Sidste uge var der valg i luften efter statsminister Lars Løkkes bombastiske trusler. Bettingmarkedet havde dog luret Løkkes bluff, for i virkeligheden handlede det om simpel spilteori, forklarer økonom.

Statsministeren truede sidste uge med folketingsvalg, hvis ikke de konservative ville trække mistilliden til Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister tilbage. Men hvor sandsynlig var et nyt folketingsvalg i virkeligheden?

Ikke særlig sandsynligt hvis man skal tro bettingmarkedet. Her vurderede spillerne, at der blot var mellem 10-15 procents chance for et folketingsvalg. Omregnet til odds ville man have fået pengene hele 6-7 gange igen, hvis der blev udskrevet valg.

"Det ser ud til, at spillerne lurede Løkkes bluff. Og hvis man analyserer magtkampen ved hjælp af simpel spilteori, så var statsministerens strategi heller ikke særlig troværdig," siger Niels-Jakob Harbo Hansen, ph.d. studerende i nationaløkonomi. Han følger løbende med i bettingmarkedets udvikling i politiske begivenheder.

Man kan analysere krisen mellem regeringen og konservative, som et spil hvor regeringen kan spille "valg" eller "ikke-valg" og konservative kan spille "tillid" eller "mistillid" til ministeren. I dette spil kan man finde en såkaldt Nash-ligevægt. Det vil sige den situation, hvor både Lars Løkke og Søren Pape spiller deres bedste kort givet det, den anden spiller.

"Givet at de konservative ville holde fast i deres mistillid til Eva Kjer Hansen, så vil Lars Løkkes bedste svar være "ikke-valg". Dette bygger på en antagelse om, at et folketingsvalg vil udløse et magtskifte, hvorfor det ikke vil være optimalt for Løkke at spille valg," forklarer han.

Løkkes bluff

Lars Løkke har dog incitament til at prøve at bilde støttepartiet ind, at hans eneste alternativ vil være folketingsvalg, idet en valg-strategi vil gøre det optimalt for konservative at spille tillid. Men pointen er, at det ikke var en troværdig trussel for Løkke at udskrive folketingsvalg, forklarer Niels-Jakob Harbo Hansen.

"Den eneste Nash-ligevægt i dette spil er altså, at de konservative holder fast i mistillid til minister, og at regeringen ikke udskriver valg. Givet at konservative holder fast i mistillid, så er det bedste regeringen kan gøre at lade ministeren gå og ellers blive siddende. Og givet at regeringen bliver siddende, så er det bedste konservative kan gøre at holde fast i mistillid."

 
Det er interessant, at betting-markedet kom til samme konklusion som denne simple spil-teoretiske analyse: ca. 90% sandsynlighed for, at der ikke blev valg, og 65-80% sandsynlighed for at ministeren måtte gå.
 
I ugens løb har der været  mange bud på, hvad det mest sandsynlige udfald af magtkampen ville blive. TV2s reporter Anders Langballe sagde blandt andet, at det lugtede lidt af valg. Chefredaktører troede, at Pape ville give sig.
 
"Der var mange forskellige forudsigelser fra kommentatorer og chefredaktører. Derfor er det også interessant, at bettingmarkedet korrekt forudsagde resultatet," siger Niels-Jakob Harbo Hansen.
 

Nordicbet*: Gav ikke mening at udskrive valg

Nordicbets oddssætter Tonni Munk Jensen fortæller til BetXpert, at oddsene ændrede sig løbende. Men fredag aften var oddsene for, at Eva Kjer ville gå af, og at der ikke ville komme folketingsvalg spillet helt i bund.
 
"Vi var ret sikre på, at Eva Kjer Hansen skulle gå som minister, og at der ikke blev udskrevet folketingsvalg. For det gav jo ingen mening, at Løkke skulle risikere statsministerposten på den sag. Men derfor bliver man da stadig lidt i tvivl, når Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt siger, at der var større sandsynlighed for et valg, end at Eva Kjer Hansen ville gå."
 
Fredag aften var oddsene for at Eva Kjer ville fortsætte som minister helt oppe i 5,75, mens odds for folketingvalg var odds 6.