BetXpert har taget en snak med sitets tidligere NFL- og NBA-ekspert Lasse Meineche om, hvordan han gebærdede sig i sit tidligere job som oddssætter.
OBS: Flere af spørgsmålene i interviewet tager udgangspunkt i et interview fra sidste år med Lasse Meineche. Den artikel kan du læse her.
Hvad der måske er gået en et par brugeres næser forbi er, at den dygtige NFL- og NBA-ekspert Lasse Meineche ikke længere er tilknyttet BetXpert. Det har han ikke været siden juli, hvor han efter endt uddannelse fik sig et fuldtidsjob.
Hvad der er mindst lige så interessant er, at Lasse Meineche har erfaring som oddssætter på deltid hos en bookmaker med spilletilladelse i Danmark. Dét er grunden til, at BetXpert-redaktionen satte Lasse Meineche stævne.
Vi kom ind på, hvad Meineches opgaver var som oddssætter, hvad bookmakerne holder øje med, når de sætter odds, og ikke mindst hvilke ting bettingentusiasten kunne tage med sig fra sin rolle som ekspert og privat bettor til rollen på den anden side af bordet som oddssætter.
Manglende tid var skyld i bruddet med BetXpert
Inden vi kommer til snakken om det at være oddssætter, vender vi lige hurtigt, hvorfor Lasse Meineche ikke længere er tilknyttet BetXpert som ekspert.
Først og fremmest: Du holdt jo her på BetXpert tilbage i juli måned. Hvordan kan det være?
- Det skyldes, at jeg ikke længere havde tiden til det. Jeg blev færdig med min kandidat her i sommer og fik kort tid efter et fuldtidsjob. Her må jeg bare sande, at når man først har fri klokken 16, og man måske gerne vil en tur i fitnesscenteret samt se nogle venner, så er tiden knap.
- Det var noget andet dengang, hvor jeg studerede og bedre kunne administrere min tid, som jeg havde lyst.
- Hertil kommer også, at min bettingstrategi gik ud på, at jeg stod op tidligt hver mandag morgen (hvor der kommer odds ud på næste rundes NFL-kampe, red.) for at se highlights fra de kampe, jeg ikke fik set i løbet af natten, samt lave mine analyser til næste rundes kampe. Den mulighed havde jeg ikke længere, når jeg skulle møde ind på arbejde mandag morgen.
Lasse Meineche forklarer herefter, at han stadig nød at være ekspert hos BetXpert. Faktisk så meget, at han end ikke så det som et arbejde. Stoppet skyldtes udelukkende nødvendige prioriteringer, lyder det.
Spørgsmålet er nu, om BetXpert og brugerne kan se frem til at se NFL-eksperten i BetXpert-trøjen igen engang i fremtiden.
- Man skal jo aldrig sige aldrig, men efterhånden som tiden går, og der måske kommer nogle børn ind i billedet, så ligger det ikke umiddelbart i kortene. Desværre. Det er megaærgerligt. Det er hårdt at lave den slags prioriteringer, når man er glad for noget, men omvendt er du nogle gange nødt til at træffe et valg og være realistisk, når dit liv ændrer sig.
Oddssætter på Superliga og Premier League
Lasse Meineche arbejdede fra august 2020 til maj 2021 på deltid hos en spiludbyder med dansk spilletilladelse. Her koncentrerede han sig primært om at sætte og justere odds på specialspil til Premier League og Superligaen. Disse spil var typisk kort-spil, hjørnespil, tacklinger, målscorerodds etc.
Eftersom du har fungeret som NFL-ekspert her på BetXpert, vil det umiddelbart være mest nærliggende at tænke, at du også skulle sætte odds på netop den sport. Hvordan kan det være, det var indenfor europæisk fodbold, du blev oddssætter?
- Vores odds på NFL fik vi, ligesom alle andre bookmakere gør, fra en ekstern leverandør. Dermed var det ikke nogen, vi selv gik ind og lavede. Jeg fik dog lov til at lave nogle enkelte specialspil til NFL, men det blev en meget lille fodnote i min karriere som oddssætter.
Siden du kunne være oddssætter på specialspil til Superligaen og Premier League, betyder det så også, at du ser dig selv om ekspert i de to ligaer?
- Ikke decideret ekspert, nej, men jeg har et fint kendskab til de to ligaer. De står da også begge i et pænt plus i mit private regnskab.
