Det er tid til at sige farvel til tennisåret 2009. Det gør vi med manér – med ATP World Tour Finals (også kaldet Masters Cup) i London hvor årets otte bedste herre-spillere dyster mod hinanden. Med andre ord, den mandlige udgave af sidste måneds WTA-finale i Doha hvor Caroline Wozniacki erobrede hjerter verden over med sin evige fight, sine smil og sine smertenstårer.
Mændenes turnering går i gang denne søndag og løber en uge, med finale næste søndag. Blandt deltagerne er selvfølgelig Federer, Nadal, Djokovic og Murray, men også en himmelstormer som Del Potro og såmænd også en svensker i form af Nadal-dödaren Söderling…
Her følger en optakt til turneringen, inklusive et kig på den forløbne sæson og portrætter af de otte deltagere. Forfatterne til optakts-artiklen er BetXperts ATP-eksperter Lars Baes og David Stoltenborg – der naturligvis også vil følge turneringen tæt og løbende udlægge spilforslag.
De første af disse kan ses på denne side.
Punktum for en spændende sæson
Sæsonen er for alvor ved at nærme sig sin afslutning for de mandlige tennisspillere, som igennem de seneste 11 måneder har leveret fantastisk tennis med masser af spænding og overraskelser til følge. Som tennisnørd vil man se tilbage på en sæson, hvor ”The Fantastic Four” nok satte en streg under deres fælles dominans i sporten i form af deres placeringer på verdensranglisten, men alligevel også en sæson, hvor de oftere og oftere har haft rigeligt at se til fra lavere rangerede spillere. Unge spillere som Del Potro og Cilic banker for alvor på til det eksklusive selskab, mens rutinerede kræfter som Söderling, Davydenko, Roddick og Verdasco ved flere lejligheder har budt de bedste op til dans i det ene sindsoprivende drama efter det andet.
Australian Open var enestående, og hvem husker ikke semifinalen mellem Verdasco og Nadal, hvor to spaniere – født og opvokset på gruset - spillede noget af det vildeste hard court-tennis længe set. Finalen, hvor Federer bar nerverne uden på tøjet og endte med både at tabe et drama til Nadal samt bryde ud i tårer under præmieoverrækkelsen. En turnering, hvor Federer spillede aldeles formidabelt og bl.a. slog det argentinske stjernefrø, Del Potro, i kvartfinalen med 63 60 60! Det magtforhold skulle der senere blive pillet en helt del ved…
French Open blev kendt for to nærmest historiske begivenheder: Nadals første nederlag nogensinde i turneringen (til svenske Söderling), og Federers første Grand Slam-titel i det franske, hvilket løftede ham op over legenden, Sampras, som aldrig formåede at spille sig til tops i turneringen. Federer kom tilbage fra de døde flere gange i den turnering, men han lignede ikke en mand, der for alvor var bange for at tabe finalen til Söderling, mod hvem han har en fremragende statistik.
Wimbledon blev afviklet uden den forsvarende mester, Nadal, og som turneringen skred frem lignede det mere og mere Andy Roddicks turnering. Han slog overraskende hjemmebanefavoritten, Murray, og i finalen mod Federer havde han et hav af chancer for en 2-0-føring i sæt, men nerverne svigtede. Alligevel holdt han ved, og faktisk fik han først brudt sin serv ved 14-14 i femte sæt. Et flot men alligevel skuffende resultat af Roddick, som forståeligt nok stadig ligner en mand, der er tynget af den kamp.
US Open skulle vise sig at være det endelige gennembrud for Del Potro, og selv om han var stor underdog i finalen mod Federer, så fik han alligevel leveret en af sæsonens store overraskelser, da han vandt sin første Grand slam-finale nogensinde via en imponerende mental styrke, god bevægelighed og en af verdens tungeste forhænder nogensinde set. Turneringen bød vanen tro på en masse drama, og hvem havde lige regnet med, at John Isner skulle slå Roddick 7-6 i femte sæt i den turnering?
Derudover har vi været vidne til en masser af god tennis i mindre ATP-turneringer, og det er i alle disse turneringer, at deltagerne ved Masters Cup har optjent tilstrækkeligt med point til at kunne indløse billet til London. Her skal sæsonens uigenkaldeligt sidste kapitel så skrives, og selv om formen ikke ser lige god ud hos alle spillere, så vil der sandsynligvis blive kæmpet 100% fra samtlige, når dette uofficielle verdensmesterskab for første gang nogensinde afvikles i den engelske hovedstad.
