Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Opdatering: DK er i ugens løb blevet ramt af skadesuheld på træningsbanen: angriberne Bendtner og Nicklas Petersen samt midterforsvarer Simon Kjær. Reserveangriber Petersen er draget hjem - og er blevet erstattet af Morten Skoubo.
Torsdag meldte DBU (kilde: Ekstra Bladet) at Kjær må stå over; til gengæld er man optimistisk vedrørende Bendtners chancer.
Det er bestemt en svækkelse. Selv om Kjær nok er knapt så dygtig som han selv mener at være (ligesom Bendtner, i øvrigt), er der næppe nogen i truppen (ud over Agger) der er bedre.
Men det kommer også an på indstillingen og Olsens coaching. Zanka kan muligvis være en fin erstatning for Kjær (det var han for så vidt i første halvleg mod England).
Hvad Bendtner angår: som han spillede mod fx England (dvs skidt), kan det ikke afvises at en Junker eller den nys udtagne Morten Skoubo kan gøre det lige så godt, i hvert fald som boksspiller (Bendtner går for meget tilbage i banen) og måske også som dybdeløber.
Som følge af Kjærs fravær og Bendtners tvivlsomhed, har jeg justeret chancevurderingen: fra 40-32-28 til 42-31-27.
MATCH-UP
Jeg forventer at begge hold får problemer på backpladserne.
Norge mangler sin faste højreback, og den sandsynlige afløser Ruud (OB) er internationalt urutineret og kan bl.a. komme i nød når letfodede Christian Eriksen strejfer over i den side. Til venstre har Norge stærke og rutinerede Jon Arne Riise, men i betragtning af at han står over for hurtige Rommedahl (der dog, det skal med, ikke er fast mand hos Olympiakos; i weekenden blev han skiftet ind), må nordmanden nok styre sine ellers betragtelige offensive lyster. Men kan han? Og kan han følge med?
I den anden ende ser det heller ikke for godt ud. Norge har to stærke kanter i Gamst Pedersen og Huseklepp; især sidstnævnte ser farlig ud. Og Danmark mangler en klassespiller på venstrebacken. Man kan rykke rutinerede Jacobsen (der forleden stod over for fløjstjernen Gareth Bale; med visse problemer for danskeren - men West Ham spillede 0-0 mod Tottenham) derover, men så mangler han jo på højrebacken.
Når dertil lægges at begge hold ser svækkede ud på målmandsposten (Norge mangler førstekeeper Knudsen, og DKs Sørensen mangler kamptræning), ligner det en tung dag for defensiverne.
Dog råder begge hold over stærke midterforsvar; hos Norge AaBs hovedstødsstærke Wæhler og fyrtårnet Brede Hangeland (ex-FCK), hos DK Agger og Kjær. Og begge hold er svækket på centreforward-pladsen. Norge mangler targetman Carew (det er dog ikke en ubetinget fordel for DK - for ganske vist svækkes Norges hovedspil, men til gengæld styrkes dybdeløbene), og DKs Bendtner (reserve hos Arsenal) mangler kamptræning.
Interessant bliver det at se kampen mellem det formstærke stortalent Eriksen på den offensive danske midtbane og den hårdttacklende tre-hovede defensive midtbane hos Norge. Kan de dømme op for hans kreativitet?
Og er Christian Poulsen - det danske midtbane-anker der får begrænset med spilletid i Liverpool - i form og oppe i omdrejninger? Kan han undgå at dumme sig, og kan han støtte forsvarets kamp mod Gamst Pedersen og Huseklepp (samt hvem der nu bliver den norske centreforward)? Og hvem skal være hans makker - den kedelige, men solide Kvist eller den dynamiske og meget mere kreative (men form-tvivlsomme) Jakob Poulsen?
INDBYRDES
Seneste indbyrdes kamp var i 2003 (kvalifikation til EM-2004) hvor Danmark hjemme vandt 1-0 (Grønkjær).
Seneste kamp i Norge var i 2002 (samme kvalifkation): 2-2.
