Torben N. Sørensen har forfattet sin årlige artikel om sit personlige betting-år. Planen om at leve i et trope-paradis som full-time bettor lever i bedste velgående. Første del – trope-paradiset – kom på plads for halvandet år siden, og anden del er godt undervejs.

Året 2014 resulterede nemlig i Torben N. Sørensens største personlige betting-overskud nogensinde med en ROI (tilbagebetalingsprocent) på 103,7. 2014 blev til gengæld et skidt år for Torbens spiltips på BetXpert - han giver en forklaring længere nede i artiklen.  

Det er efterhånden en fast tradition, at jeg i januar trætter BetXpert-brugerne med en artikel om ”Mit bettingår, der gak”. Og mine damer og herrer, det også denne januar, beklager.

Af uransaglige årsager plejer der heldigvis også at være positive tilkendegivelser på mine ”hvordan-gik-seneste-betting-år-skriblerier”, og det er da også denne gang mit naive håb, at i det mindste nogle få vil finde følgende artikel en smule interessant. Hvis den så endvidere kan bíbringe en smule inspiration og materiale til eftertanke, vil det ikke være helt spildt.

De nøgne nøgletal 

Antal bets 2.134
Træf-procent 56,3 % (1.202 ud af 2.134)
Gennemsnits-odds 2,30
ROI (tilbagebetalingsprocent) 103,7 %
Årligt akkumuleret ROI 159 %

(Note: ROI = Return on Investment).

For et par menneskealdre siden ernærede jeg mig af at være professionel journalist og efterfølgende redaktionschef, og hvis der er én ting, man ikke kan gøre, så er det at indlede en artikel med statistiske facts (hvis de hører med, kommer de længere nede i teksten). Men det har jeg ikke desto mindre valgt at gøre her. Det fortæller straks, hvad der er sket, og sparer mig for an masse indledende lirum-larum.

Så konklusionen først: Jeg har haft et meget fint 2014 – faktisk har 2014 rent indtjeningsmæssigt været mit bedste betting-år nogensinde! Det som sagt hvad angår indtjening. Rent performance-mæssigt – eksempelvis, hvis man kigger på gennemsnits-ROI pr. bet – så har jeg tidligere været langt højere oppe (faktisk lykkedes det mig i første tiår efter årtusindskiftet at have et år med tæt på 130 procents ROI gennemsnitigt pr. bet, hvilket dog er direkte og ekstremt unaturligt).

Ligeledes har min årligt akkumulerede ROI tidligere været oppe markant over 200 procent, men kigger vi kun på faktuel indtjening og intet andet, så har jeg aldrig haft et bedre betting-år end 2014. Årsagen er, at min rulle gennem årene har vokset sig større, og at mine gennemsnits-indskud (og indtil de seneste to år også frekvens) som følge heraf også er vokset.

Der er således ingen grund til klage. Jeg mener, at jeg for mig har fundet et solidt fundament til en også fremtidig solid betting-indtjening (det på den lange bane, for der vil som altid også være negative fluktuations-perioder). Det er lykkedes mig at skære ned i min research-tid, samtidigt med, at min betting-indtjening aldrig har været større, og det hånd i hånd med, at jeg på det personlige plan formentligt aldrig har haft det bedre. I den forbindelse: Jeg flyttede for halvandet år siden fra travle Shanghai, Kina, ned til Bohol, Filippinerne, og jeg kan konstatere, at det ikke passer, hvad folk siger... Tværtimod, tag det fra mig – ”it’s not tough at all to live in paradise...” ;-) På den mere praktiske bane for, hvad der er relevant her i denne artikel, så har miljøskiftet givet mig mere tid og ikke mindst mere mentalt overskud til at koncentrere mig om betting. Og det begynder efterhånden ganske klart at afspejle sig i mit personlige regnskab.

Lad mig søge at gå mere i dybden med, hvad der skete i 2014.

Forløb måned pr. måned

Foråret gik godt uden at være forrygende. Over månederne januar, februar, marts og april havde jeg en samlet ROI på lige godt 102 procent, men så kom sorte maj med kun 94 procents tilbagebetaling, hvilket åd 3/4 af årsoverskuddet. En ting, som kunne have vendt billedet, var sekundviseren i Champions League-finalen mellem Real Madrid og Atletico Madrid.

