Halfpipe, Slopestyle og Big Air er på programmet ved Vinter-OL i PyeongChang mellem den 9. og 25. februar. Læs denne udførlige optakt fra Martin Berg Klenow, som analyserer deltagernes muligheder og bookmakernes odds.
Freestyle snowboarding bliver fortsat mere mainstream, idet Big Air nu også er tilføjet programmet ved Vinter-OL. Mange af de vanlige deltagere ved X Games er med her, men vi får også mere ukendte navne at se. Dette gør OL ganske seværdigt og spændende, da der kan dukke nye interessante riders frem.
I halfpipe er der tre favoritter, der skiller sig ud i form af Shaun White (USA), Ayumu Hirano (Japan) og Scotty James (Australien). De to førstnævnte er et mulehår foran James teknisk, men omvendt virker James mere stabil. Derfor undervurderer Unibet* i min optik Scotty James muligheder for at vinde.
I både Big Air og Slopestyle er favoritterne Max Parrot (Canada) og Marcus Kleveland (Norge). Specielt i Slopestyle er der dog gode muligheder for outsiderne, da blot en lille fejl på en enkelt af de 6 features kan koste sejren.
Vi kigger på det hele i denne grundige optakt. Hvis ikke du vil læse fra a-z, så brug navigationen i højre side og gå til de afsnit, du ønsker.
Læs også dameoptakten til Snowboarding ved Vinter-OL, hvor der også er masser af analyser.
Et overblik over alle disciplinerne ved OL kan fås ved at læse den generelle optakt forfattet af Thomas Schyth og Søren Jonassen.
Vinter-OL 2018: Snowboarddiscipliner og format
Ved OL konkurreres der i Halfpipe, Slopestyle og Big Air – de samme discipliner som ved netop afholdte X Games Aspen 2018. Det er disse discipliner, der bliver gennemgået her. Yderligere konkurreres der også i Snowboard cross/Boardercross og parallel storslalom.
Gennemsnitstemperaturen i PyeongChang er i februar -4 grader celsius. Dermed kan vi umiddelbart forvente os langt bedre vejrforhold for snowboarderne, end tilfældet var i Sochi i 2014, hvor det endte i en gang slushice i 10 graders varme.
Generelt er en Halfpipe (halvrør) en iset halvcirkelformet grøft, der hælder nedad. Snowboarderne laver tricks ved at sætte af på væggene af pipen, mens de kører ned gennem pipen. Det er en fordel at lande så højt som muligt, så man kan bevare farten i boardet.
I X Games-sammenhæng kaldes halfpipe-konkurrencen for Superpipe grundet banens enorme størrelse. Superpipen ved X Games er 6,7 meter høj, 20 meter bred og 180 meter lang. Størrelsen af Halfpipen ved OL er dog sammenlignelig af størrelse, i hvert tilfælde når det kommer til højde og bredde, da højden ligeledes er 6,7 meter og bredden er mellem 19 og 22 meter. Definitionen for en superpipe er blot, at bredden af pipen er større end højden af væggene. Så OL-halfpipen er også en superpipe. Den olympiske standard foreskriver en længde på minimum 150 meter med 170 meter som den anbefalede længde. Dermed kan længden af halfpipen til OL være en smule kortere end ved X Games.
Et dommerpanel bestående af 6 dommere giver en overordnet vurdering i forhold til højden af tricksene, den tekniske sværhedsgrad (det vil sige rotationerne), stilen og variationen i runnet. Den maksimale score er 100 point. Den laveste og højeste score fjernes, og der midles så over de resterende 4 scores for at finde den endelige score. Det er værd at huske på, at dommerne vurderer på baggrund af skøn - det er ikke eksakt som for eksempel om en bold er inde eller ude - så derfor kan der lettere ske fejl.
For både herrer og damer er der først en kvalifikation, hvor de bedste 12 deltagere går videre til finalen. I kvalifikationen har hver rider 2 runs, hvor det er det bedste run, der tæller. I finalen har hver deltager 3 forsøg til at sætte deres bedste run.
I Slopestyle konkurreres der på en bane med både rails (skinner/gelændere), boxes, walls og kickers (hop).