Facts
Anlæg: O2 Arena,
Tilskuerkapacitet: ca. 20.000
Underlag: Indendørs hard, Greenset Grand Prix Surface
Kampsystem: Bedst af tre sæt, med tie-break afgørelse i afgørende sæt.
Præmier:
Reservespiller (Tsonga) $70,000
Deltagerbonus $120,000
Indledende runde – Per vunden kamp $120,000
Semifinalevinder- $380,000
Finalevinder $770,000
Ubesejret mester $1,630,000
+ Diverse bonuser
ATP-Ranglistepoint:
Indledende kamp vundet, 200 point
Semifinale vundet, 400
Finale vundet, 500
Ubesejret mester, 1500
Verdensranglistens top 10 inden turneringsstart:
1 Roger Federer, 10500
2 Rafael Nadal, 9205
3 Novak Djokovic 7910
4 Andy Murray 6630
5 Juan Martin
6 Andy Roddick 4410
7 Nikolay Davydenko 3630
8 Fernando Verdasco 3300
9 Robin Søderling 3010
10 Jo-Wilfried Tsonga 2875
=> Ergo, vi kan om en uge have en ny etter på verdensranglisten – eller en svensker i top 6…
Hjemmeside: http://www.barclaysatpworldtourfinals.com/
Forsvarende mester:
Novak Djokovic (slog Davydenko 61 75 i Shanghai)
Deltagere 2009:
Roger Federer (ATP-rank: 1, Schweiz)
Rafael Nadal (ATP-rank: 2, Spanien)
Novak Djokovic (ATP-rank: 3, Serbien)
Andy Murray (ATP-rank: 4, Skotland)
Juan Martin Del Potro (ATP-rank: 5, Argentina)
Nicolai Davydenko (ATP-rank: 7, Rusland)
Fernando Verdasco (ATP-rank: 8, Spanien)
Robin Söderling (ATP-rank: 9, Sverige)
Jo Wilfred Tsonga, reserve (ATP-rank: 10, Frankrig)
Nr. 6 på verdensranglisten, Andy Roddick har trukket sig med en skade inden turneringsstart, hvorfor Søderling er kommet ind i turneringen og Tsonga nu er førstereserve (Fernando Gonzalez anden).
TV:
TV2 Sport sender fra turneringen.
Program:
22/11 14:15 Murray - Del Potro
22/11 20:45 Federer – Verdasco
23/11 15:15 Nadal – Søderling
23/11 20:45 Djokovic – Davydenko
24/11 Uoplyst Murray – Verdasco
24/11 Uoplyst Federer – Del Potro
25/11 Uoplyst Davydenko – Søderling
25/11 Uoplyst Nadal – Djokovic
26/11 Uoplyst Federer – Murray
26/11 Uoplyst Del Potro – Verdasco
27/11 Uoplyst Nadal – Davydenko
27/11 Uoplyst Djokovic – Søderling
28/11 Uoplyst Semifinale 1
28/11 Uoplyst Semifinale 2
29/11 Uoplyst Finale
Gruppe A
Roger Federer (1)
Andy Murray (4)
Juan Martin Del Potro (5)
Fernando Verdasco (8)
Spillerpræsentation:
Roger Federer
Federer kommer ind til turneringen som smal favorit, og qua hans altid høje bundniveau og efterhånden ekstreme rutine er han selvsagt også gruppefavorit. I denne sæson hvor han har tilbageerobret førstepladsen fra Nadal og fået sin længe ventede French Open-sejr, er selvtilliden samtidig i top. Det store arsenal af slag han besidder er nok til at skræmme de fleste, for han er også en af de bedste på touren til at maskere slagene, og veksle imellem dem. En-håndsbaghånden er nok den stærkeste af alle, og uden de helt store servekanoner som Roddick og Karlovic, er serven helt oppe blandt de bedste i dette selskab. På denne type hard court har han flere gange vist sit topniveau, så bliv ikke overrasket hvis han tager del i finalen, specielt med henblik på de indbyrdes statistikker han holder mod sine modstandere.
