Dette her bliver en anelse kedeligt.
Ikke den bedste indledning på en artikel, for hvad er mere designet til at skræmme potentielle læsere væk? Nej, vel, men ærlighed betaler sig som regel, og jeg bliver ikke skuffet, hvis du, kære BetXpert-bruger, springer denne artikel over eller - måske en bedre anbefaling - lægger den i skuffen for et par dage. Senere i denne uge kommer nemlig den konkluderende opfølgnings-artikel på nedenstående temmelig omfattende (hvis jeg skal sige det selv) statistiske undersøgelse, og hvis du har det som jeg, så er du meget mere til at få tingene serveret fremfor selv at skulle uddrage dem af tal og statistikker (at det så er rart at kunne tjekke tallene, der er grundlaget for statistikken og den efterfølgende konklusion, er en anden sag - og bl.a. derfor denne første, lidt langgabende, sag fra min hånd i denne uge).

Med den potentielle læser således behørigt skræmt fra at læse videre, vil jeg skrive videre... ;-)

Baggrunden for denne uges to artikler om ”god form” er, at jeg længe har haft på fornemmelsen, at betydningen af såkaldt god form er omend ikke decideret pjat, så dog generelt overdrevet. Eller sagt på en anden måde: At ”god form” får for stor indflydelse på oddsene.
Denne fornemmelse har jeg som gambler siddet med i et par sæsoner, og derfor foretog jeg for ca. et år siden for TIPS-bladet en mindre undersøgelse, om hvorvidt ”god form” har en reel indflydelse på klubbernes næstfølgende resultater, eller om ”god form” måske bare er et udslag af statistiske tilfældigheder?
Undersøgelsen indikerede, at ”god form” faktisk ikke har den store betydning, men jeg var ikke tilfreds med dels resultatet (kan det nu også være rigtigt? - det lyder jo nærmest kættersk, at god form ikke eksisterer...), dels var jeg usikker på, om mit statistiske materiale var stort og fyldestgørende nok til at konkludere tilfredsstillende fra.

Spørgsmålet ”god form - betyder det noget?” er imidlertid så essentielt for gambling (og fodbold), at jeg ikke har kunnet slippe problemstillingen, hvorfor jeg for en par uger siden bed i det sure æble og besluttede mig for at lave en relativ tilbundsgående statistisk undersøgelse.
Jeg valgte at inkorporere alle holds resultater og formkurver i de fem store europæiske ligaer - Englands Premier League, Tysklands Bundesliga, Italiens Serie A, Spaniens Primera Division og Frankrigs Ligue 1 - i de seneste fem sæsoner, og se om det ville være muligt at konkludere noget ud fra resultatet.

”God form”-parametret

I undersøgelsen var jeg nødt til at sætte nogle håndtérbare parametre for ”god form” op.
Jeg valgte som udgangspunkt for min statistiske undersøgelse af, om ”god form” betyder noget eller ej, at definere ”god form” som at have vundet fire sejre i træk - og så undersøge, hvad betydning det har for det pågældende holds næstfølgende kamp.
Parametret fire sejre i træk valgte jeg ud fra, at to syntes for lidt til at definere god form, og seks som overdrevent meget. Hvorfor så ikke blot tre sejre i træk, kan man spørge? Årsagen er, da klubberne oftest spiller hjemme og ude i hver anden spillerunde, at det vil give et skævt billede at tage udgangspunkt i et ulige antal hjemme- og udekampe.
Jeg har imidlertid stikprøve-undersøgt og -kontrolleret alternative ”god form”-parametre til fire sejre på stribe, og billedet er uanset det samme, så der er ikke den store forskel på, om undersøgelsen, som tilfældet er, tager udgangspunkt i ”god form = fire sejre i træk” eller et andet ”god form”-parameter, som f.eks. to sejre på stribe, seks sejre på stribe, eller f.eks. ud fra forudsætningen minimum 10 point af de seneste fire kampe - resultatet bliver omtrentligt det samme. Derfor tillader jeg mig at konkludere, at min definition på ”god form” er, hvad vi kan kalde ”statistisk godkendt”.

