Åh nej, ikke igen!

Eller: NU skal svensken ha´ da-da. Hissa hussa hejsasa...

Spørgsmålet er hvilket ben man skal stå på, hvilken grimasse man skal finde? Faktum er at det danske fodboldlandshold skal møde Sverige i kvalifikationen til VM i Sydafrika/2010. Et pudsigt sammentræf eftersom Danmark jo også var i pulje med broderlandet i den nyligt afsluttede EM-kvalifikation – hvor dom svenska gik videre mens vi fejlede fælt.

På grund af de seneste års svigtende resultater, var Danmark placeret i tredje seedningslag da FIFA søndag trak lod til VM-kvalifikationen. Så Zlatan Ibrahimovic og co. var ikke de eneste kaniner i hatten. I Danmarks pulje havnede også Portugal – og vi kan dermed se frem til et par møder med superstjernen Ronaldo.

De øvrige lande ser mere overkommelige ud: Ungarn, Albanien og Malta. Men i modsætning til EM-kvalifikationen hvor de to bedste gik videre fra hver pulje, er det kun puljevinderne der går direkte videre fra VM-kvalifikationen. De otte bedste 2’ere (der er ni puljer) skal så i to playoff-kampe, ude og hjemme, dyste om de fire resterende europæiske VM-pladser.

Med andre ord ser de danske chancer ret små ud. Vi skal holde de ”små” hold bag os (det mislykkedes som bekendt i EM-kvalifikationen hvor vi blev distanceret, ikke bare af Spanien og Sverige, men også af Nordirland), og vi skal udmanøvrere Sverige og Portugal. Eventuelt bare ét af landene, men så skal man så også lige overleve to playoff-opgør mod en anden 2’er.

Kvalifikationens puljespil går i gang i september 2008 og runder af i oktober 2009 – hvorefter playoff-kampene afvikles. Kampprogrammet foreligger ikke endnu, men skal ligge klart senest i januar.

Sverige: Broderfolk eller arvefjende?

Vores svenske naboland har desværre historisk set et godt tag på Danmark: Efter 99 landskampe siger statistikken 36 danske sejre, 18 uafgjorte og 45 svenske gevinster.

Det første opgør mod arvefjenden blev spillet i 1913, og man må sige, at Danmark lagde godt ud med en sejr på 8-0. De næste år sad vi tungt på svensken - da man nåede frem til 1919, hed statistikken 8-1-1 i vores favør. Men lidt efter lidt blev de bedre Hinsidan, og Danmark løb ind i nogle gevaldige ørkenvandringer uden sejre. I 1951-1964 vandt vi nul og niks, og der var eufori i den københavnske sommerluft i 1965, da Ole Sørensen og Ole Madsen (med et genialt hæl-mål) sørgede for en 2-1-sejr. Men derefter var der igen lukket for det varme vand, indtil 1976, hvor Danmark igen vandt med 2-1 (Lars Bastrup og Ove Flindt Bjerg), endda i Sverige, hvor vi ikke havde vundet siden 1937...

Siden har Danmark faktisk fået flere sejre (11 mod 9) end Sverige (pga en god serie i 80´erne), men lige nu tørster vi igen efter en triumf mod arvefjenden: Vi har nemlig ikke vundet over Sverige siden 1996. I 1998 tabte vi 3-0 i Malmö, i 2000 blev det 0-1 i Parken, og ved EM i Portugal i 2004 blev resultatet som bekendt og til italienernes store frustration 2-2.

I den nys overståede EM-kvalifikation måtte vi også undvære sejrens sødme. Vi tabte hjemmekampen og spillede 0-0 i Sverige. Som de fleste vil være klar over, gemmer der sig en høj-dramatisk historie bag hjemme-nederlaget, i juni 2007. Sverige kom foran med 3-0 i løbet af blot tyve minutter, og det lignede en ydmygende afklapsning. Men så fandt danskerne mandsmodet frem og kæmpede sig på fremragende vis tilbage. 3-3 stod der kort før tid hvor katastrofen indtraf. Christian Poulsen havde en slagduel med Markus Rosenberg. Det er den slags der desværre forekommer temmelig ofte i en fodboldkamp: Beskidte nærkampe. Denne gang så linjedommeren kun det danske knytnæveslag, ikke den svenske provokation – og det foregik i det danske straffesparksfelt. Resultat: Straffespark. Men før det kunne eksekveres, invaderede en fulderik banen og overfaldt dommeren. Kampen blev afblæst – og Sverige blev tildelt en 3-0-sejr.