Ved OL ser det ud til, at der er 3 rail features først og så 3 kickers til sidst. Dette er meget traditionelt i modsætning til, hvordan det gøres i andre konkurrencer, hvor der laves en blanding. Når der laves et mix af rails og kickers, kræver det større koncentration og alsidighed. I railsektionen er der typisk flere valgmuligheder for deltagerne.
Dommerne lægger vægt på deltagernes tekniske sværhedsgrad, stil, størrelse af tricksene, landingen og variation i runnet. Den maksimale endelige score er 100 point og er vægtet med 60 % for trickscoren for de 6 features (10 % for hver feature) og 40 % for det overordnede indtryk. Der er i alt 9 dommere, hvoraf 3 vurderer det overordnede indtryk. De resterende dommere tager sig i mindre grupper af bedømmelsen af specifikke sektioner af coursen.
Dommerne har i Slopestyle nogle gange tendens til at lægge mere vægt på kickerne end på railsene. Her ville det kunne komme til at ske i forbindelse med det overordnede indtryk. Ved OL kan der lidt lettere ske dommerfejl, som for eksempel i Sochi, hvor den generelle konsensus efterfølgende var, at Ståle Sandbech blev snydt for guldet.
De 12 bedste henholdsvis mandlige og kvindelige deltagere går videre fra kvalifikationen til finalen. I kvalifikationen køres 2 runs, hvor deltagerens bedste run tæller. I finalen har hver deltager 3 forsøg til at sætte det bedst mulige run.
Både Slopestyle og Halfpipe foregår i Bogwang Phoenix Snow Park, det vil sige i naturlige forhold på et bjerg.
I Big Air er der en enorm kicker (hop). Det handler så om for deltagerne at lave det største trick udført med så god stil som muligt. Udover den tekniske sværhedsgrad og stilen vurderer dommerne også, om deltagerne går stort nok i deres trick og renheden af landingen af tricket. Igen er der tale om et dommerpanel på 6 dommere, hvor de 4 midterste scores midles.
Først afholdes en kvalifikation, hvor top 12 går videre til finalen. Dette er tilfældet for både herre- og dame-konkurrencen. I kvalifikationen har hver deltager 2 runs, hvor den bedste score tæller. I finalen har deltagerne hver 3 runs. Her er det summen af de 2 bedste scores, der giver deltagerens samlede score. Deltagerne skal sætte forskellige tricks på disse 2 runs og spinne i forskellige retninger.
Modsat Slopestyle og Halfpipe afholdes Big Air konkurrencerne i Alpensia Ski Jumping Centre på noget, der umiddelbart ligner et stilladshop. 3D animationen på den officielle hjemmeside for legene viser, at inrunnet er bygget ved hjælp af et stillads, mens hoppet ser mere naturligt ud og nok er shapet af sne. Stillads-inrunnet kan dog give en lidt mere bumpet oplevelse på vej ned mod kickeren.
Liste over de vigtigste udtryk
Regular: Betegnelse for en rider, der foretrækker at køre med venstre fod forrest.
Goofy: Betegnelse for en rider, der foretrækker at køre med højre fod forrest.
Switch: Betegnelse for, at en rider udfører trick med den ikke-foretrukne fod forrest.
Frontside og backside: Betegnelser for retningen af rotationen.
Cab: Betegnelse for en switch frontside rotation.
Flatspin: Betegnelse for en flad rotation.
Cork: Betegnelse for, at man spinner om en tiltet akse i forhold til et flatspin, hvilket medfører, at riderens skuldre og hoved kommer til at være positioneret under boardet i løbet af rotationen, dog uden rideren bliver helt vendt om.
Flip: Betegnelse for, at rideren bliver helt vendt om eller "inverted".
Grab: Betegnelse for det at holde om boardet med en eller begge hænder under en rotation.
Der kan laves en masse forskellige tricks. En liste over de forskellige tricks kan ses her.
For uddybende forklaringer, se optakt til X Games Oslo 2016.