Sæsonen 2009 startede ud med en godkendt finaleplads i Australian Open mod Nadal, der næsten som sædvanlig blev en femsætter i Grand Slam finalerne. Der gik unaturligt lang tid før hans første sejr kom, det var så til gengæld i Madrid Masters på grus over Nadal, og herefter fulgte sejrene i en lind strøm. Roland Garros og Wimbledon var vendepunktet i hans sæson, og efterårs-hard court-sæsonen har siden budt på en enkelt sejr. Herudover er det blevet til en finaleplads i US Open mod Del Potro, og således har han deltaget i alle fire Grand Slam finaler samme år, imponerende.
Hans form var egentligt på vej til at blive optimal forud for denne sæsonfinale, da han efter US Open finaledeltagelsen vandt sit lands kampe mod Italien, og dernæst stillede op som storfavorit hjemme i Basel. Her gik det dog galt i finalen mod Djokovic, der slog ham 6-2 i tredje sæt. Det blev desværre for ham efterfulgt af et uvant førsterundenederlag, mod Benneteau i Paris Masters, og således er det ikke med den allerbedste form Federer stiller op. Kender man ham godt er det dog forventeligt at han har brugt ventetiden til noget positivt, og måske endda stiller styrket op til en turnering han har deltaget flest gange af alle i, nemlig de seneste syv år i træk.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Sejr. Sidste års resultat: Indledende runde. Antal deltagelser: 7.
Head to heads:
Federer – Murray
Samlet: 3-6
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-6
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Federer – Del Potro
Samlet: 6-1
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-1
Græs: 1-0
Tæppe: 0-0
Grus: 2-0
Federer - Verdasco
Samlet: 3-0
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 1-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 2-0
Odds:
Samlet vinder: @ 3,60 hos Eurobet m.fl.
Gruppevinder: @ 2,30 hos 10 Bet
Andy Murray
Murray har udviklet sig til en spiller man permanent kan regne med at se i verdenstoppen, og hans vinderinstinkt og store viljestyrke kan bære ham længere end han har været på nuværende tidspunkt. En sejr i denne turnering vil være på højde med den ene Grand Slam finale det er blevet til, men det spillemæssige niveau er til meget mere, når man tænker på hvor mange uden for ”fantastic four” der faktisk har vundet Grand Slams´s de sidste år. Spillestilen med godt mixet spil passer godt imod de typer han er i gruppe med, hvilket også ses i de indbyrdes statistikker han holder mod de andre i denne gruppe.
Sæsonen 2009 startede ud med en sejr, og forventningerne til Australian Open var skyhøje, men endnu engang kiksede det for den selvsikre brite allerede i de indledende runder før finalekampene, da han mod højtflyvende Verdasco tabte i fem sæt. Han kom stærkt tilbage efterfølgende i forsæsonen, men endnu engang bragte det ham ikke for alvor langt, da han i den for ham nok sværeste Grand Slam på Roland Garros, røg ud i kvartfinalen til Gonzalez udenfor top 10 i verden. Han sørgede for tredje gang i samme sæson for optimale forberedelser til en af de største turneringer, da han vandt Queens Club inden Wimbledon, og i London så alt ud til at gå hans vej lodtrækningsmæssigt, men i semifinalen fandt Roddick en eller anden måde at bryde hjemmebanehåbets rytme på, og sejrede i fire tætte sæt. Så var skytset indstillet på US Open, men her floppede han fælt ved at tabe til Cilic i fjerde runde. Han har været flyvende i de mindre turneringer og skuffende i de helt store, så denne turnering bliver en prøvelse for ham, om han kan finde et vinder-niveau til de afgørende momenter mod de bedste i verden i måske fem kampe i træk.
Formen har været udmærket siden US Open, og en turneringssejr i Valencia på indendørs hard court har igen vækket tennisbegejstringen hos det britiske publikum der vil bakke massivt op om deres darling undervejs i turneringen. I alt er det blevet til otte ud af ni mulige sejre siden Cilic-derouten, og senest er nederlaget til Stepanek i tre sæt ved Paris Masters. Ved den turnering var det dog de færreste af finaledeltagerne der toppede, og konsekvensen ser vi forhåbentlig via mere koncentreret spil, ved denne sæsonens sidste turnering.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Semifinale. Sidste års resultat: Semifinale. Antal deltagelser: 1.