Se BetXperts statistiksektion.
STILLING i EM-KVALIFIKATIONSGRUPPE H
Norge 3 kampe, 9 point
Portugal 4, 7
DK 3, 6
Cypern 3, 1
Island 3, 0
Nr 1 kvalificerer sig direkte til EM-slutrunden i Polen/Ukraine i sommeren 2012. Nr 2 kvalificerer sig enten (hvis der er tale om den bedste de i alt 9 gruppe-2ere) direkte til slutrunden, eller til to playoff-kampe mod en anden 2er.
NORGE
Nr 11 på FIFAs verdensrangliste
Norge missede sidste sommers VM-slutrunde i Sydafrika. Landet blev ganske vist nr 2 i kval-gruppe 9 (efter Holland, men foran Skotland, Makedonien og Island), men med kun 10 point var Norge den dårligste 2er i Europa og gik dermed glip af en playoff-billet.
Dermed har Norge ikke været med til en slutrunde siden EM-2000 i Holland/Belgien (hvor det blev til elimination i gruppespillet, 3.plads efter Spanien og Jugoslavien; foran Slovenien); den eneste EM-deltagelse i landets historie.
Den gamle trænerhelt Egil ”Drillo” Olsen (stor succes med landsholdet i 1990-98; 2 VM-slutrundedeltagelser) gjorde ellers comeback som landstræner cirka midtvejs i kvalifikationen, men kunne ikke udvirke mirakler. Efter hans tilbagekomst i starten af 2009 blev det 1-1 i Makedonien, 0-2-tab i Holland, 4-0 hjemme over Skotland, 1-1 ude mod Island og 2-1 hjemme over Makedonien.
Derefter spillede Norge 6 træningskampe: 5 sejre, 1 nederlag. Blandt sejrene var 2-1 hjemme over Frankrig (der var dog reelt tale om et fransk b-hold). Nederlaget var 0-1 hjemme mod Ukraine.
Og så gik det sidste efterår løs i EM-kvalifikationen. Her blev det 2-1 (Hangeland og Abdellaoue) ude over Island, 1-0 (Huseklepp) hjemme over Portugal (der manglede Cristiano Ronaldo) og 2-1 (J. Riise og Carew) ude over Cypern.
2010 blev rundet af med 2 træningskampe, i Kroatien (1-2-nederlag) og i Irland (2-1-sejr). 2011 blev indledt 9. februar med en træningskamp i Polen der vandt 1-0.
På hjemmebane tabte Norge senest en kvalifikatonskamp i oktober 2008 (0-1 mod Holland, i VM-kvalen). Siden har holdet spillet 3 kampe (2 i VM-, 1 i EM-kvalen) der har givet 3 sejre.
Kvalifikation og træningskampe inklusive siger statistikken for de seneste 10 hjemmekampe: 7-1-2 (17-9).
Trupnyt for Norge
Trup (kilde: det norske fodboldforbund: fotball.no):
Rune Almenning Jarstein - Viking
Espen Bugge Pettersen - Molde
Mohammed Abdellaoue - Hannover
John Carew - Stoke: Forfald 21. marts
Christian Grindheim - Heerenveen
Brede Hangeland - Fulham
Henning Hauger - Stabæk
Erik Huseklepp - Bari
Tom Høgli - Tromsø: Forfald 21. marts
Steffen Iversen - Crystal Palace
Ruben Yttergård Jenssen - Tromsø
Jonathan Parr - Aalesund
Morten Gamst Pedersen - Blackburn
Bjørn Helge Riise - Sheffield United
John Arne Riise - Roma
Thomas Rogne - Celtic
Espen Ruud - Odense
Alexander Tettey - Rennes
Kjetil Wæhler - AaB
Mangler: Knudsen (førstemålmand), Høgli (højreback – starter), Carew (angreb – starter), Demidov (midterforsvar - reserve)
Norge må undvære 3 faste startere. Ganske vist er den norske styrke netop holdet, ikke de individuelle spillere, men det ligner alligevel en ret markant svækkelse.
