Årets Tour de France står for døren. Startskuddet lyder denne lørdag, og med Lance Armstrong (og Alberto Contador) tilbage i et felt spækket med favoritter og outsidere, er der udsigt til tre særdeles opsigtsvækkende uger på de franske landeveje.

For at få et overblik over, hvem vi kan forvente gør det godt, har Mikkel Condé lavet nedenstående gennemgang.

BetXperts cykeltip kan følges på denne side. Vores to eksperter er Esben Billum og Mikkel Condé der har en tilbagebetaling på henholdsvis 109 og 120%.

Officiel Tour-hjemmeside.

Klassements-ryttere 

Alberto Contador – der vandt i 2007 og ikke deltog i 2008 - er den største favorit af dem alle, og personligt regner jeg helt klart med, at Contador vinder årets Tour de France. Sandsynligvis med en stor margin endda! Spanieren har allerede vundet alle tre store Grand Tours, og alt peger på at han vil være blandt de allerbedste i den sidste, hårde uge. Han er nærmest urørlig i bjergene, og med den gode enkeltstart han nu har udviklet, er det kun de absolutte specialister, der kan tage tid fra ham der. Det viste han sidste weekend, hvor han satte alle landsmændene til vægs ved de spanske mesterskaber i enkelstart. Bag El Pistolero er der et fremragende Astana-hold, men spørgsmålet er om det næsten er FOR stærkt; for mange stjerner (fx Armstrong). Favorit er Contador dog, uanset om holdets støtte er 100%.

 

Jeg spår: Samlet vinder

Cadel Evans er de seneste to år sluttet på andenpladsen, kun ganske kort efter vinderen (Alberto Contador og Carlos Sastre), og ser da også ud til igen i år at være et solidt bud på en podieplads i Paris. Det er især Evans nyfundne angrebslyst og mod, der skal bære ham frem i Touren, hvor han ligeledes er blandt de allerbedste i kampen mod uret. Det slog han ikke mindst fast i Dauphiné Libéré, hvor han nok kørte noget af det bedste vi har set fra ham – nogensinde! I forhold til de senere år har Cadel Evans også fået samlet sig et stærkt hold til at hjælpe sig, hvor Jurgen van den Broeck, Charles Wegelius og Matt Lloyd bliver uundværlige i bjergene.

Jeg spår: Podieplacering

Andy Schleck er for mig et lille spørgsmålstegn i årets Tour. Rammer han formen og undgår en decideret off-day, kan han meget vel gå hen og blive den største konkurrent til Alberto Contador. Han er som spanieren fænomenal i bjergene, hvor hans elegante tråd og acceleration er helt i top. Eneste minus ved den unge Schleck er hans enkeltstart. Her vil han nok tabe værdifulde minutter til de bedste, og selvom enkelstartskilometerne godt nok er minimale i år, skal Andy Schleck have superben i bjergene for at kunne gøre sig gældende i kampen om den endelig sejr.

Jeg spår: Top5

Denis Menchov har allerede vundet Vuelta España to gange og viste med sejren i Giro d’Italia, at han ikke lige sådan er til at ryste hverken mentalt eller i de høje bjerge. Sidste år manglede den stærke russer lige det sidste for at kunne køre med om Tour-sejren, men hvis han genfinder formen fra maj måned, er han et godt bud på en samlet podieplads. Rabobank stiller alt til rådighed for Denis Menchov, der således både får stortalentet Robert Gesink og den spanske bjergveteran Juanma Garate til at hjælpe sig i bjergene. Så med en stærk enkelstart til at tage tid fra ryttere som Andy Schleck og Carlos Sastre vil alt andet end en placering blandt de tre første nok være en skuffelse for Denis Menchov.

 

Jeg spår: Top5

Lance Armstrong bliver man simpelthen nødt til at have med blandt klassementsrytterne i årets Tour de France. Armstrong kørte et fantastisk Giro d’Italia – taget hans brækkede kraveben en måned forinden i betragtning – og kommer nok i super form til Touren. Planlægningen siden Giroen er således gået som smurt, og selv melder Armstrong da også ud, at han føler sig lige så skarp, som da han vandt i 2003. Officielt hedder det sig dog fra Astana, at de starter ud med Alberto Contador som kaptajn, men holdet er sandsynligvis splittet i to grupper. Dem der ser Armstrong som kaptajn, og dem der ser Contador i rollen. Derfor vil Lance Armstrong nok få lige så meget støtte som Alberto Contador, så hvis formen virkelig er som proklameret, vil han også være en solid top5 kandidat.

