”Tænk, han havde den frækhed at komme op til mig, en tysker, og foreslå at fikse kampen.”
Citat Benin-træner Reinhard Fabisch efter at han for to uger siden afslørede, at en ukendt mand, der præsenterede sig som Mr. Andrews, var kommet op til ham på spillerhotellet og havde tilbudt penge, hvis han kunne sørge for, at Benin tabte til Mali.
Den ukendte herre arbejdede efter sigende for et singaporiansk spillesyndikat, et syndikat som ifølge manden havde magt til at fixe kampe over hele Afrika og som havde planlagt at ”arrangere” flere opgør under African Nations Cup i Ghana.
Fabisch’ møde med den ukendte mand med bestikkelsestilbudet fandt sted to dage før Benins gruppekamp mod Mali, en kamp som Benin tabte 0-1 på en straffesparkscoring af Malis stjernespiller, FC Sevilla-angriberen Frederic Kanoute.
”Jeg var forbløffet over, at han havde den frækhed at rette henvendelse til en tysker for at fixe en fodboldkamp,” udtalte Reinhards Fabisch ved pressemødet i forbindelse med Benin-Mali-kampen. Om den tyske dommer-skandale, Hoyzer-affæren, er undsluppet Fabisch’ opmærksomhed, mens han de sidste par år har slået sine folder i Afrika, skal være usagt, men Fabisch fortsatte:
”Jeg tror, afrikanske spillere er sårbare for den slags henvendelser, fordi mange af dem ingen penge har. Det er derfor, fattige lande som Benin bliver kontaktet.”
Fabisch gav manden med bestikkelses-tilbudet to minutter til at forlade hotellet, inden han tilkaldte politiet. Fabisch var blevet tilbudt et beløb svarende til 100.000 kroner for at sørge for, at Benin tabte kampen.
Det var i øvrigt interessant at se, hvordan CAF, Det Afrikanske Fodboldforund, efterfølgende tacklede sagen. CAF gav Fabisch og Benin 24 timer til at komme med en officiel forklaring, idet de angiveligt ellers ville udelukke Fabisch og smide Benin ud af turneringen for at bringe fodbolden i disrespekt. Samme CAF havde så sent som i efteråret 2007 proklameret, at bestikkelse og matchfixing generelt ikke var noget problem i afrikansk fodbold. Udtalelse fra CAF-præsident Issa Hayatou: ”Match-fixing in African football is not a problem.”
Nå, CAF fik en smule mindre travlt med at antyde, at problemet muligvis var at finde hos Fabisch og Benin og ikke i African Nations Cup som sådan, da præsidenten for Namibias fodboldforbund, John Muinjo, offentliggjorde, at et syndidat, angiveligt fra Singapore, havde forsøgt at bestikke Namibias spillere til at tabe deres gruppe-kamp mod Guinea...
En mand af arabisk herkomst havde kontaktet flere af spillerne på Namibias landshold og forhørt sig om muligheden for eventuelt at fremmanipulere et på forhånd aftalt resultat af Namibias kamp mod Guinea. Spillerne blev tilbud en samlet sum på ca. 150.000 kroner, hvoraf halvdelen ville blive betalt med det samme, og resten efter kampen.
Spillerne afviste manden og gik videre med sagen til Namibias fodboldforbund. Efter Muinjos offentliggørelse af bestikkelsesforsøget af Namibias landshold, har der været forbløffende tavst om matchfixing-problematikken fra CAF’s side.
Namibias spillere sørgede i øvrigt for at fjerne alt mistanke om aftalt spil ved overraskende at opnå uafgjort 1-1 mod storfavoritten Guinea, det endda selvom Namibia var slået ud, og Guinea på det tidspunkt langtfra var sikker på kvalifikationen videre fra gruppespillet.