Tilbage i januar havde jeg placeret et pænt beløb (svarende til en unit) på Atletico Madrid som kommende Champions League-vinder, idet jeg fandt det vinderodds, jeg på tidspunktet kunne få – 16 gange pengene – alt for højt. Som bekendt var Atletico uhyre tæt på, idet Reals Sergio Ramos fik udlignet til 1-1 på hovedstød blot få sekunder inden den ordinære kamps forlængede spilletid udløb... :-( At jeg så fik samlet overskud på finalen alligevel via et pænt tungt indskud på under 2,5 mål kompenserede ikke meget for ærgelsen over et indskudsmæssigt pænt backet, og efter min mening langtfra ukvalificeret, skud på Atletico gik tabt... Odds 16 giver trods alt ret godt tilbage... De ekstra sekunder i Lissabon den aften i maj cementerede en jammerlig maj måned.

Men så kommer så det gode. Siden maj viste hver måned i 2014 – bortset fra december – overskud, og så begyndte det at ligne noget. Set over hele året var ni måneder overskudsgivende, et lille underskud i januar, samt noget større underskud i maj og december, men derudover plus hele vejen rundt.

Juni og juli forløb nogenlunde tilfredsstillende, men uden at skæppe det helt store i kassen. VM-slutrunden i Brasilien var her topscoreren, ikke fordi jeg var synderlig genial under VM, men jeg havde, inden slutrunden gik i gang, sat mig for 16 på forhånd besluttede indskud, næsten uanset, hvad der ville ske, og dem holdt jeg fast i, nemlig ”under-indskud” på samtlige kampe i VMs cup-fase (ottendedelsfinalerne og frem) bortset fra bronze-kampen, som jeg ville spille ”over”. Det alt sammen med hold i statistikken fra tidligere VM-slutrunder, og det gik med 13 vundne af de 16 statistik-begrundede bets aldeles glimrende. Derudover skulle jeg have holdt snuden fra VM-slutrunden, da jeg, når jeg ”skulle tænke selv”, ikke viste mig særligt fremragende.

Kigger jeg tilbage på 2014, var juli med med en samlet ROI på 104 procent, imidlertid startskuddet til en af de bedste perioder, jeg har haft længe i mit betting-liv. Efteråret blev nemlig en sand guldgrube. I august, september, oktober og november var jeg på henholdsvis 112, 110, 106 og 109 procents ROI for disse fire måneder, og så begyndte års-regnskabet for alvor at tage sig godt ud. Året sluttede så af med kun 95 procents ROI i december, men det var langtfra nok til at forandre billedet af et forrygende efterår samt også et mere end godkendt samlet 2014.

Og kigger man på indtægtssiden er det endda endnu bedre, idet jeg i løbet af foråret/sommeren opjusterede mine indskudsstørrelser, så den faktuelle bundlinie, qua at efteråret var bedre end foråret, ser endnu bedre ud. Samlet for 2014 var min ROI på præcist 103,7 procent. Det kan godt være, at det i visse ører ikke lyder af meget, men 103,7 procent kan monetært godt løbe op, og det gør det for mig. Her er det vigtigt at kigge på frekvens og indskuds-størrelser i forhold til rulle, hvilket vil være næste afsnit.

For at hellige sig bettingen har Torben N. Sørensen slået sig ned i ø-regionen Bohol på Filippinerne. Her er leveomkostningerne tilstrækkeligt lave til, at han endnu ikke behøves at spise af betting-banken. Stranden her ligger to minutters gang fra TNS' lejlighed. Privatfoto

Frekvens

Som angivet i indledningen placerede jeg i 2014 i alt 2.134 bets til et gennemsnits-odds på 2,30. Min hitrate var 56,3 procent (1.202 vundne bets ud af 2.134 satte).