Jeg spår: Placering 3-6

Carlos Sastre kørte sidste år sit livs etapeløb, da det noget overraskende lykkedes ham at snyde de øvrige favoritter og vinde Tour de France. Mange har sidenhen været ude og give Team CSCs stærke bjerghold det meste af kreditten, men hvad den lille Carlos præsterede på Alpe d’Huez kan ingen tage fra ham. Et perfekt angreb med masser af styrke og mod lagde bunden til den senere Tour-sejr, og hvis nogen troede det var et engangstilfælde kan de godt tro om igen. Således formåede Carlos Sastre hele to gange at sætte de bedste på plads i bjergene i Giro d’Italia, og det må uden tvivl give tro på mere i Frankrig. Med til at hjælpe sig har han vennen og tidligere holdkammerat på Team CSC, Iñigo Cuesta samt Volodymir Gustov og José Angel Gomez Marchante der meldes i storform forud for Touren. Godt nok ikke et lige så stærkt hold som sidste år, men bestemt et solidt hold til at støtte, når det gælder.


Jeg spår: Placering 4-7

Udover de ovenomtalte seks ryttere er der mere eller mindre et hav af ryttere, der har potentialet til at slutte mellem nummer 7 og 15 i det samlede klassementet. Personligt tror jeg kampen om de sidste fire top10 pladser kommer til at stå mellem Roman Kreuziger, Kim Kirchen, Chrisitan Vandevelde, Frank Schleck, Vladimir Efimkin og Vincenzo Nibali.

Dog må ryttere som Levi Leipheimer, Luis León Sanchez, Vladimir Karpets og Mikel Astarloza heller ikke undervurderes.

Fælles for dem alle – på nær Frank Schleck – er at de alle kører en rigtig god enkeltstart, og selvom enkeltstartskilometerne som førnævnt er begrænsede i år, så bør ingen af dem få større problemer med at slutte i top20 samlet.

Der er selvfølgelig også et par outsidere til kampen om de sidste top20 placeringer, og her finder vi bl.a. David Moncoutié, Sandy Casar, Mazio Bruseghin, Oscar Pereiro Sio, Christophe Le Mevel, Linus Gerdemann og Igor Antón.

Sprintere

Modsat Giro d’Italia, hvor det var den samlede to’er Danilo Di Luca, der vandt pointkonkurrencen, vil det med stor sandsynlighed blive en ren sprinter, der løber med den grønne trøje i Tour de France. Der er masser af oplagte muligheder for sprinterne, og derfor finder vi også en overvældende række af hurtige folk i år.

Hurtigst af dem alle ser ud til at være Mark Cavendish, der kun én gang i år er blevet slået i en direkte duel. Det skete da Garmins Tyler Farrar overraskende strøg forbi den hurtige brite i Tirreno-Adriatico tidligere på året. Man kunne måske tro, at Tyler Farrar derfor var den største konkurrent til den grønne trøje, men sådan tror jeg ikke det bliver.

Derimod virker sidste års vinder Oscar Freire som om, at han har timet formen helt rigtigt. I Tour de Suisse blev Freire lukket inde begge gange, da Cavendish vandt, og i en direkte duel i Touren, kan Oscar Freire være en mulig vinder foran Mark Cavendish.

Thor Hushovd virker ikke som om han har det sidste afgørende punch, men han bør være blandt de bedste og dermed dag efter dag samle vigtige point ind i kampen om den grønne trøje.

En af mine personlige favoritter til top3 placeringerne på sprinteretaperne er australske Allan Davis. Davis melder sig selv i kanon form, og viste i starten af året, at han er livsfarlig når formen er der. Eneste problem for Allan Davis – hvilket også er et kæmpe et af slagsen – er at han måske slet ikke kommer til start.

Det kræver således, at Tom Boonens udelukkelse bliver fastholdt, hvis australieren skal med. Kommer Tom Boonen til start, vil han også kunne gøre det godt i spurterne. Jeg tvivler på han ligefrem kan komme i nærheden af Freire og Cavendish – men placeringerne mellem 3 og 5 bør ikke være noget problem for den nykårede belgiske mester.

Sidste mand blandt de absolutte topsprintere er Daniele Bennati. Italieneren har fået det meste af sæsonen ødelagt af diverse skader, og er derfor selv usikker på formen fra start i årets Tour. Han siger selv, at han håber at kunne toppe i anden halvdel af løbet, hvor sidste etape i Paris står øverst på hans liste. Derfor får vi nok også en svækket Bennati at se i de første sprinterdueller, hvor han lige skal finde benene.

Foruden de nu nævnte hurtige herrer er der masser af andre sprintere til start – mange af dem i absolut topform! De tæller således; Danilo Napolitano, José Joaquin Rojas, Gerald Ciolek, Angelo Furlan, Greg van Avermaet, Heinrich Haussler, Leonardo Duque, Koldo Fernandez, Lloyd Mondory, Pippo Pozzato, Kenny Van Hummel, Romain Feillu, Anthony Geslin og Yauheni Hutarovich.

Der bliver med andre ord masser positionskampe på de første flade etaper, inden hierarkiet for alvor bliver sat på plads.