Denne artikel er den første i en række af artikler, der skal forsøge at afmystificere begrebet "trading". Læs her den professionelle golftrader, Jesper Asbirk, give en bred introduktion til trading med udgangspunkt i bettingvalue og egne erfaringer i markederne.

I forbindelse med denne artikel har jeg tænkt længe over, om der er noget, jeg helst ikke vil dele med offentligheden. Om der er noget, der vil underminere min egen virksomhed som trader eller forringe mine chancer for at tjene til dagen og vejen. Konklusionen er, at det er der ikke, og det spiller meget godt i tråd med formålet med denne og de kommende artikler: At introducere læserne på BetXpert til trading som en anden måde at angribe det at investere penge i sportsbegivenheder, men også at afmystificere et begreb, som på BetXpert længe har været tåget, mystisk og hemmelighedsfyldt.

Det skal dertil siges, at jeg på ingen måde er alvidende inden for trading-verdenen. Jeg har mine erfaringer fra golfmarkederne og til dels fra fodboldmarkederne, men som det snart bliver tydeligt, er der utallige muligheder og måder at gribe det an på, og derfor håber jeg på mange inputs fra brugerne på BetXpert, hvor jeg ved der også gemmer sig masser af dygtige tradere.

I denne introduktion vil jeg først og fremmest prøve at definere trading og nogle af de begreber, der knytter sig til emnet. Jeg vil komme med et bud på, hvad der skal til for at man kan komme i gang, og specielt forsøge at gøre det klart hvad en strategi er, og hvordan man kan udvikle sin egen strategi. Til sidst har jeg lavet en lille ordbog med en forklaring af nogle af de ord, der knytter sig til trading, og som jeg bruger hist og her i denne og kommende artikler.

Den næste artikel i serien er allerede skrevet, og går mere i dybden med trading på vores allesammens nationalsport, fodbold. I senere artikler vil jeg også fortælle, hvad jeg ved om software og det fysiske trading-setup, og så er der også en artikel om Betfair* Premium Charge på tegnebrættet. Kom meget gerne med inputs til emner, der ønskes belyst på den ene eller anden måde, og suppler gerne med ord/forklaringer til ordbogen sidst i denne artikel.

Så hvad er sportstrading?

Helt enkelt handler sportstrading om at købe og sælge samme udfald på en sportsbegivenhed med profit som mål. Det er nærliggende at sammenligne det med aktiemarkedet, hvor det handler om at købe billigt ud fra en forventning om en værdi-stigning og herefter sælge dyrere, hvis man vel at mærke har været dygtig nok til at forudse udviklingen af aktiens kurs. I sportens verden handler vi bare med odds, og her gælder naturligvis det omvendte: Vi vil gerne købe et udfald til et højt odds og sælge samme udfald til et lavere odds.

Til det har vi brug for en børs, og her har Betfair* stort set monopol på markedet. På deres spillebørs kan man både købe (backe) og sælge (laye) odds på stort set hvad som helst, men modsat de konventionelle bookmakere er det ikke Betfair*, man køber af/sælger til, men en anden bruger, som er interesseret i at spille modsat. Så reelt skal man "bare" være bedre end Betfairs andre brugere for at få profit. Øhh, ja og så skal man også lige slå deres kommission på 6,5 % (for danske brugere). Det vil altså sige, at for hver 100 kr. man vinder fra andre brugere af Betfair*, får man lov at beholde 93,50 kr.

Nøglen til profit er at forudse en oddsbevægelse. Det er der utallige tilgange til, og det kan både være in-play og pre-match og med kort eller lang tidshorisont, men det er i bund og grund det, man skal kunne for at kunne tjene penge på sportstrading.

Brøndby-FC København

To dage før kick-off ender sportstraderens indlende vurdering af "O/U 2,5 mål"-markedet med en CV på ca. 55% for at kampen ender under 2,5 mål. På Betfairs børs handles udfaldet til omkring odds 2,00, og sportstraderen sætter 1000 kr. på Under 2,5 mål.

På kampdagen er oddset faldet til 1,90, og sportstraderen kan nu "Greene Up" ved at laye Under 2,5 mål med en vægtet indsats på 1052,63 kr. og tage en profit på 49,21 kr. (efter kommission), inden kampen overhovedet er spillet, og uanset om kampen så ender over eller under 2,5 mål.

Hvad skal der til for at komme i gang?

Egentlig ikke så meget. Du skal naturligvis have en konto hos Betfair*, en idé/strategi og så en god portion tid og tålmodighed. Kontoen er formentlig allerede eksisterende for de fleste brugere her på siden, men det er også de to sidste faktorer, der er afgørende for, om du får succes med din trading.

Din idé/strategi er din angrebsvinkel på markedet. Den er typisk foranlediget af special-viden om f.eks. en tennisspillers mentalitet, dynamikken i en fodboldkamp efter et mål eller viden om børs- og markedspsykologi. I bund og grund et mønster i oddsbevægelserne, som gentager sig i bestemte situationer, og som man med øvelse kan udnytte, når det gentager sig.

En idé tager form

Jeg følger FC Roskilde i 1. division tæt, men jeg synes, de mangler kynisme og vindermentalitet. Jeg sidder altid på lægterne og frygter hjemmekampene mod de små jyske klubber, hvor det er alt for tit, at en tidlig Roskilde-føring bliver udlignet i 2. halvleg, fordi de overlader spillet til modstanderen og bliver bange for at vinde.

Oddset på FC Roskilde med en 1-0-føring ved pausen hjemme mod et mindre jysk hold kan ofte layes meget lavt (1,30-1,45), og profitten bør således være ganske betragtelig, når det kendte mønster gentager sig, den klassiske udligner finder sted, og oddset stiger til langt over 2,00.  

