Mange af favoritterne har skuffet, men for de fleste af dem synes der alligevel ikke at være nogen ko på isen, hvad angår den videre færd frem i turneringen. Det med én undtagelse – forsvarende verdensmester Tyskland. Situationen i gruppe F kan nemlig koges ned til den enkle, at vinder Tyskland lørdag ikke over Sverige, så er det exit VM. Se i denne VM-artikel endvidere for Torben N. Sørensens liste over hvordan de 32 VM-deltageres niveau, efter de alle har været i kamp én gang, bør vurderes i forhold til forhåndsforventningerne. Mest positivt overraskende nation – højdespringeren – er Danmarks kommende modstander Australien.

Alle hold i VM-slutrunden har nu været i aktion én gang, og det er derfor tid at gøre første status. Det både med fodboldfokus og bettingfokus, og nogle gange overlapper de to ting jo heldigvis.

Overordnet kan man konstatere, at favoritterne har skuffet... eller har de?

Der er seks store oddsfavoritter ved dette VM, og syv, hvis vi med lidt god vilje tager England med, og det er af disse syv lykkedes Frankrig, Belgien og England at vinde deres første gruppekamp. Tre har spillet uafgjort, Spanien, Argentina og Brasilien, mens regerende verdensmester Tyskland lagde ud med at tabe 0-1 til Mexico.

Umiddelbart skuffende resultater, skulle man tro, og det er de sikkert også for store dele af det fodboldfolket, der følger med i denne World Cup, men ved nærmere syn egentlig ikke, og det burde ikke for alvor... bortset fra måske i ét tilfælde... bringe de store favoritter i fare for ikke at gå videre til turneringens cup-fase. Belgien og England synes i praksis allerede at være sikker på plads i ottendedelsfinalerne, ligesom Frankrig også ligger godt til, og der er ikke rigtigt nogen ko på isen for Spanien og Brasilien heller, som jo bare delte point med gruppens næstfavorit. Argentinas situation med pointtab mod Island er en smule mere prekær, men næppe meget, idet fire point af de to kommende kampe mod Kroatien og Nigeria 98-99% sikkert vil være nok til videreavancement.

Gruppe F: Kun én kamp resterer

Så favoritterne videre i turneringen alligevel, right? Tjae... ét hold er i knibe, Tyskland. De er nærmest pisket til at vinde deres to afsluttende kampe, ellers bliver det til exit for dem. For ikke nok med, at Tyskland tabte 0-1 til Mexico, den anden kamp i gruppen sluttede også med et rigtigt dårligt resultat for tyskerne, nemlig en svensk 1-0-sejr over Sydkorea.

Kigger vi på stillingen i gruppe F ser den således ud:

1. Mexico 1 3 1-0
2. Sverige 1 3 1-0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
3. Tyskland 1 0 0-1
4. Sydkorea 1 0 0-1

Og nu kommer min hårde dom i denne gruppe F – der resterer kun én kamp af virkelig betydning. Forklaringen på det skal primært findes i det super-ringe niveau, man kunne observere i Sveriges kamp mod Sydkorea. Bortset fra åbningskampen mellem Rusland og Saudi-Arabien, så har Sverige - Sydkorea været den kvalitetsmæssigt ringeste fodboldkamp i gruppespillets første spillerunde i Rusland.

Og dét opgør vil jeg så ligge kigge lidt efter i sømmene. I vanlig stil kom Sydkorea de første 10 minutter ud i eksprestogsfart, men derefter fik svenskerne stabiliseret, og det koreanske mandskab viste sig i dén grad at være til at have med at gøre. Kvalitetsniveauet på det koreanske mandskab afslørede ikke kun mangler i offensiven og i det fremadrettede spil, men især defensivt, hvor koreanerne havde store problemer med simpel opdækning. Lidt à la det man så hos Saudi-Arabien i åbningskampen. Dén slags kan man ikke bare sådan lige afhjælpe over et par dages efterfølgende fokustræning, idet det drejer sig om helt fundamentale ting hos et forsvar og dets spillere.

Sveriges store problem i kampen mod var, at Sverige faktisk også blev udstillet. For mens Sverige har en solid defensiv, så er dét alt, hvad Sverige har...

