ThePede er ekspert i badminton og volleyball her på sitet. Redaktionen har taget en snak med ham, og hovedpersonen skuffede bestemt ikke. Han kunne blandt andet fortælle om hemmelig insiderinfo og en meget grundig tilgang til sine spil.
OBS: BetXpert har aftalt en række bettinginterviews med nogle af vores eksperter. Det vides endnu ikke helt præcist, hvor mange interviews det kommer til at dreje sig om. Artiklerne vil komme ud én ad gangen de kommende fredage. Dette interview med ThePede er det første i rækken.
De syv andre interviews finder du her: Mads BS, Mick Kristensen, Jesper Nyenstad, Lasse Meineche, Scheuermann7, Degnovic og Loke Barrett.
BetXpert har sat sitets volleyball- og badmintonekspert, ThePede, i stævne. Det har resulteret i et indtryk af en ekspert, der er yderst kritisk og grundig i sin bettingtilgang. Han er blandt andet ikke bleg for at smide en uges arbejde i skraldespanden, hvis bookmakerne ikke disker op med de rigtige odds.
Har altid interesseret sig for badminton
ThePede har tidligere selv spillet både badminton og volleyball. Interessen for førstnævnte har altid været der, siger han.
”Badminton spillede jeg faktisk, før jeg begyndte på volleyball, så det har jeg nærmest altid fulgt med i. Interessen intensiveredes dog, da jeg blev omkring de 17 år. Her begyndte jeg at følge endnu mere med.”
Som nævnt kom interessen for volleyball først lidt senere.
”Volleyball begyndte tilbage i folkeskolen. Jeg tror, det har været i sommerferien op til 6. klasse. Der begyndte jeg at spille det selv, efter jeg havde været på en prøveperiode, som kan man kaldet det. Folkeskolerne havde et samarbejde med de lokale sportsklubber, hvor man kunne komme ud og prøve de forskellige ting.”
”I den anledning var jeg så ude at spille volleyball i en uge, og det fangede mig altså så meget, at jeg meldte mig ind i en klub. Herfra spillede jeg, frem til jeg blev 19 år. En række af dumme skader gjorde dog, at jeg kom for langt bagefter rent niveaumæssigt. Derfor valgte jeg at stoppe.”
Selvom ThePede først begyndte på volleyball relativt sent i forhold til badminton, var det alligevel her, at han for alvor viste store talenter.
”Inden den værste bølge af skader var skyllet nedover mig, var mit volleyball på et højt niveau. Jeg var blandt andet med på nogle talentcamps, som de største talenter fra hele landet fik invitationer til. Da jeg var de der 17-19 år, var jeg med på det højeste niveau for alderen.”
Herefter var det så, at en stime af skader ramlede nedover ThePede, hvorfor han måtte opgive drømmen om at spille for de store turneringshold herhjemme.
Forbindelser til badmintonverden giver nyttig viden
Da BetXpert spørger ThePede om, hvordan og hvornår han begyndte at tænke, at han kunne lave penge på sine interesser, afslører han, at han har en lille håndfuld forbindelser til nogle badmintonspillere.
Hvordan og hvornår kom du i tanke om, at du kunne lave penge ud af badminton og volleyball?
”Det gjorde jeg, i og med at jeg havde – og stadig har – de forbindelser, jeg nu havde. Jeg kunne få noget insiderviden, som bookmakerne ikke havde.”
Fra danske topspillere?
”Ja. Her kunne jeg hive i nogle tråde og få noget viden, som den gængse bookmaker ikke kunne.”
ThePede fortæller endvidere, at her er tale om ”tre-fire spillere, som figurerer på højt niveau.”
Får du stadig disse informationer den dag i dag?
”Ja, det gør jeg, men det er kun på badminton, ikke rigtig ved volleyball.”
”Jeg har engang prøvet, hvor én af mine informanter spillede en turnering, hvor han var ret stor favorit. Det var en af de lidt mindre turneringer. Jeg kontaktede ham og fik at vide, at han var lidt sløv i det. Det var ikke noget, der kom ud offentligt. Når jeg får sådanne informationer, så fortæller han mig også, at det er noget, jeg ikke må gå videre med.”