Head to heads:
Federer - Murray
Samlet: 3-6
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-6
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Murray – Del Potro
Samlet: 4-1
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 1-1
Murray – Verdasco
Samlet: 7-1
Indendørs hard: 1-0
Hard court: 6-1
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Odds:
Samlet vinder: @ 5,25 hos Expect
Gruppevinder: @ 2,55 hos 10 Bet
Juan Martin Del Potro
Del Potro fik sit store gennembrud ved det nyligt overståede US Open, hvor han som bekendt sejrede i finalen over gruppemodstanderen Federer, og i semifinalen over selveste Nadal. Hans enorme powerspil har bragt ham helt op i hælene på verdens fire bedste, og det kan uden tvivl bringe ham endnu længere, for med den forhånd og det spil han udviser på sine bedste dage er det bare at kigge på hans dåbsattest for at se hvilket fantastisk talent vi har med at gøre her. Sejren over Federer er også med til at bringe noget ekstra spænding ind i puljen, der uden den ville have lignet en formsag for Murray og Federer til at spille sig i semifinalerne.
2009 sæsonen begyndte fint med en sejr, og dernæst en kvartfinale ved Australian Open. Siden fulgte en lang periode med stabile resultater omkring kvartfinalerne i hans deltagelser, men da disse var på favoritunderlaget grus, lurede de bange anelser inden French Open. Her var han dog i rigtig godt spillehumør, og havde faktisk kun afgivet et sæt da han stod i semifinalen oppe 1-0 mod Federer. Schweizeren endte til sidst med at sende Del Potro ud af en Grand Slam for anden gang på fire måneder, men det skulle han senere tage revanche for.
Ved Wimbledon kiksede argentineren dog totalt med i anden runde at ryge ud til Hewitt, der havde set sine bedste dage, men spillede op til sit absolut ypperste i den turnering. Så kom forløsningen da han vandt US Open på fornemmeste vis, og den sejr har han tilsyneladende hvilet på siden.
Formen er nemlig ikke alt for god, hvis vi taler post-US Open. Han lagde ud med at tabe til franske Vasselin i to sæt, og derefter trække sig mod Melzer i Shanghai. Ved Paris Masters kom der lidt flere kampe i benene, men en snæver sejr over Safin, to tie-breaks mod Gonzalez samt et 0-4 resultat mod Stepanek, er ikke ligefrem noget der får euforien til at vende tilbage. Argentineren skal passe på at formen ikke er alt for langt fra det øvrige felt, for er den det kommer han ofte ud i nogle halve løsninger, hvor vinderslag bliver afløst af uprovokerede fejl, og dermed kan hans chancer være forspildt inden de er begyndt i denne stærke gruppe.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Indledende runde. Sidste års resultat: Indledende runde. Antal deltagelser: 1.
Head to heads:
Federer – Del Potro
Samlet: 6-1
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-1
Græs: 1-0
Tæppe: 0-0
Grus: 2-0
Murray – Del Potro
Samlet: 4-1
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 3-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 1-1
Del Potro – Verdasco
Samlet: 0-0
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 0-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Odds:
Samlet vinder: @ 8,50 hos Centrebet
Gruppevinder: @ 6,05 hos 10 Bet
Fernando Verdasco
Verdasco kvalificerede sig med på sidste mandat og står som den klare underdog i gruppen. Han har både et meget højt topniveau og tilsvarende bundniveau, men som det har set ud i år er topniveauet blevet det fremherskende. Mod de gode spillere har han ofte de tætte kampe når han rammer formen, men når spillet ikke kører eller modstanderen rammer topniveauet har han det svært spillemæssigt, for her kan han ikke være med, og må ty til sin efterhånden veludviklede serv. Han er blevet så meget bedre på hard court i forhold til for bare nogle få sæsoner siden, og det har betydet vi får chancen for at se ham i denne turnering. Han skal dog formentlig nyde oplevelsen, for får han mere end tre kampe vil det være en gedigen overraskelse.
