Vi står midt i en finaletid. Slutkampene i UEFA Cuppen og den danske pokalturnering afvikles onsdag og torsdag i denne uge, Champions League-finalen i næste midtuge, og derefter kommer pokalfinalerne i England og Tyskland.

Med de mange finaler følger en indbygget risiko (eller chance, om man vil) for straffesparkskonkurrencer, og vi har derfor set nærmere på nogle af de myter, der omgærder disse. Læs mere under følgende finale-liste.

Finale-liste
Onsdag 20. maj, kl 20:45. UEFA Cup-finale i Istanbul:
Shakhtar Donetsk – Werder Bremen
Se Torben N. Sørensens analyse og tip.

Tordag d. 21. maj, kl 15. Dansk pokalfinale i Parken:
FCK - AaB
Se Kenneth Runge Andersens analyse og tip.

Onsdag d. 27. maj. Champions League-finale:
Barcelona - Manchester United

30. maj. Engelsk pokalfinale på Wembley:
Chelsea - Everton

30. maj. Tysk pokalfinale i Berlin:
Bayer Leverkusen – Werder Bremen

Myter om straffespark
Vi har set nærmere på nogle af de myter, der omgærder straffesparkskonkurrencer. Det har vi gjort ved hjælp af bogen Myths and facts about football, der udkom sidste år med redaktion af økonomerne Carsten Schmidt og Patrick Andersson samt professor i psykologi Peter Ayton.

Det er altså med andre ord seriøse sager, vi her har med at gøre, så lad os springe ud i det og se på den første myte.

Påstand: Det er en fordel at have hjemmebane, når der skal afvikles straffesparkskonkurrence!

Konklusion: Nej.

Forklaring: Forskerne Martin G. Kocher, Marc V. Lenz og Matthias Sutter undersøgte ikke færre end 95 straffesparkskonkurrencer med i alt 1.009 spark i den tyske DFB Pokalturnering i perioden 1986-2006, og her viste det sig, at hjemmeholdene vandt i 53% af tilfældene.

Dette er dels ikke nok til at udgøre en signifikant forskel, konkluderer de tre forskere, og dels er det en langt lavere rate end andelen af hjemmesejre i almindelige Bundesligakampe fraregnet uafgjorte resultater.

Påstand: Det er en fordel at sparke først for derved at undgå ekstra pres i en straffesparkskonkurrence!

Konklusion: Nej.

Forklaring: Ovennævnte undersøgelse viste videre, at det startende hold kun vandt i 48% af straffesparkskonkurrencerne. Igen er tallet for tæt på de 50% til at udgøre en signifikant forskel, så også denne myte må punkteres, mens det må betegnes som statistisk ligegyldigt, om et hold sparker først eller sidst i en straffesparkskonkurrence.

Påstand: Der misbruges flere straffespark i en straffesparkskonkurrence end i almindelige kampe!

Konklusion: Nej.

Forklaring: Vi tyr til d’herrer Kocher, Lenz og Sutter en sidste gang, da deres undersøgelse viser, at der blev scoret på 74,6% af straffesparkene i den tyske pokalturnering.

Imidlertid viser en undersøgelse fra 2007 af en hr. T. Dohmen, at spillerne i den tyske Bundesliga i perioden fra 1963 til 2004 scorede på 74,2% af de tildelte straffespark, hvorfor også den tredje myte altså kan punkteres.

Påstand: Målmændene smider sig for ofte!

Konklusion: Ja.

Forklaring: En undersøgelse af 286 straffespark fra diverse turneringer i Europa foretaget af forskerne Ofer H. Azar og Michael Bar-Eli viser, at målmændene i 93,7% af tilfældene vælger en side at smide sig til. Dette er venstre side i 49,3% af tilfældene og højre side i 44,4%, mens keeperne altså bliver stående i midten i 6,3% af sparkene.

Dette harmonerer imidlertid dårligt med skytternes valg. Samme undersøgelse viser nemlig, at sparkene fordeles mere ligeligt i målet.

Således sættes 39,2% i højre side, 32,2% i venstre side mens de sidste 28,7% sparkes midt i målet. På den baggrund kan det konkluderes, at målmændene altså for ofte vælger at smide sig.

Dette kan skyldes flere ting, fastslår de to forskere, og nævner trangen til at ”gøre noget aktivt” fra målmændenes side som en ikke uvæsentlig faktor.

Kort reaktionstid
Og for lige at runde emnet straffespark, der så sin indførelse i Irland 1891-1892 og som første gang blev brugt som en straffesparkskonkurrence i 1970, af på ordentlig vis, kan det her tilføjes, at målmændene i gennemsnit har 0,3 sekunder til at reagere fra sparket eksekveres, til det når mållinjen.

Men hvordan kan al denne underlige viden så omsættes til succes og kolde kontanter hos bookmakerne? Tjah, det er måske ikke så lige til.

Men om ikke andet kan det sikkert indkassere en kold pilsner i et rask sofavæddemål med en kammerat, næste gang en finale skal afgøres fra ellevemeterpletten!


Læs Stefan Buur Hansens andre artikler om statistiske finurligheder og andet i artikel-sektionen.

Nogle af hans statistik-artikler:

”Det værste tidspunkt” og andre klichéer 
SAS Ligaen: Når løkken strammes...
Hvem scorer først i den spanske liga?
Hvem scorer først i Premier League?
SAS Liga: Hvem får straffe?
Spanske dommere er straffe-syge
Blæs på favoritterne
Udehold elsker lørdage