Cykelsæsonen åbner med Tour Down Under (21.-26. jan.). Læs Jesper Sørensens optaktsartikel der lister vinderodds og gennemgår etaperne og de mest interessante ryttere i det australske løb...
Læs optakten til Tour Down Under 2017 her
Tips
Ruten
3 storfavoritter: Gerrans, Evans og Porte
Øvrige favoritter
Tour Down Under 2014
Cykelsæsonen starter for alvor igen den 21. januar, hvor årets første WorldTour-løb begynder. Det sker i australske Tour Down Under, hvor rytterne får masser af solskin og fine løbskilometer i benene. Mange betragter løbet som en slags træningslejr, men der er væsentlige WorldTour-point på spil.
Det kan dog mærkes, at det for mange vedkommendes er årets første løb. Det bærer denne optakt også præg af: Hvem har formen? Hvem bruger blot løbet, for at blive trimmet med hen blik på sæsonens kommende mål? Det er svært at vide. Samtidigt er det også farligt at være i for god form allerede i januar. Sidste sæson vandt Tom-Jelte Slagter løbet – hans første større resultat - men til gengæld var han også mere eller mindre anonym resten af sæsonen.
Løbet er blevet kørt siden 1999, og siden 2008 har løbet været en del af WorldTouren. Dengang vandt Andre Greipel løbet. Året efter vandt endnu en sprinter, Allan Davis, inden Greipel i 2010 tog sin tredje sejr. Siden 2012 har man dog haft en rute, der har gjort det (næsten) umuligt for sprintere at vinde løbet. I 2012 vandt Simon Gerrans og i 2013 blev det altså til triumf for Tom-Jelte Slagter. Løbet er altså nu om stunder i højere grad for puncheurs, der kan kæmpe med om sejrene, når det går opad.
Odds
Udvalgte odds |
Vinder | Top3 |
Gerrans |
3,75 |
1,50 |
Evans |
6,00 |
2,10 |
Porte |
8,00 |
2,10 |
Moreno |
11,00 |
3,40 |
Geraint Thomas |
17,00 |
3,40 |
Rohan Dennis |
17,00 |
- |
Schleck |
19,00 |
5,00 |
Gesink |
19,00 |
5,00 |
Ulissi |
21,00 |
4,25 |
... | ||
Nicki Sørensen |
151,00 |
31,00 |
... |
Tips
BetXpert vil løbende komme med tips til Tour Down Under. Følg vores eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):
Ruten
Allerede den 19. januar køres der et lille gadeløb, hvor sprinterne kan få lov at give den gas. Det har dog ikke rigtigt noget med Tour Down Under at gøre. Touren starter derimod med 1. etape den 21. januar, der er 135 kilometer lang. Finalen kan måske snyde en anelse – med omkring 12-14 kilometer til målstregen kommer der en kortere stigning, der er lidt over 7 %. Finalen stiger også en anelse, men ifølge deres egen ruteprofil, stiger de sidste 2 kilometer ”kun” 50 meter. Det bør ikke sortere for meget fra.
2. etape er 15 0 kilometer lang, og slutter i den tradiotionelle målby, Stirling. Afslutningen i Stirling er svagt stigende. Det bliver ikke en dag for klassementsrytterne, men omvendt er det heller ikke en dag, hvor Andre Greipel kæmper om sejren. I stedet er det nok de lidt lettere sprintere. En fyr som Michael Matthews plejer at være suveræn på denne afslutning.
Igen på 3. etape får sprinterne det nok svært. Arrangørerne har gjort deres, for at udfordre sprinterne mest muligt. Kort før mål venter Corckscrew-stigningen (Montacute), og den kommer i snit over 8 %. Den er dog kun 2,5 kilometer lang, og der er cirka 7 kilometer mod mål efterfølgende, så de tungere sprintere har en chance for at komme tilbage.
4. etape bør blive en massespurt. Der er et lille bump små 3-4 kilometer før målstregen, men rytterne kommer ikke for alvor op i højderne, og selv de tungeste bør være tilbage her.
Derimod kommer der afgjort noget spænding på 5. etape. Det er nemlig løbets konge-etape, og den etape kender man efterhånden. Først kører feltet op ad Old Willunga Hill, hvor der måske kan ske lidt, og så kører de ned igen for dernæst at køre tilbage til stigningen. Målstregen er placeret på toppen af anden opkørsel over Old Willunga Hill, og det er her, løbet plejer at blive afgjort.
6. etape slutter med et mindre rundtur i Adelaide-by. Her skal der passeres 95 kilometer, før det efter alt at dømme ender med en massespurt, der lukker løbet.
Storfavoritterne
Som nævnt er det til at se på denne optakt, at Tour Down Under er sæsonens første store løb. Det betyder at mange af rytternes form er ét stort spørgsmålstegn. Der er dog enkelte ryttere, der skiller sig en anelse ud i min optik.