Jeg opererer med en flydende indskudsstørrelse fra en til fem units, og mens det er sjældent, jeg sætter fem units (dem havde jeg kun to indskud af hele året – begge vundne, heldigvis), så kommer de øvrige en til fire units-indskud alle i spil månedligt. Med det sagt, er der dog klar overvægt af en units-spil, ligesom to units-spil er klart mere forekommende end inskud for tre eller fire units. Det forklarer, hvorfor mit gennemsnitlige indskud i 2014 kun har været lige godt og vel 1,5 unit pr. indskud. I 2014 har en unit repræsenteret mellem 0,5 og 0,6 procent af min rulle, to units mellem 1 og 1,2 procent, osv.

Regner vi så lidt på tingene, og for nemheds skyld tager en unit lidt lavt som 0,5 procent af rullen, bliver det derfor et gennemsnits-indskud pr. bet på 0,75 procent af rullen. Multipliceret med de 2.134 bets i løbet af året, så viser det sig, at min rulle i 2014 er blevet ”kørt igennem” godt og vel 16 gange. Og så begynder det at ligne noget. 16 gange en ROI på 103,7 procent (3,7% x 16) giver en årlig ROI på 159 procent, eller et årligt overskud på 59 procent.

Og så er det, at jeg slet ikke er så utilfreds endda...

Bet-typer

Dette punkt bliver meget kort, da der ikke er så meget at forklare. Jeg opererer stort set udelukkende hos Asian-bookies, hvilket illustreres af følgende:

90 procent af mine bets i 2014 har været sat på Asian Handicaps. De øvrige fordeler sig primært på 1X2-spil, under/over’ere samt diverse vinderspil (herunder f.eks. Europa Cup-”who to qualify”-bets).

Kategorier/Ligaer

Antal bets ROI
Brasilien 68 95 %
Europa League  164 108 %
Italien, Serie B  116 103 %
Tyskland, Bundesligaen 99 97 %
England, Championship 76 114 %
Spanien, Primera Divsion 72 99 %
England, Premier League 67 103 %
Champions League 66 118 %
VM-slutrunde 60 108 %
Italien, Serie A 58 97 %
Frankrig, Ligue 1 56 88 %
Landskampe 55 86 %
Tyskland, 2. Bundesliga 55 80 %
Holland, Eerste Divisie  54 129 %
Frankrig, Ligue 2  53  109 %
England, diverse (cup-kampe)   49 112 %
Spanien, Segunda Division   48 138 %
Holland, Æresdivisionen  45 104 % 
England, League One    44 104 % 
Tyrkiet, Süper Lig    44  119 % 
USA (Major League Soccer)  44  97 % 
Copa Libertadores            43 95 % 
England, League Two  42 118 % 
Norge 40  122 % 
Portugal, Primeira Liga        38 102 % 
Sverige, Allsvenskan  34 116 % 
Rusland     28  106 % 
Argentina 25  91 %
Tennis 25 91 %
Schweiz, Superliga   23 116 % 
Basketball 21  104 % 
Skotland, Premier Division   21 81 %  

(Note: Kategorier/ligaer med færre end 20 bets ikke medtaget)

Og hvad skal man så sige om de stats...? Well, jeg vil starte med at fokusere på i hvilke kategorier/ligaer, jeg er tilfreds med præstationen, og det med det ene øje på, hvordan det er gået tidligere, herunder i 2013.

For det første skal der ikke være nogen tvivl om, at jeg er meget glad for min ROI i Europa Cup’en, dvs. Champions League og Europa League, hvor tilbagebetalingen er henholdvis 118 og 108 procent. Det, synes jeg, er ganske godt gået. I Europa League har jeg temmeligt kontinuérligt kørt med solidt overskud gennem årene, men mine Champions League-stats har været under kritik. Dette synes nu at være vendt med 118 procents ROI (hvis Atletico Madrid havde vundet Champions League-finalen, havde det endda set endnu mere imponerende ud) i forhold til 2013, hvor ROI i Champions League var sølle 95 procent.

