Speedway-sæsonen er i gang igen, og i den forbindelse sætter vi fokus på speedway som spilobjekt. For bag cyklernes mudder og larm ligger der potentielt masser af værdispil. Få et indblik i sporten med stolte danske traditioner.
Speedway er måske ikke den mest eksponerede sport i Danmark, men det er ikke desto mindre en sport, som Danmark i den grad har været med til at præge gennem de sidste over 40 år.
Listen af verdensmestre tæller bl.a. Ole Olsen, Erik Gundersen, Hans Nielsen, Jan O. Pedersen og Nicki Pedersen, og herudover kan tilføjes et hav af holdverdensmesterskaber.
Men udover at være danskdomineret er det så også noget, som er interessant for tippere på jagt efter værdi?
Vi prøver her at komme et spadestik dybere i sporten.
Kort præsentation
Som det altid har været, så køres speedway på en oval bane. Speedwaycyklerne er hverken udstyret med gear eller bremser, men kan alligevel komme op over 100 km/t på langsiderne.
Der køres altid venstre om i speedway, og i langt de fleste tilfælde, er der 4 kørere på banen i hvert heat.
Speedway skiller sig ud fra mange øvrige sportsgrene, hvor spilleren er tilknyttet en klub. I speedway kan man snildt have fire klubber på samme tid i fire forskellige lande. Speedway-sæsonen er fra marts-oktober. Om vinteren findes der også isspeedway, som køres på is og med pigdæk.
Spiludbud
Bet365* er den bookmaker med det største udvalg og har nærmest odds på det meste. De har også det største udvalg med f.eks. Nicki Pedersen O/U 9 point. De har liveodds fra Grand Prix-serien og udvalgte ligamatcher rundt om i Europa.
Unibet*, Partybets og Betsafe/Nordicbet har også odds på det meste. Deres udvalg på O/U og H2H er mindre end Bet365s. De har også liveodds påGrand Prix-serien og udvalgte ligamatcher
Danske Spil* har kun odds på Grand Prix-serien/World Cup og den danske liga. De har liveodds på de matcher, som Kanalsport sender fra Dannmark. Samt Grand Prix og World Cup.
Betfair* har også odds på speedway. Markedet er dog meget smalt.
Ladbrokes har diverse spil omkring Grand Prix-serien.
Bet25 har et godt udvalg i den danske liga og Grand Prix-serie.
Likviditet
Speedway er ikke den sportsgren med mest likviditet. Den største likviditet findes på Grand Prix-serien, hvor der også kan spilles live på alle heat fx ved Danske Spil*. Ligeledes er der pæne muligheder for at få noget igennem på H2H i Grand Prix.
Udbuddet er mindre i ligamatcherne, hvilket også kan ses på likviditeten. Spilles der på selve matchen, kan der især på live-udgaverne spilles for rimelige beløb.
Mest populært i Polen
Speedway er størst i Polen, hvor der kommer 15.000-20.000 tilskuere til ligamatcherne om søndagen. Ellers er det få lande, hvor speedway rigtig har slået igennem. Danmark er et af landende, hvor sporten er rimelig stor. Den kan selvfølgelig ikke måle sig med fodbold og håndbold. Cykling er den eneste sportsgren i Danmark, som har vundet BT guld flere gange end speedway de sidste 30 år. Danmark har altid haft et Grand Prix løb om året. Enkelte sæsoner har der været to. I 2015 er Grand Prix'et flyttet fra København til Horsens.
Ellers er det i nationer som England, Sverige og Australien, at interessen er størst. Der kommer også en del publikum til speedway i Tyskland. Flere af de store Grand Prix-løb køres på de store fodboldsstadions rundt om, så der kan klemmes mange tilskuere ind til et stævne.
Få larmen direkte
TV3sport1 sender direkte fra alle løb i Grand Prix-serien og World Cup. Det er ofte lørdag aften fra 19-22 i den bedste sendetid. Eurosport sender direkte fra EM-serien i speedway plus forskudt fra Grand Prix-serien.
Canal8sport sender direkte fra en udvalgt svensk ligamatch tirsdag aften i sæsonen og sender også fra enkelte løb i den engelske liga.
Kanalsport sender direkte fra udvalgte matcher i den danske liga.
Mange turneringer
Der er en del forskellige turneringer inden for speedway. Den vigtigste af dem alle er Grand Prix-serien, hvor der kæmpes om verdensmesterskabet. Det er en serie, som køres over 12 afdelinger fra april måned og frem til slutningen af oktober måned. Der er 15 faste med i serien, plus at hjemmenationen har et wildcard hver gang.