Snowboarding odds og tips til Vinter-OL 2018
Nedenfor følger en gennemgang af de forskellige deltagere i de forskellige discipliner og bookmakernes odds. Deltagerne har kvalificeret sig ved at have opnået en top 30 placering ved et FIS World Cup event efter juli 2016 eller ved verdensmesterskabet i 2017. Derudover skal de have opnået mindst 50 FIS point, og så skal den nationale olympiske komite udtage deltageren. Denne udtagelse beror på de enkelte landes kvoter (antal atleter, der må udtages), der udregnes ud fra resultater ved FIS World Cups.
Der foreligger umiddelbart ikke en samlet deltagerliste endnu, så undertegnede har været rundt på de forskellige landes olympiske hjemmesider for at finde de enkelte landes deltagere. Det kan nævnes, at Sven Thorgren er blevet skadet og misser OL. Sverige havde oprindelig en kvote på 3 deltagere i Slopestyle og Big Air, men benytter blot de 2, så der mangler umiddelbart en deltager for at komme op på de i alt 40 deltagere. Deltagerlisten opdateres, hvis der sker ændringer. Hvis nogen undrer sig over, at Yuki Kadono ikke er med, så er han raget uklar med det japanske forbund.
Unibet* (888sport og LeoVegas* har identiske odds), Bwin*, Bet365* og Betsafe/NordicBet og Danske Spil* er ude med odds.
Selvom der er tale om Vinter-OL, så er snowboarding fortsat et nichemarked, hvorfor der kan forventes en generel limit på væddemålene.
Det er i øvrigt vigtigt at gøre opmærksom på, at vinderspil vil blive afgjort som tabte, hvis deltageren ikke stiller til start. Det er sådan undertegnede læser bookmakernes regler.
Analysen af deltagerne bygger primært på de konkurrencer, der har været i denne sæson, det vil sige fortrinsvis netop afsluttede X Games Aspen 2018, se i øvrigt artiklen her. Heraf kan det også ses, at undertegnede er blevet noget klogere på deltagernes form. Yderligere konkurrencer fra denne sæson er Dew Tour (Superpipe og Slopestyle), Laax Open (Halfpipe) og Air and Style Beijing (Big Air). Derudover vil resultater fra tidligere sæsoner blive inddraget, når det er relevant.
Halfpipe
I halfpipe for mænd er 30 deltagere kvalificeret. De 30 deltagere er i nedenstående liste sorteret efter land, herefter vil de blive inddelt i favoritter, outsidere og langskud.
Australien: Scotty James, Kent Callister, Nathan Johnstone
Canada: Derek Livingston
Finland: Markus Malin, Peetu Piiroinen, Janne Korpi
Irland: Seamus O’Connor
Japan: Ayumu Hirano, Taku Hiraoka, Raibu Katayama, Yuto Totsuka
Kina: Yiwei Zhang, Shi Wancheng
New Zealand: Rakai Tait
Olympiske atleter fra Rusland: Nikita Avtaneev
Schweiz: Iouri Podladtchikov, David Hablützel, Jan Scherrer, Patrick Burgener
Slovenien: Tim-Kevin Ravnjak, Tit Stante
Sydkorea: Lee Kwang Ki, Kweon Leejun, Kim Ho Jun
Tyskland: Johannes Höpfl
USA: Shaun White, Jake Pates, Ben Ferguson, Chase Josey
Favoritter
Shaun White
31-årig amerikaner, regular stance. Shaun White deltog ikke ved X Games Aspen i januar, da han ville fokusere på OL. Dette fortæller noget om hans motivation, det er umiddelbart OL, der kan motivere ham og målet om at revanchere 4. pladsen fra 2014 i Sochi. I den seneste konkurrence han deltog i, fik han sat en perfect score (100 point). Dette skete ved U.S. Grand Prix i Snowmass, hvor han fik sat et nyt klasserun med en double cork 14’er på første hit og sluttede runnet af med back-to-back double cork 12’ere.
