US open begynder mandag. Læs Kjartan Nygaards optakt der gennemgår favoritten (Williams) og outsiderne (herunder, med lidt god vilje, Wozniacki) på dame-siden...

Følg BetXperts tennistips

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Kjartan Nygaard

Favoritten:

Serena Williams

Serena Williams, rank 4, er trods sin placering på verdensranglisten den suverænt bedste spiller på touren i skrivende stund, hvilket hun har bevist ved at vinde både Wimbledon og OL på suveræn vis denne sommer. Hun vundet US Open tre gange og har været i finalen yderligere to gange hidtil i karrieren. Sidste år tabte hun yderst overraskende finalen til australske Samantha Stosur, som vandt sin første Grand Slam.

2012: Efter en skidt start på 2012, hvor hun blandt andet sensationelt tabte i 4.runde i årets første Grand Slam, Australian Open, fandt den mørklødede amerikaner formen på det hurtige grønne grus i Charleston, hvor hun vandt årets første titel. Den succes bakkede hun op en måned senere på det hårdt kritiserede blå grus i Madrid, hvor hun blandt slog sine konkurrenter i verdenstoppen, Sharapova og Azarenka. på vejen til årets anden titel.

På Roland Garros blev det til en dundrende fiasko i årets anden Grand Slam, hvor Serena på sensationel vis tabte 1.runde til den upåagtede franskmand Virginie Razzano, men sejrens sødme kom hurtigt tilbage efter turneringssejren i Stanford på hardcourt, som blev startskuddet til sommerens to suveræne turneringssejre på adressen SW19 i London, hvor Wimbledon og OL-guldet blev spillet hjem på det grønne græs. I sidste uge måtte en lidt træt Serena se sig besejret af tyske Angelique Kerber i Cincinnati 2-0 i sæt.

Spillestil:

Serena har den største serv på touren, og hun slår uhyre tungt både fra forhånd og baghånd. Ingen kan matche Serena på power på touren, og hun bliver ikke lettere at spille imod taget i betragtning af, at hun tager bolden tidligt både i sine returneringer og i duelspillet, hvilket forcerer tempoet og stresser modstanderen.

Men Serena har også svagheder. Hun er en stor, muskuløs pige og skrap, når hun får lov at diktere spillet fra i sin comfort-zone, men når hun ikke har den fornødne timing i sit spil, og får sat det nødvendige pres på modstanderen, kan hun være sårbar. Hun bevæger sig ikke specielt godt, og hun er ikke den hurtigste spiller på touren, hvilket giver hende problemer, når modstanderen formår at flytte hende. Det resulterer ofte i for mange uprovokerede fejl, dårlig rytme og frustrationer.

Når det bliver tæt i de store kampe i de store turneringer, er hun dog berygtet for at have en uhyre stærk psyke, når det tænder til, og stressniveauet og presset stiger.

Odds: Williams som vinder af US Open 2012: 2,10 Betfair*.

Outsiderne:

Sharapova, Azarenka, Kvitova…

Maria Sharapova, rank 3, vandt US Open tilbage i 2006 og året forinden spillede hun sig frem til semifinalen, men i de seneste år har hun ikke levet op til sine egne og omverdenens forventninger i årets sidste Grand Slam. I 2007, 2009 og 2011 har hun skuffende tabt i 3.runde, mens det blev til et 4.runde-exit i 2010. Når det er sagt, må hun vurderes til at være den største trussel, sammen med Azarenka, mod Serena Williams i kampen om US Open-trofæet efter at have leveret en stærk sæson.

2012: Sharapova har på alle måder haft en stærk sæson, hvor hun har præsteret på alle underlag. Hun lagde ud med at spille sig i finalen i Australian Open, og ellers blev det efterfølgende til to finaler i Indian Wells og Miami, inden hardcourt blev afløst af grusset i Stuttgart, hvor hun vandt årets første titel, og den anden titel kom få uger senere i Rom.

Grus-sæsonen kulminerede med en kæmpe triumf for den amerikaniserede russer, da hun vandt French Open, hvilket betød, at hun nu har vundet alle Grand Slams. På græsset i Wimbledon måtte hun noget skuffende se sig besejret i 4.runde af tyske Sabine Lisicki, men hun tog revanche en måneds tid senere på selvsamme anlæg i London, da hun spillede sig i finalen i OL, hvor hun fik prygl af Serena Williams i en kamp, hvor hun blot vandt et parti.

Spillestil: Sharapova er en meget intens spiller, som har et vinderinstinkt ikke mange på touren kan matche. Hun har powerfulde grundslag i en stor forhånd og en god baghånd, og efter lang periode med store problemer i skulderen, er hun ved at finde sin ellers stærke serv igen.

Hendes store svaghed var tidligere, at hun ikke bevægetde sig særlig godt, hvilket gav problemer på specielt langsommere underlag, men under den svenske træner Thomas Högstedt, som hun har arbejdet med et par år nu, er hendes mobilitet og fysik blevet væsentlig forbedret, hvilket blandt andet har resulteret i stærke præstationer på gruset i denne sæson. Hun er blevet en bedre transportspiller og er taktisk stærkere, end i sine unge dage, hvor hun eksempelvis ikke altid havde den bedste shot selection.