”Jeg mener, at spillet udmøntede sig i et vundet bet til odds 5 komma et eller andet. Jeg vil dog gerne pointere, at han jo ikke sagde, at han ville gå ud og tabe kampen med vilje. Han gav blot udtryk for, at han havde ikke den gode feeling, som oddset (på ham, red.) ellers kunne indikere, han skulle have.”
”Jeg får stadig beskeder fra ham, hvor han kan advare mig mod at spille på ham, hvis han af den ene eller anden grund ikke er på toppen. Det skal dog siges, at jeg spiller klart flest spil, hvor jeg selv har analyseret kampen.”
Du kunne potentielt set godt finde på at lave et spilforslag, hvor du har insiderviden?
”Det kunne jeg godt, ja, men så ville jeg nok være nødt til at udelade min særlige viden fra analysen.”
ThePede fortæller i forlængelse af det med ekspertforslagene, at han føler en form for ansvar, når han lægger tips ud til BetXperts brugere.
”Jeg er ekstra omhyggelig med et spil, når det er et, jeg lægger ud til brugerne. Man kan jo næsten ikke undgå at sidde lidt med en skyldfølelse, når man lægger et tip ud, der går i vasken. Nogle folk har jo udelukkende spillet på det, fordi jeg har lagt den her analyse op. I den henseende vil jeg også gerne pointere, at jeg aldrig kunne finde på at lægge et tip op, som jeg ikke selv har spillet på.”
I forbindelse med ovenstående afsnit gør vi opmærksom, at ThePede understreger overfor BetXpert-redaktionen, at der aldrig har været tale om fiksede kampe af nogen som helst art. De pågældende badmintonspillere har altid ydet deres bedste, uanset om ThePede har spillet på dem eller ej. Her er udelukkende tale om såkaldte updates fra spillerne – updates, der kan være gunstige at have i bettingregi. Man kan sige, det svarer til, når folk har gode forbindelser i fodboldklubber og lignende.
En volleyball-ener i Danmark
Først og fremmest: Det er primært de internationale volleyballturneringer, du følger med i, ikke sandt?
”Jeg følger den danske liga, men det er ikke helt på samme niveau, nej. Det er mere de store internationale turneringer, hvor jeg virkelig har sat mig ind i tingene. Det gør jeg via klubbernes hjemmesider. Det skal i den sammenhæng siges, at her er tale om russiske, italienske og polske klubber. Her bruger jeg hovedsageligt Google Translate til at få mine informationer.”
”Herudover har mange af de store klubber også en engelsk udgave af deres hjemmeside. Men skal du være helt med fremme på de seneste nyheder, er du nødt til at benytte Google Translate.”
”Så der ligger jo et stort arbejde bag mine spil. Jeg prøver selvfølgelig også at se så mange kampe som muligt. På den måde kan jeg også følge med i trupnyt og skader, og hvad der ellers rører sig.”
Nu er ”ekspert” jo ikke nogen beskyttet titel, men hvorfor er du ekspert i volleyball?
”Jeg har rigtig meget viden indenfor volleyball og følger ekstremt meget med. Jeg tror, jeg følger rigtig meget med i forhold til gennemsnittet. Jeg har ikke kendskab til andre i Danmark, der skriver analyser om volleyball. Jeg er i hvert fald ikke stødt på nogen på de andre spilsites.”
”Jeg gennemarbejder virkelig mine spil, og så ser jeg langt ud i tiden. For eksempel hvis jeg ved, at Lube og Modena skal møde hinanden om uge i den italienske liga, så udvælger jeg den kamp specifikt, og så følger jeg de to hold i ugen op til kampen.”
Bookmakerne kommer først sent ud med odds på volleyball, hvorfor de mange dages research og iagttagen kan vise sig at være skønne, spildte arbejdstimer for eksperten.
”Nogle gange kan det være fuldstændig spildt arbejde, fordi der i volleyball – og også i badminton – kommer odds ud utrolig sent. Det betyder, at jeg kan have lavet et kæmpe stykke arbejde gennem en uge, og så kommer der til sidst odds frem, som jeg overhovedet ikke finder spilbare. Så kan jeg smide mit arbejde i skraldespanden.”