Jobbet som oddssætter – mange odds sættes af programmer
Tidligere blev alle odds sat af oddssætterne. Sådan har det efterhånden ikke været i en del år, hvor computerprogrammer har taget mere og mere over.
Hvordan så hverdagen ud som oddssætter på Premier League og Superligaen hos den bookmaker, du arbejdede for? Hvor meget af arbejdet med at sætte odds gøres manuelt, og hvor meget gøres via programmer?
- Langt de fleste odds bliver sat via programmer hos en ekstern leverandør, fordi det er det mest tidseffektive. Her snakker vi om 1X2-, over/under-, halvleg/fuldtid-odds og den slags.
- Det, jeg var med til at sætte odds på, var kort-spil, hjørnespark, spillerspecials og så videre til Superligaen og Premier League. Spillerspecials kan eksempelvis være odds på, at en spiller skal score på hovedstød eller udenfor feltet. De odds lavede vi altid selv.
Hvordan gøres det helt præcist? Havde I en statistikdatabase, du kunne gøre brug af?
- Der var nogle statistikker til rådighed, ja. Dog ikke nogen interne af slagsen, men i stedet offentligt tilgængelige, som enhver bettor også kan benytte sig af.
- Herudover tager man som oddssætter også højde for aktørens form og spiller- såvel som hold-match-up. Hvis eksempelvis FC Midtjylland spiller mod FC Nordsjælland, så er her nogle klare ”alarmer”, der skal tages højde for.
- Tag for eksempel Erik Sviatchenko. Han er muligvis ligaens bedste header, og FC Nordsjælland er samtidig ret svage, hvad angår dødbolde og særligt hovedstød. Her vidste vi, at oddset altid skulle sænkes på Erik Sviatchenko til at score på hovedstød, i forhold til hvad han gav ugen forinden.
Lasse Meineche forklarer endvidere, at bookmakeren, han var ansat hos, generelt kørte med de samme odds på specialspillene uge efter uge. Man skimmede bare oddsene hver uge for at sikre sig, at der ikke var åbenlyse fejl.
Når man som bookmaker får eksempelvis 1X2-oddsene fra en ekstern leverandør, retter man så selv oddsene lidt til indimellem, fordi man ikke synes, at de sidder helt i skabet?
- Så skal det være noget, som er helt grelt. Ellers lader man typisk bare markedet styre udviklingen. Det er dog normal kutyme, at man som bookmaker retter lidt til, hvis der bliver behov for det i forbindelse med risikostyring.
- Lad os sige, vi har en kamp mellem F.C. København og Brøndby, og der er kommet ekstremt mange penge på FCK, så kan man godt finde på at hæve oddset på Brøndby for at gøre et spil på dem mere attraktivt. Dermed spreder du din risiko lidt mere ud. Dette (at man hæver oddset på Brøndby, red.) kan sagtens ske, selvom oddset på Brøndby måske er på vej nedad i det øvrige marked.
Forskelle og ligheder mellem privat bettor og oddssætter
BetXpert var interesserede i at høre noget mere om forskellen og lighederne ved at være privat bettor og på at være oddssætter. Derfor gravede vi ned i interviewet fra sidste år, hvor Lasse Meineche netop fortalte om, hvordan han gebærdede sig i sin rolle som privat bettor og ekspert, og lod den tidligere ekspert forholde sig til forskellene og lighederne.
Du nævnte sidste år, at du inkorporerer det personlige aspekt, når du selv spiller – hvor meget lægger en bookmaker vægt på den slags ting?
- Vi brugte ikke tid på de personlige forhold som sådan. Vi undersøgte ikke, om spillerne havde mistet et familiemedlem, var gået fra kæresten, havde været i byen dagen forinden eller andet.
Du sagde ligeledes i interviewet fra i fjor, at du som ekspert kiggede meget på matchups i kampene, når du skulle finde dine spil. Hvor meget kigger man som oddssætter på disse ting?
- Det kigger man ret meget på. Både holdene som helhed overfor hinanden såvel som enkelte spillere overfor hinanden. Tager vi eksempelvis hjørnesparkspil, har du med i overvejelserne, om det er hold, som står meget højt på banen, om de spiller med wingbacks, og om det er hold, der er svage mod baglinjen. Sådanne ting har man som oddssætter altid med i baghovedet.