Men dramatisk historie bag de kolde tal eller ej: Tallene er stadig kolde som is. Vi kan hvæse så meget vi vil, om at danskerne var Sverige klart overlegne, spillemæssigt. Svenskerne var – som så ofte før – de mest snu, og de gik videre. Ikke bare på grund af Parken-kampen, også pga den øvrige pulje-indsats. Danmark havnede på en sølle fjerdeplads, seks point efter Sverige, otte efter Spanien – og à point med Nordirland.

Portugal

Den indbyrdes statistik mod Portugal ser også mistrøstig ud for Danmark. 1-1-6 i portugisisk favør; med andre ord har vi tabt seks gange og kun vundet een kamp.

Dén sejr faldt til gengæld i seneste indbyrdes opgør, i september 2006, hvor vi vandt med 4-2 i Parken på mål af Jon Dahl, Kahlenberg, Martin Jørgensen og Nicklas Bendtner. De portugisiske mål blev begge scoret af Ricardo Carvalho. Og Ronaldo? Han var skam med – men gjorde sig mest bemærket ved at brænde et straffespark.

Opmuntrende? Tjah, siden har det danske hold mistet midtbanegeneral Thomas Gravesen (og kreatøren Claus Jensen). Og det skal da med at der var tale om en venskabskamp, og at Portugal to måneder forinden havde brugt kræfter ved VM-slutrunden i Tyskland.

I modsætning til Danmark. Og det gælder også den kommende EM-slutrunde hvor danskerne må se til hjemmefra. Portugal er med efter at have snuppet en andenplads i sin kvalifikationspulje, ét point efter Polen, men foran Finland, Serbien, Belgien, Kazakhstan, Armenien og Azerbadjan.

Ungarn

Ungarn måtte derimod nøjes med en andensidsteplads i sin pulje der blev domineret af Grækenland, Tyrkiet og Norge. Ungarerne blev også distanceret af Bosnien og Moldavien. Kun Malta holdt man bag sig – og selv mod de upåagtede maltesere fik ungarerne skrammer i lakken. Ungarn tabte med 2-1 i Malta, ganske vist efter en udvisning, men alligevel skidt for den engang så stolte fodboldnation.

Vi taler hér om et land der i start-halvtredserne havde verdens bedste fodboldhold – anført af geniet Ferenc Puskas – med en spillestil der foregreb 70’ernes hollandske total-fodbold. Nu blæser der andre vinde på de ungarske stepper.

Albanien

Albanerne var også langt fra at kvalificere sig til EM. Naturligvis. Den lille balkan-nation bliver næppe nogensinde en fodbold-stormagt. Puljen blev vundet af Rumænien foran Holland, Bulgarien og Hviderusland. Albanerne holdt kun Slovenien og Luxembourg bag sig.

Normalt er Albanien et habilt hjemmehold, men det kneb denne gang. 1-2-3 lød statistikken for kampene hjemme i Tirana.

Danmark havde i øvrigt fornøjelsen af Albanien i seneste VM-kvalifikation. Da blev det til to sejre. Og i alt siger den indbyrdes statistik: 5-0-1.

Malta

Den lillebitte ø-nation i Middelhavet har Danmark også været i kvalifikationspulje med – op til VM-02. Her vandt vi 5-0 i Valletta og 2-1 i København. I alt har vi vundet fem ud af fem kampe mod Malta.

Malta har cirka 400.000 indbyggere og har selvfølgelig meget begrænsede muligheder for at have et slagkraftigt landshold. I den forgangne EM-kvalifikation blev det da også til den ventede sidsteplads – i pulje med blandt andre Norge. Men hen ad vejen gjorde man sig bemærket med nogle flotte resultater. Man fik fem point via 2-1 hjemme over Ungarn, 1-1 i Moldavien og 2-2 hjemme mod Tyrkiet.

Man skal holde øje med den lynhurtige angriber Michael Mifsud (Coventry), hans kollega André Schembri (Eintracht Braunschweig), der ikke har Mifsuds klasse, men er nogenlunde målfarlig og ikke er bleg for at tage beskidte midler i brug, samt den driblestærke midtbanemand Udochukwu Nwoko (portugisiske Leixões Matosinhos). Det er så også Maltas eneste udlands-legionærer...