At spille på Brøndby er som at smide penge ud af vinduet. Klubben fra Vestegnen har de seneste godt seks sæsoner været Superligaens klart mest overvurderede hold.

Brøndby er Superligaens mest overvurderede mandskab.

Det er kort og godt konklusionen, hvis man tager et kig på betting-markedets gennemsnitsodds for de seneste godt seks sæsoner - fra 2009/2010 til i dag.

Tidligere var mesterskaber og europæisk fodbold hverdag på Brøndby Stadion, men i nyere tid har der været langt mellem snapsene. Siden 2009/2010 er det blevet til tre bronzemedaljer, en fjerdeplads og to niendepladser. Det er langt ringere, end bookmakerne har regnet med.

Havde du spillet blindt på Brøndby i de seneste seks sæsoner ville du stå med en tilbagebetalingsprocent på 83. Altså væsentlig mindre end bookmakernes teoretiske tilbagebetalingsprocent på mellem 93 og 96.

Det vidner om en klar overvurdering, siger Tonni Munk Jensen, oddssætter hos Nordicbet*.

"Brøndby overvurderes både af os oddssættere, men ikke mindst af dem, som spiller på dem," siger han og forklarer, at bookmaker-kunderne er med til at spille oddsene ned.

"Spillernes indsatser påvirker oddsene. Og der kommer pr. automatik mange spil på hold som FCK og Brøndby, hvilket er med til at presse oddsene endnu længere ned, end de måske skulle have været. Generelt er det svært at tjene penge på de populære hold," siger han.

Derudover er der mange, som bliver ved at tro, at det snart vender for klubben på Vestegnen.

"De har jo haft masser af midler og har købt godt ind flere gange. Alligevel har de bare skuffet igen og igen," siger Tonni Munk Jensen.

 

Blindt Brøndby-spil: Underskud på 3.672 kroner

Hvis du siden starten af 09/10-sæsonen - hvor vi har data fra - for hver kamp har spillet 100 kroner på Brøndby, så ville du i dag stå med et underskud på 3.672 kroner.

Det er dog ikke kun Brøndby, der har skuffet. AGF har faktisk også kun genereret en tilbagebetalingsprocent på 83, men det er blot for 149 kampe, da holdet har været nede at vende i 1. division ad flere omgange. Der er mange paralleller mellem de to klubber, vurderer Tonni Munk Jensen.

"AGF ligner lidt Brøndby. Det er også et hold, der har haft forudsætningerne til at ligge med i toppen, men det bedste resultat siden 1997 har været en femteplads. Så det er endnu et hold, hvor man hele tiden tror, at nu vender det. Det er bare ikke sket," siger oddssætteren.

Også OB har været gennem nogle hårde år, og det fortæller tallene også. 86 procents tilbagebetaling er langt under gennemsnittet.

Generelt set er det klubber fra de største danske byer, som bookmakerne overvurderer. Selv FCK, der har vundet Superligaen tre af de seneste seks sæsoner, er svære at tjene penge på. Blindt spil på FCK de seneste 215 kampe ville give en tilbagebetalingsprocent på 97.

Nordsjælland topper liste

Af de klubber, som har været med i Superligaen alle år siden 2009/2010-sæsonen, har FC Nordsjælland klaret sig bedst. Havde du blindt spillet en hundredelap på Nordsjælland de seneste 216 kampe, ville du stå med et overskud på 2.376 kroner svarende til en tilbagebetalingsprocent på 111.

Kunsten er at finde de undervurderede midterhold, forklarer Tonni Munk Jensen. 

"Nordsjælland er et typisk midterhold, der har ramt nogle gode sæsoner. De står lidt i modsætning til AGF og Brøndby, hvor man hele tiden venter på en opblomstring. Om Nordsjælland har man nok tænkt, at oddsene var kunstigt høje, og at nu måtte det snart gå ned ad bakke for dem."
 
Også SønderjyskE og FC Midtjylland holder en tilbagebetalingsprocent over 100.
 

Miraklet og guldkalven Hobro

Det Superliga-hold, der har klaret sig klart bedst, er Hobro. De har dog kun 50 kampe under bæltet i den bedste række indtil videre og ligger med en tilbagebetalingsprocent på 128%. Men her snyder tallene muligvis lidt, påpeger Tonni Munk Jensen.
 
"Hobro havde sidste år et forrygende år, og det kan godt være, at vi oddssættere er blevet gjort lidt til grin, fordi vi ikke troede på dem. Men de var altså klart dårligst på alle parametre på nær det at score mål, hvor de var sjældent effektive. Jeg tror, at tallene ville være markant anderledes, hvis de havde spillet i Superligaen i syv år i træk," siger Tonni Munk Jensen fra Nordicbet*.
Hold Antal kampe Tilbagebetalingsprocent
FC Nordsjælland 216 111 %
SønderjyskE 216 105 %
FC Midtjylland 215 104 %
FC København 215 97 %
AaB 216 96 %
OB 216 86 %
Brøndby 216 83 %

Note: FC København og FC Midtjylland har spillet én kamp færre pga. deres udsatte opgør fra forrige weekend.

Hobro topper listen over elevatorhold

Her ses tabellen over de hold, der har været inde og ude af Superligaen gennem de seneste seks sæsoner. Hobro ligger klart nummer et. De hev dog også flere store skalpe hjem sidste sæson - blandt andet med højodds-sejre i Parken og på Brøndby Stadion.

Hold Antal kampe Tilbagebetalingsprocent
Hobro 50 128 %
Lyngby 66 108 %
AC Horsens 99 100 %
Randers FC 183 88 %
AGF 149 83 %
Viborg FF 51 82 %
FC Vestsjælland 66 81 %
Esbjerg fB 183  81 %
Silkeborg IF 165  80 %
HB Køge 66 63 %

Alle tilbagebetalingsprocenterne er fundet ud fra markedets gennemsnitsodds.