- Derfor er det vigtigt at have et indgående kendskab til de ligaer, som man sætter odds på.
Hvad vil det sige at være svag mod baglinjen? Kan du komme med et eksempel herpå?
- Det kan være, hvis et hold er ramt af skader på backpositionerne og derfor eksempelvis er nødsaget til at stille med en langsom midterforsvarer i stedet. Dette burde være lig med øget sandsynlighed for flere hjørnespark.
Så når du ser diverse eksperter, både her på BetXpert og andre sites, anbefale gult kort til Spiller X, fordi han står overfor Spiller Y, som eksempelvis er hurtig og/eller dygtig til at drible, så har bookmakeren allerede dette med i oddset, hvis arbejdet er gjort ordentligt?
- Ja, det har bookmakeren som regel. Der kan dog ske det, at de overser nogle ting. En oddssætter har ikke nødvendigvis altid et overblik over alt, så der kan selvfølgelig opstå huller. Det er så det, man som spiller skal forsøge at udnytte, når det sker.
Skulle du som oddssætter have styr på alle holdene i Superligaen og Premier League?
- Ja, det var alt eller intet. Der er ikke noget med, at man deler nogle hold ud til de personer, som måske følger de enkelte hold mere end andre. Vi var fælles om det hele, og vi havde altid muligheden for at sparre med hinanden. Dette er også til stor forskel fra, da jeg var NFL-ekspert hos BetXpert. Her udvalgte jeg 16 ud af de 32 hold, som jeg ville vide alt om. Alt.
Et utal af kendte bettorer har gennem årene fortalt her på BetXpert og andre sites, at de gør meget brug af et netværk, når de skal finde de gode spil. Sådan forholder det sig ikke særlig ofte, når bookmakerne skal sætte odds, forklarer Lasse Meineche.
- Modsat den private bettor er det faktisk ikke så ofte, at oddssætteren bruger sit netværk til at finde ud af, hvordan oddsene skal være. Når det så alligevel gør sig gældende, vil det typisk være i forbindelse med eksempelvis pokalturneringen i fodbold. Her er der masser af små hold med, hvorfor det kan være svært for den almene bettor såvel som oddssætter at vide noget om trupnyt.
- I de store ligaer er det sværere at få en edge på insiderviden. Det meste ligger som regel tilgængeligt online, hvorfor det er det, som bookmakeren primært baserer sin viden på.
En måde, hvorpå bookmakerne sikrer sig, at de ikke sover i timen angående deres odds, er ved at krydstjekke oddsene hos markedets øvrige odds.
- Som oddssætter går du desuden ind og krydstjekker odds hos andre bookmakere. Du sørger simpelthen for, at du ligger nogenlunde på niveau med det øvrige marked. Er dette tilfældet, går du ud fra, at dine odds ligger ganske fornuftigt.
Tiden er den største forskel
Jeg ved fra det tidligere interview, at du elsker at nørde med tal – hvordan har du kunnet bruge det i hvervet som oddssætter såvel som i din higen efter at slå bookmakerne som ekspert?
- Jeg vil sige, at du ikke kan bruge det lige så meget som oddssætter, som du kan som bettor. Som oddssætter har du ikke den samme tid til at gå i dybden med alle kampene.
Hvor lang tid vil du mene, at du som oddssætter havde per kamp til at få sat specialspil-oddsene?
- Jeg vil sige 20-30 minutter per kamp. 1X2 og den slags fik vi som nævnt fra en ekstern leverandør.
- Generelt vil jeg sige, hvis vi lige skal sammenligne tjansen som oddssætter og privat bettor, at min tilgang som privat bettor var meget tidskrævende. Efter at have været oddssætter havde jeg da også tænkt på, om jeg kunne gøre min private bettingtilgang mindre tidskrævende. Jeg fandt imidlertid frem til, at jeg ikke ville gå på kompromis med kvaliteten af mine egne spil såvel som mine spilforslag på BetXpert, da jeg endnu var ansat på sitet.
- Det med tiden til den enkelte kamp er nok den største forskel på at være oddssætter og bettor.
Fungerede i en dobbeltrolle som ekspert og oddssætter
Du var jo faktisk oddssætter, samtidig med at du var ekspert her på BetXpert. Hvordan kunne de to ting hænge sammen?
