18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Amstel Gold Race 2019 - optakt: Hollandsk fænomen er favorit

Tags: Optakter, Cykling
Opdateret
D deleted-user-8519
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Kommentarer (2)

Amstel Gold Race
21. april

Navigation:
Odds & Tips
Favoritter
Outsiderne
Rute

2018:
1 Michael Valgren
2 Roman Kreuziger
3 Enrico Gasparotto

Amstel Gold Race 2019 indleder Ardenner-ugen, og som dansk cykelfan er der stor grund til at glæde sig: Michael Valgren vandt løbet for et år siden. Læs BetXperts optakt til klassikeren.

Bemærk, at optakten er skrevet den 14. januar, men er senest opdateret den 18. april med favoritvurderinger, odds mv. 

Brosten er skiftet ud med bakker, når Amstel Gold Race 2019 skyder den kuperede klassiker-uge i gang. Og som dansker er det et særligt interessant løb, da danske Michael Valgren er forsvarende vinder af Amstel Gold Race. Også selvom det har knebet lidt med formen i 2019.

Ugen starter med Amstel Gold Race, mens rytterne i midtugen skal køre Fleche Wallonne, og søndag venter så Liege-Bastogne-Liege, der officielt sætter et sidste punktum for klassikersæsonen. Herefter venter etapeløbene.

Det er tre løb, der på papiret minder meget om hinanden, men som alligevel er vidt forskellige. Mens Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege i højere grad favoriserer de spinkle klatrere, så kan de lidt tungere ryttere køre med om sejren i Amstel Gold Race.

Michael Valgren kan i grove træk være med i kampen om sejren hele ugen, men det er særligt i Amstel Gold Race, at han har størst chance for succes. Han vandt løbet for et år siden, ligesom hans store gennembrud også kom i løbet i 2016, da han blev to'er efter Enrico Gasparotto.

Odds på Amstel Gold Race hos Mr Green her

For et par år siden ændrede Amstel Gold Race lidt i ruten. Indledningvis var jeg skeptisk, da jeg frygtede, at løbet ville udvikle sig til en kedelig gruppespurt på flad vej, men det har vist sig, at det snarere har gjort løbet langt mere uforudsigeligt og åbent. Rytterne åbner længere udefra, og nu handler det ikke længere om de sidste 1,8 kilometer, som det ofte gjorde, da Cauberg var finalen. Faktisk har Amstel Gold Race været det bedste løb i denne uge i de seneste par sæsoner. 

Løbet bliver bestemt heller ikke ringere af at vi har et hav af solide favoritter. Det bliver et uhyre spændende løb, hvor taktikken for alvor kan spille ind.

Amstel Gold Race 2019 odds & tips

Vil du være sikker på ikke at misse et Amstel Gold Race-tip, så husk at følg cykeleksperten Jesper Carstens.

Udvalgte odds til Amstel Gold Race 2019

Bedste odds Bookmaker
Mathieu van der Poel 5,00
Julian Alaphilippe  7,50
Peter Sagan 12,00
Michael Matthews 12,00
Maximilian Schachmann 13,00
Alejandro Valverde 21,00
Tim Wellens 21,00
Philippe Gilbert 22,00
Jakob Fuglsang 29,00
Michael Valgren 34,00
Søren Kragh Andersen 81,00

Tabellen er opdateret fredag den 19. april, 01:00.

Favoritterne

På papiret er der to ryttere, der skiller sig ud som favoritterne i Amstel Gold Race 2019. Den ene har endda aldrig kørt løbet før, og er i gang med sin første sæson, hvor han kører løb på WorldTour-sæson, men Mathieu van der Poel er sportens næste store superstjerne.

Mathieu van der Poel, Corendon Circus

Chancevurdering: 17 %

Der er ikke noget, Mathieu van der Poel ikke kan. Og jeg kan ikke se anden udvej end at pege på ham som favoritten i Amstel Gold Race - heller ikke selvom det er første gang, han kører løbet. Det betyder ikke særlig meget for Mathieu van der Poel. Han er modbydelig stærk.