Nu siger det sig selv, at hvis slår ned på en tilfældig spillerunde i en liga, så har et hold, der har vundet fire sejre i træk, større chance for at vinde det næste opgør, end hvis vi tager et hvilket som helst gennemsnitligt holds chance for at vinde sin næste kamp.
Men det har ikke nødvendigvis noget med god form at gøre. Det har noget at gøre med, at det oftere er stærke hold, der er i den situation, at de kommer fra fire sejre i træk, end svage hold. Derfor - da det formstærke hold i dette tilfælde som oftest også vil være et stærkere hold - giver det ingen mening at stille de to ting op over for hinanden.

Hvad der derimod giver mening, er at stille det formstærke holds femte kamp - eller sjette, hvis de har vundet fem i træk, etc. - op over for en gennemsnitlig situation for det samme hold, hvor det ikke er i ”god form”. På den måde vil man få at se, hvad ”god form” (kommer fra fire sejre i træk) i forhold til ikke god form eller gennemsnitlig form, om man vil (holdet kommer ikke fra fire sejre i træk) betyder for det enkelte holds næstfølgende performance.
Meningen med undersøgelsen er altså at stille resultatet af et holds næste kamp, når holdet er i ”god form” op over for det samme holds næste kamp, når det pågældende hold ikke er i ”god form”. Hvis begrebet ”god form” har betydning, skulle holdet gerne score bedre, når det stiller op til en kamp i ”god form”, end til kampe gennemsnitligt eller når holdet ikke er i ”god form”.

Her skal de statistisk interesserede blandt BetXpert-brugerne have den information, at da et hold skal have vundet minimum fire kampe for at nå op på fire sejre i træk (siger sig selv), så er alle hold i den store statistik-udregning som udgangspunkt for den videre udregning blevet fratrukket fire kampe/fire sejre fra holdets samlede antal sæsonssejre, hvilket er blevet gjort for, at det statistiske sammenlignings-billede mellem det samlede antal sejre på en sæson og sejre, når holdet er i ”god form”, skal give et ”retfærdigt” billede. Havde jeg ikke foretaget den justering, ville statistikken fejlagtigt vise et uhensigtsmæssigt udslag mod, at holdene præsterer dårligt, når de er i god form/kommer fra fire sejre i træk (dette er en ren statistikregnings-spidsfindighed nødvendig for at få det nøjagtige billede, men ikke noget, som man behøver bekymre sig om).

Nok snak

Til tallene, og jeg starter med England:

De rå tal for den engelske Premier League de seneste fem sæsoner ser således ud:

England , Premier League:
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 110 %
03/04: 81 %
04/05: 90 %
05/06: 114 %
06/07: 98 %
Samlet 99 %

Statistikken (og jeg vil spare læseren for alle de kedelige detalje-tal) viser, at ”form-consistency”/fastholdelse af form (der er det samme, som ”at form betyder noget”) absolut har været et tema i sæsonerne 2002/03 og 2005/06 - ellers ikke.
Især sæsonen 2005/06 er let at forklare. Liverpool sluttede i dette år kun som nummer tre, men undervejs var holdet i to perioder utroligt godt kørende. I slutningen af efteråret vandt Liverpool 10 kampe på stribe, og desuden vandt de sæsonens ni sidste kampe. Manchester United havde den sæson også et godt ”form”-år, men De Røde fra Anfield var hovedansvarlige for, at 2005/06-sæsonen sluttede i et markant positivt tal for argumentet, at ”god form betyder noget”. Ser man på de seneste fem sæsoner samlet, er der dog ikke nogen klar indikation.