Sådanne idéer tror jeg alle sportsbettere har – nogle tendenser man ser i den sport, man nu følger. Og man kan nævne i flæng:

  • Idé: "Liverpool er piv-ringe til at forsvare sig på hjørnespark!"
  • Strategi: Lay Liverpool ved hjørne til modstanderen og back kort efter igen. 
  • Idé: "2-0 er den farligste føring!"
  • Strategi: Lay holdet der fører og back igen, når de kollapser. 
  • Idé: "Caroline Wozniacki taber altid til de bedste spillere i verden!"
  • Strategi: Back hende på vindermarkedet og lay hende, når hun står over for en stærkere modstander. 
  • Idé: "Dustin Johnson er PGA Tourens bedste golfspiller på par 5-huller!"
  • Strategi: Back DJ inden et par 5-hul og lay ham efter.

Nogle idéer er naturligvis bedre end andre, men mulighederne er nærmest uendelige, og hvordan, man vælger at gribe det an, afhænger både af mentalitet, risikovillighed og interesseområder. Nogle forsøger at forudse oddsbevægelserne i dagene op til start, nogen arbejder i den lidt større volatilitet (bevægelse), der er i markedet i timerne og minutterne inden en stor begivenhed starter, nogen trader in-play efter store udsving i odds forårsaget af hændelserne, der sker i begivenheden, og nogen trader med store indsatser på nøje udvalgte tidspunkter med henblik på at hente profit på et enkelt eller meget få "ticks" (odds-trin på Betfair*).

Øvelse gør mester

Mange bliver interesseret i trading pga. løfter og drømme om strategier, der er "foolproof". Pengemaskiner, man bare skal tænde for, og så bliver alt godt. Rundt omkring på nettet kan man rent faktisk købe trading-strategier i massevis, og der er ingen grænser for, hvor profitable disse strategier er, når man læser om dem. I min bog svarer det til at sælge et gevær med en salgstale om, at det altid rammer plet, uanset hvem der holder det.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan være en god investering at købe strategier. Rent faktisk kan det være til rigtig stor hjælp og give inspiration til udviklingen af egne strategier, og jeg vil gerne indrømme, at jeg selv har investeret i købe-strategier. Min pointe er dog, at det ikke er strategien, der gør dig til en vindende trader. Du er nødt til at øve dig!

Udvikl din idé og konstruer din strategi, overvej i hvilke situationer den er brugbar, og (måske mere vigtigt) hvornår du skal springe over. Følg begivenheden live (hvis strategien er in-play) mens du holder øje med odds på det relevante marked på Betfair*. Lær prisniveauerne for din strategi at kende, og øv dig i at spotte netop dét tidspunkt, hvor prisen er optimal – både hvad angår at åbne og at lukke strategien.

Og så bør du "papertrade". Brug din strategi en masse gange for fiktive penge og hold regnskab. Der vil meget ofte være nødvendige finpudsninger og små-justeringer, når du prøver den af, og lærepengene kan blive dyre, hvis ikke du har "prøvekørt" din strategi, før du går løs på virkeligheden.

Intet nyt

Men alt det her er jo egentlig ikke rigtig nyt! I bund og grund er det jo bare et spørgsmål om at identificere value. Som nævnt i starten er det her bare en anden måde at forsøge at udnytte den value og den edge, man har på et givent marked. Så mere mystisk og hemmeligt er det heller ikke…

Trading-ordbog

Et marked: Betfairs spillebørs udbyder spil på en masse forskellige ting afhængigt af begivenhedens størrelse. "O/U 2,5 mål", "Ciffertips" og "Begge hold scorer" er eksempler på fodboldmarkeder.

Ticks: Betegnelse for Betfairs odds-trin. Under odds 2,00 er det 0,01, mellem odds 2 og 3 er det 0,02 osv.

Back: At spille PÅ et udfald, altså at købe et odds.

Lay: At spille MOD et udfald, altså at sælge et odds.

Hedge/Greene Up: De betegnelser man bruger om at lukke sin trade ved at spille modsat på samme udfald med en vægtet indsats for at sikre en enslydende gevinst (eller tab) på alle udfald.

Software: Man kan tilgå sin konto på Betfair* via diverse hjælpe-programmer, der tilbyder nogle værdifulde funktioner som f.eks. "one-click-betting", automatisk beregning af indsatser og meget mere.

Volatilitet: Et udtryk for størrelsen, mængden og hastigheden af de odds-udsving, der sker på et marked. Høj volatilitet = store, mange og hurtige udsving.

Likviditet: Hvor mange penge der er i det givne marked. På en Premier League-kamp er der voldsomme summer i spil, hvor det modsat i den danske 1. division kan være besværligt at få matchet større beløb.

Pre-match: Før kampstart

In-play: Efter kampstart

Papertrading: Test-trading af en strategi, hvor man ikke har rigtige penge i spil.

Entry-point: Det sted/tidspunkt du vælger at åbne din trade ved enten at backe eller laye et udfald.

Exit-point: Det sted/tidspunkt du vælger at lukke din trade ved at spille modsat på samme udfald.

Stop-loss: Nogle tradere har "Stop-loss"-strategier, der har til formal at minimere et tab, hvis traderen har taget fejl, og markedet bevæger sig imod ham. Det kan f.eks. være et bestemt oddstrin eller et beløb, der er sat som grænsen for et tab. Software kan automatisere dette, så man ikke selv skal holde styr på det.

Dutching: En form for halvgardering, hvor man i et marked med flere end to udfald vælger at fordele og vægte sin indsats over flere udfald.