Han vandt brostensløbet Dwars door Vlaanderen. Det gjorde ham til én af oddsfavoritterne forud for Flandern Rundt, og her var han vel nok den stærkeste sammen med Alberto Bettiol. Herefter sprang han Paris-Roubaix over, inden han kværnede Julian Alaphilippe(!) i spurten i Brabantse Pijl. Han smadrede ham. Det endda selvom Mathieu van der Poel umiddelbart så ud til at lave det meste af arbejdet, særligt på den sidste kilometer.

Det er ikke fordi, han er Superman, hvis eneste svaghed er en alienlignende genstand, der er gemt godt væk. Hans fejl og mangler står ganske tydeligt: Han er alt for aggressiv og økonomiserer ikke med kræfterne som andre ryttere. Han er ikke just den stærkeste rent taktisk. Han har et jammerligt hold omkring sig. 

Han er bare så stærk, at det vitterligt ikke gør ret meget. Han kan sagtens åbne løb alt for langt udefra. Han har kræfterne til at angribe tidligt og stadig være aktiv i finalen. Og holdet? Tja. Han er vant til at køre cykelcross og mountainbike, hvor man jo ret beset ikke har megen nytte i holdkammerater. Jeg tænker, at det generer ham mindre end andre ryttere.

Det kommer til at hæmme ham i nogle løb. Måske også her. Både det ringe hold og det faktum at han ødsler med kræfterne. Men lige nu må man bare erkende, at han er så stærk, at han kan klare sig alligevel. Og faktisk kan det være lidt af en styrke for ham - særligt i Amstel Gold Race.

Amstel Gold Race er nemlig et åbent løb, og her kan det ofte betale sig at være på forkant med tingene. Det må man sige, at Mathieu van der Poel er. Og som han viste i Amstel Gold Race, skal han ikke frygte én eneste i spurten. Han er et monster på stregen efter en hård, kuperet dag.

Han er langt fra urørlig. Selvfølgelig er han ikke det. Det svage hold, hans til tider lidt naive økonomisering af energien og hans manglende erfaring er reelle årsager til, at han eventuelt skulle tabe løbet. Men på papiret er han favoritten. 

Julian Alaphilippe, Deceuninck - Quick Step

Chancevurdering: 14 %

For et par uger siden havde jeg utvivlsomt peget på Julian Alaphilippe som favoritten. Han har gang i en fantastisk jubelsæson, hvor han går fra succes til succes. Han vandt i Strade Bianche, han strålede i Tirreno-Adriatico, han vandt Milano-San Remo, og han nåede også at stråle i Baskerlandet Rundt - altså lige indtil han styrtede ud.

Selve styrtet så ikke ud til at have ramt ham mærkbart i Brabantse Pijl. Hans mange udstrækninger på cyklen betyder ikke noget - dem lavede han også i Strade Bianche, og det er ikke (nødvendigvis) et tegn på at han er øm eller lignende. Han er frisk som en havørn.

Han kan det hele: Han kan køre aggressivt, han kan tordne op ad bakkerne og han kan spurte. Han kan alt det, Mathieu van der Poel kan, og havde det været ham, der havde vundet Brabantse Pijl, havde han været større favorit til Amstel Gold Race end hollænderen er lige nu.

Franskmanden udtalte allerede tidligt på sæsonen, at han gik efter at være 100 % i marts. Det beviste han også på cyklen, og det efterlader selvfølgelig lidt tvivl om hvorvidt han stadig er på 100 %. Det er han nok ikke helt, men jeg forventer, at han er i en forfatning, hvor han stadig kan være med.

I min optik er Alaphilippe næsten på niveau med Mathieu van der Poel. Det var selvfølgelig noget af en bet, at han blev sat fuldstændig til vægs i spurten mod Mathieu van der Poel i Brabantse Pijl, skønt han startede på hjul af hollænderen. Det vidner om, at han trods sin forbedrede spurt ikke skal føle sig alt sikker på den.

