”... vil du prøve et nyt spil?” (men P.S.: Vær opmærksom på, at du så vil blive betragtet som værende i ”ond tro”).
Nå, mere om den historie om lidt...

Dette er en første artikel om stort og småt i spilleverdenen. Som et nyt tiltag vil BetXpert hver måned bringe en opdatering på, hvad der er sket af opsigtsvækkende, faktuelle, skæve eller sjove ting den seneste måned indenfor spilleverdenen. Nyheder af dansk og global karakter indenfor ikke kun sports-betting, men gambling i det hele taget vil finde vej til den månedlige feature-artikel. Er der en særdeles ”god historie”, vil jeg tillade mig at gå mere i dybden med den et par dage senere. Udvægelsen af, hvad der kommer med i stort og småt fra spilleverdenen? - den bliver subjektiv og efter, hvad jeg finder vigtigt, interessant eller sjovt.
Jeg håber, du kære BetXpert-bruger, vil tage godt imod det nye tiltag, som egentlig først var planlagt til at blive skudt af til nytår, men som nu altså bliver tyvstartet.

”... vil du prøve et nyt spil?”

Det er egentlig ganske fortjent er det ikke? - at Danske Spil * sidder tilbage med en dummepeter-hat. Når man kreerer et prøvespil, hvor kunden vinder praktisk taget hver gang, er det så ikke på kanten til at være moralsk angribeligt?
Situationen referer naturligvis til Danske Spils ”skrabespils-sag” på Nettet, hvor en tekniker i det danske spillemonopol havde glemt at ændre en indstilling, så det skrabespil, Danske Spils kunder betalte for på Nettet, gav dem samme gevinstchance, som det ”lokkespil”, man kunne prøve for sjov. Gæt, hvad gevinst-chancen var? Nemlig, tæt på 100 procent!
I perioden mellem kl. 07.00 og 09.10 om morgenen tirsdag den 6. november betød en fejl hos Danske Spil * , at næsten samtlige skrabespil købt på Nettet i det tidsrum gav gevinst.
Lidt senere på dagen modtog morgenens i alt 71 skrabespils-vindere denne meddelelse fra Danske Spil * i deres mail-box:

Kære xxx(/kunde):

Danske Spil* har i dag den 6. november 2007 desværre haft tekniske problemer i forbindelse med afviklingen af samtlige skrabespil på danskespil.dk i tidsrummet fra kl. 7.00 til kl. 9.10. Dette har betydet, at der fejlagtigt er blevet udbetalt præmier på stort set samtlige købte spil. Tilbagebetalingen på spillene har således været væsentligt højere end normalt. Danske Spil* lukkede for spillene, så snart fejlen blev opdaget kl. 9.10.
Vi skriver til dig, idet du i ovennævnte periode har købt et eller flere af de fejlbehæftede spil. Til din orientering kan vi oplyse, at vi desværre har været nødsaget til at tilbageholde samtlige præmier, som du måtte have vundet i de ovennævnte spil i det pågældende tidsrum.
Spillemyndigheden, som er en myndighed under SKAT, der kontrollerer Danske Spils spilafvikling, er blevet orienteret om sagen. Vi vil drøfte med Spillemyndigheden, i hvilket omfang de fejlagtigt udbetalte præmier skal tilbageføres til Danske Spil* eller i hvilket omfang præmierne skal frigives til spillerne. Vi vil orientere dig hurtigst muligt, når Danske Spil* har truffet en afgørelse om dette.
Såfremt de præmier, du måtte have vundet i dag på skrabespil på danskespil.dk, er indsat på din spilkonto, vil vi kort efter, du har modtaget denne mail, flytte disse præmier til en separat konto hos Danske Spil*. Det beløb, der står tilbage på din konto, er det beløb, der stod på kontoen, inden du i morges købte det første af de fejlbehæftede skrabespil på danskespil.dk.
Såfremt de præmier, du måtte have vundet i dag på skrabespil på danskespil.dk, skulle overføres direkte til din bankkonto, vil vi tilbageholde disse præmier. Disse præmier vil derfor ikke blive overført til din bankkonto.
Du vil fortsat kunne spille fra din spilkonto.

Vi beklager mange gange det besvær, dette måtte have påført dig.