Han slog dermed Scotty James, og man tænkte, at hvis han kan sætte dette run til OL, så bliver han svær at slå. Imidlertid satte både Hirano og James vanvittige runs ved X Games, hvor Hirano satte back-to-back double cork 1440 og back-to-back double cork 12’ere, mens James satte back-to-back 12’ere og en switch backside 12. Dermed er der fortsat nogle, der kan match Shaun White på det tekniske niveau. På enkelte dage kan Shaun White måske gå en anelse højere og dermed højest af alle, men på en gennemsnitsdag ligger de 3 favoritter lige her. Han skiller sig lidt ud på stilen, hvor han eksekverer sine tricks flawless.
Han havde dog problemer ved Dew Tour, hvor han ikke kvalificerede sig til finalen, da han ikke fik landet sit sidste hit. Den stabilitet han engang havde i at sætte sine runs, er der ikke helt i samme grad mere, og han får ikke sat et saferun i kvalifikationen, da han insisterer på at sætte et fremragende run.
Chancevurdering: Ca. 20-24 %.
Ayumu Hirano
19-årig japaner, goofy stance. Hirano kommer til OL med en guldmedalje fra X Games Aspen, hvor det blev til en score på 99 point. Han fik faktisk sat alle 3 runs meget flot, men i hans bedste run fik han inkorporeret både back-to-back double cork 14’ere og back-to-back double cork 12’ere. Førstnævnte var første gang det skete i en konkurrence. Teknisk er Hirano dermed helt i top. Hirano er også en af de få, der kan matche Shaun White på højden på sine tricks. Stilmæssigt ser det normalvis ganske fint ud, han kan dog være lidt for flagrende i sin enorme straight air. Tidligere har han manglet stabilitet i at få sat sine runs, men med 3 ud af 3 landede runs ved X Games er formen fremragende.
Ved Dew Tour måtte Hirano ellers tage til takke med en 4. plads. Her satte Hirano også den største rotation med sin double cork 1440, dog ”kun” én og en double cork 12’er. Derudover gik han størst af alle, selvom han dog manglede lidt stil på sin straight air. Dommerne var dog ikke helt imponerede og underdømte ham i min optik lidt.
Chancevurdering: Ca. 20-24 %.
Scotty James
23-årig australier, regular stance. James vandt senest sølv ved X Games Aspen i en konkurrence, hvor han måtte se sig slået af Hirano. Han fik ellers sat 2 meget flotte runs, hvor det bedste inkluderede back-to-back 12’ere og en switch backside 12’er. Hans tekniske niveau er derfor klart i toppen, selvom vi ikke har set 14’ere fra ham. James går normalvis meget højt, faktisk var hans middelhøjde i det bedste run højere end Hiranos ved X Games Aspen. Han var her eminent til at holde højden ned gennem pipen. Stilmæssigt ser det ganske fint og ubesværet ud, selvom han kan have en tendens til at lande lidt skævt og nogle gange slippe sit grab en smule tidligt.
Det var i sidste sæson James for alvor kom ind på scenen med sejr ved X Games Aspen og sølv ved både Laax Open og Burton US Open. Indtil nu er han blevet nummer 2 i mange konkurrencer i denne sæson. Dette var udover senest ved X Games Aspen tilfældet ved Dew Tour og U.S. Grand Prix i Snowmass. Han er meget stabil og ret sikker i at sætte sine runs og har efterfølgende planer for, hvordan han kan bygge videre. Ved X Games fik han sat 2 ud af 3 runs, mens det ved Dew Tour lykkedes det ham at sætte fulde runs i alle sine 3 forsøg.