I den forbindelse et citat fra ”Mit Betting-år 2013:” (Læs det her)”(...) lad mig straks indrømme, at især Champions League irriterer mig voldsomt. Samlet har jeg overskud på Europa Cup’en, idet de fleste af mine spil sat her er i Europa League, hvor det tilsyneladende er meget lettere for mig at hitte værdi end i Champions League. Dette var også tilfældet i 2012, og i virkeligheden er forklaringen sikkert meget enkel, nemlig at markedet i Champions League er meget mere konkurrencedygtigt, end det er i Europa League, hvor ikke alle klubber satser for fuldt, og teamnews (ikke mindst om en træner vælger at spare spillere) dermed har en større betydning.”

I det mindste synes jeg at have fået rettet op på dét.

Derudover synes jeg at have fået godt fat i de engelske kampe, et område, som jeg ikke tidligere har følt mig helt på hjemmebane i. Generelt skyldes overskuddet her tidligt spil som følge af teamnews (plus sandsynligvis det faktum, at der er flere ”dumme penge” ude på de engelske markeder, end man finder det andre steder).

Derudover har jeg efter at havde fulgt hollandsk fodbold pænt intenst i nu nogle sæsoner fået udmærket hold på oddsene i Oranje-landet, og det samme kan jeg konstatere for Tyrkiet.

På den lidt mindre volume-mæssige side kan jeg også konstatere, at det går fint i både Norge, Sverige, Rusland og Schweiz. Og derudover var der som sagt pænt overskud i sommerens VM-slutrunde i Brasilien.

Men ingen roser uden torne. Efter i 2013 at have gjort det fint i den brasilianske Serie A, hvor der er mange kampe at tage fat om, er jeg tilsyneladende gået bag om dansen i Campeonato Brasil i 2014. Forklaringen er måske, at jeg har spillet lige lovligt mange bets. En klar OBS-bemærkning i marginen til mig selv om, at jeg skal være mere påpasselig her i 2015.

Tyskland har – som sædvanligt – kostet mig penge, og – igen, som sædvanligt(!) – kan jeg ikke helt forstå, hvorfor. Jeg skrev for et år siden i min gennemgang i ”Mit Betting-år 2013”, at jeg skulle tvinge mig selv til at være mere kritisk i Bundesligaen, hvilket tilsyneladende endnu ikke helt er lykkedes, og helt galt er 2. Bundesliga med sølle 80 procents ROI gået... :-( Dét skal der simpelthen gøres noget ved i 2015, basta!

Den franske Ligue 1 ser heller ikke for god ud for 2014, men det er til gengæld gået udmærket i Ligue 2, og da begge de franske rækker har tjent mig glimrende den seneste håndfuld år, har jeg egentligt ikke de store bekymringer, men tilskriver det (lidt nonchalent, måske) mestendels fluktuation. Ligeledes med Italien, hvor jeg ikke har haft et godt Serie A-år, men Serie B har været godkendt, og jeg ser i denne sammenhæng Støvlelandet lidt ligesom den franske madame.

Men derudover er der noget, som irriterer mig voldsomt. Godtnok havde jeg en fin VM-slutrunde, men fratager vi VM-kampe, så har landskampe i 2014 – som jeg har fluktueret voldsomt op og ned med de seneste år – været massivt underskuds-givende. Igen, ligesom under Tyskland, så skal der gøres noget her i 2014... måske skal jeg simpelthen skære mit spil på almindelige landskampe/venskabskampe drastisk ned, noget kunne tyde på det.

En anden ting, som måske ikke vejer så forfærdeligt tungt i regnskabet, men som alligevel irriterer mig, er det, at den sydamerikanske Copa Libertadores med kun 95 procents ROI også viser underskud. Det går mig lidt tæt på æren, da jeg normalt betragter Copa Libertadores som lidt af en personlig guldgrube, men okay, efter i adskillige år kontinuérligt at have høstet solidt overskud her, så har der i 2014 måske bare været uheldig fluktuation...?

Overordnet set, så synes der alt i alt ikke at være den store grund til utilfredshed eller uro. Det er oplagt, at der skal opstå underskud nogle steder, bedre spiller klaveret trods alt ikke, og underskuddet i Brasilien, den franske Ligue 1, den italienske Serie A og Copa Libertadores kan jeg med tidligere års præstationer in mente til en vis grad godt tillade mig at henskrive under ”negativ fluktuation”. Med det sagt, så er situationen dog anderledes, hvis jeg til samme tid næste år fortsat kan notere underskud i disse kategorier.