Det svenske hold som pga. af denne defensive kompetence og ikke noget som helst andet var i stand til at eliminere Italien i den europæiske playoff, har nemlig praktisk talt intet at byde på offensivt, hvilket viste sig tydeligt mod et så begrænset hold som Sydkorea. Fra da svenskerne fandt fodfæste i kampen midt i første halvleg og frem, da var det egentligt kun et spørgsmål, om Sverige ville vise sig i stand til på én eller anden måde at få fremtvunget det nødvendige mål, som ville føre til det logiske slutresultat 1-0. Eneste alternativ var 0-0. På grund af det ringe sydkoreanske forsvar havde man på fornemmelsen, at Sverige på et tidspunkt nok skulle få held med, formentlig på en høj bold ind i feltet eller noget i dén dur, at få sat en scoring ind. At det så i stedet blev på et VAR-dømt straffespark var dog ikke ulogisk. Og efter forsvarsstyrmand Andreas Granqvists scoring fra 11 meter-pletten midt i anden halvleg, ja så døde kampen.

Tyskland - Sydkorea: Serve and volley

Analysen af Sverige-Sydkorea opgøret er brugbart, når man holder den op mod det udviste niveau i gruppens anden kamp Mexico - Tyskland. Der er nemlig ingen som helst tvivl om, at begge disse hold er væsentligt stærkere end Sverige og himmelråbende meget stærkere end Sydkorea. Sidstnævnte, Sydkorea, ser jeg værende så ringe, at jeg ikke spår, at hverken Mexico eller Tyskland får nogen som helst problemer med at vinde over dem, og i gruppespillets sidste spillerunde kan jeg snildt se en ond tysk serve and volley-sejr med tenniscifre.

Holder det stik, og det er jeg ret sikker på, det gør, så er der kun én kamp af betydning i gruppens to afsluttende spillerunder, og det er opgøret på lørdag mellem Tyskland og Sverige. Det er så til gengæld en decideret nøglekamp om at gøre Mexico følgeskab videre frem i turneringen. Og Tyskland skal vinde. Men vinder Tyskland, så ér de (i praksis) videre.

Det sidste først: Besejrer Tyskland Sverige, så ér tyskerne videre. Det fordi der er no-way, de ikke også vinder over Sydkorea og det også med større cifre end de 1-0, svenskerne kunne drive det til.

Men så det første: Tyskland skal vinde. Dét er også simpelt, for bliver det kun til uafgjort, så vil de stadigvæk være tre point efter Sverige, og med Mexico-Sverige på programmet i sidste spillerunde med Mexico for det første sikker på videre avancement uanset resultat, og for det anden hvor uafgjort mod Sverige vil sikre Mexico førstepladsen i gruppen, ja så er jeg ret sikker på, at Sverige nok skal vise sig defensiv stærk nok til at tage det uafgjorte resultat mod mexicanerne, som vil holde dem foran Tyskland i gruppestillingen. Og dén omstændighed, at hvis Mexico er sikker på videre avancement før deres sidste kamp i gruppen, ja så vil de nok spare spillere mod Sverige, ja det trækker heller ikke ligefrem ned for svenskernes chancer.

I et sådant scenarie vil Mexico slutte på syv point, Sverige på fem og Tyskland på fire point. Det andet scenarie er, hvis Tyskland besejrer Sverige. I så fald vil Sverige være i store problemer, da de så skal besejre Mexico, og det endda muligvis med adskillige mål (afhængigt af, hvor stort Mexico kommende lørdag besejrer Sydkorea). Og det har det svenske hold ikke klassen til.

Den defensive svenske bananskræl

Så lørdag er det hele vind eller forsvind for både Tyskland og Sverige, eller for nu at være præcis: det er det for Tyskland, for Sverige er det undgå nederlag eller forsvind.

Der er ingen tvivl om, at Tyskland er berettiget stor favorit mod Sverige, hvilket oddsmarkedet med et leje på omkring 1,43 for tysk sejr da også viser, men taktisk er det alt andet end en optimal matchning for tyskerne. I den europæiske playoff var Italien i hjemmebane-returen favorit i et lignende oddsleje mod Sverige, men det sluttede, som vi alle ved, trods 75% italiensk boldbesiddelse, 0-0.

For er der én ting (men det er så også den eneste) Sverige kan, så er det at organisere sig defensivt godt. Svenskerne har ikke de kontravåben (de er ikke i nærheden af dem), som Mexico demonstrerede, men denne skribent vil ikke totalt udelukke, at svenskerne gennem 90 minutter med lidt medgang i marginalsituationerne kan få held med at lukke tyskerne ned. Så dette er en potentiel defensiv svensk bananskræl for tyskerne. Konklusionen er, at Tyskland selvfølgelig er den ret klare og berettigede favorit, men at verdensmestrene allerede i deres anden kamp i Rusland finder sig selv med kniven for struben og er pisket til at nedbryde et bevisligt solidt svensk forsvar, ja det er langt fra at være optimalt. Og det ér vind eller forsvind for Tyskland – uafgjort er lig med VM-exit.

