Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Så er der snart Ryder Cup igen! Holdturneringen mellem USA og Europa der kun spilles hvert andet år er vel nok den mest præstigefyldte turnering der findes, og alle top-spillerne har kvalificering til Ryder Cup øverst på ønskelisten. Det er 39. gang der skal spilles om trofæet, og selvom historien vidner om amerikansk overtag, så har de senere år markeret et vendepunkt i verdensgolfen, og Europa har vundet 4 af de seneste 5 gange turneringen har været spillet (optakt til turneringen er under udarbejdelse).
Der spilles et specielthold-format over 3 dage med foursomes/fourballs fredag og lørdag afsluttende med singler søndag. I alt spilles der 28 matcher om 1 point pr. match, og resultaterne de seneste 5 år ser således ud:
2010: EU 14 ½ - 13 ½ USA
2008: USA 16 ½ - 11 ½ EU
2006: EU 18 ½ - 9 ½ USA
2004: USA 9 ½ - 18 ½ EU
2002: EU 15 ½ - 12 ½ USA
I år skal der igen spilles i USA, nærmere bestem på Course 3 på Medinah CC i Illinois. Mange store turneringer har fundet sted her, senest PGA Championship i 1999 og 2006, og banen er karakteriseret ved sin længde samt specielle lange par 3 huller over vand. Da dette spil kommer relativt tidligt, banens setup ikke er kendt og vejrudsigten heller ikke kan komme i betragtning, vil jeg ikke lægge for storvægt på banen i min CV. Dog skal det nævnes at det er en klassisk amerikansk mesterskabsbane, der i nogen grad vil favorisere spillere med en høj placering i total driving, men også putting, da amerikanerne ganske sikkert vil søge at gøre greens så hurtige som muligt.
Holdene
De endelige hold er ikke kendt, og offentliggøres først i ugen efter Johnny Walker Championship, hvor kaptajnerne skal vælge de sidste spillere.
Sjovt nok har de to hold ret forskellige måder at udtage holdet på. USA har én liste, hvor de 8 første spillere efter PGA Championship i august er blevet udtaget på baggrund af deres indtjente pengepræmier i turneringer i 2012 samt i majors i 2011. Senere udtager kaptajnen så 4 wildcards! I Europa har man derimod to lister. Først kvalificerer de 5 bedste sig fra en liste over indtjente penge på ET-turneringer efter 1 sep. 2011. Dernæst kvalificerer de 5 næste sig (der ikke i forvejen er kvalificeret via den anden liste) via en liste over verdensranglistepoint opnået i samme periode. Til sidst har kaptajnen så to wildcards!
USA
Amerikanerne (og kaptajn Davis Love III) har allerede fundet de 8 første spillere efter PGA Championship:
Tiger Woods
Bubba Watson
Jason Dufner
Keegan Bradley
Webb Simpson
Zach Johnson
Matt Kuchar
Phil Mickelson
Mit bedste bud på de 4 captain’s picks (offentliggøres først senere):
Hunter Mahan
Steve Stricker
Jim Furyk
Den sidste plads synes lidt mere åben, men skal nok findes blandt Rickie Fowler, Dustin Johnson, Brandt Snedeker, Bo Van Pelt og Bill Haas. Fowler må være favorit efter en fin sæson og en god præstation i 2010, men det er svært at sige.
Alt i alt synes jeg at det er et fantastisk hold amerikanerne kan stille med. Phil Mickelson har ikke helt været sig selv i år på trods af en sejr, og jeg er også lidt usikker på Webb Simpson efter han for nylig blev far for første gang. Derudover er det et hold med en utroligt god form spiller for spiller og med en god blanding af rutinerede kræfter og rookies. På hjemmebane med masser af amerikanske tilskuere bliver de svære at slå.
EU
Der mangler stadig en enkelt turnering (Johnny Walker Championship) før kaptajn Jose Maria Olazabal med sikkerhed kan sætte navnene på EU-spillerne på holdkortet, men de første 10 spillere ser dog rimeligt sikre ud, og kun en absolut topplacering blandt få forfølgere kan ændre på det:
Rory McIlroy
Justin Rose
Graeme McDowell
Francesco Molinari
Luke Donald
Paul Lawrie
Lee Westwood
Peter Hanson
Martin Kaymer
Ian Poulter
Bud på de to captain’s picks:
Det ser lidt mere åbent ud med EU’s sidste to billetter. I mine øjne er det primært Sergio Garcia, Nicolas Colsaerts, Rafa Cabrera-Bello og måske Gonzalo Fernandez-Castano der fortjener det. Derudover kan både Padraig Harrington, Miguel A. Jimenez og måske Thomas Bjørn komme i betragtning i kraft af stor rutine. Mit bud: Colsaerts og Harrington, men det ser meget åbent ud.
Det europæiske hold er præget af store stjerner der er med helt i toppen af verdensranglisten, men i mine øjne er holdet ramt af at flere spillere ikke rigtig er i form. De første 5 på listen kan man ikke rigtig pille ved, men derefter er det spillere som i større eller mindre grad ikke er i topform, og efter min mening har haft deres bedste periode tidligere på året. Martin Kaymer, Paul Lawrie og Lee Westwood er gode eksempler på dette. Desuden ser de sidste to pladser ikke ud til at forstærke holdet (i modsætning til USA’s captain’s picks).
Et vigtigt argument forspillet: Der bliver tit argumenteret for at årsagen til at Europa har vundet 4 af de sidste 5 år har været deres evner til at spille sammen i fourballs og foursome, og deres holdånd generelt. Jeg er ikke sikker på at den forskel er så stor som den er gjort til, og specielt de sidste to Ryder Cup’s synes jeg ikke at dette har været et argument overhovedet. Jeg mener at amerikanerne matcher europæerne på dette punkt, og da de ser noget stærkere ud i singlerne ligner det i mine øjne at amerikanerne bør være komfortable favoritter.
Dette spil er lagt inden de endelige hold er sat fordi jeg har en frygt for at oddset på amerikansk sejr falder når det sker. Unibet har for kort tid siden været ude med flotte 2,00 på en amerikansk sejr, men jeg var ikke hurtig nok. Betsafe er dog fortsat lidt over det generelle marked, og jeg finder stadig lidt værdi i 1,90.
Interesseret i mere? Så sørg for at se vores daglige odds tips og betting tips.