I denne første udgave af temaserien: "I maskinrummet med..." har vi taget fat i den succesfulde ekspert Tennistipper, der byder os inden for i værkstedet til en jagt på værdi i tennissporten.
Med en tilbagebetalingsprocent på over 109 over mere end 650 spil er Tennistipper først og fremmest kendt som en af de dygtigste og mest flittige eksperter hos BetXpert. Men derudover er han også kendt for at hive de vildeste og mest eksotiske spilobjekter frem. Man er således ikke overrasket over, når der en mandag morgen præsenteres et spilforslag fra en sekunda-turnering i Colombia med to sydamerikanske grusspillere, der kun lige klemmer sig ind i top 500 i verden. For der er tilsyneladende ikke den tennisspiller, Tennistipper ikke kender. Hvilket han også bekræfter i dette værkstedsportræt.
Så velkommen i maskinrummet hos Tennistipper, der har lovet os at guide os lidt rundt og give et indblik i sine arbejdsmetoder i jagten på værdispil fra alt til obskure grusturneringer på Futures-niveau (tennissportens tredje divison) til de største kampe i Grand Slam-sammenhæng.
Første fært af værdi
I jagten på værdi og spilobjekter, hvad er så dit første skridt?
"Jeg bruger ofte tennisexplorer.com. Primært til Challenger og ATP/WTA-turneringer, da de har en fantastisk god oversigt over fremtidige kampe inklusiv odds, stats osv. Det er min base, når jeg kigger på potentielle spil. Primært på grund af overblikket og statistikdelen, hvor der både er h2h, seneste kampe, seneste sæsoner etc. Til Futures (lavere tennisrække, red.), som jeg også ynder at kigge på, bruger jeg mest Bet365*, da det er en af de eneste licens-bookies, der har Future-kampe."
Hvad kigger du først på: Odds på en given spiller, et spændende match up eller noget helt tredje?
"På Tennisexplorer viser de i oversigten et gennemsnitsodds på udfaldene i en given kamp og er også begyndt at vise, hvornår odds stiger og falder, og hvad markedet åbnede i. Det er et godt sted at starte, og det giver gode muligheder for at vurdere kampene. Jeg kigger ofte på seneste form hos den enkelte spiller og bruger det som en indikator. Det er vigtigt at understrege, at det er én af mange faktorer, men jeg synes, det er en god måde at vurdere, om man skal gå videre med en spiller. Naturligvis lidt afhængig af hvem de har mødt, cifre osv. og hvornår på sæsonen."
Hvad er så næste skridt?
"Når jeg så har fundet en kamp med en spiller, som ser interessant ud, så skal kampen kigges efter i sømmene. Jeg kigger som sagt meget på seneste form, og derudover på stats, motivation, underlag, historik osv. Jeg bruger gerne Tennisexplorer til at kigge på både form og historik og h2h. Derefter kigger jeg gerne på, hvad der skrives om kampen - hvis det ellers er en kamp, der er profileret nok til, at der skrives om den. Til det formål bruger jeg primært de officielle sider atpworldtour.com og wtatennis.com og ellers nogle af de mere generelle medier, der skriver meget om tennis. Og så kigger jeg selvfølgelig også på spillernes foregående kampe."
Hvor tjekker du stats henne på spillerne?
"Jeg bruger ATP´s side (atpworldtour.com) til at kigge på stats (hvis vi snakker spillemæssige stats). Dem kan jeg finde for både ATP og Challengers. Tidligere var der en side, der hedder TenniInsight, som var fantastisk ift stats, men den er tilsyneladende gået nedenom og hjem, hvilket er rigtig ærgerligt. I Futures bruger jeg itftennis.com i det omfang, det er muligt, men her er stats ikke nær så detaljerede."
Og hvis der er en spiller, du ikke kender, holder du dig så helt væk?
"Ikke nødvendigvis - men hvis jeg skal rose mig selv, så er der mere eller mindre ikke nogen spillere, jeg ikke kender." :)
Hvor højt vægter du typisk stats i forhold til match up, motivation og underlag?
"Hvis det er spillemæssige stats, så betyder de faktisk ikke altid så meget for mig. En ny kamp er en ny kamp, og jeg synes tennis er en sport, hvor stats i en kamp ikke behøver gå igen i den næste. Fx snakker vi serv, så kan der være stor forskel, så hvis en spiller har haft dårlige stats på serven i 1. runde er det ikke ensbetydende med, at han har det i 2. runde. Jeg vurderer det under alle omstændigheder ikke ligeså vigtigt som historik, form, underlag og motivation."