Spændende bliver det lørdag. Personligt vil jeg formentlig opleve det temmelig skizofrent, jeg har bettingindskud (+ prestige!) ude på Tyskland som kommende verdensmester, men fodbold er jo også følelser, og da jeg er 100 procent sikker på, at det ikke rokker procenter for kampudfaldet, hvem jeg undervejs i de 90 minutter hepper på, ja så ved jeg godt, hvem det bliver...

Spiludbyderne har kronede dage

Bevæger vi os fra fodbolden lidt over til det bettingrelaterede omkring VM's store forhåndsfavoritter, ja så noterer man sig, at 1X2 euro-bookmakerne må have tjent godt med penge i denne første VM-uge. Det fordi kun tre af de syv store vandt deres kamp. Oddsene på fransk, belgisk og engelsk sejr var ikke alverden, og der er sikkert masser af småspillere, som også lige har skulle have enten spansk, argentinsk, brasiliansk eller tysk sejr med i en fristende kombo, så jeg er ret sikker på, man gnider sig i hænderne i øjeblikket hos de europæiske bookmakere. Ikke, at disse spiludbydere nogensinde ville melde noget sådant ud, forstås.

På det asiatiske marked er det endnu bedre, hvis man kigger på, hvor ofte favoritterne har været i stand til at indfri handicap-linjerne. Her er det nemlig kun Belgien, der med deres 3-0-sejr over Panama har været i stand til det. England formåede mod Tunesien at dække en -1-linje til bets void, men ellers har underhunderne vundet alle de typiske handicap-linjer.

Den slags hverken græder eller glæder asian-bookierne sig over, idet de i langt højere grad end 1X2 euro-bookierne balancerer bogen og således i højere grad kan være lidt mere ligeglad med, hvordan kampene slutter (dette er en generalisering, men overordnet set dog korrekt nok).

Smart money, som jeg i en VM-artikel her på BetXpert om et par dage vil komme tilbage til, har gjort det godt. I de fleste tilfælde er disse blevet placeret på underhundene, hvilket har vist sig netop smart. Det dog kun generelt eller gennemsnitligt, da der altid vil være tilfælde, hvor bets går galt. Det typisk fordi hold (Saudi-Arabien springer i øjnene som det mest grelle tilfælde) er blevet vurderet forkert.

Bedre eller dårligere end forventet

Ellers er det her før gruppespillets anden spillerunde værd at kigge på, hvilke hold, der har vist et højere niveau, end man havde regnet med, og hvilke der har vist lavere niveau.

Inden, jeg fortsætter ud af denne tangent – jeg har nemlig lidt længere nede i denne artikel en positiv/negativ-liste – er det dog væsentligt, at jeg gør opmærksom på, at det ikke er en liste over, hvilket hold, der i gruppespilllets første spillerunde bare spillede bedre end forventet og hvilke der spillede dårligere end forventet. Nix, listerne går på en søgt analyse (hvilket efter kun én kamp selvfølgelig risikerer at blive for søgt, men alligevel) af det pågældende holds egentlige grundniveau ved denne slutrunde. Dermed siger jeg så også, at der skal større observerede ting til for at rykke min forhåndsvurdering af hold. Jeg kan bruge Tyskland som eksempel. Tyskland spillede skuffende mod Mexico, men ikke grundlæggende katastrofalt, hvor det får mig til at ændre min grundlæggende formodning om Tyskland styrkeniveau (dét sagt, så okay, lidt ned skal en dårlig præstation selvfølgelig altid trække).

Så, kærer læser, ihukom venligst at nedenstående er min personlige og dermed subjektive analyse af de 32 slutrundedeltageres udviste grundniveau i deres første kamp. Det er ikke et forsøg på at beskrive, hvordan holdets første kamp ved slutrunden forløb i forhold til forhåndsforventningerne. Det er i stedet et forsøg på at analyse det pågældende hold egentlige niveau i forhold til disse forhåndsforventninger. Som sagt er nedenstående i sagens natur en subjektiv liste, men den slags er jo altid godt for debat, så det er fint nok (holdenes rækkefølge indenfor hver kategori er også foretaget efter vurdering, eksempelvis finder jeg, at Senegal har præsteret en anelse mere over forventning end Island, etc.).