En kasseret kamp er imidlertid ikke noget, der får ThePede til at slå op i banen. Han fortsætter ufortrødent til næste kamp, da han er sikker på, at det hårde arbejde nok skal bære frugt i det lange løb.
”Jeg bruger rigtig meget tid på at gennemarbejde tingene og følge intenst med. Og så er jeg rimelig sikker på, at jeg er mere inde i holdene, deres spillere, spillestil, svagheder, styrker og så videre, end bookmakerne er det.”
Den lange researchtid og evnen til at se fremad er egenskaber, som ThePede mener, han er nødt til at have, når han spiller på badminton og volleyball. Det kommer vi mere ind på senere i interviewet.
Badminton – pas på vinden i hallen!
Da BetXpert beder ThePede om at fortælle, hvorfor han fortjener titlen ”badmintonekspert”, kommer hans grundighed og tålmodighed atter til udtryk. Han fortæller, at han næsten aldrig spiller på førsterundekampe – og nogle gange heller ikke anden og tredje runde – fordi han først skal se vindforholdene i hallerne an.
”Man skal finde ud af, hvordan de forskellige spillere spiller. Hvis der en kraftig vind i hallen, så er de, der er meget teknisk dygtige og i stand til at spille godt ved nettet, begunstiget af en fordel. De, der er mere defensive, har en fordel, hvis der ikke er så meget vind, da de så kan lufte bolden til baglinjen.”
”Man ser tit, at Hold A vinder det ene sæt rimelig klart, mens Hold B bagefter tager det næste sæt lige så klart. Det kan sagtens være på grund af vindforholdene i hallen. Disse omstændigheder er naturligvis prægede af udluftningen og ventilationen. Så det er lige med at finde ud af, hvordan vinden er.”
Til at blive klogere på vind og vejr i alverdens badmintonhaller bruger ThePede ikke mindst spillernes Twitter-konti til at blive klogere.
”Når første runde er spillet, er det, at jeg kan danne mig et indtryk af, hvordan vindforholdene er i hallen. Det gør jeg blandt andet ud fra spillernes Twitter-konti, hvor de fortæller om, hvordan de har oplevet kampene.”
Så der er ikke så meget generelt at sige om den enkelte hal? Det svinger hele tiden?
”Jo, man kan for eksempel sige, at når de spiller Indonesia Open, er der altid rigtig meget vind. Hvis der så er supervarmt, har de måske en dør åben i hver ende af hallen, så der kan komme gennemtræk. Med sådan en lille fjerbold giver det altså nogle forskelle på, hvordan man skal spille. Det lyder næsten helt godnat, at udluftning og ventilationsanlæg kan have indflydelse på, hvordan man kan og skal spille en badmintonkamp, men sådan er virkeligheden.”
”Specielt ved de lidt mindre turneringer, hvor der er knap så mange tilskuere, der skal jeg lige se tingen lidt mere an. Her skal man også have for øje, at vindforholdene sagtens kan ændre sig undervejs i turneringen. I første og anden runde er der måske ikke så mange tilskuere, men når vi så begynder at nærme os weekendkampene, hvor der spilles semifinaler og finaler, kommer der mange flere og ser kampene. Det betyder, at der skal mere knald på ventilationen, og dermed kan forholdene ændre sig.”
Forudser matchups
En stor del af ThePedes badmintonspil har rødder i en krystalkugle – og godt med forarbejde. Inden en turnering begynder, kigger han nemlig på kampprogrammet og ser på, hvilke interessante opgør der kan være i vente. Det er i sig selv slet ikke nyt i tennis- og badmintonverden at gøre dette. ThePede adskiller sig nok en smule ved, at han udser sig disse potentielle fremtidige matchups, uden at han spiller på kampene, der leder op til.
I stedet holder han godt øje med de to spillere, som han forventer ramler ind i hinanden.
