Spillemyndigheden er i gang med at undersøge bookmakernes limitering af spillere, og BetXpert har derfor talt med tilsynsmyndigheden for at høre, hvad status er på den igangværende undersøgelse.
I slutningen af maj fortalte direktør for Spillemyndigheden Birgitte Sand til BetXpert, at tilsynsmyndigheden ville undersøge bookmakernes brug af limits overfor deres kunder, da der ifølge hende var kommet nye oplysninger frem om emnet, samtidigt med at blandt andet Jyllands-Posten havde fokus på limits.
Birgitte Sand fortalte, at Spillemyndighedens fokus vil være på, at om bookmakerne tildeler spillere limits på et oplyst grundlag eller ej. Det er nemlig ikke tilsynsmyndighedens opgave at tage stilling til, hvorvidt limits er lovlige eller ej, men om kunder hos spiludbyderne ved, at de kan blive limiteret hos den enkelte spiludbyder.
"Vi er i gang med at undersøge, hvilken information der ligger hos de forskellige udbydere, og så beslutter vi derefter, hvad vi vil gøre," fortæller Torben Ersbøll, kontorchef for Tilsyn hos Spillemyndigheden. Det er hans afdeling, der har ansvaret for undersøgelsen.
"Vi har en tilsynsforpligtelse med spiludbyderne, og i forbindelse med de her tilsyn, vil det her element (oplysning om limitering, red.) indgå på årlig basis fremadrettet," fortsætter han.
Men hvad vil Spillemyndigheden gøre, hvis de i deres undersøgelse finder spiludbydere, der ikke tydeligt informerer om, at man kan blive ramt af limits hos dem?
"Hvis de (bookmakere, red.) skriver det nede i et hjørne med små bogstaver, og vi påpeger, at det ikke er godt nok, og de så svarer, at det er det, så har vi ikke mulighed for at gøre noget. Vi kan selvfølgelig kraftigt påpege, at hvis de ikke oplyser om det, bør de gøre det. Når spillerne vælger at bruge penge, så skal det være på et oplyst grundlag," siger Torben Ersbøll med henvisning til, at Spillemyndigheden ikke har sanktionsmuligheder over for bookmakerne.
Hvor tydeligt er et oplyst grundlag?
"Det er svært at svare entydigt på, det kommer an på den enkelte situation," siger kontorchefen.
Limits på årsredegørelser?
Torben Ersbøll fortæller, at Forbrugerombudsmanden - der ellers kigger på spiludbydernes regler og vilkår - ikke er en del af Spillemyndighedens limits-undersøgelse, og at Spillemyndigheden ikke gør brug af testkonti ifm. undersøgelsen. Han fortæller endvidere, at de overvejer at stille krav til bookmakerne om, at de i deres årsredegørelser til Spillemyndigheden skal medtage et afsnit om, hvordan de oplyser om limits af deres kunder.
"Vi vil ikke stille det som krav lige nu, men vi vil overveje, om det er noget, vi vil indhente oplysninger om ifm. årsredegørelser, således at det bliver et fast punkt, der skal oplyses om," siger Torben Ersbøll.
Kunne man forestille sig, at hvis oplysninger om limits bliver en del af årsredegørelser, at spiludbyderne så også skal oplyse, hvor mange de limiterer, og hvordan de gør brug af det?
"Det tror jeg ikke. Det vil være, om de anvender det, hvordan de anvender det, og hvordan de oplyser om det. Især hvordan de oplyser potentielle spillere om den måde at drive virksomhed på," siger Torben Ersbøll
BetXpert har søgt aktindsigt i de henstillinger, som Spillemyndigheden har givet til spiludbydere med licens i Danmark, men har fået afslag på anmodningen, da der ifølge Spillemyndigheden ikke er givet sådanne henstillinger:
"Vedrørende anmodningen om aktindsigt i henstillinger til spiludbydere, kan Spillemyndigheden oplyse, at vi ikke har givet sådanne henstillinger til nogen spiludbydere, hvorfor der ikke er noget at give aktindsigt i," skriver Spillemyndigheden i afslaget.