Født med en tennisbold i hånden
Inden vi går videre og spørger til, hvordan Tennistipper vælger den ene spiltype frem for den anden, så skal vi lige have at vide, hvordan interessen for tennis opstod. Og her er sagen, at Tennistipper blev "miljøskadet" fra barnsben, da hans far spillede en hel del og en overgang var en af Jyllands bedste spillere. Og selvom Tennistipper først forsøgte sig med fodbold, så var det tennissporten – godt hjulpet på vej af farmand – som først fik taget i ham.
"Det tiltalte mig, at det var en individuel sport, hvor man kun havde sig selv at takke, hvis det gik godt, og kun sig selv at bebrejde, hvis det gik skidt. I samme omgang hoppede mine brødre med på vognen, og så kørte det ellers med masser af tennis i familien," forklarer han.
I takt med at han selv spillede mere og mere, begyndte han også at følge godt med i både store og mindre turneringer.
"Jeg blev efterhånden så opslugt af tennis, at der ikke var en spiller, en turnering eller et resultat, jeg ikke kendte, og mange fra min klub, Århus 1900, jokede med, at jeg kunne alle navne på spillerne i top 500 samt hvilken ketcher og tøjmærke, de spillede i."
Det var da nok heller ikke helt forkert, mener Tennistipper. Og at vide så meget om tennis er heller ikke noget dårligt udgangspunkt, hvis man også vil tjene en skilling på det. Så Tennistipper fik snart øjnene op for betting og startede sammen med Lars Baes (en anden af BetXperts dygtige tennistippere) en hjemmeside med tennistips. Det blev dog for krævende, hvorefter de lokket over til BetXpert, hvor Lars Baes også tidligere havde været.
Og så tilbage til maskinrummet.
Valg af spiltype
Hvornår vurderer du hvilken spiltype, du skal spille? (12, handicap partier eller sæt, over/under fx)
"Det er svært. I Futures og Challengers er det udelukkende 12-spil (en sjælden gang over/under i Challengers), da spiltyperne er ret begrænsede hos licens-bookies på de turneringer. Man finder til tider både Futures og Challenger-kampe, specielt Futures, hvor researchmulighederne hos bookmakeren er begrænset, hvorfor odds tit er sat efter f.eks. rangering, hvilket ikke altid betyder ret meget på Future-niveau. Er det på højere niveau, hvor der er mange spilmuligheder, så er det lidt en vurderingssag. Jeg har ofte en ide om, hvorvidt jeg tror på, at en spiller kan vinde kampen eller bare være med. Hvis ikke jeg indledningsvis tror på, at han/hun kan vinde, så vil jeg ty til over/under partier eller handicap, enten på partier eller sæt, medmindre værdien lige på ikke er til at se bort fra."
Kan du give et konkret eksempel?
Det kunne eksempelvis være Berdych - Troicki-spillet fra Australian Open - som jeg dog tabte (se det her).
Her havde jeg en ide om, at Troicki qua sin gode form kunne presse Berdych en smule. Derfor kiggede jeg på over i sæt eller over i partier. Jeg valgte over i partier, da det for det første var bedre værdi end over i sæt, og jeg vurderede sandsynligheden for spillet større end sæt. Dernæst at spillet kunne gå hjem over tre sæt med et par tætte sæt, hvilket ikke udelukkede muligheden for gevinst ved 3-0 Berdych."
Hvordan sætter du chancevurderingen? Starter du med 50/50 og regner fordele og ulemper ud?
"Det svinger. Ofte har jeg en idé om – på baggrund af spillernes niveau og form – hvordan de ligger CV-mæssigt. Det vil så blive justeret på baggrund af den efterfølgende research, hvilket til tider også kan resultere i at et spil droppes."
Hvor lang tid bruger du i gennemsnit på at finde et godt valuespil?
"Det svinger utrolig meget. Det kan være, jeg ser med det samme, at der er værdi uanset hvad. Andre gange kræver det rigtig meget tid og research, så jeg vil sige alt fra 10 minutter til mange timer."
Hvilke oddschecksider bruger du?
"Primært tennisexplorer.com. De har virkelig udviklet sig positivt og får hele tiden tilføjet gode features. Her kan man også se gennemsnitsodds på tidligere kampe, spilleren har spillet og se på, hvordan markedet har udviklet sig siden spillet åbnede. Generelt er den guld værd. Betbrain bruger jeg ind imellem, mest til outright spil (det er et sted tennisexplorer ikke kan være med) og også Betfair* i forhold til at se, hvordan markedet flytter sig pengemæssigt."
