Tippeligaens 2015-sæson blev skudt i gang i sidste weekend, men det afholder os ikke fra at bringe denne fyldige optakt. Vi gennemgår alle hold og kigger ikke mindst på, hvilke tendenser der bettingmæssigt er værd at holde øje med i løbet af 2015-sæsonen. Penneføreren er såmænd navnkundige Tennistipper, som også har stor indsigt i norsk fodbold.
Mange forbinder formentlig norsk fodbold med kedelige kampe og lange bolde. Men det er langt fra tilfældet, og det er nok ikke helt forkert at sige, at det eneste forudsigelige ved Tippeligaen er dens uforudsigelighed.
Det lærte jeg gennem to sæsoner som analytiker på Tippeligaen, da jeg var ansat hos FootballRadar – et, nu London-baseret, firma, der er et af de førende indenfor data, statistik og forudsigelser af fodboldkampe.
Vi kom i gang med Tippeligaen sidste uge, men derfor skal I ikke snydes for denne gennemgang af hvert enkel hold og en dybere af analyse af, hvor værdien skal findes henne i sæsonen 2015.
Tennistipper allerede ude med fire sæsonspil. Se dem her
Flashback til 2014
Inden vi kigger videre på den nye sæson, så tager vi lige et kig på den foregående. For nøglen til at finde værdi i en bestemt type spil kan måske findes i at kigge på tendenser fra sidste sæson. Det er efter min mening også tendenser .man vil kunne overføre til den nye sæson – dog med andre fortegn
Målrige Rosenborg-kampe
Rosenborg, Molde og Lillestrøm tegnede sig alle for at være profitable hold, hvis man havde tiltro til dem. Rosenborg havde et skidt forår, der også betød trænerfyring. Det betød også, at markedet fik mindre og mindre tiltro til den tidligere stormagt i norsk fodbold, hvorfor man i anden halvdel af sæsonen kunne hente rigtig god værdi på Rosenborg-sejre – således vandt de bl.a. 9 af de sidste 10 kampe, og kigger man på hele sæsonen, så ville man ”kun” have tabt 20% af sine spil, hvis man spillede på holdet i hver runde.
Samtidig var Rosenborg også et rigtig godt objekt på over-spil. Deres vaklende form i foråret 2014 (blot 4 sejre i sæsonens første 11 kampe) gjorde, at man indkasserede væsentlig flere mål end normalt, mens den gode stime i anden halvdel af sæsonen viste et målmæssigt effektivt Rosenborg-hold tilbage i den velkendte 4-3-3, men stadig, til tider, så sårbare ud defensivt.
66% af Rosenborgs kampe endte således med 3 mål eller mere, og selv med en linje på over 3,5 mål kunne de betale sig at spille, da 16 af de 20 kampe, der endte med 3 mål eller mere, gik over 3,5-linjen.
Stabile Molde
Molde vandt mesterskabet med 11 point ned til Rosenborg, og det forspring blev begrænset til ”kun” 11 point grundet Rosenborgs genfødsel i sidste halvdel af 2014-sæsonen. De var et bundsolidt hjemmehold, og vandt 12 af 15 kampe på egen bane i sidste sæson, flere af dem ganske stort, og formåede som en af de få tophold, at udpensle klasseforskellen, hvorfor en lang række kampe også endte med halvstore hjemmesejre.
Til gengæld fortsatte Molde tendensen fra de seneste sæsoner med at score relativt få mål på udebane, samtidig med at de selv står godt. Det betyder også at der i snit ”kun” blev scoret 2,13 mål i Moldes udekampe, mens hjemmekampene ente på et gennemsnit på 3,60 mål. Moldes styrke i den forgangne sæson kom ofte til udtryk i linjerne i antal mål, også på udebane, hvorfor de var et ganske profitabelt ”under-hold” i sidste sæson.
Lumske Lillestrøm
Lillestrøm sluttede som 5´er sidste sæson med ganske begrænsede midler. De vandt de rigtige kampe, og dem de tabte var ofte med små marginerne, hvorfor +0.75 og +1 linjer var værdifulde spil på Lillestrøm på udebane, hvor de, sammenlignet med hold som Brann, Aalesund og Stabæk, der alle havde en bedre, pointmæssig, udebanestatistik, lukkede færre mål ind.
Ligeså vel som disse var ganske profitable at backe, så var der også hold der viste sig at være værdifulde at gå imod. Viking startede sæsonen fremragende med 4 sejre og to uafgjorte, men herefter vandt de ikke en eneste kamp. Den gode start fik markedet til at vurdere Viking for højt, hvilket gav fornuftige odds på Vikings modstandere, selv efter Vikings nedtur var begyndt.