Simon Gerrans, Orica-GreenEDGE
Den første er hjemmebane-favoritten Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), der vandt løbet i 2012. Formen var noget dårligere i 2013, og han røg således hurtigt ud af klassementet, men han vandt dog løbets konge-etape op ad Old Willunga Hill.
Gerrans har alle kvaliteterne til at vinde Tour Down Under igen i år. Som følge af den australske sommer har han allerede kørt en del mindre løb, hvilket bør give en lille formfordel, og samtidigt satsede han på at vinde de australske mesterskaber i sidste weekend. Det lykkedes for ham, da han udsprintede Evans og Porte.
Samtidigt har han også en større motivation end mange af konkurrenterne, fordi han kører på det lokale hold på hjemmebane. Og han har et meget stærkt hold omkring sig, hvor Matthew Hayman, Simon Clarke og Daryl Impey bliver meget vitale ryttere for ham.
Sidste sæson blev afsluttet under Vuelta a España med et mindre brud på hoften. Gerrans selv har dog udtalt, at han var god igen fem-seks uger efter, så han bør være helt klar her til den nye sæson.
Cadel Evans, BMC
Jeg har stadig lidt svært ved sådan helt at lure Cadel Evans – endnu en australier - men den tidligere Tour de France-vinder (2011) har niveauet til at køre med om sejren her. Før de australske mesterskaber i sidste weekend virkede han ikke synderligt interesseret i at vinde det løb, men det blev alligevel til sølv. Evans havde dog ikke meget tilbage i finalen og var ganske chanceløs mod Simon Gerrans i spurten.
Det er første gang i lang tid, at han kører Tour Down Under, og det gør han fordi han i år satser på Giro d’Italia, og derfor passer det bedre ind i hans løbs- og formkurve. Han kommer næppe til at være i superform, men sådan som han kørte de australske mesterskaber, så bør han være i stand til at kæmpe med om sejren her i Tour Down Under. Old Willunga Hill er en ret god stigning for ham, og samtidigt har han en hurtig finish, der gør at han kan kæmpe med om sejren på stigningen – og om den samlede sejr.
Hvis løbet udfolder sig efter planen, så bliver det i hvert fald på Old Willunga Hill, løbet skal afgøres, og her vil Gerrans nok være hurtigst i en direkte spurt mod Evans i de fleste tilfælde. Men Evans har erfaringen til at overliste de andre, og jeg vil ikke blive synderligt overrasket, hvis han står med sejren, når løbet er slut.
Hvad taler imod? Først og fremmest ved jeg ikke helt hvor motiveret Evans er. Når det så er sagt, så er det ikke just fordi Evans har vist sig at have de større problemer med motivationen, men det er væsentligt at huske på, at det er sæsonens første større løb, og Evans har større mål i maj – jeg tror dog stadig, at han vil klare sig fint nok og kæmpe med om sejren her.
Richie Porte, Team Sky
Den tredje og sidste rytter hos de primære favoritter er også australier. Det drejer sig om Richie Porte fra Sky, og dermed har vi hele podiet fra de australske mesterskaber – og endda i samme rækkefølge, som de endte i det løb (Gerrans vandt foran Evans, mens Porte blev nummer tre). Og det er ikke helt tilfældigt. Meget handler nemlig om deres finish i en spurt, for jeg kan sagtens forestille mig, at de tre ryttere når toppen af Old Willunga Hill samtidigt, og så skal en spurt afgøre det.
Porte skal ligesom Evans køre Giro d’Italia, og derfor er han med her i Tour Down Under. Han viste fornuftig form under de australske mesterskaber, men blev nummer tre, fordi hans spurt ikke kunne hamle op mod hverken Gerrans eller Evans’ spurt. Det kan den nok heller ikke her under Tour Down Under og det ved han – derfor skal han i offensiven, og Porte er stærk nok til at kunne tage tid direkte på alle konkurrenterne på diverse etaper.
Richie Porte kommer formentligt til at få en fantastisk sæson, der kulminerer under Giro d’Italia, men jeg kunne sagtens se ham få et forrygende løb allerede her i Tour Down Under. Grundformen hos Sky-rytterne er normalt meget høj, og de har som regel stor succes i ugelange WorldTour-løb.
Jeg kunne sagtens se Porte vinde løbet, men fordi han mangler spurten mod Gerrans/Evans og fordi løbet kan afgøres på baggrund af få sekunder, så holder jeg ham marginalt efter Evans og yderligere lidt efter Gerrans. Men han er bestemt en af de tre storfavoritter.