Scotty James som vinder til odds 7,00 hos Bet365*
Oddset startede ud i 12,00 på James hos Unibet*, men er sidenhen faldet til odds 5,00, hvilket passer med min chancevurdering på omkring 16-20 procent. Bet365* tilbyder derimod stadig odds 7,00, hvilket indeholder pæn værdi. James har det der skal til for at vinde. UPDATE 9/2: Bet365* har sænket deres vinderodds på James til 5,50. Danske Spil* holder dog stadigvæk odds 6,50, hvilket er nok til at holde værdi.James over Katayama til odds 1,91 hos Betsafe
Scotty James har vist et meget stabilt og højt niveau i både denne og sidste sæson. Katayama har rigtig god teknik, men mangler stil og også stabilitet. Jeg er ikke enig med Betsafe i, at det næsten er en lige duel. Jeg har James som klar favorit og mener, han vinder duellen 7 ud af 10 gange, hvorfor der dermed er fin værdi i odds 1,91 hos Betsafe. UPDATE 9/2: Betsafe har sænket oddset på, at James vinder duellen til odds 1,51 og Unibet* er nu højest med odds 1,62. Jævnfør min CV er der dog endnu værdi.Outsidere
Jake Pates
19-årig amerikaner, goofy stance. Pates blev en ganske overraskende vinder af Dew Tour. Han blev belønnet stort for at sætte en double mctwist 1260 med tailgrab, der blev holdt hele vejen rundt i rotationen. Dette trick var aldrig før blevet sat i konkurrence. Det var et rigtig flot run, han satte, men det blev nok overdømt en lille smule, selvom progression skal tælle højt. Det lykkedes dog ikke Pates at følge op på succesen ved X Games Aspen, hvor han endte som nummer 8. Pates har en god højde på sine hits, dog ikke så stor som de tre favoritter, et rigtig fint teknisk niveau og tilmed en meget fin stil, hvor han får smidt mere specielle grabs ind. Chancevurdering: Ca. 5-7 %.
Ben Ferguson
22-årig amerikaner, regular stance. Ben samler på 3. pladser i denne sæson. Det var nemlig den placering, han senest opnåede ved X Games Aspen og ligeledes ved Dew Tour. Han går ganske højt på sine hits, da han er i stand til at lande højt og dermed holder farten godt, selvom han taber lidt mere højde end favoritterne. Ben er en lidt anderledes og kreativ rider. Han kan sætte en del switchtricks, hvilket øger den tekniske sværhedsgrad, hvor han nok ellers ikke helt kan være med på de allerstørste rotationer. Ben Ferguson er ganske stabil og sikker i at sætte sine runs. Ved Dew Tour fik han landet alle sine tre runs og hver gang bygget på, mens han ved X Games fik landet 2 ud af 3 runs.
Chancevurdering: Ca. 5-7 %.
Chase Josey
22-årig amerikaner, regular stance. Josey fik sat et flot 1. run ved X Games Aspen, hvor han fik lavet mange doubles både corks og cripplers og fik sluttet af med en 12’er. Det rakte til en 4. plads. Teknisk ser det dermed rigtig fint ud, idet han også kan sætte rotationerne switch, det er dog ikke altid, han får varieret det nok. Han kan gå ganske højt i pipen, men ikke med samme middelhøjde som favoritterne. Josey har den gode eksekvering med i sine tricks og er ret stabil i at få landet sine runs. Det blev til en 7. plads ved Dew Tour tidligere i denne sæson. Gennembruddet for Josey kom i sidste sæson, hvor han vandt Laax Open. Derefter blev han nummer fire ved X Games Aspen og nummer tre ved Burton US Open.
Chancevurdering: Ca. 4-6 %.
Iouri Podladtchikov
29-årig schweizer, goofy stance. Den russiskfødte schweizer er forsvarende olympisk mester. Han har dog ikke rigtig udviklet sig, siden han vandt OL. Det tekniske niveau er ganske fint, men der er en del, der sætter langt større rotationer, end han har gjort på det seneste. Han var dog på vej til at steppe sit game lidt op senest ved X Games Aspen, men så slog han hovedet på sidste hit. Heldigvis kunne han nøjes med en brækket næse og ingen hjerneskader eller nakkeskader, så han kan umiddelbart godt stille op ved OL.
Stilmæssigt ser det meget flot ud. Han er ikke den, der går allerhøjest, men han holder en ganske fin højde ned gennem pipen, og han lander meget rent. Han er normalt ganske sikker i at sætte sine runs, som ved Dew Tour, hvor han landede to gode runs og fik en 5. plads. Seneste sejr skete også med stabilitet ved Laax Open. Der var dog usikre takter ved X Games med 2 forfejlede runs, det sidste med styrtet.