Tyskland og landskampe skal der til gengæld oplagt gøres noget ved. Hvorfor jeg præsterer så ringe i Tyskland, har jeg ingen som helst anelse om. Jeg synes selv, jeg følger ganske godt med i de to øverste tyske rækker (mindst lige så meget, som jeg f.eks. gør det i England), men den dårlige præstations-statistik plager mig. Kan man drage parallel til Frankrig for en håndfuld år siden, hvor jeg tabte og tabte på de franske kampe, men så pludseligt billedet vendte til massivt overskud? Er det et spørgsmål om tid i Tyskland? Jeg ved det sandt at sige ikke, men jeg er indstillet på at give den tyske fodbold et års tid mere, inden jeg bekvemmer mig for at konstatere, at jeg gør bedst i at lade Bundesliga-fodbold ligge.

Landskampe/venskabskampe er det til gengæld lidt anderledes med. Her er jeg indstillet på at erkende, at jeg simpelthen ikke er skarp nok (ikke kontinuérligt skarp nok i hvert fald), så noget må gøres. Uden at ofre mindre tid på landskampe i 2015 er jeg indstillet på at være mere forsigtig og begrænset, og jeg vil gætte på, at min landskamps-omsætning i 2015 ikke bliver på mere end maksimalt 40 procent af, hvad den var i 2014. Og så må det om et års tid så være op til, hvad tallene viser.

Billede fra Alona Beach i Ø-regionen Bohol, hvor Torben N. Sørensen bor.

Billede fra Alona Beach i Ø-regionen Bohol, hvor Torben N. Sørensen bor. Privatfoto

”Kilder”

Jeg gør i mit personlige regnskab et stort nummer ud af omhyggeligt at bogføre ”kilder”. Det er et meget vigtigt redskab for mig, når jeg to gange årligt, i januar og i sommerperioden, evaluerer min betting med sigte på, hvad der skal rettes ind. Med kilder mener jeg delvist bets kommende ”udefra” – personlige betting-kontakter, anbefalinger og inspiration fra diverse eksperter på betting-sites så som BetXpert – men også min personlige bevæggrund for at have udvalgt netop præcist dette bet. Det sidste være sig f.eks. ”teamnews”, ”odds er skæve (min vurdering)”, ”motivations-forskel”, etc. Denne statistiske oversigt er vigtig for mig som baggrund for min evaluering.

I 2014 var massive 1.324 af mine bets, 62 procent, placeret i kategorien ”teamnews”. Og med en så tung del af min betting-portefølje afhængig heraf er jeg naturligvis ikke utilfreds med at kunne konstarere en ROI på 106 procent i denne kategori. Humlen her er primært at spille teamnews tidligt. Konstarerer jeg før en ligarunde i weekenden allerede tidligt på ugen, at et hold eksempelvis har fire vigtige spillere ude, mens modstanderen er i stand til at stille i stærkeste, ja så placerer jeg et bet på modstanderholdet stort set med det samme. Det i forventning om – og denne forventning holder stik ca. 90 procent af gangene – at odds vil falde. Det formentligt tætteste, man kommer på objektivt korrekt satte odds, er sandsynligvis oddsene lige før kampstart, og har jeg på basis af teamnews kunne score mig fem-seks procent ekstra på oddset ved tidligt spil, ja så er jeg glad. Og mit regnskab viser, at jeg har alt mulig grund til at være glad herfor.

”Teamnews” er den isoleret set tunge spiller i mit betting-regnskab. Af øvrige kategorier, præsenteret med minimum 20 bets i 2014, finder man først og fremmest ”skæve odds (min vurdering)”, der har lagt sig ligesom i 2014. 411 placerede ”skæve odds”-væddemål gav i 2014 en ROI på 102 procent.