Odds: Sharapova som vinder af US Open 2012: 9,36 Betfair*.

Victoria Azarenka, verdensranglistens nummer 1, har deltaget i US Open i de seneste seks år, men det er aldrig blevet til mere end en 4.runde i 2007 som bedste resultat. Ikke desto mindre er hviderusseren kandidat til at erobre titlen i år efter et stærkt 2012.

2012: Azarenka lagde ud med at vinde de første 26 kampe i 2012, hvor det blev til turneringssejre i Sydney, Australian Open, Doha og Indian Wells, og dermed fik hun sin første Grand Slam på sit CV med triumfen i AO. Det er ikke blevet til yderligere turneringssejre i år, men hun er stadig gået dybt i stort set alle de turneringer, som hun har stillet op i, blandt andet noteres finaledeltagelse i Stuttgart og Madrid, mens hun spillede sig i semifinalen i Wimbledon og OL.

Spillestil: Azarenka er, som sit barndomsidol Maria Sharapova, en insisterende, intens spiller med godt tryk fra begge sider. ”Vika”, som hun kaldes på touren, er måske en anelse mindre powerfuld end Sharapova, både i grundslag og serv, men hun er bedre til at administrere sit spil og kan spille endnu hurtige efter min vurdering. Mentalt er hun ekstremt stærk, og så repræsenterer hviderusseren nogle af de bedste returneringer på touren, ligesom hendes bevægelse på banen er blevet meget bedre i de seneste år.

Odds: Azarenka som vinder af US Open 2012: 9,00 Sportingbet.

Petra Kvitova, rank 5, vandt Wimbledon i 2011, men har ikke rigtig kunnet følge op på den milepæl i det sidste års tid. Hun har heller ikke den bedste US Open-historik med en 4.runde i 2009 som bedste resultat.

2012: Kvitova vandt sin første titel i Montreal i denne måned, da hun besejrede kinesiske Na Li i finalen i tre tætte sæt. I Grand Slam-sammenhæng er det blevet til semifinaler i Australian Open og French Open, mens hun måtte kapitulere til Serena Williams i kvartfinalen ved Wimbledon. I OL tabte hun skuffende i kvartfinalen til russiske Kirilenko på Wimbledons anlæg.

Spillestil: Kvitova er på alle måder en kompromisløs, aggressiv spiller, som lægger sit spil op på et meget højt niveau, og hun er specielt farlig på hurtige underlag. På gode dage kan hun slå alle pigerne, men når det ikke kører, lavet hun et hav af uprovokerede fejl, hvilket tit hænger sammen med, at hun ikke bevæger sig godt nok og kommer i god nok stilling til bolden.

Et af hendes store problemer er, at hun ikke har nogen ”plan B”, når spillet ikke kører, og hun har svært ved at transportere på de store marginale, selv om det kunne være fordelagtigt i forhold til temperaturen i kampen af og til. Kvitova er venstrehåndet og besidder en stor og giftig serv, samt en meget stærk forhånd, som sine primære våben.

Odds: Kvitova som vinder af US Open 2012: 12,00 Betsson*.

Også værd at holde øje med:

Kinesiske Na Li er ved at finde storformen med finaledeltagelse i Montreal og sejr i Cincinnati, ovenpå en skuffende sæson, og hun har bestemt potentialet til at true favoritterne ved US Open.

Samantha Stosur er forsvarende mester og har alle våbnene i værktøjskassen rent slagmæssigt og fysisk til at true alle i lodtrækningen, men hun har ikke just haft en god sæson i år i forhold til hendes potentiale, og jeg betragter hende ikke som en seriøs outsider til titlen.

Vores egen Caroline Wozniacki har historikken på sin side i US Open med en finale og to semifinaler over de seneste tre år på sit CV, og hun mener da også selv, at denne turnering er favoritten på touren. Problemet er bare, at Caroline er blevet overhælet af en god håndfuld piger, som kan slå igennem hende uden det store besvær, og selv i transportspillet er hun ikke længere den bedste af pigerne i skrivende stund, mens hendes bevægelse og fysiske formåen ikke lader til at være, hvad den har været. Med en god lodtrækning kan hun dog komme et stykke af vejen, men jeg tror ikke, at vi skal forvente det helt store af vores danske veninde.

Verdenstoeren Agnieszka Radwanska fortjener ligeledes at bliver nævnt som en trussel til titlen, hvis hun kan få sit kloge kontratennis til at fungere, selv om hun ikke har spillet sit bedste tennis for nylig eller nyder den store tiltro hos undertegnede. Hendes problem er, som med Caroline, at der i skrivende stund er for mange tungtslående piger, som hun nok vil få problemer med i sin nuværende forfatning.

Det er også værd at notere sig, hvordan koryfæer som Venus Williams og Kim Clijsters klarer sig undervejs, ligesom den formstærke tysker Angelique Kerber også fortjener en note.