen, og efter hans kørsel i Paris-Nice ser jeg ingen grund til, at han ikke skal være med helt fremme her også.
Til gengæld viste han også i Paris-Nice, at han fortsat ikke er den kløgtigste rytter i feltet. Han mangler af og til lidt forståelse for taktik, og han kører ofte på styrke. Men Scarponi virker stærk, og det er sjældent han brænder helt af, hvorfor et topresultat kan forventes.
Bradley Wiggins, Team Sky
I 2012 holdt Bradley Wiggins et drønhøjt niveau hele sæsonen i både bjerge og enkeltstarter. I år har han indtil videre kun kørt Tour of Oman, hvor han var helt usynlig, og det faktum, at der ikke er nogen enkeltstart i dette løb, svækker også hans resultater.
Men jeg tror ikke på, at han vil fortsætte med at lege i gruppettoen. Hans motivation er givetvis en lidt anden, end den var for en sæson tilbage. Efter Tour-sejren tog hans sig lidt flere friheder, end han havde gjort op til det franske løb, men Wiggins har absolut ikke lyst til at lege i bagerste gruppe hele vejen indtil Giro d’Italia. Hans sæson begynder her, tror jeg, særligt fordi han gerne vil gøre det godt i Liege-Bastogne-Liege.
Kan han vinde? Nej, det tror jeg ikke. Han mangler enkeltstarten til at skabe forskellen, men ham og Team Sky kan sætte et voldsomt tempo, som måske kan vriste alle konkurrenterne af.
Ryder Hesjedal, Garmin-Sharp
Sidste års Giro d’Italia-vinder, Ryder Hesjedal, indleder sæsonen i Catalonien Rundt. Jeg kan måske godt tvivle lidt på hans niveau i første løb i sæsonen, men han bør nævnes her, for hvis han er i gang med at forberede sig til Giroen, så bør hans form være ganske fin.
Han har tidligere gjort det ret godt i Volta a Catalunya, og helt tilbage i 2006 blev han nummer fire for Phonak i løbet, hvilket var hans første store resultat. I 2010 blev det til en sjetteplads for canadieren. Hvis han skal have et resultat i år, så skal han nok gøre det via en ukuelig fight.
Chris Horner, RadioShack-Leopard-Trek
Chris Horner er efterhånden ældgammel, men han fortsætter med at præstere. I år blev han nummer seks i Tirreno-Adriatico, og tilbage i 2011 blev han nummer 3 i Catalonien Rundt. Normalt plejer han at gøre det godt i de spanske etapeløb på en uges tid, og det er svært at se, hvorfor han ikke skulle gøre det igen.
Det er hans stabilitet, der skal bære ham. Jeg tror ikke på, at han kan vinde, men den 41-årige amerikaner har absolut endnu et stort resultat tilbage i sig. Man skal tænke på, at han i Tirreno-Adriatico kørte mod de helt store Tour-favoritter, så jeg forventer han kan ende omkring 5. pladsen, hvis alt flasker sig for ham.
Robert Gesink, Blanco Pro Cycling
Hollandske Robert Gesink havde vist fin form før Paris-Nice, men i det franske etapeløb var der intet, der gik hans vej: Dårlige placeringsevner, maveonde og vattede angreb var hvad han fik vist. Til sidst måtte han dog også udgå med sygdom, men Gesink skulle være tilbage igen.
Jeg har svært ved at afskrive ham helt, fordi når alt spiller for Gesink, så er han på et meget, meget højt niveau. Desværre for ham er der bare ofte noget galt, der hindrer ham i at nå det niveau, han besidder.
Hvis han rammer sit højeste niveau, så kommer han til at drille i det her løb. Så har han vinderpotentiale – men det kræver en koncentreret præstation i syv dage af Gesink, og man må nok indrømme på nuværende tidspunkt af hans karriere, at ikke meget peger i den retning for hollænderen.
Jurgen van den Broeck, Lotto-Belisol
Jurgen van den Broeck har egentligt også vist god form i denne sæson – nummer 5 i Tour de San Luis og nummer 2 i Vuelta a Andalucia. Han ender alligevel ofte med at blive en meget overset rytter, fordi han ufatteligt sjældent vinder.
Jeg tror heller ikke han vinder her i Catalonien, men han har stabiliteten til at snige sig på podiet. Sejren her i Catalonien skal dog grundlægges på angreb og styrke, og jeg tvivler på at Jurgen van den Broeck har det format lige nu.
Øvrige interessante ryttere
Feltet i Catalonien Rundt er uhyre interessant, for der er yderligere ni ryttere, som jeg synes, der er værd at holde øje med. Af forskellige årsager er deres chancer dog en anelse formindsket.
Steven Kruijswijk fra Blanco Pro Cycling har endnu ikke helt vist så meget i denne sæson, men han har bestemt potentialet til at få et godt resultat med hjem, hvis Robert Gesink ikke er helt klar. Generelt er der mange gode løjtnanter i dette løb. Hos Katusha har de Denis Menchov, der viste god klatrerform i Paris-Nice, og såfremt Joaquim Rodriguez mod forventning ikke er helt klar, så tager han over.
Også hos Team Sky har man en stærk løjtnant i form af Rigoberto Urán. Det er muligt at Wiggins ikke er helt klar, og så vil Urán være klar til at tage over som kaptajn. Ligeledes er billedet det samme for Tiago Machado fra RadioShack-Leopard-Trek, der er Horners bedste hjælper.
Vi har også den interessante colombianer, Nairo Quintana, der på en god dag er en af feltets bedste klatrere – men i dette løb er han Alejandro Valverdes luksushjælper.
Herudover har vi også Jose Rujano fra Vacansoleil, men det er tvivlsomt hvad vi skal forvente os af ham. Det er marts, og der er meget koldt på toppen af bjergene, hvor der må forventes at være sne – og så er Rujano elendig. Han er en humørrytter, og mest sandsynligt er det at han gemmer sig alle syv dage i Catalonien.
Tager man de danske briller på, så er Contadors tidligere håndlanger, Daniel Navarro fra Cofidis interessant. Han har vist en rimelig fin form, og på hjemmebanen i Spanien har han fået kaptajnrollen hos Cofidis. Han kan på en god dag overraske ganske fint. Team Saxo-Tinkoffs bedste bud på en rytter i toppen af klassementet er Nicolas Roche, der dog viste at han mangler en anelse i Paris-Nice. Han får blandt andre Chris Anker Sørensen ved sin side.
Slutteligt har vi danske Jakob Fuglsang som Astanas kaptajn. Han kører godt nok med Janez Brajkovic, men hvis han er ovre mavesygdommen, så kan vi få lov at se Fuglsang i en kaptajnrolle og få en forsmag på sommerens Tour de France.