18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Matchfixing i dansk håndbold

Opdateret
Peter Arnholdt Peter Arnholdt
Skribent, scout og guide. Bor i Belo Horizonte og var på Mineirão d. 8. juli 2014, da tyskerne bankede brasserne med 7-1. Ejer af portalen Brasserbloggen
Vis mere
Vis mindre

Håndbold er en af de mest populære sportsgrene i Danmark og desværre har der også være flere sager med matchfixing i kampe med danske klubber. Vi har set nærmere på matchfixing i dansk håndbold.

Der er opstået mistanke om omfattende matchfixing i tophåndbold. Det er bl.a kommet efter TV2 sendte deres dokumentar ´Mistænkeligt Spil´ i juli 2023 om matchfixing i håndbold. TV2 gik bl.a undercover og afslørede EHF-dommerchef Dragan Nachevski i samtale om matchfixing med en skuespiller hyret af TV2, der udgav sig for at være kinesisk forretningsmand med forbindelser til asiatiske betting-karteller.

Dragan Nachevski er fra Makedonien og har selv tidligere været topdommer. Han har igennem en årrække været dommeransvarlig for det Europæiske Håndboldforbund, EHF.

Efter TV2s afsløringer af de skjulte optagelser er Dragan Nachevski blevet udelukket af EHF i 2 år, mens politiet har igangsat en undersøgelse for at fastslå om der er sket matchfixing.

Men der er flere problemer for det europæiske håndboldforbund, da de i fem år har hemmeligholdt en rapport om matchfixing i fem. Det var først i januar 2024 under herrernes VM-slutrunde, at rapporten fra sportsradar blev offentligt kendt. 

Det viser sig, at der kan have været urent spil i en lang række håndboldkampe, da Sportradar kan sætte navne på otte topdommerpar, der mistænkes for matchfixing og rapporten nævner tilmed kriminelle forbindelser. 

Analysefirmaet Sportradar har til formål at opdage matchfixing og deres rapport sparkede for alvor gang i mistanken om aftalt spil i håndbold. Det har ført til massiv kritik af EHF, at de ikke har handlet på Sportsradars konklusioner og tilmed har hemmeligholdt rapporten.

EHF har været i årevis været bevidst om matchfixing-mistanken mod de otte konkrete dommerpar, der ifølge Sportradars rapport skulle have påvirket resultatet af 26 konkrete kampe i 2016 og 2017.

Blandt de mistænkte dommerpar var den kroatiske duo Matija Gubica og Boris Milosevic, der i rapporten er blevet sat i forbindelse med matchfixing af i alt syv europæiske topkampe.

Alligevel blev Matija Gubica og Boris Milosevic fortsat udvalgt til at dømme kampe ved store slutrunder som netop VM i herrehåndbold 2024.

Sverige blev elimineret af Frankrig i semifinalen ved EM 2024 på en klar dommerfejl. Foto: INA FASSBENDER / AFP

Danmarks Radio er gået sammen med norske NRK og svenske SVT for at afdække omfanget af matchfixing i håndbold. Deres resultat viser, at 91,2 procent af spillerne, der har haft mistanke om matchfixing, og undersøgelsen viste også, at hver tredje skandinaviske landsholdsspiller har spillet en kamp, de efterfølgende mistænkte var aftalt på forhånd.

GOG-træner: Vores kamp mod Kadetten var 100% fixet

Den mest omtalte sag om matchfixing i dansk håndbold var GOGs kamp i European League på udebane mod schweiziske Kadetten Schaffhausen den 20. oktober 2020.

De danske pokalmestre tabte kampen med 28-29, men der var både en række groteske kendelser til fordel for schweizerne og før kampen blev der sat mistænkeligt store væddemål på sejr til hjemmeholdet. Et mistænkeligt spilmønster før kampen vil straks får alle alarmklokker til at ringe og sammensat med  de mange dommerfejl til Kadetten Schaffhausen, så er der tydelige tegn på matchfixing.

- Jeg sidder stadig den dag i dag med alle de informationer, vi har, og er fuldstændig overbevist om, at den kamp var fixet. Ikke fra Kadettens side, men fra nogle bagmænd i Kosovos side.

