Det klassiske italienske cykelløb Milano-Sanremo køres søndag 18. marts. Se vinder-oddsene og hvad cykelekspert Jacob Nordestgaard skriver om ruten, favoritterne og outsiderne...

Søndag køres den norditalienske cykel-klassiker Milano-Sanremo. Hele 298 km skal tilbagelægges, før vinderen kan kåres efter cirka syv timers udmattende kørsel.

 

De sidste tre års vindere er Simon Gerrans (2012), Matthew Goss (2011) og Oscar Freire (2010), hvilket giver et billede af uforudsigeligheden ved løbet. Løbet kan nemlig blive vundet af forskellige ryttertyper, hvilket gør det til noget særligt.

 

Selv om forskellige ryttertyper kan vinde, tegner der sig dog et billede af, at feltets sprintere har størst chance for at triumfere. Hvis man ser på de sidste 12 udgaver af løbet, er otte af dem således endt i en massespurt. De to seneste år er det dog en mindre gruppe, der er løbet med sejren. Sidstnævnte scenarie tror jeg også mest på i år.

 

Der er nemlig lagt i kakkelovnen til en af de hårdeste udgaver til Milano-Sanremo – især hvis det regner. Det er ikke længere nok at lægge pres på sprinterne – holdene skal også koncentrere sig om fænomenet Peter Sagan, årets hidtil bedste, og prøve at slå ham. Det gøres ved at angribe.

 

Min tiltro til en massespurt er altså ikke særlig stor i år, hvilket min gennemgang af favoritterne nedenfor vil bære præg af. Derudover vil der nok være et par semi-kontroversielle valg af favoritter og outsidere imellem. Husk, at det er en personlig vurdering og alt andet end facit.

Tips

Følg BetXperts cykeleksperter og deres eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

Odds

Vinder

Sagan 2,5 Bet365*, Ladbrokes, Unibet*

Cavendish 9,5 Sportingbet

Goss 15,0 Ladbrokes, Unibet*

Cancellara 17,0 Unibet*

Pozzato 19,0, Bet365*, Ladbrokes, Sportingbet

Gilbert 21,0 Bet365*, Ladbrokes

Nibali 28,0 Unibet*

Greipel 26,0 Ladbrokes

Hushovd 34,0 Ladbrokes

Hagen 34,0 Bet365*, Sportingbet

Vinder-nationalitet

(Hentet hos Ladbrokes)

Slovakisk 2,5

Italiensk 5,0

Britisk 6,0

Belgisk 7,5

Australsk 8,0

Tysk 11,0

Enhver anden 4,5


Ruten

Ruten er præget af brede veje og fladt terræn krydret med bakker på den sidste tredjedel af ruten. Det er nok på disse stigninger, løbet afgøres. Bakkerne i sig selv er ikke de allerhårdeste i cykelsporten; de er faktisk til at have med at gøre. Men på en så lang rute er alle stigninger en udfordring.

 

Det begynder for alvor at blive intenst på Cipressa-stigningen, der rammer med godt 30 km til mål. Stigningen har en gennemsnitlig stigningsprocent på 4,1 over 5,7 km. Der er altså ikke tale om en særlig stejl stigning. Det er dog altid her, vi ser nogle af favoritterne rykke på sig og ligeledes en udskillelse i feltet.

 

Det afgørende punkt indtræffer dog med 10 km til mål: Poggio. En 4 km lang stigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på 3,7. Her vil vi nok se en hidsig positionskamp om at komme først over toppen og først ned ad en hæsblæsende nedkørsel. En gruppe vil sandsynligvis løsrive sig, og denne vil blive jagtet af feltet helt til målstregen.

Vejret

Vejret kan vise sig at blive en vigtig faktor. Vi så, hvordan regnen skyllede ned over Tirreno-Adriatico, hvilket gjorde løbet meget hårdt og fik over en tredjedel af løbets ryttere til at stå af før tid.

 

Der meldes i målbyen Sanremo om moderat regn og temperaturer på maksimum 7 grader. Hvis det regner hele dagen, bliver de 300 km meget hårde, hvilket sandsynligvis vil dømme de fleste sprintere ude af kampen. Der skal helt sikkert holdes øje med vejrudsigten op til løbet.

Favoritten

Peter Sagan (Cannondale)

Normalt ville der være et afsnit med de tre-fire største favoritter. Problemet er blot, at der til dette års udgave af Milano-Sanremo er en rytter, der overskygger dem alle: Peter Sagan. Han har nærmest gjort rent bord indtil videre i sæsonen. Det er blevet til to suveræne etapesejre i Tour of Oman og to etapesejre i det netop overståede Tirreno-Adriatico med 6. etapes sejr som den mest imponerende på etapen i Porto Sant'Elpidio.