Mathieu van der Poel er et fænomen - men det er Julian Alaphilippe også. Forskellen er ikke så stor i min optik.

Outsiderne

Feltet lige umiddelbart de to favoritter er dybt og spændende. Først og fremmest tænker jeg på "sprinterne" i form af Peter Sagan (Bora-hansgrohe) og Michael Matthews (Sunweb). De er selvfølgelig begge meget mere end det, hvilket de begge har bevist de seneste mange år, men faktum er, at de begge er hurtige på målstregen, og derfor vil køre med et rødt kryds på ryggen - kun meget få vil have dem med til stregen.

Men bliver de mon direkte frygtet af konkurrenterne? Både Alaphilippe og van der Poel vil stole på sin spurt efter en hård dag, og hvis de samtidigt ved, at de kan få Matthews og Sagan til at tage et stort slæb i føringsarbejdet - med undskyldningen om at de jo er sprinterne - så tænker jeg ikke, at de ryster i bukserne. Sagan har igennem karrieren tabt mange løb på at være for udmattet i spurten - fx Milano-San Remo-spurten, han tabte til Kwiatkowski. 

Sagan har ligeledes Paris-Roubaix i benene, men det virkede ikke til at hæmme ham voldsomt meget sidste år. Begge ryttere kan vinde. Begge ryttere er klar til at køre aggressivt. Men begge ryttere har også en udfordring i og med at de på forhånd er markeret af rivalerne.

Personligt har jeg fin fidus til Michal Kwiatwkowski (Sky) såfremt han er kommet sig over sit styrt i Baskerlandet Rundt. Det meldte han umiddelbart ud i første omgang, men siden har han ikke kørt løb. Amstel Gold Race er et perfekt løb for ham. Han har en løbsnæse som få, han kan klatre, køre nedad og han kan spurte. Jeg kunne godt overveje spil i retningen af ham, men jeg skal lige tygge på det. 

Michal Kwiatkowski i top3 til odds 6,00 hos Mr Green

Chancevurdering: 20 %

Michal Kwiatkowski passer som rytter perfekt til Amstel Gold Race, da han er god i alle terræn og har en fremragende løbsnæse. Det er et vildt åbent løb, hvor alt kan ske, men qua sin gode spurt har Michal Kwiatkowski pæne top3-chancer.

Læs forsidetippet her.

Før sæsonen havde jeg udpeget Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), som én af de ryttere, der kan få sit store gennembrud i denne sæson. Jeg havde dog ikke regnet med, at han ville dominere, som han trods alt har gjort indtil videre. Tyskeren er en fremragende rytter, og skiftet til Bora har for alvor løftet ham nogle procenter. Jeg tror, han har en stor fremtid foran sig. Jeg kunne godt se ham spille ud "tidligt" i finalen og fyre op for motoren, som han har. Jeg tror også godt, han kan vinde, men jeg vægter immervæk sandsynligheden som lavere end hos bookmakerne.

Tim Wellens (Lotto Soudal) er en herlig rytter. Han vil stensikkert åbne løbet udefra, for det er hans chance. Han skal i offensiven. For selvom Wellens ikke er en langsom gut, så er der få af favoritterne, han vil slå i en decimeret spurt. Han slår ikke Alaphilippe, van der Poel, Sagan, Matthews, Kwiatkowski eller Schachmann - så han skal allerhelst ende i en anden gruppe. Og Wellens har det som regel bedst, når han kører alene. 

Hvad kan vi forvente af Paris-Roubaix-vinderen Philippe Gilbert? Umiddelbart ikke alverden, tror jeg. Jeg havde afskrevet ham forud for Flandern Rundt og Paris-Roubaix, men han tog fusen på mig i det sidstnævnte løb. Han var uhyre stærk.

Til gengæld vil jeg også påstå, at han har mistet noget af sit punch på bakkerne, og det har hæmmet ham i mange løb efterhånden. Amstel Gold Race er i høj grad hans løb, og han har vundet efter ruteændringen - og han kan også vinde i år, særligt takket være et taktisk spil, hvor alle kigger på holdkammeraten Alaphilippe. Men sandsynligheden? Den kan ikke være høj i min optik.