Vi vender blikket mod Tyskland:

Tyskland , Bundeligaen:
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 63 %
03/04: 38 %
04/05: 103 %
05/06: 91 %
06/07: 94 %
Samlet 78 %

Procenter, der er markant under, hvad man ville forvente. Enten eksisterer begrebet god form ikke i Tyskland, eller også synes de tyske klubber ude af stand til at fastholde en god serie. Set over de seneste fem år er der statistisk markant større chancer for, at en tysk klub i ”god form” taber (eller spiller uafgjort) i sin næste kamp, end hvis den samme klub ikke havde været i ”god form”.

Er de statistiske udfald tilfældige, eller viser de en ny tendens? Det spørgsmål kan man stille sig selv, når man ser tallene for Italien.

Italien :
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 62 %
03/04: 85 %
04/05: 61 %
05/06: 114 %
06/07: 111 %
Samlet: 87 %

En noget svingende statistik for Italiens vedkommende. Mens ”god form” ingen positiv indflydelse har haft tidligere, så er billedet vendt de seneste par sæsoner. Det kan være en ny tendens i Italien, og den vil i så fald være værd at holde øje med. Baggrunden for den markante stigning i ”form”-sejre skyldes primært to klubber. I 2005/06 var Roma ganske vist aldrig i nærheden af den absolutte Serie A-top, men havde midt på sæsonen ikke desto mindre 11 sejre i træk. Den rekord levede imidlertid ikke længe, da Inter året efter ikke kun tog scudetto’et med klar margin, men undervejs også præsterede 17 sejre i træk, en utrolig rekord.

Indtil nu har der ikke været meget, som kunne pege på en overordnet bekræftelse af tesen ”form er vigtig”, men det ændrer sig, når vi kigger på Spanien:

Spanien :
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 108 %
03/04: 113 %
04/05: 76 %
05/06: 128 %
06/07: 151 %
Samlet: 115 %

Her har ”form-har-betydning”-tilhængerne vind i sejlene. Generelt synes de spanske klubber at være gode til at holde fast i en sejrsstime, og de seneste par sæsoner har tallene virkeligt være positive, hvis man gambler på ”in-form”-mandskaber. Det er ikke mindst FC Barcelona årsag til. I 2005/06-sæsonen vandt FC Barcelona f.eks. 14 kampe i træk i Primera Division, men også andre end storklubberne i den absolutte top af tabellen kan. I dette års Champions League er Villarreal f.eks. fraværende, men op mod turnerings-slut sidste sæson plottede de otte sejre i træk ind på kontoen, hvilket er godt medvirkende til at hæve det års ”form”-tal til 151 procent. Isoleret set ville man have tjent en god skilling på at bette på hold ”i form” i Spanien sidste sæson.
.
Slutteligt et blik på Frankrig:

Frankrig :
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 77 %
03/04: 88 %
04/05: 83 %
05/06: 121 %
06/07: 134 %
Samlet: 101 %

Interessant er det her, at vi ser samme billede som i Italien, og ligesom i Støvlelandet skyldes den franske vending fra generelt dårlige resultater fra hold ”i form” til generelt gode, to klubber. I 2005/06-sæsonen var Rennes set over hele året ikke super-imponerende, men de havde dog i foråret en god stime på ikke færre end otte sejre i træk. Sidste sæson vandt Lyon mesterskabet for sjette år i træk, men for første gang via en virkelig god form-periode på ni sejre i træk.

En større konklusion og sammenfatning af min statistiske udersøgelse vil jeg lade være til opfølgnings-artiklen senere i denne uge, men vi skal lige have de seneste fem sæsoners gennemsnits-tal for alle fem store europæiske ligaer med:

De fem store europæiske ligaer :
Sæson: Hyppighed et hold i god form har vundet næstfølgende kamp i forhold til gns.:
02/03: 90 %
03/04: 89 %
04/05: 85 %
05/06: 117 %
06/07: 118 %
Samlet: 100 % (helt præcist 99,8 %)


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/