Sæsonen 2009 blev skudt i gang med bulder og brag, for efter en finaleplads i årets første turnering kom Australian Open og semifinalen mod Rafael Nadal der blev en festforestilling på det tidspunkt af året. Seks kvartfinaler i træk senere kom så French Open, og den Grand Slam han egentlig burde have de bedste kort på hånden i. Sådan kom det dog ikke til at gå, og Davydenko satte en stopper for kvartfinalerækken i fjerde runde. Wimbledon endte samme sted, denne gang til Karlovic, og så skulle man hen til ugen inden US Open før der for alvor skete noget igen. Spanieren vandt den store opvarmningsturnering i New Haven, og igen gjorde han det godt i en hard court Grand Slam, med en kvartfinale til Djokovic som resultat. Siden er gået nogle stabile resultater forud for sæsonfinalen, og han er den spiller der har spillet mest siden US Open af deltagerne. Dette kan både gå hen og komme ham til gode, men tænker man på hvor mange kampe han har spillet i alt dette år, kan det så sandelig også give bagslag.
Formen virker til at være hvor den bør inden en stor turnering under ”normale omstændigheder”. Nogle fine sejre over østpå, og tre nederlag til acceptable modstander blev resultaterne umiddelbart efter New York. Derefter er det i Valencia og Paris blevet til to tresætsnederlag, til Murray og Cilic, samt sejre over en lille håndfuld mellemstærke spillere. Det virker ikke helt optimalt, men heller ikke alarmerende, hvad til gengæld er hans indbyrdes statistik mod flere af de potentielle modstandere. Han behøver dog ikke frygte banen, da han på et underlag som dette befinder sig glimrende, og i mindst en kamp er jeg fortrøstningsfuld på hans vegne med henblik på at kunne have en sejr indenfor rækkevidde.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Debutant. Sidste års resultat: Deltog ikke. Antal deltagelser: 0.
Head to heads:
Del Potro – Verdasco
Samlet: 0-0
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 0-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Murray – Verdasco
Samlet: 7-1
Indendørs hard: 1-0
Hard court: 6-1
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 0-0
Federer - Verdasco
Samlet: 3-0
Indendørs hard: 0-0
Hard court: 1-0
Græs: 0-0
Tæppe: 0-0
Grus: 2-0
Odds:
Samlet vinder: @ 52,00 hos Pinnacle
Gruppevinder: @ 12,00 hos Bet 24
Gruppe B
Rafael Nadal (2)
Novak Djokovic (3)
Nikolai Davydenko (7)
Robin Söderling (9)
Spillerpræsentation:
Rafael Nadal
Nadal har, som de fleste nok ved, et afsindigt højt topniveau, og han spiller sjældent under standard ved så store turneringer som denne. Han spiller med voldsomt topspin, kæmper altid fænomenalt, er lynhurtig og mentalt måske verdens stærkeste. Hans serv er ikke et reelt våben ift. mange af de andre spillere, men der er trods alt sket forbedringer på det område gennem de seneste sæsoner. Hans stil ligger umiddelbart ikke perfekt til de helt flade opspring, men en mand, der har vundet både Wimbledon, Australian Open og French Open kan man vel godt tillade sig at kalde kompatibel med alle underlag.
Sæsonen 2009 har været en lidt turbulent én af slagsen for Nadal. Han vandt Australian Open, Indian Wells, Monte Carlo, Barcelona og Rom, før det begyndte at vende for ham. Han tabte til Federer på grus i Madrid, og i French Open, hvor han ellers aldrig havde tabt, røg han ud i fjerde runde til Söderling. Han var angiveligt skadet i denne fase, og dette blev bekræftet af en næsten tre måneder lang skadesperiode. Siden august, hvor han kom tilbage til touren, har han ikke vundet nogen titler, men han er dog gået langt i alt, hvad han har stillet op i.
Formen ser mildest talt ikke god ud for Nadal, og man skal være mere end stor Nadal-fan for at tro på hans samlede vinderchancer i denne turnering. Selvfølgelig kan han komme langt på sin stærke psyke, men vi så i Paris Masters, hvor let Djokovic havde ved at køre ham over. Så snart han bliver presset, ser han meget sårbar ud, og han får slet ikke samme længde på boldene i sin defensiv, som han gjorde i starten af sæsonen.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Semifinale. Sidste års resultat: Semifinale. Antal deltagelser: 2.