 

Det var etapen, hvor 52 ryttere valgte at udgå på grund af det dårlige vejr og ikke mindst de vanvittigt høje stigningsprocenter på op mod 30. Det var Sagan dog ligeglad med og triumferede således på suveræn vis. Derudover har han vundet GP Citta di Camaiore og er endt nr. 2 i Strade Bianche, hvor han hjalp holdkammerat Moreno Moser til sejr.

 

Der er ikke længere tvivl om, hvorvidt Sagan er udholdende nok til 300 km. Det beviste han både i sidste års udgave af løbet med en fjerdeplads, hvor han sandsynligvis havde vundet, såfremt Fabian Cancellara ikke førte alene an i udbruddet. Han beviste det således endnu en gang på den omtalte 6. etape i Tirreno-Adriatico.

 

Hans hurtighed i en spurt mod de stærkeste sprintere ser også ud til at være forbedret. Etapen skal blot være hård nok – hvilket Milano-Sanremo bør være garant for at være.

 

Når det så er sagt, så er Sagans favoritværdighed heller ikke større, hvorfor det ikke ville være en overraskelse, såfremt han vinder. Alt kan ske i cykelsporten og i særdeleshed i et løb som Milano-Sanremo. Men i et så uforudsigeligt løb som dette er hans favoritværdighed bemærkelsesværdigt stor.

Øvrige favoritter

Thor Hushovd (BMC Racing Team)

Efter et 2012 præget af sygdom er Oksen fra Grimstad tilbage. Han har med en etapesejr i Tour du Haut Var vist god form her tidligt på sæsonen. Hans form skal toppe til brostensklassikerne med Paris-Roubaix som hovedmål. Formen ser dog allerede nu ud til at være god. Det underbygges af Hushovds flotte kørsel på den hårde 6. etape i Tirreno-Adriatico, hvor over 52 ryttere som bekendt udgik. Det gjorde nordmanden dog ikke og sad således med fremme.

 

Hushovd er sandsynligvis BMC’s bedste bud på en topplacering, selvom man også har en Phillipe Gilbert og en Greg Van Avermaet, der ligeledes har vist fine takter.

Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step)

Med imponerende kørsel i Paris-Nice har Sylvain Chavanel meldt sig ind som en af favoritterne til Milano-Sanremo. I det franske løb mod solen endte han således som nr. 5 samlet, hvilket er en meget flot placering for en rytter som Chavanel taget et par bjergetaper undervejs i betragtning.

 

Derudover vandt han en etape, hvor han i et decimeret felt efter en hård etape slog sprintere som José Joaquin Rojas og Heinrich Haussler. Milano-Sanremo bliver hårdt i år, hvorfor franskmanden kan få stor glæde af sin hårdførhed.

 

Det kan måske virke mærkeligt at nævne Chavanel så tidligt i optakten, når han kører på hold med Mark Cavendish og Tom Boonen. De har dog begge meldt ud, at de ikke prioriterer løbet særlig højt. Mere om det nede i outsider-afsnittet.

Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol)

En anden rytter, der sad med fremme på den omtalte 6. etape i Tirreno-Adriatico, er belgiske Jürgen Roelandts. Han bliver efter alt at dømme Lotto-Belisols kaptajn, da André Greipel sandsynligvis ikke klarer bakkerne (jeg forventer hård kørsel).

 

Roelandts har dog kun glæde af et hårdt løb. Men det skulle også være muligt. Han har udover at være en hårdfør type også en fin afslutning. Han er kommet sig over øjenskaden, han pådrog sig under Omloop Het Nieuwsblad, og meldingerne går på, at han er opsat på at lave et resultat.

Phillipe Gilbert (BMC Racing Team)

Selvom store resultater i 2013 er få for Phillipe Gilbert, så skal han være med blandt de største udfordrere til Peter Sagan.

 

I sidste års udgave styrtede Gilbert. Men i de forrige Milano-Sanremo’er har belgieren vist imponerende stabilitet med blandt andet to tredjepladser. Det er også mest derfor, at han Gilbert er at finde blandt favoritterne. Derudover har verdensmesteren talt om at droppe Tour de France i år og i stedet satse fuldt ud på klassikerne.

Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard)

Er Fabian Cancellara en vinderkandidat eller bare en kandidat til top3? De sidste to år har schweizeren måttet tage til takke med en andenplads efter to ens scenarier: Han gør det hårdeste arbejde i udbruddet for derefter at blive oversprintet i finalen.

 

Det er altså vigtigt, at Cancellara kommer af sted med en gruppe, hvor der ikke befinder sig en hurtig herre iblandt – eller at han bare kører solo, som vi så i 2008-udgaven, hvor han vandt løbet med et jagtende felt bag sig.

 

Cancellaras 2013-sæson har ikke været prangende. Han har endnu ingen sejre i år modsat 2012-sæsonens to sejre på samme tidspunkt. Det er dog blevet til en fjerdeplads i Strade Bianche, hvilket tyder på fin form. Og til trods en sæsonstart på det jævne må han regnes for et af de bedste bud på en placering langt fremme i dette løb.