Øvrige favoritter
Javier Moreno, Team Movistar
Før 2012-sæsonen skiftede Javier Moreno til Movistar-holdet. Her er han for det meste hjælperytter, men under Tour Down Under får han lov at køre sin egen chance – og det har han indtil videre gjort med stil. I 2012 blev han nummer 8, og i 2013 blev det til en samlet andenplads. For hvert år bliver han stærkere og stærkere op ad Old Willunga Hill, og det er nøglen til sejren her.
Han har fået kaptajnrollen af Movistar, men på holdet er også Giovanni Visconti, der egentligt også burde kunne køre med om sejren (hvis altså formen er god nok), men Visconti får chancen i andre løb, hvorimod Moreno typisk vil være hjælper – derfor får han formentligt også chancen (endnu) engang her i Australien i et løb, som han tydeligvis kan lide.
Jeg er ikke sikker på, at hans acceleration er stærk nok, men til gengæld har han bevist, at han kan være i god form i januar, og hvis han rammer dagen, kan han køre med om både etapesejren og den samlede sejr på Old Willunga Hill. Han virker som en af de mest stabile ryttere i feltet til dette løb, og derfor anser jeg ham som en af favoritterne – men ikke en storfavorit.
Fränk Schleck, Trek Factory Racing
Fränk Schleck er tilbage i det professionelle cykelfelt efter at have afsonet en dopingkarantæne, der udløb juli 2013. Han fandt dog intet hold i 2013, og derfor er han først tilbage i år, hvor Tour Down Under bliver hans første officielle løb.
Meget få ryttere kan sidde ude så længe, og så gå ind og levere et godt resultat straks efter comebacket. Valverde blev dog nummer to, da han efter en længere karantæne vendte tilbage til netop Tour Down Under. Contador gjorde det også meget godt, da han vendte tilbage i 2012. Det kan bestemt lade sig gøre, og Fränk Schleck er yderligere hjulpet på vej ved at vende tilbage i starten af en sæson, hvor det generelle formniveau er knap så højt. Jeg vil dog altid være lidt forsigtig angående ryttere, der vender tilbage efter en længere fraværsperiode, for det tager som regel lidt tid, før man finder sit vante niveau.
Den ældre Schleck-bror plejer at være i fin form i mindre etapeløb (modsat lillebror Andy), men han er omvendt heller ikke den store vinder, og hans antrit er næppe godt nok til for alvor at rykke fra konkurrenterne på Old Willunga Hill, hvis han rykker på de sidste par kilometer. Derimod kunne jeg sagtens forestile mig, at han og Trek ville forsøge at åbne løbet og køre lidt mere offensivt undervejs, men det er en svær opgave. Umiddelbart forestiller jeg mig, at Fränk kører med om flotte placeringer – men næppe den samlede sejr.
Geraint Thomas, Team Sky
Selvom jeg har stor fidus til Richie Porte, så er det væsentligt at huske på, at han ”kun” er del-kaptajn. Sky har nemlig også Geraint Thomas, der indleder sæsonen her i det australske løb. Briten går efter at triumfere i forårsklassikerne, og derfor har han allerede en solid grundform.
Thomas deltog i løbet sidste år, og her endte han på en tredjeplads efter at han havde førertrøjen tidligere i løbet. Det var på Old Willunga Hill, at han mistede chancen for at vinde løbet. Dengang var stigningen lige akkurat 500 meter for lang, og den er ikke blevet kortere siden sidste år. Samtidigt synes jeg, at kvaliteten hos de bedste ryttere er lige et niveau over i forhold til sidste år (men til gengæld mangler bredden lidt i løbet), hvorfor Thomas nok får meget svært ved at vinde løbet.
Selv siger han, at han ikke går decideret efter noget i løbet her, men blot satser på at køre hårdt. Men Thomas har et stort talent, og han venter på sit endelige gennembrud. Har han haft en god offseason, og kommer han i ret god form, så vil jeg bestemt ikke afvise, at han kan kæmpe med om flotte placeringer på podiet – men en sejr? Det tvivler jeg på.
Rohan Dennis, Garmin-Sharp
I 2012 overraskede Rohan Dennis ved at tage femtepladsen under Tour Down Under, mens han kørte for det australske hold, der altid deltager i løbet. Det var ligeldes det resultat, der for alvor satte ham på kortet og tiltrak interessen fra de større hold. Siden skiftede han til Garmin-Sharp, og i 2013 har Rohan Dennis fortsat den fine udvikling.
I 2014 skulle han gerne tage et skridt op. Under Tour Down Under står han i spidsen for et ungt hold, og selvom der nok mangler en lille enkeltstart, så bør han have gode chancer for at opnå et ret godt resultat her i løbet. I 2012 blev han nummer 5 på Old Willunga Hill – kun 7 sekunder efter Simon Gerrans og Alejandro Valverde, der kæmpede om sejren. Hvis han har lige så gode ben i år, så kan han bestemt kæmpe med om sejren.