”Hvis jeg for eksempel ser, at Viktor Axelsen kan rende ind i Anthony Ginting i kvartfinalen, og jeg føler mig ret sikker på, at de begge når kvartfinalen, så kigger jeg allerede på dén kamp, inden turneringen er gået i gang. Så begynder jeg allerede her at sætte dem op mod hinanden og vurderer matchuppet ud fra stærke og svage sider. Og så ved jeg, at jeg skal følge Viktor og Ginting i den her turnering.”
Blikket ind i krystalkuglen og det grundige forarbejde er ikke bare for sjov, pointerer ThePede.
”Det er vigtigt, at jeg er minutiøst forberedt op til mine udvalgte matchups, for man skal slå hurtigt til. Oddsene kommer nemlig oftest ud under 24 timer før kampstart. Derfor er det essentielt, at man er i stand til at være fremadsynet og have gjort sit forarbejde på forhånd, så man kan slå til med det samme. Ellers kan man nemt misse de gode spil grundet slash.”
Eksperten fortællere videre, at det er meget den samme fremgangmetode, der gør sig gældende, når han finder volleyballspil. Her udvælger han kommende kampe en uge – og somme tider længere – i forvejen. Når han har valgt en kamp, følger han de to hold tæt op til kampen. Ofte skal holdene spille minimum én kamp, inden ThePedes udvalgte opgør finder sted. Når det er tilfældet, følger han de to pågældende hold tæt ved at se deres kampe og lave analyser af svage og stærke sider.
”Lidt mere detaljeret kan jeg sige, at jeg begynder at sætte holdene op mod hinanden og vurderer stærke og knap så stærke sider ved begge hold. Det kan for eksempel være, at det ene hold står meget bedre på banen, end det andet hold gør, når de modtager serven. Hvis jeg så kan se, at der er noget interessant og brugbart i den henseende, fordi det ene hold har en rimelig stor fordel i nogle situationer, så går jeg endnu mere i dybden med det.”
”Igen er det vigtigt at være så godt forberedt som muligt, da oddsene kommer sent ud. Hvis du først skal til at analysere, når de er kommet ud, risikerer du nemt, du ikke når at få de gode spil.”
Så opsummeret: Når du anbefaler spil på for eksempel en kvartfinalekamp i badminton eller en given volleyballkamp, så er det ikke noget, du bare lige er kommet i tanke om. Der er lang tids analyse og flere dages forarbejde, der ligger bag?
"Præcis. Det er ikke sådan, at jeg lige sidder klokken 21 om aftenen og tænker: ”Hov, nu skal de da lige møde hinanden.” Oddsene bliver simpelthen slashet for hurtigt, til at man bare kan gøre det sådan og tro, at man laver overskud på den lange bane.”
Researcher hver eneste dag
Selvom ThePede ikke lever af sin betting, men i stedet har et fuldtidsjob til at skaffe mad på bordet, laver en han bettingresearch hver eneste dag.
”Jeg bruger i hvert fald én time hver eneste dag på volleyball. Det er standarden. Op til mine udvalgte kampe kan jeg sagtens bruge to timer hver aften. Især når holdene spiller kampe op til min udvalgte kamp.”
Det svinger lidt mere med den brugte tid på badminton, forklarer eksperten.
”Med hensyn til badminton er det meget i perioder. Turneringerne begynder ofte tirsdag eller onsdag og kører frem til søndag. Her har jeg fuld fokus på at følge med i, hvad der sker. Herefter kan der gå lidt tid, hvor der kun er meget små turneringer, som jeg ikke altid følger lige så meget med i. Jeg kan simpelthen ikke indhente nok viden til, at det er noget, jeg kan stå inde for rent bettingmæssigt.”
Hvor meget tid bruger på en uge med fuld drøn på badminton?
”Jeg kan snildt bruge tre timer om aftenen, hvor jeg bare sidder og researcher. Og det er flere dage om ugen. Det tager tid at sidde og se YouTube-klip af kampene og researche på vindforhold og så videre.”
Da snakken falder på ekspertens svage sider ved betting, er det netop den tidskrævende faktor, han nævner.
”Det kan godt somme tider være svært at få presset den nødvendige tid ind i en travl hverdag. Nogle gange må jeg ty til at bruge nattetimer, hvilket jeg så betaler prisen for dagen efter.”