Head to heads:
Nadal-Djokovic
Samlet:14-6
Indendørs hard: 0-1
Hard court: 2-5
Græs: 2-0
Tæppe: 1-0
Grus: 9-0
Nadal-Davydenko
Samlet: 4-3
Indendørs hard: 0-1
Hard court: 0-2
Tæppe: 1-0
Grus: 3-0
Nadal-Söderling
Samlet: 3-1
Græs 1-0
Grus 2-1
Odds:
Samlet vinder: @ 9,00 hos Eurobet
Gruppevinder: @ 4,00 hos William Hill
Novak Djokovic
Djokovic kan alt på en tennisbane. Gode grundslag med masser af længde på boldene, fin tålmodighed, bygger pointene taktisk klogt op og varierer sit spil fremragende. Hans serv er ikke noget massivt våben, hvis man tænker på evnen til at lave esser og bombe modstanderen af banen, men han er god på andenboldene, og så varierer han såmænd sin serv fint. Han er fremragende i returspillet, og den største svaghed er vel nok stadig den ustabilitet, som stadig kommer snigende, når man mindst forventer det.
I sæsonen 2009 har Djokovic i perioder virket uden gnist og fysisk overskud, mens han i andre perioder har været aldeles flyvende. Det mærkelige med ham er, at det faktisk kan skifte under en turnering. Han tabte f.eks. enkelt til Kohlschreiber i French Open, hvilket ikke så ud til at genere ham synderligt. I Australian Open måtte han trække sig mod Roddick pga. varmen, og generelt er det en spiller, jeg har svært ved at stole 100% på, da han har en tendens til at miste både de mentale og fysiske kræfter undervejs. Han har spillet en frygtelig masse kamp i løbet af denne sæson, så det bliver spændende at se, hvorvidt han stadig har kræfter i overskud til at forsvare sin titel. I løbet af sæsonen har han hevet turneringssejre hjem fra Dubai, Beograd, Beijing, Basel og Paris. Den sidstnævnte er dermed hans eneste Masterstitel i år…
Form: Apropos ustabilitet så er det svært at klandre Djokovic for netop den egenskab pt., da han om nogen har udvist stabilt spil og stabile resultater gennem de sidste par måneder. Han vandt i Beijing, gik lang i Shanghai, hvor han sammen med Davydenko var turneringens bedste spiller, slog Federer i finalen på decideret udebane i Basel og vandt så ugen efter Masterstitlen i Paris. Med en rekordliste på 19-1 i de sidste tyve kampe, kan man roligt sige, at han ser formstærk ud og derfor en naturlig kandidat til at genvinde sit mesterskab.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Sejr. Sidste års resultat: Sejr. Antal Deltagelser: 2.
Head to heads:
Djokovic-Nadal
Samlet: 6-14
Indendørs hard: 1-0
Hard court: 5-2
Græs: 0-2
Tæppe: 0-1
Grus: 0-9
Djokovic-Davydenko
Samlet: 2-2
Indendørs hard: 2-1
Hard court: 0-1
Djokovic-Söderling
Samlet: 5-0
Indendørs hard 2-0
Hard court 2-0
Grus 1-0
Odds:
Samlet vinder: @ 3,92 hos Pinnacle
Gruppevinder: @ 2,38 hos Ladbrokes
Nikolai Davydenko
Davydenko spiller i et fantastisk tempo, hvor boldene bliver taget meget tidligt. Får man ham ikke presset, så kan man være sikker på at blive kørt godt og grundigt rundt i manegen. Han bevæger sig også rigtigt godt, men han er lidt forudsigelig, og har man først fundet nøglen mod ham, så kan man som regel dirke låsen op uden større problemer. Han befinder sig ikke trygt ved nettet, hvorfor han sjældent kommer derop. Hans flugtninger er faktisk blevet bedre de seneste sæsoner, så han burde helt klart løbe noget mere frem og udnytte det overtag, han som regel har fra baglinien. Det duer bare ikke imod de bedste, at han ikke kan overraske engang imellem.
Sæsonen 2009 har også for Davydenko været en smule skadesplaget. Omkring to måneder var han ude i starten af sæsonen, men han har været ganske giftig efter sin retur til touren. Hamburg, Umag, Kuala Lumpur og Shanghai har han vundet, og generelt er han kendt som en spiller, der vinder en masse af de turneringer, som Federer og Co. ikke gider have fingrene i. Shanghai var vel nok årets højdepunkt for ham, da det er en Masters, og så fik han lov at slå Djokovic og Nadal undervejs. I Grand Slam-sammenhæng har han ikke for alvor præsteret op til sit potentiale, og han har stadig sin første Grand Slam-finale til gode i karrieren.