Kategori I – De positive overraskelser
Australien

Kategori II – Lidt bedre end forventet
Senegal, Island, Uruguay, England, Schweiz og Mexico

Kategori III – Som forventet
Peru, Rusland, Kroatien, Argentina, Brasilien, Portugal, Panama, Belgien, Marokko, Serbien, Costa Rica, Egypten og Japan

Kategori IV – Lidt dårligere end forventet
Spanien, Polen, Tyskland, Frankrig, Danmark, Iran, Nigeria og Sverige

Kategori V – De negative skuffelser
Tunesien, Colombia, Sydkorea og Saudi-Arabien

Odds-ryk på dansk sejr over Socceroos: Fra 1,70 til nu 1,95

Der er sikkert flere ting i ovenstående, som mange vil være uenige med mig i, men det er vigtigt, man forstår præmissen, og gør man det, samt viser listen sig at holde vand, så kan en sådan liste fungere som et vigtigt redskab i oddsvurderinger og cv i fremtidige kampe under slutrunden. Holdenes grundlæggende niveau-vurdering inden slutrundens start er langtfra ude af vinduet, idet den stadig er og skal være vigtigste parameter, og det er ud fra dén, at der så løbende kamp for kamp vil blive lagt til eller trukket fra. Således er det i øvrigt også i ligafodbold, forskellen i forhold til ved i VM-slutrunde er bare, at en enkelt kamp i slutrunden får langt større indflydelse for et holds styrkevurdering, end en ligarunde vil have det.

Tager man et kig på min liste ovenfor, vil man se, jeg har Australien som det positivt mest overraskende mandskab i gruppespillets første spillerunde. Samtidig har jeg Danmark til at have overrasket en lille smule negativt. Dét skal – og det selvom Australien tabte og Danmark vandt – naturligvis rykke procenter i de to holds indbyrdes møde i morgen. Og det har det da også gjort, hvilket viser, at jeg ikke står alene med min vurdering. Fra at man ved slutrundestart kunne få blot odds 1,70 på dansk sejr over Australien, er oddset nu oppe i typisk 1,95. Det kan have en lille smule at gøre med, at uafgjort slet ikke vil være noget dumt resultat for Danmark, men mest har det at gøre med, at vurderingen af de to hold grundlæggende niveau har flyttet sig siden holdenes første kamp.

Spilforslag: Uruguay kunne friste, men nix

Jeg havde i VM-serien ikke noget spilforslag ude til gårsdagens kampe, og det har jeg heller ikke i dag. Vi har i alle dagens tre kampe at gøre med tre store favoritter, Portugal mod Marokko, Uruguay mod Saudi-Arabien og Spanien mod Iran, og jeg synes i alle tre tilfælde, at oddsene på markedet ligger nogenlunde rigtigt = nul værdi for mig.

Jeg kan dog knytte lidt kommentarer til ét af opgørene, nemlig Uruguay - Saudi-Arabien. Jeg har i flere af disse VM-artikler været meget hård ved det saudiarabiske mandskab, og jeg kan sandt at sige næsten ikke få øje på, hvordan Uruguay skal bære sig ad med ikke at vinde. Med det sagt, så bør man imidlertid altid tage et grundigt blik på odds. Max. betalingen på markedet for ren Uruguay-sejr er 1,19, og det er ikke meget. Ydermere... efter Ruslands 3-1-sejr i går over Egypten, så vil Uruguay i praksis være videre fra gruppen med blot ét point mod Saudi-Arabien. Plus, spekulerer Uruguay i at tage gruppens førsteplads fra Rusland, så vil sejr over Saudi-Arabien eller uafgjort ikke gøre nogen forskel, da de uanset vil være nødt til at slå Rusland i den sidste kamp. Dét med mindre Uruguay i dag slår Saudi-Arabien med minimum 7-0, det er nemlig, hvad der kræves for at komme foran Rusland på målscoren. Og det tror jeg ikke, Uruguay går efter. Alt det sagt, har jeg dog uhyre vanskeligt ved uanset at se andet en sejr til Uruguay i dag... men til odds 1,19... nix, det vil jeg ikke røre (skulle man endelig have lidt lir, så ville der være mere ræson i at kaste en tyver efter et ciffertips på præcist 7-0).

Artiklen er den fireogtyvende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.