Både Start og Bodø/Glimt var ikke blændende på udebane i 2014-sæsonen, og havde man luret det kunne man have tjent gode penge på dem. Start sluttede med 4-0-11 på udebane, mens Bodø tegnede sig for 9 udebanenederlag i løbet af sæsonen.
Sæsonens helt store skuffelse var utvivlsomt Brann, der efter nogle stabile sæsoner med placeringer som henholdsvis nummer 4, 6 og 8 (2011, 2012, 2013), måtte en tur ned i 1. Division. Den var der ikke mange der havde luret, og slet ikke da man fik reddet sig til en playoffkamp mod Mjøndalen, som man altså tabte. Havde man luret nedturen for Bergens stolthed, så havde der med garanti været profit at hente – Brann er normalvis et stærkt hjemmehold, der skaber mange chancer og scorer mange mål. Sidstnævnte udeblev i 2014, hvilket endte storklubben med at koste dyrt.
2015: Holdgennemgang og bud på slutstilling
Holdgennemgangen er midlertidig blevet taget af. Den kommer op igen senere.
Hold øje med disse spiltyper
Hvad skal man så holde øje med i Tippeligaen i 2015. Umiddelbart kan det være svært at vurdere grundet uforudsigeligheden og den, generelt set, meget jævnbyrdige liga.
Dog er der nogle ting som kan være værd at holde øje med.
Der scores mange mål i Norge. 2014-sæsonen endte med et snit på 3,06, mens der i gennemsnit de sidste 5 sæsoner er blevet scoret 2,97 mål i snit per kamp. Det betyder også, at linjerne ofte er ganske høje, hvorfor det kan være værd at kigge på kampe, der har potentiale til at gå under linjen. Kigger man eksempelvis på 1. spillerunde, så gik halvdelen af kampene under 2,5 mål. Dog vil det ofte være specifikke hold som er værd at kigge på under-spil hos, som eksempelvis Molde i sidste sæson.
Over-spil er i sagens natur også værd at holde øje med, da der bliver scoret mange mål. Strømsgodset og Vålerenga er meget offensive på hjemmebane og vil ofte være interessante at kigge på i hjemmekampe i forhold til over-spil. Det afhænger dog også lidt af modstanderen samtidig med, at markedet selvfølgelig også er obs på disse ting, men man kan finde undtagelser, hvilket jeg vil forsøge på efter bedste evne i denne sæson.
Flere af holdene i ligaen er også afhængige af en solid defensiv både ude og hjemme. Hold som Lillestrøm tabte sjældent ret stort, når de tabte i sidste sæson, og den tendens vil man formentlig kunne se gentaget i år. Oprykkerne fra Tromsø blev beskyldt for at spille kedeligt i sidste sæson, da de rykkede op, men det er også en af deres forcer at stå solidt på banen, og jeg tror ikke man vil se dem lukke ret mange mål ind på hjemmebane, hvorfor de kan være et interessant hold som underdog på Alfheim. De vil formentlig være undertippet i en række kampe i starten som oprykker, hvor det godt kan betale sig at kigge på et asian handicap-spil på dem.
Det samme gælder Mjøndalen, som jeg, som skrevet tidligere, har en fidus til i forhold til at klare sig fri af direkte nedrykning. En enorm arbejdsmoral og et stærkt fællesskab er grundsten på holdet, og det kan vise sig at være værdifuldt i en liga hvor forholdene til tider kan være vanskelige. De levnes ikke mange chancer hos bookmakerne, hvorfor jeg tror vi vil se nogle interessante muligheder for handicap-spil.
Molde havde noget nær et fort på hjemmebane i sidste sæson, og den tendens tror jeg muligvis, vi kan se overført til Rosenborg i år. De ved, at de skal levere fra start, hvis de skal vinde mesterskabet, og med mere ro i kulissen bør der være gode muligheder for at Trondheim-klubben kan levere på et stabilt niveau.
Vigtigst bliver, at de forbedrer sig på udebane, men de ved også, at de skal vinde stort set hver eneste hjemmekamp. Det har jeg også tiltro til, at de gør, og jeg tror ikke, de kommer til at sætte mange point til. Samtidig har de en stærk offensiv, og mod flere af de hold, som vakler defensivt, kan vi godt se Rosenborg hive nogle komfortable hjemmesejre hjem – også eksemplificeret ved 5-0-sejren i premieren mod Aalesund, der ellers var ganske godt spillende i sidste sæson.