Venlig hilsen, Danske Spil*


Hvad skal man sige til det?

I alt ”tabte” Danske Spil * denne tirsdag morgen skrabespils-præmier for ca. 13 mio. kroner (for et indskud fra spillerne på kun ca. 10.000 kroner).
Efterfølgende valgte Danske Spil * at udbetale gevinst til de spillere, som Danske Spil * mente, ”var i god tro”, hvilket spillemonopolet først valgte at definere som spillere, der vandt én gang. På nuværende tidspunkt har 60 af de i alt 71 vindere fået udbetalt det fulde beløb, og Danske Spil * har således indtil videre måtte bøde godt 7 mio. kroner af de i alt 13 mio., spillerne havde til gode. De resterende knapt 6. mio. kroner vil ifølge Danske Spil * ikke blive udbetalt, fordi vinderne angiveligt var i ”ond tro”.
Som udefra kommende iagttager vil jeg tillade mig at mene, Danske Spil * har et stort moralsk problem i to ting:

1.) De har et intro-spil, der er konstrueret således, at kunden vinder praktisk taget hver gang. Meningen er, at kunderne først skal prøve dette spil, og derefter prøve at spille for rigtige penge. Hvis mønstret her er det samme - at kunden vinder næsten hver gang - er det så ikke vanskeligt at påstå, kunden har været i ”ond tro”, nu Danske Spil * har uddannet ham/hende til denne forventning?
2.) Efter hvert spil vundet spil popper følgende meddelse fra Danske Spil * op: ”Tillykke - du har vundet! Vil du prøve et nyt spil?” Altså en direkte opfordring til at spille igen! Men Danske Spil * mener åbenbart, at det er at være i ond tro at følge monopolets egne tilskyndelser...

Danske Spil * håber givet, at de med udbetalingen af godt halvdelen af det 13 mio. kroner store beløb har lukket sagen, men spillemonopolet bæver sandsynligvis for at blive slæbt i retten af de 11 vindere, som har små 6 mio. kroner til gode.
Et udfald af en eventuel retssag er uklar. Danske Spil * vil på sin side hævde, at det bør være oplagt for enhver, at hvis han/hun fortsætter med at vinde, så er der noget galt... men omvendt virker det oplagt for de forurettede vinderes advokat at slå på, at de via Danske Spils reklame-info jo er blevet belært om, at man vinder næsten hver gang... Danske Spil * orienterede jo ikke om, at det var meningen, at tilbagebetalingen kun skulle være 35 procent. Havde de gjort det i stedet for bevidst at lade prøvespils-kunderne vinde hver gang, ville sagen selvfølgelig have stillet sig anderledes....
Juridisk kan de forurettede spillere meget vel have fat i den lange ende, men Danske Spil * er reelt statsejet, og så ved man erfaringsmæssigt aldrig rigtigt, om der nødvendigvis bliver det store samspil mellem jura, moral og dom.
Spændende bliver det, om der i nærmeste fremtid kommer et sagsanlæg mod Danske Spil * for uretmæssig tilbageholdelse af skrabespils-præmier.

Over til én, der fik sin præmie

Ikke alle Internet-gamblere har problemer med at få deres præmier udbetalt, heller ikke selvom præmien siger spar to.
En sydafrikansk mand vandt for to uger siden jackport, knapt 4 mio. kroner, ved at trække i ”Mega Moolah”, en virtuel én-armet tyveknægt på PiggsPeak.co.sz. Præmien er den største nogensinde, der er blevet vundet på den sydlige halvkugle i online-slots, som de virtuelle énarmede kaldes.
”RV (red.: vinderens initialer er det eneste, der er kommet offentligheden for øre) er sådan en rar fyr, og det varmer mit hjerte, at vi kunne give en så stor sum penge til én, der så tydeligt fortjener det,” udtalte Wendy Graf, marketings-chef hos PiggsPeak.co.sz. ... men man kunne vel dårlig forvente, hun udtalte sig modsat...
RV udtalte, efter at han havde modtaget gevinsten, at han spillede ”Mega Moolah, fordi det var så brugervenligt”. Vinderen er i sit daglige virke IT-tekniker, men det har angiveligt ikke noget at gøre med, at han vandt....