- Det hang sådan sammen, at jeg ikke påvirkede Superliga- eller Premier League-markedet via mit virke som ekspert, da jeg kun kom med forslag på NFL og lidt NBA. Og jeg påvirkede heller ikke NFL- eller NBA-markedet via mit virke som oddssætter på Superligaen og Premier League. Ergo påvirkede mine to forskellige kasketter ikke hinanden.
- Det havde været en anden snak, hvis jeg havde været ekspert hos BetXpert i Superligaen og/eller Premier League. Så kunne man snakke om, at jeg havde haft et ben i hver lejr og havde haft en dobbeltinteresse.
Hvordan kunne du bruge eksperttjansen eller rollen som den civile bettor i rollen som oddssætter og vice versa?
- I mit virke som oddssætter kunne jeg bruge, at jeg ved, hvad man som bettor kigger efter. Det skærpede mig lidt og gjorde mig opmærksom på nogle ting. For eksempel det med at se på matchups. Det vil de fleste oddssættere nok gøre uanset hvad, men mine evner hertil var helt klart forbedrede via mine erfaringer som ekspert og privat bettor.
Kunne du tænke dig at blive oddssætter på fuldtid?
- Jobbet som oddssætter var egentlig rigtig fedt. Jeg synes dog, at der var for lidt arbejde, som man selv gjorde (mange af oddsene blev leveret af en ekstern leverandør, red.). Allerhelst vil jeg faktisk gerne være ekspert på fuldtid. Her får du mere lov til selv at gå i dybden med analyser, hvilket jeg godt kan lide.
- Som oddssætter har du som nævnt ikke den samme tid og de samme muligheder for at dykke ned i kampene og nørde dem. Her skal du først og fremmest sidde og styre tallene og sørge for, at det ikke stikker helt af. Har du ansvaret for en livebetting-kamp, er der desuden en del andre ting, som du skal have styr på.
Hvordan var det anderledes at have ansvaret for en live-kamp fremfor pre-match-kampe?
- Først og fremmest fungerede det således, at vores oddsleverandør lukkede alle live-markeder, hvis der eksempelvis blev begået et groft frispark, eller hvis der blev scoret. Således at man som bookmaker ikke kunne blive taget med håret i postkassen.
- Det, jeg selv arbejdede med, var at sætte odds på kortspil og spillerspecials live. Her sad jeg med hænderne helt nede i materien og skulle suverænt selv bestemme oddsene.
Hvordan fandt du så ud af, om det skulle give odds 3,60 eller 4,10 på, om Erik Sviatchenko får et kort i den her kamp mod, lad os sige, AaB?
- Du lægger ud med at tage udgangspunkt i oddset pre-game, og så justerer du løbende, som kampen skrider frem. Det kan for eksempel være, hvis den pågældende spiller står overfor en modstander, som han har svært ved at håndtere, eller hvis han har lavet mange frispark i kampen. Så retter man oddset til.
Spiller stadig, men for mindre beløb end tidligere
Selvom Lasse Meineche er blevet færdiguddannet og ikke længere er oddssætter, betyder det ikke, at han har lagt bettinglivet på hylden.
Spiller du stadig selv på NFL?
- Ja, jeg spiller stadig selv lidt på NFL. Det er dog ikke for lige så store beløb, som det var, da jeg agerede ekspert her på BetXpert. Grundet det med den manglende tid har jeg taget noget af risikoen af. Mit kendskab og mine analyser er ikke længere lige så skarpe, som da jeg var allerbedst. Det ændrer dog ikke på, at jeg har fået en rimelig fornuftig start på sæsonen.
Har du et tip for NFL-sæsonen til BetXpert-brugerne? Er der et hold, der kan overraske positivt såvel som negativt? Andet?
- Det er selvfølgelig ved at være lidt sent, efterhånden som sæsonen er kommet godt i gang, men inden sæsonen begyndte, havde jeg et pænt beløb på, at Arizona Cardinals skulle vinde NFC West til odds 7,00.
- Der er dog et odds, som jeg stadig finder interessant, nemlig Tennessee Titans til at vinde Super Bowl (odds 41,00 hos Onsidebetting, ComeOn og bwin, red.). De ligger ret suverænt til i en svag division.
BetXpert ønsker Lasse Meineche al held og lykke i fremtiden. Og hvem ved, måske vores veje krydses igen.