Dernæst følger ”prioritering” (to hold, der ikke lægger samme betydning i kampen), og den kategori er med 109 placerede bets og en ROI på kun 92 procent ikke ligefrem gået forrygende... ”Prioriterings”-kategorien har tidligere tjent mig godt, men den gav også underskud i 2013, og jeg overvejer alvorligt at skære den totalt bort som argument for væddemål.

”Motivation”s-kategorien (det ene hold er oplagt mere motiveret end det andet) plejede at være bedre, end den var i 2013, men der var trods alt stadigt overskud. 70 bets resultererede i en ROI på 102 procent.

Endeligt er der ”statistik-bets” (hvor VM-slutrunden havde stor betydning). Her resulterede 23 satte spil i en ROI på 124 procent.

Det efterlader én væsentlig kategori, som jeg vil dvæle lidt ved – personlige kilder. Jeg har naturligvis bogført ethvert af disse bets under et specifikt kildenavn, afhængig af ophavsmanden til bettet/anbefalingen, men vil her tage dem samlet. For et par år tilbage var en ret så stor del af mine bets placeret med baggrund i personlige anbefalinger, men jeg har af forskellige årsager skåret dette antal skarpt ned. Den store humle er, at jeg simpelthen ikke får noget ud af det (med få meget gode personlige kilder som klare undtagelser, dog). Og så har jeg endda ikke skåret nok ned, kigger man på 2014-stats’ene. Jeg placerede sidste år 87 bets på denne basis, og ROI var 88 procent. En væsentlig årsag er ikke, at disse personlige kilder er idioter, men er man ikke tidligt nok ude (og jeg har andet at lave end at sidde online hele dagen og natten – f.eks. er der jo også sociale strand-aktiviterer at prioritere ;-) så er værdien meget ofte smuttet. I denne forbindelse skal jeg også nævne, at anbefalinger på små (læs: europæiske) markeder ingen som helst interesse har for mig.

I fremtiden vil jeg nok stadigt have enkelte indskud ude på basis af personlige kilder, men jeg er ret sikker på, at det vil beløbe sig til færre end 100 spil pr. år.

Sammenfattende er det oplagt, hvad der er hovedhjørnestenen i mit betting-plus, ”teamnews”. I længden slår intet at at kunne score sig tidlige høje odds, og det afspejler mit regnskab da også ganske tydeligt.

I forhold til 2013 & 2012

Sidste år skrev jeg her på BetXpert i ”Mit Betting-år 2013”, at jeg var særdeles tilfreds med min ROI på 103,6 procent ud af i alt 2.215 placerede bets og mit årlige overskud på 50 procents forøgelse af rullen. 2014 ligner meget. ROI er 103,7 procent, antal bets 2.134, og samlet forøgelse af rullen 59 procent. Det øgede årlige resultat skal ses primært på baggrund af, at jeg, uden at miste synderlig hitrate, er lykkedes fint med i flere tilfælde at stramme bets med ”en kvart bold” (en 0,25-stramning på Asian Handicap-linierne). I samme forbindelse har jeg således øget mit gennemsnits-odds fra 2,22 til 2,30. Ligeledes er det (trods en smule færre satte bets) lykkedes mig at præstere at køre min rulle igennem 16 gange i 2014 i forhold til 14 gange i 2013. Alt dette resulterer i en større indtjening, og selv med kritiske briller på, synes jeg ikke, der er den store grund til klage.

Om det er enten mere, eller mindre, bevidst, skal jeg være usagt, men det lader til, at jeg er inde i en udvikling i min personlige betting, og det vel at mærke en udvikling, der går den rigtige vej. Kaster man et blik på mine tal fra yderligere et år tilbage, i 2012, da placerede jeg betydeligt flere bets, 3.217 (sidste år, i 2014, var tallet blot ca. to tredjedele af dette), men mit gennemsnits-odds var blot 1,80. Gennemsnitlig ROI pr. bet var 101,1 procent og den samlede årlige ROI for 2012 var 132 procent og som sådan tilfredsstillende. Pilen synes uanset at have retning opaf.

Og BetXpert...

