I den anden artikel om BetXperts projekt find-værdi-Lynholdet kigger Jesper Sørensen lidt nærmere på selve formatet, pointsystemet og holdudvælgelsen. Se hans 11 udvalgte spillere.
Udstyret med nogle moneter på kontoen skal jeg nu i gang med at sætte mit første hold på Lynholdet*.
Der er selvfølgelig en del udfordringer i det, men den største er vel nok, at jeg ikke er den største ekspert udi Superligaen. Jeg kan i al fald ikke identificere samtlige spillere på diverse Superliga-hold.
Men det skal naturligvis ikke slå mig ud. Jeg har researchet hele ugen, så jeg føler mig klar til at sætte et hold. Researchen har dog primært gået på Lynholdets format og mindre på Superligaen som sådan.
Læs også Jespers første artikel hvor, han forklarer om udfordringen og begejstringen for fantasy-spil:
Følg BetXperts jagt på værdi i managerspillet Lynholdet
Første skridt: Forstå pointsystemet
Det helt basale, men meget vitale første skridt, må naturligvis være at forstå pointsystemet. Hvis man forstår pointsystemet kan man måske skaffe sig en fordel ved at lege med det.
I en af de NFL Fanatasy Leagues jeg er med i, var vi alle nybegyndere, da vi startede for et par år tilbage, og vi draftede sådan set bare på 'gefühl'. Alle havde fortalt os, at running backs var vigtige, så vi draftede dem i stakkevis.
Problemet var bare, at ligaen var PPR-format, hvilket betyder at spillerne får ét point pr. bold de griber. En wide receiver blev pludselig langt mere værdifuld, mens running backs, der er dygtige i pasningsspillet kunne kompensere lidt for at være ringere i løbespillet.
Det ændrede hele billedet totalt, og pludselig så vi temmelig tossede ud for at have draftet løs af running backs.
Sådanne 'fejl' i pointsystemet (det var jo i sagens natur slet ikke en fejl, men pointen gælder) er der jo næppe ved Lynholdet* - men det vidner meget godt om, at man altid skal have gjort sin forberedelse, når det kommer til pointsystemet. Det er jo det, der i sidste ende skal give dig sejren.
Så derfor brugte jeg et par timer i et Excel-ark og lavede nogle beregninger og simulationer for hvordan et optimalt hold skulle se ud.
I bund og grund er det dog ganske nemt. Pointsystemet er simpelt, og der kunne jeg godt have ønsket at det var en smule mere kompliceret, netop så man ikke bare "hurtigt" kunne gennemskue det hold, man skal sætte fra uge til uge.
Man har nok ikke ønsket at forvirre for meget med et forvirrende pointsystem, men det havde nu haft sin charme, synes jeg.
Konklusion: Offensive spillere og risikospredning
Efter et kig på pointsystemet har jeg et par pointer nedskrevet på papiret: Jeg skal vælge en målmand, der helst ikke indkasserer mål, backs eller målfarlige forsvarsspillere fra et hold, der heller ikke er alt for sandsynlige til at lukke mål ind, og så en masse offensivt indstillede spillere på midten og i angrebet. Simpelt.
Jeg har som sagt brugt hele ugen på at researche selve Lynholdet*, og i den forbindelse lurede jeg naturligvis, at mange af de tidligere vindere har satset hele holdet (eller store dele af holdet) på ét godt hold.
Den fidus forstår jeg naturligvis godt - man kan nok vinde stort, hvis et hold (lad os sige AGF) smadrer et andet hold (lad os da bare kalde dem Horsens). Til gengæld er man også solgt til stanglakrids, hvis man havde en fidus til Horsens (hvilket jeg straks kan afsløre, at jeg lidt havde).
Nej, umiddelbart er jeg mere tilhænger af at sprede mine investeringer, så risiciene bliver mindre, men det kan sagtens ske, at jeg ombestemmer mig til næste uge.
Læs også BetXperts anmeldelse af Lynholdet.
Næste skridt: Kampprogrammet
Efter at have kigget på pointsystemet, er det jo naturligvis oplagt at tjekke kampprogrammet for runden. Her overgiver jeg mig til bookmakerne og bruger deres odds som rettesnor for hvor favoritværdigheden findes i de enkelte kampe, samt hvilke hold der forventes at score få mål.
Det kan jeg selvfølgelig også selv finde frem til, men arbejdet er jo et eller andet sted gjort for mig, og et eller andet sted må jeg jo nok forvente, at de bare er skarpere til at udregne de sandsynligheder end jeg er.
Dem allierede jeg med, men selvfølgelig ikke blindt - jeg har min egen mening og vurdering, og i denne uge havde jeg særligt fidus til AC Horsens mod AGF. Fredagskampen der endte med et hamrende ondt 1-5-nederlag på hjemmebane. Samtidigt kunne jeg også lidt godt lide Randers.
Jeg kan således allerede afsløre nu, at det første managerhold næppe blev nogen stor succes.
Konklusion: Lyt til bookmakerne
Ah, okay. Jeg strammer den selvfølgelig. Det bliver nok en tand for stramt og kedeligt, hvis man udelukkende tager udgangspunkt i bookmakernes vurderinger, og det er jo nok også det, mange af konkurrenterne vil gøre.
Ikke desto mindre må man altså ikke glemme, at de lever af at sætte sandsynligheder til Superliga-kampe, så det er nok ikke så tosset at skæve lidt (meget) til dem.
Tredje skridt: Sætte holdet
Det tredje og sidste skridt i denne uge er naturligvis at sætte holdet.
Den sværeste del af det, for trods al din research kan du ende med at en skade eller et uheldigt selvmål ødelægger det hele. Sådan er det jo.
Jeg vil lege lidt mere med den specifikke spillerudvælgelse senere, men lad mig indskyde en pointe, som jeg finder lidt interessant.
Alt for ofte vælger man sine spillere baseret på hvad de har præsteret. Det er fair nok, men ikke altid holdbart i længden. Har en angriber scoret 19 mål i 15 kampe, så kan han muligvis godt holde tendensen - men sandsynligvis ikke.
Her kigger jeg i stedet på andre stats: Hvor ofte afslutter en spiller? Hvor træfsikker har han været og så videre. Det er ikke stats, der altid er til at fremskaffe, men de er i min optik langt mere brugbare end rå stats som antal mål og kampe.
Unibet leverede for et par uger siden en række interessante data i den forbindelse. Særligt hæftede jeg mig ved Anders K. Jacobsen der havde 23 afslutninger og 0 mål. En angriber med 0 mål efter 9-10 kampe er selvfølgelig ikke videre interessant, men en angriber, der afslutter fint - men som bare ikke har fået hul på bylden - er små-interessant.
Nå, det må komme i næste del i denne serie. I denne omgang vil jeg nøjes med at præsentere mit hold (der allerede er håbløst bagud). Jeg havde lidt budgetproblemer i denne runde, så profilerne mangler i den grad:
Målmand: Johan Dahlin (FCM)
Forsvar: Peter Ankersen (FCK)
Forsvar: Svenn Crone (Brøndby)
Forsvar: Frederik Møller (AC Horsens)
Forsvar: Bubacarr Sanneh (AC Horsens)
Midtbane: Kasper Fisker (Randers)
Midtbane: Stanislav Lobotka (FCN)
Midtbane: Robert Skov (Silkeborg)
Midtbane: Conor O'Brien (FCN)
Angreb: Marvin Pourie (Randers)
Angreb: Andre Bjerregaard (Horsens)
Nå, ja. Det var vist en misser. Op på hesten igen.