Flere og flere hold vinder uden at have bolden i europæisk topfodbold med Leicester og Atletico Madrid som lysende eksempler. Men hvad betyder det for os spillefugle? Skal vi til at ændre strategi? Fodboldeksperterne Frank Pilantra og Jens Bøye giver deres bud her.
Moderne topfodbold er i konstant udvikling. Stille og roligt forandrer den sig fra sæson til sæson med nye trends, formationer og skiftende roller til spillerne på banen. 2010'erne er i den sammenhæng ingen undtagelse.
For få år siden var den spanskinspirerede tiki-taka dominerende. Nu skulle man spille bolden rundt i én uendelighed og trætte modstanderne. Man spillede uden angribere, men med en falsk 9'er der trak ned i banen. Så længe bolden var på egne fødder, indkasserede man ikke mål.
Det er dog ikke den stil, der giver sejre i dag.
Siden VM 2010 har de vindende hold haft mindre og mindre boldbesiddelse. I dag ser man succesfulde mandskaber som Leicester, Atletico Madrid vinde mesterskaber og gå langt i Champions League. Til EM i Frankrig stod fremtrædende hold som Portugal, Italien, Wales og Island alle langt tilbage på banen.
Fælles for dem er, at de helst ikke vil have bolden. De er farligst, når de er organiserede, står dybt i banen og danner jernring om eget mål. De lukrerer på omstillinger, hårdtarbejdende midtbanefolk og giftige kontraløbere.
Tendensen er klar
Nu skal man selvfølgelig ikke lade sig forblænde af nogle få resultater fra en EM-slutrunde, hvor mange tilfældigheder kan spille ind. Men statistisk set er tendensen klar: I dag vinder langt flere defensive og possesion-forskrækkede hold, end de gjorde for bare få år siden.
Den opsigtsvækkende udvikling er blandt andet beskrevet i denne artikel fra Sky Sports, der har kigget nærmere på de boldbesiddende hold i slutrunde-sammenhæng samt for Premier League.
Lad os tage slutrunderne først, som ofte er interessante trendsættere, og lad os gå tilbage til VM i 2010. Her vandt Spanien via sin Barca-inspirerede tiki-taka bold, hvor de lod modstanderne jagte bolden i endeløse trekanter.
Til den slutrunde vandt blot 3 procent af de hold, som havde bolden mindre end 45 procent i løbet af en kamp. Seks år senere - ved EM i Frankrig 2016 - er det tal steget til hele 30 procent.
Tag fx Islands kamp mod England, hvor de langskæggede vikinger havde bolden mindre en en tredjedel af tiden, men alligevel vandt 2-1 på overbevisende facon.
Premier League under forandring
Det er dog ikke kun på landholdsbasis, hvor kompakte og succesrige mandskaber som Portugal, Italien og Island trygt overlader initiativet til modstanderne.
I Premier League er udviklingen også signifikant. I sæsonen 2007/08 blev blot 19 kampe vundet af et hold som havde bolden mindre end 40 procent af kampen. I seneste Premier League sæson skete det 52 gange.
Selv på et possesion-stærkt hold som Arsenal så man eksempler på afventende spil. I december måneds 2-1 sejr hjemme over Manchester City, som sendte Arsenal op på en førsteplads, havde London-holdet blot bolden 37 procent af kampen.
Men hvad betyder alt dette for os bettere - hvordan skal vi reagere, vurdere og analysere den tendens? Hvad ændrer det for vores evige jagt på spilværdi, at afventende hold får større og større succes?
Det betyder det for betterne
Vi har spurgt BetXperts to garvede fodboldeksperter Jens Bøye og Frank Pilantra. De er dog ikke så sikre på, at det ændrer det helt store.
At flere og flere hold vinder uden at have bolden kommer ikke bag på Jens Bøye.
"Atlético Madrid har jo dyrket den spillestil i en del år efterhånden - og med succes. Og Italien har jo længe spillet kontrabold - og i øvrigt gjort det glimrende, ikke bare ved seneste EM, også de seneste år."
Ifølge Jens Bøye giver det god mening, at flere hold kopierer Atletico Madrid fremfor Barcelona.
"Ind i mellem hører man om trænere og hold, der er inspireret af Barcelona og tiki-taka, men jeg synes, det er ret sjældent - og min fornemmelse er, at sådan har det været længe. Nok fordi det simpelthen er nemmere for mindre gode hold at forsøge at efterligne fx Atlético end Barcelona. Og selv de hold der generelt forsøger at efterligne Barcelona, er sjældent for fine til at gå i kontra-mode, hvis modstanderen er skrap og offensiv. A la Arsenal mod Man City, eller City mod Barca."
Pilantra: Tallene snyder
Frank Pilantra mener, at man skal være varsom med at konkludere for meget ud fra boldbesiddelse.
"Det er for fattigt kun at se på boldbesiddelse og så drage konklussioner om en tendens eller statistik fra disse procenter. Stats for boldbesiddelse på den sidste 3. del af banen kan være langt mere afslørende end helhedsbilledet, hvor der måske bliver brugt uhyggelig lang tid på at varme bolden i bagkæden. Så selvom boldbesiddelsen samlet set viser 60/40, så kan holdet med 40% sagtens have mest tid på bold i modstandernes ´redzone´," forklarer han.
"Der er stor forskel på, hvordan f.eks Atletico Madrid eller Leicester vinder uden at være bolddominerende og så f.eks hvordan Island eller f.eks FC Nordsjælland eller Hobro for den sags skyld gjorde det."
Frank Pilantra henviser til, at selvom Leicester vinder Premier League og Portugal tager EM-titlen, så er det stadig "business as usual" i Tyskland, Spanien og Italien.
"Vi har været igennem en ret vild periode. Leicester vinder mesterskabet, Real Madrid vinder Champions League uden at møde et eneste storhold på vej mod finalen, og Portugal vinder EM ved samme mønster med overkommelige modstandere. Men så er der alle de andre. Barca vandt mesterskabet i Spanien, Bayern dominerede igen Tyskland, Juventus styrer Støvlelandet, FCK tilbage på Superliga-tronen herhjemme med en spildominerende stil osv.," forklarer han.
Han mener, at det er svært at bruge tallene til noget i bettingsammenhæng.
"Så kommer tallene bag på mig? Det er bemærkelsesværdigt, men man er nødt til grave dybere for konkret at kunne benytte det. Og med tilfældet Premier League taler vi om én sæson i én liga, selvom tallene er stigende i de seneste 3 sæsoner."