Det må have givet gode odds for et par år siden at bette på, at en sort mand med et muslimsk navn blev USA’s næste præsident, men det ser ikke desto mindre ud til, at det er det, der er ved at ske i ”Guds eget Land”.

OL i Beijing samt omfattende Europa Cup og VM-kval.aktivitet har den seneste tid lagt sig hindrende i vejen for BetXpert’s månedlige ”kloden rundt”-spillenyt med updates på stort og småt fra spilleverdenen. Det råder vi nu bod på.

Vi begynder vores stort-og-småt-rejse med en af de mere sikre spille-forudsigelser:

De næste par ugers medie-flade vil i større og større grad være optaget af det forestående amerikanske præsident-valg...

Obama vs. McCain

”Vi siger ikke, at Barack HUSSEIN Obama er involveret med islamiske terrorister. Men vi ved det ikke. Ved du det!?

Tonen er blevet skinger i den amerikanske valgkamp, og efterhånden er desperationen i det republikanske parti og John McCain-lejren så tyk, at selv den mest nærsynede amerikanske vælger kan tage og føle på den.

Meningsmålingerne peger tungt på, at det bliver Barack Obama, der tager over på præsident-posten efter George W. Bush, og det endda med stor stemme-margin. Hvem ville for blot få siden have troet, at USA stod til at få en sort præsident med et islamisk navn som præsident (Obama er kristen, men hans fars familie er muslimsk; deraf mellemnavnet)? Se, det ville have givet gode odds.

Gode odds er der imidlertid ikke længere at få på, Barack Obama vinder præsident-valget. Finans-krisen i USA, som selv den mest forhærdede Bush-tilhænger har vanskeligt ved ikke at tage et vist republikansk ansvar for, har revet tæppet væk under McCains kampagne, og selvom han flittigt gentager mantraet, som normalt er et vinder-argument i en amerikansk valg-kamp: ”Vi lover lave skatter, Obama vil sætte dem op”, så virker det tilsyneladende ikke, McCains tal falder dag for dag i prognoserne. De seneste otte års øknomiske politik fra republikansk side har været katastrofal, nu betales prisen.

Bookiernes odds på Obama og demokratisk sejr om et par uger ligger helt nede i lejet 1,10-1,15, men den amerikanske vælger-befolkning taget i ed, så er det for lavt, til at jeg tør satse mine spareskillinger på det (også selvom det lige nu virker som et bedre bet end en aktie-investering). Omvendt, så er de syv gange pengene (Centrebet), man kan få på McCain heller ikke ligefrem et væddemål, der frister. Det ligner penge smidt ud af vinduet.

Hvorvidt Obamas overtagelse af Det hvide Hus så for alvor hjælper amerikanerne... ja, det er et mere interessant væddemål, men det udbydes der ikke odds på.

Portugal får ret til at uddele bookie-bøder

Fra USA til Europa, herunder Danmark. Det ser ud til, at de konservative (ordet skal ikke opfattes parti-politisk), som med vold og magt kæmper imod en liberalisering af spillemarkedet, har fået vind i sejlene.

Den seneste udmelding fra EU, som er en vurderings-afgørelse fra generaladvokaten i Bruxelles, har nemlig bekendtgjort, at den portugisiske regering ikke har handlet imod EU-reglerne ved at idømme det europæiske fastlands største bookmaker, Gibraltar-baserede bwin*, store bøder for at udbyde spil i Portugal.

Dén EU-afgørelse har med stor sandsynlighed gjort det muligt for Danske Spil* at opretholde deres monopol, i hvert fald noget tid endnu. Til grund for generaladvokatens kendelse ligger bl.a., at det portugisiske spillemonopols formål ikke var at tjene penge til staten, men til godgørende formål. Kendelsen går imod tidligere afgørelser, som har lagt vægt på pricipperne om fri konkurrence, arbejdskraftens frie bevægelighed, samt fri udveksling af varer, service og tjenestesydelser.

Går man det portugisiske spillemonopols profit-overførselsposter igennem, altså til hvilke formål overskuddet går, så er det imidlertid vanskeligt at frarive sig tanken, at langt flertallet af disse euro ellers skulle erlægges af staten, og at det på den måde blot er en omgåelse af at holde det portugisiske skattetryk nede.
EU-generaladvokatens afgørelse åbner i princippet for, at den danske stat kan spekulere i at gøre det samme, nemlig at idømme udenlandske spiludbydere bøder for via Internet at udbyde spil til danskerne. Det især hvis den danske stat beslutter sig for at afstå fra deres del i overskuddet fra Danske Spil* og lade alt overskud overgå til godgørende formål.

Hvorvidt en sådan dansk beslutning vil holde i EU-advokaturen, er dog en fra-sag-til-sag-beslutning i Bruxelles, men det lugter af, at den portugisiske kendelse kan danne præcedens.