I målet mangler Stabæks Jon Knudsen der (selv om han nu er 36 år) har været førstevalg siden 2008. Afløser bliver enten Vikings 26-årige Rune Jarstein (8 landskampe) der har andenkeeper i de første 3 kval-kampe, eller Moldes 30-årige Espen Pettersen (2 landskampe) der fik en halvleg i seneste træningskamp mod Polen. Begge store, stærke keepere – men manglen på international rutine kan være et problem.
Den hurtige højreback Høgli (fast mand siden start-2009) mangler også. Absolut en svækkelse selv om den sandsynlige afløser er OBs habile Esben Ruud (der scorede på frispark i lørdags mod Silkeborg). Ruud har kun 7 landskampe i bæltet; én af dem var dog i efterårets kval-kamp mod Portugal – og han spillede også i seneste kamp, mod Polen (her manglede Høgli også).
Nordmændene må også undvære den høje tankcenterforward John Carew (1 mål i 2 kval-kampe; 23 mål i alt i 86 landskampe). Stoke-forwarden måtte stå over i lørdagens PL-runde pga en rygskade og blev altså heller ikke klar til DK-opgøret. Valget som afløser må stå mellem snu og rutinerede Steffen Iversen og formstærke Abdellaoue
Efter 14 mål i 30 kampe for Rosenborg i 2010, slår 34-årige Iversen (fortid i Tottenham; 41 mål i 138 kampe i 1996-2003) nu sine folder i Crystal Palace i den næstbedste engelske række; her scorede han senest 12. februar – dvs 7 kampe uden mål. Iversen har scoret 21 mål i 78 landskampe.
25-årige Mohammed (”Moa”) Abdellaoue har gjort det nydeligt i Hannover siden skiftet fra Vålerenga sidste sommer: 8 mål i 20 kampe. Han scorede i lørdags og har nettet 3 gange i de seneste 5 kampe. 2 mål i 11 landskampe.
Begge er fysisk svagere (og mindre markante i hovedspillet) end kæmpestore Carew, men til gengæld farlugere i dybdeløb.
Bemærk: Mandag meddelte det norske forbund at Høgli og Carew (begge var udtaget, i modsætning til Knudsen der meldte fra i sidste uge) ikke kan spille. Men så vidt jeg ved, er der ikke udtaget erstatninger. Er der mon en lille chance for at de kan spille alligevel? Næppe, men man ved jo aldrig.
Bud på opstilling
Iversen/Abdellaoue
Pedersen – Huseklepp
B. Riise/Tettey - Grindheim – Hauger
J. Riise – Hangeland – Wähler – Ruud
Jarstein/Pettersen
Opstilling i efterårets hjemmekamp mod Portugal
Knudsen – Ruud, Hangeland, Wæhler, Høgli - B. Riise, Grindheim, Hauger – Pedersen, Huseklepp - Carew
Opstilling i seneste kamp (træningskamp), i Polen
Knudsen – Høgli, Hangeland, Wæhler, J. Riise - Tettey, Grindheim, Hauger – Pedersen, Huseklepp - Carew
DANMARK
Nr 27 på FIFAs verdensrangliste
Efter deltagelsen i VM i Sydafrika seneste sommer (det forløb ret trist, med 0-2-tab mod Holland, 2-1-sejr over Cameroun og 1-2-tab mod Japan) spillede Danmark 2-2 i en træningskamp (hjemme) mod et tysk b-hold.
I EM-kvalifikationen blev det 1-0 hjemme over Island, 1-3-tab i Portugal og 2-0 hjemme over Cypern.
Hvorefter det i årets sidste kamp, et træningsopgør 17. november i Århus, blev 0-0 mod Tjekkiet (her manglede DK sådan cirka den halve idealopstilling).