For beskyttelse af de svage... naturligvis

Den norske kultur- og kirkeminister Trond Giske presser på for, at Norge skal få indført sin helt egen version af USA’s ”Unlawful Internet Gambling Enforcement Act”.
Giske har forelagt et retningsgivende lovforslag, som især tager sigte på, at den eksisterende norske spillelov skal levere retningslinierne for pengeoverførsler. Med andre ord vil Norges kultur- og religions-forvalter sørge for, at pengetransfers til og fra internationale spiludbydere bliver umuliggjort.
Giske forklarer, at det er for at ”beskytte ludomaner fra Internet-gambling”. Giske var sidste år manden bag ulovliggørelsen af alle spillemaskiner i Norge - dvs. bortset fra dem ejet af statsmonopolet Norsk Tipping, naturligvis.

Bulgarien nyt spille-mekka

Mens Norge skrider imod amerikansk stats-protektionisme, går EU-nationen Bulgarien den anden vej.
Det anslås, at milliarder af kroner (yes, millarder) vaskes hvide gennem illegal gambling hvert år i Bulgarien (hvordan man så kan vaske noget hvidt gennem en i forvejen illegal aktivitet...?). Hvidvaskningen skulle ske både via lovlige udenlandske Internet-spiludbydere samt illegale bulgarske spil-operatører, og det bør ikke være nødvendigt at tilføje, at den bulgarske stat ser ingen eller i bedste fald meget få afgifts- eller skatteindtægter ved den aktivitet.
For at rense ud i det uvæsen har det bulgarske finans-ministerium foreslået et helt nyt lovsæt på området, som med lave afgifter og let adgang til licenser tager sigte på at gøre Bulgarien til et nyt europæisk spille-mekka.
Det bulgarske finans-ministerium vil have et marked for både statsejede spilleselskaber, som f.eks. det bulgarske stats-lotteri, men også i vid ustrækning privatejede selskaber.
Undersøgelser og estimater peger på, at der i dag spilles for ca. 6-7 milliarder kroner årligt i Bulgarien - heraf estimeres halvdelen at gå via lovlige spiludbydere, de være sig statsejede bulgarske selskaber eller internationale Internet-baserede selskaber. Resten? - jae, gæt engang: Mafia-styret underground-gambling.

Underskud i bwin

Den store østrigske bookmaker bwin med base i Gibraltar, har offentliggjort sit regnskab for tredje kvartal i 2007. Ganske vist ser tallene for kunde-aktivitet og -vækst positive ud, men regnskabet røbede et samlet underskud, som fik bwin’s aktie-kurs på Wien-børsen til at droppe 15 procent.
Årsagen er, at bwin i august, september og oktober har tabt ca. 45 mio. kroner, og det selvom selskabets rå spil-indtægter fra kunder i samme periode steg med 20 procent og for de tre måneder beløb sig til ikke mindre end 750 millioner kroner.

Jep, sælg - bare ikke mine aktier...

Administrerende direktør hos en af verdens største spiloperatør, PartyGaming, Mitch Garber, annocerede tidligere i november, at han ville sælge en stor del af sine aktier i selskabet.
Garber menes at besidde aktier for mere end 50 mio. kroner i London-børsnoterede PartyGaming.
Om det var et PR-stunt, vides ikke, men senere trak Garber sit hensigts-tilbud tilbage. I stedet vil PartyGaming udstede nye aktier for en værdi ca. af 25 mio. kroner.

Ace High

Det irske luftfartsselskab Ryanair indfører næste år online-poker om bord.
Ryanair har indgået en aftale med den store pokerudbyder 888 om at gøre online-poker tilgængeligt på alle længere Ryanair-ruter. Efter planen skal det være muligt fra hvert flysæde at gå online og spille poker, blackjack eller roulette under flyturen. Efter at have valgt, hvilket spil den pågældende passager ønsker, kan han/hun bruge sit kreditkort til at gøre indskud.
British Airways, Singapore Airlines og Cathay Pacific planlægger senere i 2008 at følge i Ryanair’s fodspor.

Nu er fly- og spilleselskaber jo ikke kendte for at være særligt forsigtige i deres markedsføring. Men mon ikke Ryanair og co. trods alt vil undlade at prøve at bilde de spillelystne passagerer ind, at de vinder næsten hver gang...



Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/