Noget andet er så, at Danmark, uanset den portugisiske afgørelse, muligvis alligevel vil liberalisere spillemarkedet: Det tyder de umiddelbare toner fra skatteminister Kristian Jensen på. Hvordan og hvornår er dog stadig uklart.

Frankrig åbner heste-markedet

Det er dog ikke alle steder i EU, hvor det går den vej. Det mest standhaftige land af alle med chikane af udenlandske spiludbydere og beskyttelse af eget marked har indtil nu været Frankrig, men der blæser tilsyneladende nye vinde under Nicolas Sarkozys regering.

Den franske finansminister Eric Woerth har netop haft et møde med EU-kommisær på området, ireren Charles McCreevy, om det franske spillemarkeds fremtid.

Franskmændene, som har ført den mest restriktive politik på spille-området af alle EU-lande, har lovet at åbne op for licenser for udenlandske spil-operatører, som således kan gå ind og konkurrere på lige fod med det store statsejede PMU.

I første omgang bliver det kun for hestesport, og det er vel at mærke den franske stat, der egenrådigt bestemmer, hvem der kan få licens, men forhandlingernes resultat er ikke desto mindre interessant. Idéen er, at de udenlandske licens-havere skal beskattes på nøjagtig samme vilkår som monopolet PMU, men at den øgede konkurrence vil genere bedre vilkår for spillerne, samt nok så væsentligt øgede indtægter til statskassen. Aftalen ventes at blive effektueret med de første licenser i efteråret 2009 - hvis altså nogle bookie-selskaber viser sig interesserede.

Et land åbner for spil - det næste lukker

Det ér vanskeligt at danne sig overblik over, hvilken vej vinden blæser i EU. Får monopolerne held til at beholde deres særstatus, eller bliver der efterhånden åbnet for den fri konkurrence også på spillemarkedet, som EU’s love egentlig dikterer, der skal?
Svaret blæser fortsat i vinden.

Kaster man blikket udover egen andedam og udover EU’s grænser, er det også modsatrettede tendenser, man får at se. Mange, især østeuropæiske nationer (nogle af dem EU-lande - Estland, Tjekkiet, Slovakiet og Bulgarien) er i disse år udervejs med at skabe et frit marked med let tilgængelig licens-erhvervelse, nogenlunde som man kender det fra Malta.

Modsat bestræber andre nationer sig på at lukke så meget ned for Internet-spil over lande-grænserne som overhovedet muligt.
I Europa, eller på kanten til Europa, bør man måske sige, har Tyrkiet, som er et for spiludbydernes meget interessant marked, det seneste år arbejdet på at ulovliggøre og forhindre Internet-gambling. Samme tendens ser man også andre steder på kloden i nationer, hvor de internationale udbydere ellers spottede interessant voksende kunde-grundlag.

Det f.eks. i Latinamerika, hvor middelklassen er hastigt voksende, og hvor flere og flere får installeret Internet hjemme og erhverver sig internationale kreditkort.

I Brasilien er der ”totalt frit”, men lige over grænsen til Argentina finder vi seneste eksempel på ”government-clampdown”. Den argentinske regering vedtog i sidste uge næstsidste behandling af et forslag om at gøre alt Internet-gambling ulovligt. Regeringen er foruroliget over de mange penge, der afgiftsfri forlader landet til oversøiske bookmakere og online-casioner. Man har ligesom hørt sangen før...

Han kunne vel have fundet et bedre væddemål...

Det er næppe undsluppet nogens opmærksomhed, at den globale økonomi har taget ordentlige lussinger på kinden de seneste uger, men det går ikke nødvendigvis dårligt for alle større virksomheder.

Verdens største spillebørs Betfair*, bosiddende i London, har annonceret, at de har rundet kunde nummer to million, og det kun godt halvandet år efter, at selskabet rundede sin første million gamlere i kundekredsen.
Væksen hos Betfair* har været eksponentiel siden skiftelsen for otte år siden, og i næste uge vil Betfair* for anden gang i spillebørsens historie modtage den i Storbritannien estimerede ”Queen’s Award for International Trade”-pris som symbol på firmaets succes.

Kunder nummer to million var en svensker, den 59-årige statsansatte(!) Bo Öhrman fra Linköping, der som ”belønning” blev inviteret til et VIP-ophold i London.
Öhrman udtalte ved en presse-konference, at han var blevet introduceret til Betfair* af sin bror, og tilføjede:
”Og i øjeblikket er det betydeligt sjovere at bette hos Betfair* end det er at spekulere på aktie-markedet.”

Det er sandsynligvis rigtigt set, men det afhænger ikke så lidt af, hvad man better på. Öhrmans første indskud hos Betfair* blev brugt på væddemål på John McCains som USA’s næste præsident...




Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Se hans spilforslag:
http://www.betxpert.com/ekspert/torben/