Kun rygter, men sporene skræmmer
Vi ved altså, at to kampe ud af i alt 31 ved Nations Cup-slutrunden er blevet forsøgt fixet. Spørgsmålet er, hvor mange vi ikke har kendskab til?Og det er i sandhed et godt spørgsmål. Det vil formentlig være naivt at tro, vi i Benin-Mali og Namibia-Guinea har kendskab til det hele.
Der går i gamblingens undergrundsverden rygter om, at i hvert fald fire kampe var fixet ved African Nations Cup, nemlig den sidste gruppekamp i gruppe D mellem Angola og Tunesien, hvor begge hold ville drage fordel af uafgjort. Ud over angolanerne og tunesernes egen interesse i en point-deling skulle penge fra Fjernøsten have hjulpet de to holds motivation for en målløs affære godt på vej. Kampens resultat?: 0-0. Derudover verserer der hårdhændede rygter om, at alle Sudans tre kampe i gruppe C skulle være aftalt spil. Sudanesiske spillere skulle ifølge disse rygter være blevet betalt for at smide sig og tabe til både Zambia, Egypten og Cameroun med minimum to mål. Alle tre kampe sluttede med Sudan-nederlag 0-3. Jeg skal her straks ile med at understrege, at der ikke eksisterer noget som helst bevis for disse påstande, og jeg har ingen anelse, om de er rigtige eller ej. Rygterne risikerer snildt at være totalt uden bund i virkeligheden, problemet er bare, at sporene skræmmer, og der går sjældent røg uden en brand.
Meget kan tilsyneladende forklares med, at det jo var naturligt, at Angola og Tunesien spillede uafgjort, samt at Sudan på papiret jo er et væsentligt ringere hold end i hvert fald Egypten og Cameroun samt formodentligt også Zambia. Yes, men er Benin ikke også et dårligere hold end Mali, og er Namibia ligeså ikke også et dårligere hold end Guinea?
Jo, de er, men fixning af kampe gøres bedst, når ingen undrer sig over resultatet. Og det er unægtelig noget bedre at være sikker på at få udbetaling, end at løbe risikoen for at en overraskelse indtræffer (á la Guinea-Namibia 1-1).
Grisk brøler
Singaporianske og malaysiske spillesyndikater, som efter alt at dømme står bag mange fixede kampe i moderne fodbold er ikke dumme. De ønsker af naturlige årsager så lidt opmærksomhed om deres business som muligt, så hvorfor ikke gøre det logiske, nemlig fixe kampe til at slutte med resultater, hvor ingen undrer sig?Derfor var det da også en brøler af rang i ”matchfix-branchen”, at en driftig kinesisk forretningsmand for to år siden lod rådigheden løbe af med sig i belgisk og ikke mindst finsk fodbold. Jeg hentyder her til affæren, hvor Taiwan-kineseren Ye Zheyun havde overtaget kontrollen med AC Allianssi Vantaa, som på daværende tidspunkt var sølvvinder i den bedste finske fodboldrække Veikkausliigaen. Kineseren fyrede træneren, ansatte en belgier, han tidligere havde ”arbejdet sammen med”, og sørgede for, at Allianssi stillede op med reserver og ungdoms-spillere til en af klubbens hjemmekampe, topbraget mod HAKA Valkeakoski. Imens kineseren amputerede Allianssis muligheder for at stille med et konkurrencedygtigt hold, blev der fra Sydøstasien satset store penge på en storsejr til HAKA... og gæt blot resultatet. Allianssi tabte 0-8.
Den slags er decideret dumt set fra matchfix-branchens synspunkt, men det hører da også til undtagelserne. Som et lille kuriøst efterspil er Ye Zheyun, som ingen har hørt fra siden, angiveligt blevet likvideret af folk (thailændere?) fra den sydøstasiatiske spille-syndikat-branche (dette bl.a. ifølge Wikipedia ), men hvorvidt, det er røgslør spredt af Ye Zheyun selv eller sandt, ved man intet om. Sammenfattende vil jeg vove den påstand, at det er en forsvindende lille del af kampe fixet i europæisk fodbold, der er kommet til offentlighedens lys. Sammenligningen med et isbjerg er oplagt. Ni procent af et isbjerg er synligt, resten ser man ikke.