  • GOG træner Nicolej Krickau til TV 2 SPORT.

Odds faldt fra 2,00 til 1,35

Op til kampen havde bookmakerne vurderet, at det ville blive en tæt kamp og der blev tilbudt odds 2,00 for sejr til hjemmeholdet. Men der blev sat massive beløb på det schweiziske mandskab ville vinde kampen, så bookmakerne måtte justere deres odds, der faldt til odds 1,35 ved kampstart.

Flere spiludbydere, heriblandt Danske Spil valgte meget usædvanligt at lukke for spil på kampen grundet den mærkelige oddsudvikling. Danske Spil meldte også kampen til GLMS (Global Lottery Monitoring System), der er deres overvågningssystem for matchfixing. 

Undervejs i kampen var TV2s kommentatorer meget kritiske omkring kampens dommerparret Arsim Vitaku og Erdoan Vitaku fra Kosovo.

- Der var mange mærkværdige kendelser, var min første indskydelse. Da jeg så genså kampen, så jeg, at der var rigtig mange fejlkendelser, som er meget groteske. Nogle af dem var fuldstændigt sindssyge.

  • Tidligere landsholdsspiler Joachim Boldsen kommenterede kampen.

GOG-træner Nicolej Krickau bemærkede også de mærkelige hændelser under kampen omkring dommerparret:

- Jeg synes, det var en usædvanlig kamp. Jeg oplever tit uenighed med dem, der fløjter. Men en østrigsk observatør, der fuldstændig passivt ikke tager stilling til noget som helst undervejs i en så mærkværdig performance fra et dommerpar fra Kosovo – det er én ting. Det kan vi sagtens opleve. Men den øjenkontakt, den approach, jeg så hos dommerne - det havde jeg ikke oplevet før. Og jeg har trods alt oplevet mange dommere, siger GOG-træneren.

Et andet rødt flag i forhold til matchfixing er, at GOG-spillerne oplyste, at der var kommer over 35 opkald fra telefonnumre i Kosovo op til kampen. Det er langt fra normalt og tyder i den grad på urent trav.

I GOG-lejren er man ikke helt sikre på, at EHF er villige til at tage et opgør med matchfixing og korrupte dommere.

- Det er præcis det, vi alle sammen frygter. At de bliver pillet væk, de dommere, i fire-fem-seks måneder, så kommer de tilbage en gang efter jul, hvor alle har glemt det. Jeg kan ikke lægge hovedet på blokken og kritisere EHF's arbejdsgange på det her område, men jeg synes, at det lyder som noget, vi har hørt før, siger Nicolej Krickau.

BSV betalte for Sønderjyske-sejr

Der blev betalt 15.000 kroner til Sønderjyske for deres sejr over Skanderborg i den sidste kamp i grundspillet i 2014-sæsonen. Mens Sønderjyske kun havde æren at spille for, så ville Bjerringbro-Silkeborg kvalificere sig til slutspillet, hvis Skanderborg blev besejret.

Så BSV stillede 15.000 kroner i udsigt til Sønderjyske, hvis de besejrede Skanderborg. Sønderjyske vandt kampen 34-28 og de indkasserede dermed de 15.000 kroner.

Men det blev en dyr sejr for Danmarks Idrætsforbund (DIF) gik ind i sagen og  matchfixingsekretariat idømte de 18 spillere fra SønderjyskE én spilledags karantæne og hver spiller fik en bøde på 1000 kr.

BSV-spillerne fik samme straf for en overtrædelse af matchfixing-reglerne, der forbyder at give eller modtage gaver i forbindelse med kampe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke danske klubber har været involveret i matchfixing?

GOG-træner Nicolej Krickau er fuldstændig overbevist om, at der var matchfixing i deres kamp mod schweiziske Kadetten Schaffhausen den 20. oktober 2020.

Er danske klubber blevet straffet for matchfixing?

I 2014 blev Bjerringbro-Silkeborg og Sønderjyske idømt karantæner og bøder for at overtræde matchfixing-reglerne.

Kommentarer

Feedback