2011 blev indledt 9. februar med en træningskamp hjemme i Parken, mod England (det endte 1-2). Her viste Danmark – især Christian Eriksen – fine offensive takter og kom da også foran, men var pletvist temmelig usikker i defensiven (hvor især venstreback Simon Poulsen havde store problemer mod hurtige og pågående Walcott). Og så begik Krohn-Dehli en kæmpe brøler der første til det engelske sejrsmål. BIFs højreback Daniel Wass fik en interessant debut i anden halvleg.
På udebane har Danmark ikke vundet en kamp (hvis man ser bort fra sejren over Cameroun; her var begge hold på udebane) siden VM-kval-opgøret i Sverige i juni 2009, dvs i 5 forsøg (2 uafgjorte, 3 tab).
DK gik igennem VM-kvalifikationen uden nederlag på fremmed græs, inklusive kampe i Portugal (3-2-sejr) og Sverige – men danskerne så meget blegere ud da fik tæv i Lissabon i efterårets EM-kval.
DK spiller træningskamp i Slovakiet på næste tirsdag.
Trupnyt for DK
Trup:
Målmænd: Thomas Sørensen - Stoke City / Stephan Andersen - Brøndby IF / Jesper Christiansen
Forsvar: Lars Jacobsen - West Ham United / Daniel Wass - Brøndby IF / Simon Kjær - Wolsburg / Daniel Agger - Liverpool FC / Mathias Jørgensen - FC København / Simon Poulsen – AZ – Bo Svensson - Mainz
Midtbane: Michael Silberbauer - Utrecht / William Kvist - FC København / Christian Poulsen - Liverpool FC / Jakob Poulsen - FC Midtjylland / Kasper Lorentzen - Randers FC / Dennis Rommedahl - Olympiakos / Thomas Enevoldsen - Grooningen / Christian Eriksen - Ajax Amsterdam / Lasse Schöne - NEC
Angreb: Michael Krohn-Dehli - Brøndby IF / Nicklas Bendtner - Arsenal FC / Mads Junker - Roda / Morten Skoubo - Roda
Mangler: Anders Lindegaard (andenkeeeper), Krøldrup (midterforsvar – reserve), Jessen (venstreback – start/reserve), Daniel Jensen (midtbane – reserve), Søren Larsen (angreb - reserve), Løvenkrands (kant/angreb - reserve), Kjær (midterforsvar - starter), Pedersen (angreb - reserve)
Tvivlsom: Bendtner (angreb - starter)
Morten Olsen har alle deciderede stamspillere med, bortset fra midterforsvarer Simon Kjær (angriber Bendtner er tvivlsom, men bliver sandsynligvis klar).
Det er dog værd at bemærke at Olsen som mod England har undladt at udtage venstreback Leon Jessen (med i 2 af efterårets 3 kval-kampe) – selv om Jessen spiller fast i Bundesligaen for Kaiserslautern, og selv om Simon Poulsen gjorde det skidt på venstreback-pladsen mod England og ikke er fast mand hos AZ i Holland (blev skiftet ind i weekenden). Patrick Mtiliga (pt kun reserve i Malaga) er heller ikke med.
Spørgsmålet er om Olsen igen vil starte med Poulsen, eller om han vil flytte den fleksible og rutinerede højreback Lars Jacobsen over til venstre. Venstrebackpladsen er uhyre vigtig – her står man over for Norges pågående og farlige højrekant Huseklepp. Der er også den mulighed at bruge den fleksible midtbanemand Silberbauer som venstreback; det har han før løst på nydelig vis.
Hvis Jacobsen rykkes til venstre, kunne det blive til en startplads til unge Wass på højrebacken. Meeen – også dér har Norge en farlig herre, i snu og skudstærke Morten Gamst Pedersen. En mulighed er også at bruge midtbanemand William Kvist dernede, men selv om han tidligere har udfyldt pladsen, ligner det ikke den bedste løsning; Wass er hurtigere på fødderne.