Tilbage til Nations Cup og afrikansk fodbold. Dagen før finalen, som Egypten vandt 1-0 over Cameroun, stillede CAF-præsident, camerouneren Issa Hayatou, op til et ”kritisk” interview med en journalist fra redaktionen bag CAF’s hjemmeside (jeg går ud fra, læseren bemærker ”gåseøjnene” omkring ordet ”kritisk”).
CAF-præsidenten udtalte bl.a.:
”Dette Nations Cup har været total domineret af fair play. Er dette ikke en præstation, afrikansk fodbold kan være stolt af?”
… spørger Hayatou retorisk og fortsætter:
“Turneringen er blevet afholdt under de bedst tænkelige forhold.”
... Flere deltagende nationer ved Nations Cup protesterede voldsomt over, at såvel bane- som indkvarterings-forhold var under alt kritik, de værste forhold de nogensinde havde oplevet...
Matchfix-problematikken? Den kom Hayatou ikke ind på med ét eneste ord.
”Lad os være i fred!”
Issa Hayatou har ikke det bedste rygte, når det gælder om at forholde sig objektivt til sandheden, og det gælder desværre for det meste af ledelsen i CAF.Confederation Africaine de Football styres traditionelt hårdt af en klkke af fodboldledere fra primært de tre store vest-afrikanske fodboldlande, Cameroun, Nigeria og Ghana. Offentliggørelse af kontrakter, revision af regnskaber og den slags er ikke noget, man er alt for vild med i Det Afrikanske Fodboldforbund, og det er der sandsynligvis en god årsag til. I direkte forlængelse heraf er det næppe heller fra CAF-ledelsen, at man skal forvente de store bestræbelser for at komme matchfixnings-problemet til livs.
Issa Hayatou var, inden han blev præsident for kontinentets samlende fodbold-organisation, præsident for Camerouns fodboldforbund.
Det er i den forbindelse interessant at kigge lidt på, hvordan forholdene er i Hayatous hjemland. Her har dommerne mindeligt bedt fodboldforbundet, om det ikke nok vil gøre noget for at overtale klubberne til at lade være med at tage kontakt til dommerne med bestikkelsestilbud op til kampene:
Den camerounske dommerforening har rettet en officiel henvendelse til fodboldforbundet samt klubberne i den bedste række for at få dem til at lade være med at lægge pres på dommerne for at få dem til at medvirke til at fixe fodboldkampe.
I dommerforeningens henvendelse lyder det bl.a.:
”Vær venlig at lade være med at kontakte os dagene før en kamp. Lad være med konstant at ringe til os aftenen før en kamp. Hvis fodboldforbundet og klubberne stopper med at forsøge at få os til at manipulere med kendelserne, hvis I stopper med at tilbyde os bestikkelser, så kan jeg på dommernes vegne love, at vi vil være upartiske og afsige korrekte kendelser. Lad os i fred!”, lyder det fra de camerounske dommeres talmand Divine Evehe, der er anerkendt som nationens bedste fodbolddommer.
Dommerforeningens formand, Tombi A. Roko, peger på, at især klubejerne og -præsidenterne gør livet besværligt for hans medlemmer:
”Enten beskylder de os for fejlkendelser, eller også forsøger de at bestikke os,” siger Roko, der fortsætter: ”Jeg er også personligt blevet anklaget for at udpege dommere til kampe, som skulle have givet mig en del af den sum, de har fået fra klubberne for at fixe resultatet.”
Ifølge det camerounske fodboldforbunds love vil en person, der medvirker til matchfixing, blive idømt livsvarig karantæne fra camerounsk fodbold. Hvor mange personer i camerounsk fodbold er blevet fundet skyldige i at have medvirket til matchfixing? Yes, rigtigt svaret: Ingen.
Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil
Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/