Filippo Pozzato (Lampre-Merida)

Sidste års nr 6 Filippo Pozzato har hele fire top10-placeringer i løbet og deriblandt en sejr. Det i sig selv er et tegn på kvalitet. Han har haft en fin sæson indtil videre med sejr i Trofeo Laigueglia og en andenplads i Roma Maxima (hvor han troede, han havde vundet).

 

Han er kaptajn Lampre-mandskabet, som også stiller til start med den rutinerede sprinter Alessandro Petacchi, der skal håbe på en massespurt i en decimeret gruppe.

Edvald Boasson Hagen (Team Sky)

Norske Edvald Boasson Hagens største problem i Milano-Sanremo har været den manglende udholdenhed. Hans bedste placering i løbet er derfor kun en 25.-plads på fire forsøg. Det er naturligvis ikke godt nok.

 

Men i sidste års Tour de France så vi ham ofte føre feltet an som hjælper. Man taler om, at det har hjulpet på hans udholdenhed – han holder simpelthen til mere nu. Efter Tour de France lavede han faktisk to resultater på lange distancer: andenpladsen ved VM (261 km) og sejr i GP Ouest France-Plouay (243 km).

Hvis han kan fortsætte de flotte takter på lange distancer, er han bestemt en kandidat til topplaceringer. Han er succesmandskabet Team Skys kaptajn, hvilket vidner om en vis tro på kvalitet fra nordmanden.

Outsidere

En rytter i rigtig god form er Mauro Santambrogio (Vini Fantini). Senest viste han rigtig fin kørsel både i Tirreno-Adriaticos bjerge, men i særdeleshed i bakkerne. Han kan følge de hurtige ryk på bakkerne og har ligeledes en nydelig afslutning.

 

På Vini Fantini-holdet har man også en normalt stærk Oscar Gatto. Gatto har dog ikke vist helt det samme, som han plejer, hvorfor jeg regner med, at deres bedste bud er Santambrogio.

Franske Yoann Offredo (FDJ) er efter et års pause fra sporten igen klar til at lege. Når jeg bruger ordet ”lege” er det fordi, at det er det, han gør. Han har en fest, når han er på cyklen. Han elsker Milano-Sanremo og har det således godt med lange distancer. Oven i købet er han en af de ryttere, der håber på dårligt vejr. Forvent et alt-eller-intet-angreb fra ham op ad Poggio.

Sidste års vinder Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) skal naturligvis også nævnes. Dog kun blandt outsiderne. Han har ikke haft en lige så god sæsonstart som i fjor. Alligevel er det dog blevet til en etapesejr på kongeetapen i Tour Down Under. Han måtte trække sig fra Paris-Nice med forkølelse, hvorfor man måske ikke skal forvente sig samme flotte kørsel som i fjor fra australieren.

Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) har meldt klart ud, at Milano-Sanremo ikke er et vigtigt løb for ham. Briten vandt ellers løbet tilbage i 2009. Men siden har han ikke vist sig særlig stærk i løbet.

Min tro på Cavendish i dette løb er ikke særlig stor sammenlignet med bookmakernes. Vi så sidste år, hvor sårbar briten var på stigningerne. Da der manglede en tredjedel af løbet, blev han således sat på Le Manie-stigningen, efter at GreenEdge og Liquigas (i år Cannondale) - to af de hold, der havde interesse i at gøre løbet hårdt - satte hårdt tempo. Cavendish sov i timen og var placeret alt for langt tilbage. Sådan vil det altid være, når Cavendish stiller til start i et løb, der ikke er helt fladt – alle andre hold vil prøve at droppe ham på bakkerne.

Cavendish skal håbe på et løb, hvor tingene holdes samlet. Han får brug for al den hjælp, han kan få fra sit stærke Omega Pharma-Quick Step-mandskab, der har flere vinderkandidater til start. Til trods for britens nedprioritering af løbet, skal han naturligvis stadig nævnes da han, hvis han sidder med til sidst, vil være favoritten pga sin hurtige afslutning. Det kan jo være, han blot nedtoner forventningerne for ikke at have alt for stort pres på sine skuldre.

 

Også Cavendishs holdkammerat Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) har nedprioriteret Milano-Sanremo. Han går faktisk så langt som at kalde løbet for god træning op til brotensklassikerne. Boonens udmelding er måske lidt mere pålidelig end Cavendishs, da beligeren op til 2013 er blevet opereret i armen. Han er dog altid farlig i klassikere, hvorfor man aldrig må melde ham ude.

Der er naturligvis et væld af outsidere, som man også kunne nævne. Men jeg har prøvet at fremhæve de mest markante. Deltag gerne i debatten ved at skrive en kommentar til dette fantastiske løb!