Jeg var egentligt mest fristet til at slutte ”Mit Betting-år 2014” af her, men for en god ordens skyld må jeg hellere runde min BetXpert-performance også. Og lad mig starte med at sige, at den ikke har været for god. I gennemsnit lagde jeg i 2014 tre anbefalinger ud om ugen – i alt 162 for året – og på dem lykkedes det mig at tabe fem units (ROI = 97 procent).

Hvad er der at sige til det? Tjae, udover, at det ikke var for godt, så har jeg egentligt ikke det store at tilføje. Det ikke, fordi jeg er ude på at krybe rundt om den varme grød eller noget i den dur, men det er ikke så ligetil at kommentere på for mig. Én observation bør man dog gøre sig, og den står klar også for mig. Ligesom jeg selv er meget kritisk over for at bruge andre ”eksperters tips, så bør man som BetXpert-bruger så afgjort også være det med eventuelt at bruge mine. En klar forskel kan nemlig være oddset, man kan score sig. Jeg tør godt garantere BetXpert-brugerne, at jeg (i én eller anden form) har spillet mine anbefalinger selv, men der skal meget lidt forandring af odds-størrelse til for at gøre et-på-den-lange-bane-vindende-bet til at være et-på-den-lange-bane-tabende-bet.

Forskellen mellem mit personlige betting-regnskab og min BetXpert-performance i 2014 skal formentligt ses primært på den baggrund. Sammenligner jeg mine anbefalinger på BetXpert med mine personlige spil, så mere end anes denne forskel. Forskellen er ikke kun i gennemsnitlige odds-forskelle, men også lidt mere skjult i alternative (typisk ”en kvart bold” skarpere) Asian Handicap-linier, som i det lange løb fint kan rykke, lad os sige 0,05, i teoretisk gennemsnits-odds. Og da vi trods alt opererer med en tbp tæt på de 100 procent, så kræver det ikke den helt store indsigt at finde ud af, at det kan være alfa & omega for, om regnskabet udviser røde eller sorte tal.

Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at dette ovenstående kun er én forklaring på min negative BetXpert-performance – det er ikke en undskyldning for den. For diskrepansen mellem mine personlige bets og mine BetXpert-anbefalinger burde ganske vist ikke udlignes af væddemåls-cv her på BetXpert, men denne cv burde dog sikre, at der i det mindste ikke var underskud. Den lader jeg lige stå et øjeblik, for at sikre, at ingen er i tvivl om, hvad jeg skriver... Er nogle stadigt i tvivl, så vil jeg skære det ud i pap: - Mine cv-vurderiger er tilsyneladende ikke objektive!

En hård konklusion, men jeg kan ikke træffe nogen anden, der i samme grad holder vand.

Med det sagt, skal det bestemt ikke forstås derhen, at jeg nogensinde kunne finde på at melde et væddemål op på BetXpert, som jeg ikke mente, der var værdi i. Dette vil aldrig ske. Men(!) – det nytter jo ikke noget, hvis resultaterne over tid viser, at der (gennemsnitligt) ikke er værdi...! Summa summarum-konklusionen er formentlig ret enkel, og den kommer her: - Jeg er ikke ret god til at fastsætte en objektiv præcis cv!

At jeg så heldigvis er god til andre ting, viser mit personlige betting-regnskab, men ovennævnte bør man have sig for øje, hvis/når man læser mine betting-analyser/-anbefalinger.

Hvad så med 2015, BetXpert og Torben N. Sørensen-anbefalinger på BetXpert? Tjae, i 2014 anbefalede jeg i november og december samlet lige præcist nul kampe på BetXpert, og nu er vi godt og vel gennem halvdelen af januar, og stadig ingen anbefalinger fra min hånd. Årsagen har imidlertid ikke det store at gøre med performance eller mangel på samme, ej heller har det noget at gøre med min personlige betting. Den skal i stedet findes i den simple årsag, at jeg har tilladt mig at være doven. November og december har været brugt primært til at slappe af, gøre noget island-hopping herude i Filippinerne (der er nok øer at vælge imellem :-) samt på at lægge et nyt lille business-projekt i støbeskeen.