"Alt er tilgivet med Nalbandian"
Inden vi tager sidste runde på Tennistippers oddsværksted, skal vi lige runde en ting først. For hvem er egentlig hans yndlingsspiler?
"Min yndlingsspiller all time er David Nalbandian. Jeg havde nærmest et kærlighedsforhold til den mand og ejer flere trøjer magen til dem, han har spillet i. Jeg mødte ham så endelig på en journalisttur til Montreal for TennisAvisen – det er nok det største øjeblik i mit liv, muligvis kun overgået af at blive far, men også kun muligvis, og det må du gerne citere mig for." Det gør vi så, inden han får ordet igen:
"Alt er tilgivet i forbindelse med Nalbandian. Jeg var tæt på at forsvare ham, da han sparkede til den stol, hvor linjedommeren sad i i Queens for et par år siden:)" (se klippet her)
"Ellers har Mario Ancic (kroat) også en stor plads i mit hjerte takket være hans fantastiske mentalitet og attitude på banen – ham er der mange, der kunne lære noget af," siger Tennistipper og vil også gerne fremhæve serberen Tipsarevic, der er stor personlighed i en til tider lidt for poleret tennisverden.
Kontakter og sociale medier
I hvor høj grad bruger du kontakter ude i miljøet?
"Bum bum, til mindre turneringer gør jeg engang imellem. Tit kan det være godt til Futures, fordi man kan få en fornemmelse af motivation, hvilket kan være en kæmpe faktor på det niveau."
I hvor stort omfang bruger du sociale medier som twitter fx? Jeg kan forestille mig, at der af og til er guld at hente, hvis man følger Futures og Challenger-spillere?
"Jeg bruger det en del, men i forhold til Futures-turneringer, så er det enormt svært at finde guldinfo der, da man næsten skal være til stede ved den pågældende turnering. Mht Challengers, så er der nogle få spillere, som tweeter. Men den bedste info på Twitter er faktisk tit omkring de større turneringer. Her følger jeg meget de officielle turneringtweets og en række tenniseksperter heriblandt Matt Cronin og Robbie Koenig."
Har du et konkret eksempel på et tweet, du direkte har brugt som en del af et ekspertforslag?
"Der var fx en spiller, som skulle spille en double, der skrev, at han skulle videre til kvalifikation et andet sted, hvilket så nødvendigvis måtte betyde, at han "tankede" sin doublekamp i den pågældende turnering for at kunne nå rejsen."
Hvor meget tid bruger du på at se tennis og på hvilke niveauer?
"Jeg ser faktisk ikke voldsomt meget tennis pt. Vi har fået en lille ny, hvilket har en del af skylden. Jeg ser Grand Slams og også lidt ATP. Når jeg ser Challengers, er det primært for at kigge på de spillere, jeg overvejer spil på og for at blive lidt klogere på touren. Det er ikke af tennismæssig fornøjelse – dertil har jeg set for meget tennis gennem årerne til, at det er interessant" :)
Når du så skal tjekke knapt så profilerede spillere ud, hvor ser du det henne?
"Bet365* er god til Challengers, så den bruger jeg hyppigt."
Hvilke bookmakere bruger du primært selv, når du spiller på tenniskampe?
"Jeg er stor fan af Bet365*, men det skyldes udbuddet. Oddsene er ikke altid de bedste, men jeg synes faktisk, de er godt med markedsmæssigt også. Ellers er TonyBet ved at være en rigtig god tennisside, da de faktisk har en del spiltyper på de fleste kampe og ganske pæne odds på bl.a. Challengers."
Masser af gode spil i vente
Vi slutter lige af med denne kærlighedserklæring til sporten og kan glæde os over, at Tennistipper trods job, kæreste og barn ikke har tænkt sig foreløbigt at give slip på eksperttjansen på BetXpert.
"Summa summarum er, at tennis altid har haft og altid vil have en stor plads i mit hjerte. Med job, kæreste og barn samt et personligt fokus på triatlon er tiden ikke rigtig til at spille så meget mere, men derfor er det så endnu mere fantastisk, at jeg kan holde min interesse ved lige via betting, hvor man er tvunget til at følge med – hvilket jeg dog ikke føler mig tvunget til, men blot nyder at kunne."
Er du ikke allerede med på Tennistippers mailliste, så tryk her
Og vil du gerne se yderligere og detaljeret stats for Tennistipper, så prøv her