"En svag side ved mit badminton er også, at jeg engang imellem kan blive nødt til at forny mine kontakter. Spillerne bliver jo ikke ved med at være aktive, desværre.”
Limits, det personlige regnskab og varians
Hvordan er det med limits i volleyball og badminton?
”Jeg kan godt blive ramt af limits, fordi det er så små sportsgrene. Nogle gange er jeg da også nødt til at smide noget ved Danske Spil i en kiosk. Jeg har også nogle gange haft kammerater til at gå ned i kiosken for mig, fordi man maksimalt må lægge fem tusinde på én gang.”
Så med andre ord: Du spiller nogle gange for mere end fem af de lange?
”Ja, det gør jeg. Ser jeg, at værdien er der, så er det med at slå til.”
Hvad er dine limits hos onlinebookmakerne?
”Det er meget forskelligt. Nogle gange skal jeg ikke smide ret meget, før spillet skal sendes til manuel godkendelse. Det er særligt gældende ved livespil.”
Snakker vi om et par hundreder eller …?
”Nej, det kan jeg godt få igennem. Men kommer den over 1.000 kroner, så skal den ofte kigges igennem af en medarbejder. Heldigvis bliver de ofte godkendt. Over 2.000-3.000 kroner kommer jeg dog ikke igennem med.”
Er det både live og pre-match, vi taler om her?
”Det er mest live. Pre-match synes jeg ikke, det er så slemt. Men hvis jeg virkelig vil smide en stor mønt, så bliver jeg limiteret. Nogle gange spiller jeg for 10.000 kroner, men så skal jeg af sted på cyklen ned til kiosken. Her må man jo som nævnt maksimalt smide 5.000 kroner ad gangen. Så starter jeg typisk på Circle K og cykler så videre til Meny. Det kan dog være, det snart er slut, når og hvis spilkortet kommer.”
Hvordan kan de til tider meget store beløb påvirke din håndtering af varians – og hvad gør du, når du løber ind i særligt de dårlige perioder?
”Nogle gange holder jeg en lille pause. Trækker simpelthen stikket. Jeg følger stadig med, men smider måske ikke lige penge på noget, fordi noget indeni mig siger, at det her går bare galt. Der har jeg da også været ude før, og det har kostet nogle lærepenge.”
Hvad så med de gode stimer?
”Hvis jeg omvendt har ramt en rigtig god stime, lader jeg det ikke stige mig til hovedet. Ikke noget med at hæve indsatsen eller noget. Betting er jo ikke en 100-meter spurt. Det er sgu et maraton, og man skal ikke spille for mere, end man har råd til at tabe. Jeg spiller maksimalt ti procent af min rulle på ét spil. Ikke mere.”
Det er også højt, vil mange bettore sige. Det er en rimelig aggressiv tilgang ...?
”Ja, men det er virkelig også sjældent, jeg kommer helt derop. Jeg tror, det handler om, at når man opererer i så forholdsvis små markeder, som jeg gør, og når jeg følger så meget med og bruger så meget tid på det, så kan jeg nok ikke lade være med at tænke, at jeg ved mere, end så mange andre gør. Det er noget andet, hvis man spiller på Premier League, Serie A eller NBA for den sags skyld. Her er markederne jo gigantiske. Det er praktisk talt umuligt at finde informationer, som bookmakerne ikke har.”
”Derfor har jeg valgt, at procentdelen af min rulle skal ligge noget højere på det enkelte spil. Jeg tror, at jeg har mere tiltro til, at jeg kan overraske bookmakerne. At jeg har en større fordel på mine markeder.”
Går du nogle gange ind og analyserer på dine spil, hvis du har en dårlig periode?
”Ja, det gør jeg. Hvis man tager badminton, kan man nemt komme til at se sig varm på en spiller. Det har jeg i hvert fald prøvet. De gange, hvor det er gået galt, har jeg efterfølgende gået ind og analyseret mine spil og kigget på, om mine konklusioner egentlig var gode nok eller ej. Jeg prøver at være meget selvkritisk.”
Hvad er din tilbagebetalingsprocent i dit personlige regnskab?
