Det er nu to år siden, Thomas Schyth startede som ekspert på Premier League. Efter sit første år satte han sig nogle fokuspunkter og læringsmål, og hvordan er det så gået med dem i det seneste begivenhedsrige år?

Allerede da jeg startede som ekspert på BetXpert, udnævnte jeg mig selv til at være et reflekterende menneske, og det forsøgte jeg at følge op på i artiklen efter det første år som ekspert, med hvad jeg havde lært, og hvad, jeg synes, der manglede i min videre betting-udvikling. Nu er der så gået endnu et år, og i artiklen her vil der blive taget udgangspunkt i det læringsfokus, jeg stillede op i den artikel, samt hvad året ellers har budt på, som man kan lære af.

Forventninger til 2018

Brugerinput

Sidste år beskrev jeg, hvordan noget af det bedste ved at være ekspert hos netop BetXpert er, at man konstant får en masse feedback og input fra kompetente brugere. Det er en oplagt mulighed for hele tiden at udvide sin horisont og derigennem nuancere sin betting.

I forhold til netop det beskrev jeg dog også, hvordan det til tider kan være svært at skabe ny viden fra andres input og så tilpasse den nye tilgang til min eksisterende betting. Eksempelvis fandt jeg ud af, at det er en dårlig idé bare at prøve at gå all-in på en andens tilgang til betting eller inddrage aspekterne unuanceret i min egen tilgang, og det var noget, jeg ville blive bedre til i det netop forgangne år. I stedet skulle jeg lære af dem, undersøge de andre tilgange og vurdere, om det så var noget, der kunne bruges i min egen bettingstrategi.

Det har betydet, at nogle alternative tilgang eller input er blevet henlagt i en kasse med vigtig grundviden til bettingrygsækken, men uden at blive brugt aktivt i min egen betting som argumenter mm. Andre input er blevet en mere integreret del af min egen analysering af kampe, men med et skarpt fokus på ikke decideret at ændre tilgang - igen ud fra et perspektiv om, at min egen tilgang fungerer og har gjort det længe, og det er derfor bedre at forbedre den stille og roligt end radikalt at ændre på tingene.

Netop det med at inddrage brugerinput har gjort, at jeg har kigget mere på begrebet om Expected Goals og taget det et skridt videre til også at kigge på non-shot xG. Det har dog igen været vigtigt for mig ikke at benytte det som aktivt redskab til at argumentere for mine spil, og det er derfor i stedet blevet benyttet som et ekstra element i at analysere kampe.

Jeg inddrager det aktivt ved, at når jeg har en fornemmelse af, at et hold har spillet godt i den seneste periode (uagtet holdets resultater), så kigger jeg på holdets xG og non-shot xG for de seneste fem kampe for at se, om det billede holder stik med min egen fornemmelse. Dette for at have en slags "sikring" af, at det ikke bare er mine subjektive holdninger, der ser verden anderledes, end den er. Man kan også kalde det at kvalificere og sætte tal på mine subjektive forestillinger.

Sidste års artikel gav også input om, at det kunne være en fordel at bruge en nedskreven power ranking af holdene i ligaen. Jeg påstod lettere overmodigt, at en sådan ranking havde jeg allerede inde i mit eget hoved, og at det var rigeligt, fordi jeg godt kan huske det.

Efter at have taget det til efterretning og tænkt lidt nærmere over det, er jeg dog nået frem til, at det er yderst fornuftigt at have skrevet en sådan ranking ned og sætte den dynamisk op, så den hele tiden kan ændre sig. Jeg kunne nemlig godt mærke i starten af denne Premier League-sæson, at det er svært at holde styr på sådan en ranking i hovedet, når spillere og managers skifter klubber, hold ændrer spillestile mm. At have det hele nedskrevet har derfor givet mig en markant bedre oversigt over holdenes styrker, svagheder, ranking i ligaen, spillestil mm.

Det er et fantastisk dokument at have ved siden af sig, når man scanner odds på en liga, og det kan jeg klart anbefale alle at have. Ikke blot for resultatmæssigt at blive bedre i min betting, men ligeledes for at optimere tidsforbruget. Ved at have dette dokument til hurtigt at overskue holdene, går det meget hurtigere med at spotte, om et odds stikker ud ift. holdets ranking.

Ferie og psykisk påvirkning

I sidste års artikel beskrev jeg, hvordan en rolle som ekspert - oveni alle de andre forpligtelser der følger med livet - kan være drænende for overskuddet i længden. Derfor satte jeg som mål, at jeg i ny og næ ville tage en uges ferie fra betting og eksperttjansen for at "lade op". 

Dette har jeg uden tvivl været rigtig dårlig til, da det har været svært for mig helt at slippe bettingen og i særdeleshed Premier League. Selv når jeg har forsøgt at undlade at skrive analyser, har jeg ikke kunnet lade være med at se Premier League-kampe med et bettinganalytisk perspektiv, og så har der ikke været meget ferie over det.