Sjovt nok har Danmark en uhyre talentfuld forsvarer løbende rundt i den italienske Serie A hvor han får masser af spilletid for selveste Juventus: Frederik Sørensen kan spille både midterforsvar og højreback. Morten Olsen mener dog åbenbart at det endnu er en tand for tidligt med landsholdsdebut for den 18-årige knøs.
I midterforsvaret fik talentfulde ”Zanka” Jørgensen startchancen mod England (og gjorde det nydeligt), men mon dog ikke Simon Kjær starter inde denne gang, ved siden af Agger (der har været tvivlsom, men skulle være klar). Hvis altså Kjær bliver klar.
I målet har man rutinerede Thomas Sørensen – selv om han fortsat ikke får spilletid hos Stoke (ud over i pokalkampene; senest 13. marts). Andenkeeper Lindegaard (der i øvrigt heller ikke får spilletid i Man United) er skadet.
På midtbanen har Olsen udtaget Jakob Poulsen der dermed kan få comeback efter et trist år 2010. Efter at have været fast starter i VM-kvalifikationen, blev han ankelskadet i januar 2010. Han nåede at komme tilbage og blev taget med til VM i Sydafrika, men var ikke i form til en startplads. Det viste sig at anklen stadig ikke var i orden, en operation var nødvendig, og dermed røg efteråret også ud af vinduet for den dygtige midtbanespiller. NU er han så tilbage – efter at have spillet fuld tid i alle FCMs tre forårs-ligakampe. Men er han i tilstrækkelig form til at tilbageerobre en startplads på den centrale midtbane ved siden af navnebror Christian (der i øvrigt ikke får ret meget spilletid hos Liverpool)?
Fremme må Christian Eriksen være sikkert førstevalg som kreatør – efter sine flotte forårspræstationer for Ajax, og efter den fine kamp mod England. Spørgsmålet er hvem der får venstrekants-pladsen? Mod England var det Krohn-Dehli (temmelig begrænset succes), men man har flere interessante folk (selv om hurtige Løvenkrands ikke er blevet udtaget), fx Enevoldsen og Lorentzen.
Bud på opstilling
Bendtner
Krohn-Dehli/Enevoldsen – Eriksen – Rommedahl
C. Poulsen – Kvist/J. Poulsen
S. Poulsen/Jacobsen/Silberbauer – Agger – Kjær – Jacobsen/Wass/Kvist
Sørensen
Interesseret i mere? Så sørg for at se vores daglige odds tips og betting tips.
Seneste 10 kampe
EUNLB
Norge |
5 : 0 |
17/11-2024 Kasakhstan |
EUNLB
Slovenien |
1 : 4 |
14/11-2024 Norge |
EUNLB
Østrig |
5 : 1 |
13/10-2024 Norge |
EUNLB
Norge |
3 : 0 |
10/10-2024 Slovenien |
EUNLB
Norge |
2 : 1 |
09/09-2024 Østrig |
EUNLB
Kasakhstan |
0 : 0 |
06/09-2024 Norge |
IV
Danmark |
3 : 1 |
08/06-2024 Norge |
IV
Norge |
3 : 0 |
05/06-2024 Kosovo |
IV
Norge |
1 : 1 |
26/03-2024 Slovakiet |
IV
Norge |
1 : 2 |
22/03-2024 Tjekkiet |
EUNLA
Serbien 1 |
0 : 0 |
18/11-2024 Danmark |
EUNLA
Danmark |
1 : 2 |
15/11-2024 Spanien |
EUNLA
Schweiz |
2 : 2 |
15/10-2024 Danmark |
EUNLA
Spanien |
1 : 0 |
12/10-2024 Danmark |
EUNLA
Danmark |
2 : 0 |
08/09-2024 Serbien |
EUNLA
Danmark |
2 : 0 |
05/09-2024 2
Schweiz
|
EM
Tyskland |
2 : 0 |
29/06-2024 Danmark |
EM
Danmark |
0 : 0 |
25/06-2024 Serbien |
EM
Danmark |
1 : 1 |
20/06-2024 England |
EM
Slovenien |
1 : 1 |
16/06-2024 Danmark |