Speedway World Cup er turneringen for landshold, hvor finalen afvikles i Vojens i år. Det har de sidste 10 år været en kamp mellem Polen og Danmark.
Der køres også et EM, som først de seneste år har fået noget prestige. Det er sket efter One Sport i Polen er gået ind i serien med mange penge.
Så er der de nationale turneringer rundt om i Europa. Den vigtigste er den polske Ekstraliga, hvor de bedste kørere i verdenen tjener de bedste penge.
Lige efter den kommer den svenske Elitserie, hvor alle stjernerne fra Grand Prix-serien kan opleves hver tirsdag om sommeren.
Tidligere var den engelske liga den største, men de seneste år har de bedste valgt England fra. Nok mest pga. økonomien, som er dårligere i England. Der er dog fortsat enkelte topnavne i ligaen.
Danmark har også sin egen liga. Det er mest de danske topkørere, som deltager. Det sker, at de bedste kigger forbi et par gange i løbet af sæsonen.
Tyskland, Tjekkiet og Rusland har også sine egne ligaer. Det er dog meget få af Grand Prix-stjernerne, som delager i de 3 ligaer.
Regler
I Grand Prix-serien køres der 20 heat, hvorfra de otte bedste går videre til semifinalen. De to bedste fra hver semifinale kommer i finalen, hvor vinderen af det enkelte Grand Prix kåres. Der er 3-2-1-0 point i alle heat, hvor den som har flest point efter 12 afdelinger er verdensmester.
I World cuppen er der fire lande med i hver match. Hvert land har en mand ude i hvert heat. Der køres også om 3-2-1-0 point. En enkelt gang i matchen kan holdene, som er bagud med mindst seks point smide jokeren, som giver dobbelt point i det ene heat. Jokeren har faktisk afgjort VM de seneste to år.
I de forskellige ligamatcher er det to hold, som mødes hver gang. De har to kørere på banen hvert hold, og her kæmpes der også om 3-2-1-0 point. I ligamatcherne kan der laves taktiske udskiftninger, når man kommer bagud med seks point i Polen, Sverige og Danmark. I England skal man være bagud med 10, men så får man chancen for at score dobbelt i et enkelt heat.
Feterede stjerner
Tomasz Gollob fra Polen er langt fra den hurtigste mand på banen, men er stadig det største navn i polsk speedway. Han er stoppet i Grand Prix-serien, men har fået et wildcard til det polske Grand Prix i Warszawa. Det har gjort, at der allerede er udsolgt med over tre måneder til start. Små 60.000 billetter er revet væk.
Nicki Pedersen fra Danmark er en mand, som deler vandene. Han har et voldsomt temperament, som nærmest har gjort ham upopulær blandt alle sine modstander og publikum verden over. Han har vundet VM tre gange og er nærmest med fremme i alle løb - lige fra Grand Prix'et til ligamatcherne. Han er en hård kører, som ikke er bleg for at køre hårdt på sine modstandere. Uden det havde han nok ikke været verdensmester i dag, men var nok til gengæld sluppet fra diverse styrt.
Greg Hancock fra USA er 44 år, men fortsat den bedste. Han vandt Grand Prix-serien i 2014 for tredje gang. Hancock vandt sit første verdensmesterskab i hold-speedway tilbage i 1992. Han er feltets mest populære mand uanset, hvor i verden feltet kommer frem.
Emil Sayfutdinov fra Rusland har haft en del styrt de seneste sæsoner. Han har valgt Grand Prix-serien fra af økonomiske årsager. Sayfutdinov er en af de bedste i verden, når han er skadesfri.
Darcy Ward fra Australien er speedways problembarn. Han er en fantastisk kører inde på banen og ligner en kommende verdensmester. Udenfor banen har han lavet mange dumheder. Den seneste kom sidste år ved det lettiske Grand Prix, hvor han ikke bestod en alkoholtest inden løbet.
Tai Woffinden fra England blev verdensmester i 2013. Han fik ødelagt store dele af sidste år med skader. Han har været med til at løfte engelsk speedway, som i mange år var helt væk fra toppen. Woffinden er nok det bedste bud på en verdensmester i 2015.
Sidder du og brænder inde med en masse viden om speedway og en god evne til at finde værdispil, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt analyseredaktør Jens Bøye på [email protected]