Så kunne man selvfølgelig se frem til sommeren, hvor Premier League holder ferie, men en VM-slutrunde ødelagde den afslapningsmulighed. Fra starten af den nye sæson har jeg så ovenikøbet ødelagt mine muligheder for ferie i sæsonen helt ved at dedikere mig til at lave en ugentlig artikel med spilforslag til alle Premier League-runder.

Spørgsmålet er så, om det har været nødvendigt med ferie?

Mine oplevelser på dette punkt hænger sammen med det sidste fokuspunkt, der blev opstillet i sidste års artikel - nemlig ikke at lade sig påvirke for meget af negativ varians.

I løbet af det første år som ekspert lod jeg mig meget påvirke af varians (også den positive, mens mest den negative). Det satte et klart pres på både mit humør og mit mentale overskud generelt, når der var perioder med negativ varians, og det gjorde, at lysten eller trangen til at holde en uges ferie ofte meldte sig.

Efterhånden som jeg bliver mere rutineret i hele ekspertrollen, bliver overskuddet dog også markant større. Alle de små ydre omstændigheder og rammer, jeg før brugte meget tid på at holde øje med, behøver jeg ikke bruge energi på mere, da jeg har fået mere erfaring i, hvordan det hele fungerer.

På selve bundlinjen og ift. betting er der også kommet mere erfaring, og hvor jeg i starten som ekspert kunne være i tvivl, har jeg nu en rimelig solid tro på, at dårlige perioder netop bare er varians og ikke et udtryk for, at jeg pludselig har mistet mine evner eller edge. 

Således påvirker perioder med negativ varians mig ikke så meget mere, som det før har gjort, og det giver helt automatisk et overskud i både hverdagen og lysten til at skrive og analyser konstant er til stede - uden behov for pauser midt i sæsonen.

Jeg er dog opmærksom på, at dette behov kan opstå igen, og så tror jeg også, det er vigtigt at være ærlig overfor sig selv og så tage den pause, der kræves, for at man igen kan præstere maksimalt.

Spots eller præcist CV?

I sidste års artikel blev der i kommentarerne til artiklen nævnt, at man ud fra statistikken kunne se, at der var tegn på, at jeg ikke altid var lige skarp til at sætte en CV. Kommentarerne kom på baggrund af, at langt størstedelen af mine spil faldt indenfor 100-105 % BV, og at der var minus, når jeg bevægede mig udenfor.

Dette er bestemt interessant, og jeg tror, at der gemmer sig en form for sandhed bag statistikkerne, som jeg øver mig i at blive bedre til.

Som det blev nævnt, er det svært at se på bundlinjen, hvor godt mine CV rammer, da BetXpert kører med flatbetting. Hvis der blev kørt med units pr. spil, ville min statistik ikke nødvendigvis give grønne tal på bundlinjen, og det kan tyde på, at jeg sætter for optimistisk CV på de forkerte kampe, mens jeg derimod sætter for konservative CV på de kampe, hvor jeg så at sige står med et guldæg i hånden.

Ser man på de kedelige tal for 2018 og sammenligner med mit første år som ekspert, så har 2018 bestemt været et rigtig flot år.

År TBP BV
2018 114 % 105 %
2017 105 % 103 %


Selvom det samlede resultat har været bedre i år, er der stadig negative ting. Betvalue flugtede i 2017 bedre end i 2018 i forhold til tbp, og spørgsmålet er så, om det skyldes, at jeg endnu er for usikker på mine CV og ikke banker ordentligt til, når de rigtig gode odds opstår, eller om det er et spørgsmål om, at 2018 var et langt varianstog i den positive retning, da 114 % tbp næppe er et realistisk mål at holde hvert år.

Det er også interessant at kigge på tallene for de enkelte ligaer, for her bliver det tydeligt, at det gode 2018 primært var skabt gennem en enormt solid VM-slutrunde. På Premier League (der er mit fokusområde) så tallene anderledes ud:

År TBP BV
2018 104 % 105 %
2017 112 % 103 %


Det "sjove" ved at kigge på disse statistikker er, at jeg åbenbart har leveret et markant ringere profitmæssigt år på mit fokusområde end året før, selvom mit samlede resultat er blevet bedre. Til gengæld flugtede min tbp bedre med min BV på Premier League, hvilket igen kan være et tegn på, at jeg trods alt har forbedret præcisionen i mine chancevurderinger.

Generelt tegner der sig hurtigt et billede af, at jeg er en type better, der er bedre til at finde "spots" end til reelt at sætte en helt præcis CV, og det er jo herligt. Herligt forstået på den måde, at jeg så har et fokuspunkt til det næste år, jeg kan øve mig på at forbedre, samtidig med at det er en fordel for mig at være på BetXpert, hvor der netop køres statistik ud fra flatbetting, så resultatet kan forventes at forblive på den positive side.

I den kommende år forventer jeg fortsat en stor bunke solide brugerinput og feedback til mine analyser, debatter og artikler. Det er en af de største fordele ved en side som BetXpert, hvor vi alle dygtiggør os i kampen for at skabe profit gennem debatter, vidensdeling mm.