”Jeg kører regnskab for hvert år særskilt. I 2019 lød tilbagebetalingsprocenten for badminton på 109 for 69 spil. I volleyball lød den på 107 for 87 spil.”
Det er pæne tal, men er ikke ret mange spil på et år. Hvordan kan det være?
”Det er rigtigt, men så er vi tilbage til det med turneringerne i badminton. Her går jeg potentielt glip af mange spil, da jeg som nævnt ikke rører den første spillerunde. Nogle gange heller ikke de kommende runder.”
Så humlen i det er, at du har færre spil i løbet af et år, men slår så til gengæld mere til på det enkelte bet?
”Lige præcis. Sådan kan man sagtens sige det. Det er derfor, at den procentdel, jeg bruger af min rulle, den ligger noget højere end hos de fleste andre.”
Har du noget overtro eller ritualer i forbindelse med din betting?
”Jeg har et armbånd, hvor mine tre børns navne står på. Det har jeg altid på, når jeg ser en kamp, jeg har spillet på. Ellers er der ikke den vilde overtro med røde og grønne sokker eller løbe otte gange rundt om huset eller noget.”
Større tv-dækning øger interessen
Badminton og volleyball er sportsgrene, der begge har oplevet at få mere og mere sendetid i tv. Dog er udbuddet af volleyball stadig på et meget lavt niveau, beretter ThePede.
”Det er med tiden blevet sværere at fange bookmakerne på det forkerte ben i mine to sportsgrene. I begyndelsen var det meget nichemarkeder, men der er blandt andet begyndt at komme meget mere tv-dækning på dem. Større interesse. I år blev der for eksempel vist Final Four i den italienske pokalturnering i volleyball. Det har jeg aldrig oplevet før.”
”Badminton er blevet stort, efter TV 2 er begyndt at dække nærmest samtlige store turneringer.
Spirende kommentatordrøm i maven
Apropos tv-transmissioner: Du lyder til at have rigtig godt styr på dine to sportsgrene. Så meget, at du nok godt kunne besidde et kommentatorjob. Er det noget, du allerede har prøvet kræfter med?
”Nej, det har jeg ikke.”
Er det noget, du godt kunne tænke dig at prøve?
”Altså man har jo altid en lille drøm om at sidde i en stor hal til en stor kamp og kommentere på det. Nu har der godt nok ikke været så meget volleyball på tv. Og det, der har været, det har været på Viaplay, hvor det er med engelske kommentatorer. Der er ikke rigtig noget med dansk kommentator.”
Men der er en lille kommentatordrøm i maven på dig?
”Ja, det kunne fandme været fedt. Helt sikkert.”
Viasat de skal bare ringe, så er du der?
”De skal bare ringe, så er jeg klar til at kommentere på dansk.”
Lad det hermed være en opfordring til Viasat.
Ramte odds 27 for 1.000 kroner
Har du en bettinganekdote, som kunne være sjovt lige at få med her til sidst?
”Jeg er faktisk lidt kedelig på det punkt. Jeg spiller jo stort set altid singler, og jeg går ikke nødvendigvis efter de høje odds. Jeg har dog engang ramt en kupon, der gav mig 27.000 kroner med et indskud på 1.000 kroner. Det er meget længe siden. Jeg mener, det var 11 kampe lige på, bestående af spil på fodbold, badminton og volleyball.”
”Det var sammen med nogle kammerater, hvor vi skulle se noget sport, og der skulle så lige lidt ekstra spænding til. Det kom der så i form af en multikupon. Det er ellers normalt ikke noget, jeg gør i. Det var heller ikke en kupon, der kom med i mit regnskab. Som jeg sagde tidligere, så skal betting ses som et maraton og ikke en sprint. Derfor ved jeg godt, at singler er vejen frem på den lange bane.”
Er du blevet nysgerrig efter at følge ThePedes spil, kan du tilmelde dig ekspertmails fra ham her. Han har indtil nu ramt otte ud af 14 spil. Det har resulteret i et minus på 0,28 units. Med den seriøse tilgang til tingene – krydret med lidt insiderviden – føler vi os her på redaktionen overbeviste om, det er et spørgsmål om tid, før skuden bliver vendt til et plus.