Fortvivl dog ikke – omend det følgende for nogle sikkert vil medføre adskillige suk ;-) – det er ikke således, at jeg på nogen måde planlægger at trække mig tilbage, hvad angår anbefalinger her på BetXpert. Betragt det mere som en tre måneders selvudstedet orlov, hvad angår betting-anbefalinger. I løbet af den næste måneds tid kommer jeg tilbage på banen... for good or for worse... ;-)

Fremtiden

Dovenskaben (dvs. copy/paste) længe leve. Sidste år sluttede jeg min artikel af med et punkt, der hed ”Fremtiden”. Jeg finder det passende at gentage, hvad jeg skrev under dette punkt:

”Hvor er jeg så i mit personlige betting-projekt? Tjae, det går samlet set over de seneste år nogenlunde som forventet. Jeg har imidlertid evalueret lidt på, hvad jeg ønsker mig af projektet. Det koster ikke alverden at leve godt hernede i Filippinerne, hvor jeg agter at opholde mig de næste år (ingen kan spå om fremtiden, men det kan snildt blive den næste håndfuld år, som det ser ud lige nu), og jeg har derfor besluttet mig til at være endnu mere konservativ og forsigtig, inden jeg spiser af min rulle.

Mit mål er, at jeg starter med at gøre det i januar 2017 og derefter trækker ud én gang årligt, hver januar. Planen er fra 2017 at hæve halvdelen af årlig gevinst og lade den anden halvdel sammen med rullen forøge min samlede rulle-størrelse. Med en lille smule konservativ estimering sigter jeg efter gennemsnitligt at kunne lave et årligt ROI af rullen på ca. 130 procent, altså en årlig profit på ca. 30 procent, og vil uden problemer lade mig stille tilfreds, kommer den til at hedde 20-25 procent.

Da omkostnings-niveau’et hernede i Flip-Flop-land som sagt er beskedent, har jeg ingen økonomiske problemer med ikke at hæve af min rulle før om de planlagte tre år. Fra januar 2017 burde det så være rigeligt til at leve relativt fedt for, samtidigt med, at rullen fortsat vil vokse sig større. I den forbindelse kan jeg sige, at jeg ganske vist godt kan lide at leve et godt liv, hvor jeg ikke generelt skal tænke på penge, men jeg er ikke typen, der har noget ønske om at have Ferrari’er stående i garagen.

Dét er den gyldne plan. Med det sagt ér jeg naturligvis instillet på, at det næppe bliver uden alvorlige fluktueringer og rutsjebaneture undervejs, men dem er jeg efterhånden omend ikke immun overfor (hvem er det?), så dog forholdsvis hårdhudet. Der skal rigtigt alvorlige ting til, før jeg for alvor lader mig gå i panik, og de er så langtfra indtruffet endnu. Nøglen er naturligvis et konservativt og 100 procent velgennemført money management, uden hvilket man ikke kommer langt, så jeg er fortrøstningsfuld om, at planen nok skal blive gennemført.”

Det var, hvad jeg skrev for et år siden. Og årsagen til, at jeg har valgt at bringe hele smøren igen nu her i starten af 2015, er, at intet som helst er forandret. Planen går fint, ja decideret fremragende endda, og om noget, så virker det som om, jeg godt kan tillade mig at opjustere min årlige forventling om en samlet ROI på 130 procent til 140 (højere er jeg trods alt for konservativ/forsigtig til at stile), og det er jo ikke nogen dårlig ting.

Med andre ord planlægger jeg 2015 til at være mit sidste år som ”amatør-gambler” (okay, i praktisk sammenhæng, ”næstsidste”). Alle indtjente penge ryger uden undtagelse lukt ind i rullen uden penge hævet ud. Fra 2016 ændres det så til forhåbentligt rent faktisk at leve af gambling, idet jeg fra da af agter at hæve halvdelen af det årlige overskud, hvilket burde være alt rigeligt til at dække leveomkostninger. Da jeg imidlertid holder strengt fast i en intention om kun at hæve ud fra min rulle én gang årligt (ikke noget med månedlige fluktuationer, der får indflydelse, tak), vil det ske første gang i januar 2017.

Med andre ord – alt forløber som planlagt :-)