Hvor meget er der tilbage i Alexey Lutsenko (Astana)? Han startede som lyn og torden i februar og marts, men valgte at springe de fleste brostensløb over for at fokusere på Ardennerne. Det kan han såmænd også gøre det godt i, for de passer ham godt - men formen kan jeg godt være usikker på. Det er en lang formkurve.

Så er jeg mere overbevist om at holdkammeraten Jakob Fuglsang nok skal være klar. Han er uhyre formstærk. Han er rigtig stærk. Og han har en vældig kørelyst i øjeblikket. Jeg er næsten sikker på, at han forsøger sig i ét eller andet fremstød undervejs i løbet. Hans helt store problem er bare, at der er meget få ryttere i feltet, han faktisk slår i en spurt. Så hvordan skal han vinde? Han skal køre dem alle ud af baghjulet, og dertil er bakkerne i Holland nok for små i sidste ende. Han var dog fabelagtigt kørende i løbet for et år siden.

Her hjalp han Michael Valgren (Dimension Data) til triumf. Danskeren har slet ikke haft tur i den i år, men får et ekstra skud her i Ardennerne. Han plejer at være meget stærk i Amstel Gold Race, men jeg kan godt frygte, at formen ikke er ramt. Dimension Data har også de forhenværende vindere Gasparotto og Kreuziger. Hvordan står de formmæssigt? Jeg tror ikke, at nogen ved det. Det er sjældent, at de viser noget andre steder end i Amstel Gold Race. Jeg vil hverken biive overrasket, hvis de dominerer eller hvis de er usynlige.

Man kan nævne utallige ryttere. Amstel Gold Race 2019 er et meget åbent løb. Ryttere som Sonny Colbrelli, Greg van Avermaet, Alberto Bettiol, Jelle Vanendert og mange, mange flere kan alle spille en rolle i løbet. Især hvis det bliver et offensivt løb. Der er mange muligheder.

Ruten: Amstel Gold Race 2019

Amstel Gold Race er et løb, der jævnligt får ændret lidt på ruten. Fra 2003 til 2013 var der mål på toppen af den famøse Cauberg-stigning. Herefter flyttede man målstregen et par kilometer væk fra Cauberg, men løbet udviklede sig fortsat på samme måde: alle ventede på Cauberg.

Det tog man konsekvensen af i 2016. Forud for 2017-løbet valgte man at ændre ruten, således at Cauberg nu toppede langt fra målstregen. Og det gav pote. 2017-udgaven blev åbnet langt udefra, da Gilbert hev sejren i land, og 2018-udgaven var også ret spændende.

Der er i alt over 30 bakker undervejs på ruten. Cauberg er stadig den mest berømte stigning, men det er blot den tredjesidste stigning, og den er placeret omkring 19-20 kilometer fra målstregen.

Man kan altså ikke længere satse alt på Cauberg. Man risikerer, at frontgruppen er stukket af, og så er det hele for intet. 

De sidste 16 kilometer bliver kørt på smalle veje, der yderligere er med til at øge uforudsigeligheden i løbet. Det resulterer sandsynligvis i en lang placeringskamp på de sidste 16 kilometer, da ingen ønsker at blive fanget nede bagved.

Man skal dog bemærke, at der ofte er en tendens til, at nye ruter er mest spændende i løbets første par år, hvorefter rytterne har "regnet den ud". Der er ingen tvivl om, at mange ryttere og hold ønsker at øge forudsigeligheden, så de har mere kontrol over udfaldet.

Da man ændrede ruten forrige gang, kom der også et spændende, offensivt løb ud af det, da Roman Kreuziger sejrede via et sent angreb, men efterfølgende blev de øvrige udgaver igen reduceret til en Cauberg-spurt

Amstel Gold Race
21. april

Navigation:
Odds & Tips
Favoritter
Outsiderne
Rute

2018:
1 Michael Valgren
2 Roman Kreuziger
3 Enrico Gasparotto

Kommentarer

Feedback