Det skal dog nævnes, at han havde lidt problemer i optakten. Han styrtede under enkeltstarten ved de australske mesterskaber (pga. en hvirvelvind), og han gennemførte ikke linjeløbet få dage efter. Han burde dog have det fint nok nu.
Jan Bakelants, Omega Pharma-Quick Step
Jan Bakelants har i mange år været en lovende rytter, men det var først sidste år, da han krydsede stregen først på 2. etape af Tour de France, at han for alvor formåede at løfte sit niveau. Efter den sejr har det virket til, at han har kørt på et højere niveau, hvilket fjerdepladsen i Eneco Tour, sejren i GP de Wallonie og syvendepladsen i Tour of Beijing bevidner om.
Omega Pharma-Quick Step har ikke meldt noget ud omkring Bakelants, men i stedet sagt at Renshaw er holdets profil. Renshaw er en sprinter, der ganske vist er på hjemmebane, men som ikke har en chance i det samlede klassement. Det kan der være to årsager til: Enten har Bakelants ikke formen til at kæmpe med om sejren, eller så ønsker man ikke at placere pres på Bakelants allerede fra starten af. For som sådan burde løbet passe ham ganske fint, og hvis Bakelants har formen, så kan han kører med i toppen.
Outsidere
Hvis man lige hurtigt skal kigge på outsiderne, så er der nogle enkelte navne, der godt kunne gå hen og overraske her i løbet. En af dem er Robert Gesink (Belkin), der er afskrevet fra mange. Hos Belkin er han mere eller mindre også blevet overhalet af Bauke Mollema, hvorfor der kræves en god sæson fra Gesinks side, hvis han fortsat vil være kaptajn og hæve en god hyre – på en god dag kan han kæmpe med om flotte placeringer på Old Willunga Hill, men er det nok?
Italienske Diego Ulissi (Lampre-Merida) passer perfekt til løbet. I topform ville han måske endda være en af mine storfavoritter – men Ulissi er ikke i topform. Han sluttede sidste sæson af på et meget højt niveau, og det vil være underligt, hvis han fortsat (eller igen) er i god nok form til at kunne vinde her. Selv siger han også, at han blot er her for træningens skyld, og at han har andre mål senere på året.
Ben Hermans (BMC) valgte at skifte til BMC før sæsonen, og jeg tror, det skifte vil gøre ham godt. Han virkede til at sidde lidt fast hos RadioShack-holdet. Ikke desto mindre blev han 5’er i sidste års udgave af Tour Down Under, og generelt bør hans egenskaber være ret gode for dette løb.
Ligesom Jan Bakelants, fik Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) også et stort gennembrud under sidste års Tour de France. Impey har dog været bomstærk i længere tid, og skulle plan A i form af Gerrans misse, så er Impey en (blandt flere) kort Orica-GreenEDGE kan spille ud.
Et andet kort er bestemt Cameron Meyer, der viste forrygende form under de australske mesterskaber. Så forrygende, at Porte efterfølgende sagde, at Meyer nok var stærkere end både Evans og ham på den sidste stigning. Meyer har tidligere vundet løbet, men det var via et udbrud og på den tidligere rute.
En rytter, der har så meget x-faktor, at han kan vinde løbet, er Lieuwe Westra (Astana). Det kræver dog, at han finder den styrke, han havde under Paris-Nice 2012, og som ikke for alvor har været der siden. Han mangler ganske vist lige en kort enkeltstart, men hvis han på Old Willunga Hill kan ramme den dag, han havde på Mende-stigningen i Frankrig, så bliver han meget uhyggelig – men kan han det? Tvivlsomt.
Hans holdkammerat, Enrico Gasparotto, er også et godt bud på en solid placering. Han har en hurtig spurt, og han kører fornuftigt på stigningerne, hvorfor han kan kæmpe med om bonussekunderne på enkelte etaper.
Som tidligere nævnt har Movistar to kort at spille ud: Javier Moreno og Giovanni Visconti. Italieneren vil normalt godt kunne gøre en god figur, men jeg er ikke helt sikker på, hvor hans form står her i januar. Han kørte her også sidste år, men det var uden nogen succes, og sådan kunne det meget vel ende igen i år. Men er han i form og kører for det, så er han top10-kandidat.
Danskerne
Team Tinkoff-Saxo stiller til start med tre danskere: Nicki Sørensen, Michael Valgren og Christopher Juul-Jensen. Det er de to første, der er mest interessante. Nicki Sørensen ligner kaptajnen, måske sammen med Rory Sutherland, mens Michael Valgren har et stort talent, og kan komme til at gøre sig indenfor disse løb i fremtiden – måske kan han allerede give prøver på talentet i år, men det virker lige tidligt nok. Umiddelbart skal man ikke have de største forventninger til de danske ryttere i dette løb.