Form: Han møder nogenlunde formstærk op, men man kunne frygte, at han har disponeret en smule forkert med kræfterne, eftersom han spillede på sit absolut bedste mod de bedste i Shanghai, mens han siden hen har set knapt så overbevisende ud med nederlag til Safin, Youzhny og Söderling. Om det blot er kalkulerede nederlag, ved jeg ikke, men det bliver vi måske meget klogere på snart. Møder han toptrimmet op, og han er lidt af en jernmand, så kan jeg sagtens se ham gå videre fra denne pulje og måske endda gentage sidste års finaleplads, hvor han tabte til Djokovic, da turneringen blev afviklet i Shanghai.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Finale. Sidste års resultat: Finale. Antal deltagelser: 4.
Head to heads:
Davydenko-Nadal
Samlet: 3-4
Indendørs hard: 1-0
Hard court: 2-0
Tæppe: 0-1
Grus: 0-3
Davydenko-Djokovic
Samlet: 2-2
Indendørs hard: 1-2
Hard court: 1-0
Davydenko-Söderling
Samlet: 3-6
Indendørs hard: 1-2
Hard court: 2-1
Grus: 0-3
Odds:
Samlet vinder: @ 15,00 hos Sportingbet
Gruppevinder: @ 4,50 hos Paddy Power
Robin Söderling
Söderling fik for alvor sit gennembrud i denne sæson, og han ligner nu mere end mand, der tror på dét, han foretager sig ift. før. Hans træner, Magnus Norman, har hjulpet ham med nogle centrale områder ift. hans tålmodighed i spillet, og taktisk ser det meget bedre ud nu end tidligere. Han server fremragende, og han kan slå tungt med både for- og baghånd. Forhånden skiller sig dog ud, og får han først dén til at køre, så er der flere af de andre syv, som får problemer med at følge tempoet. Han får dog stadig nogle mentale udfald hist og her, hvor han deler rundhåndet ud af uprovokerede fejl på begge sider. Hans attitude er også blevet bedre, men i bund og grund kan han ikke lade være med at irritere sig grænseløst over missede chancer og dårligt spil, og der har han et temperament og en attitude, som er med til at hive ham endnu længere ned.
Sæsonen 2009 har været lidt af en gennembrudssæson for Söderling, og nu står han så ved klimaks – deltagelse i Masters Cup. Deltagelsen er i første omgang opstået på baggrund af Roddicks afbud, men Söderling har gennem de seneste måneder vist, at han sagtens kan begå sig på niveauet her. Han præsterede ikke noget særligt før French Open, hvor han slog Nadal og nåede finalen, men efter dette har han set ret godt ud. Turneringssejr i Båstad, god præstation i Wimbledon og US Open (tabte til Federer begge gange) og et par semifinaler gør, at han samlet set har haft sin bedste og mest stabile sæson. Jeg ser frem til næste sæson, hvor det skal blive spændende at se, hvorvidt han kan køre med foden på speederen igennem hele sæsonen.
Formen er udmærket, men så heller ikke mere end det. Dermed ikke sagt, at den ikke hurtigt kan komme, men han så ikke fantastisk ud i Paris, selv om han slog Karlovic og Davydenko og tog sæt fra Djokovic. Jeg synes, han lavede for mange nemme fejl, og han faldt helt ekstremt i niveau i tredje sæt mod Djokovic. Kampen mod Davydenko var generelt én samlet underpræstation, så jeg har svært ved at se, hvor han nøjagtigt står pt. Jeg ville gerne have set noget mere gnist fra ham, da han spillede for sin London-billet mod Djokovic, hvor hans mimik ikke var særligt opmuntrende. Dengang var udgangspunktet jo ellers, at han skulle vinde for at få en plads i London.
Tidligere Masters Cup Bedste resultat: Debutant. Sidste års resultat: Deltog ikke. Antal deltagelser: 0.
Head to heads:
Söderling-Nadal
Samlet: 1-3
Græs 0-1
Grus 1-2
Söderling-Djokovic
Samlet: 0-5
Indendørs hard: 0-2
Hard court: 0-2
Grus: 0-1
Söderling-Davydenko
Samlet: 6-3
Indendørs hard: 2-1
Hard court: 1-2
Grus: 3-0
Odds:
Samlet vinder: @ 26,00 hos Sportingbet og Paddy Power
Gruppevinder: @ 7,50 hos Bet365*