IPod kan sætte switch backside double cork 12, men det er længe siden, vi har set ham gøre forsøget, ligesom han heller ikke har prøvet på YOLO-flippet (cab double cork 1440) på det seneste. Det er noget af dette, han skal have frem for at komme helt til tops.
Chancevurdering: Ca. 4-5 %.
Raibu Katayama
22-årig japaner, regular stance. Katayama blev senest nummer 6 ved X Games Aspen. Her viste han, at han kan gå rigtig stort, i nogle tilfælde lige så stort som favoritterne. Teknisk kan han faktisk sætte en 14’er, så her er han med helt fremme. Han mangler dog variation, da han ikke får puttet switchtricks ind i sit run. Yderligere mangler han stil, da han ved de store rotationer får sluppet sit grab for tidligt, for at han kan komme hele vejen rundt. Han har deltaget et par gange ved Burton US Open og Dew Tour, hvor bedste placering er 5. pladsen ved US Open sidste år.
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Taku Hiraoka
22-årig japaner, regular stance. Teknisk er Hiraoka meget flot med, da han kan sætte 12’ere og han har tidligere sat en 14’er også. Højden på hans tricks kan på topniveauet være meget god, men kan andre gange mangle. Stilmæssigt varierer hans niveau en del, da det ikke er hver gang, han får holdt sine grabs hele vejen. Hiraoka er alt andet end stabil. Det er slet ikke i hver konkurrence, han får landet sit run.
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Yiwei Zhang
25-årig kineser, goofy stance. Zhang landede som den første en cab triple cork i en halfpipe, dog kun til træning. Dette vidner om hans meget høje teknisk niveau. Problemet for ham er dog stilen, hvor han ikke får eksekveret sine tricks særlig pænt, og det ser besværet ud. Han får ikke holdt sine grabs hele vejen rundt i rotationerne. Højdemæssigt ser det ganske fint ud.
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
David Hablützel
21-årig scweizer, goofy stance. Hablützel kom senest til skade ved Laax Open, hvor han slog ryggen og fik hjernerystelse. Han er kommet sig over sidstnævnte, mens han håber på, at ryggen når at blive klar til OL. Han har tidligere haft lidt problemer med at få holdt sine grabs hver gang, det så dog rimeligt ud indtil styrtet ved Laax Open. Teknisk er det fint, men han mangler umiddelbart det sidste for at være med helt i toppen.
Chancevurdering: Ca. 1-2 %.
Jan Scherrer
23-årig schweizer, regular stance. Scherrer har et ganske fint teknisk niveau, hvor han dog kan mangle det sidste i forhold til favoritterne. Både i forhold til højde og stil varierer det noget. Hans udførelse kan være ganske pæn med fint holdt grabs.
Chancevurdering: Ca. 1-2 %.
Patrick Burgener
23-årig schweizer, regular stance. Burgener kan lægge ganske flot fra land højdemæssigt, men kan i nogle tilfælde have svært ved at holde højden ned gennem pipen. Han har et ganske fint teknisk niveau, mens der kan mangle det sidste stilmæssigt.
Chancevurdering: Ca. 1-2 %.
Langskud
De resterende deltagere.
Slopestyle
I både Slopestyle og Big Air for mænd er der 40 deltagere. Det er de samme 40 deltagere, der er kvalificeret i begge konkurrencer.
Belgien: Sebbe De Buck, Seppe Smits and Stef Vandeweyer
Canada: Max Parrot, Mark McMorris, Sebastien Toutant, Tyler Nicholson
Finland: Roope Tonteri, Peetu Piiroinen, Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas
Holland: Niek van der Velden
Italien: Alberto Maffei
Japan: Hiroaki Kunitake, Yuri Okubo
New Zealand: Carlos Garcia Knight, Tiarn Collins
Norge: Marcus Kleveland, Ståle Sandbech, Mons Røisland, Torgeir Bergrem
Olympiske atleter fra Rusland: Anton Mamaev, Vlad Khadarin
Schweiz: Jonas Bösiger, Nicolas Huber, Michael Schärer, Moritz Thönen
Storbritannien: Billy Morgan, Jamie Nicholls, Rowan Coultas
Sverige: Måns Hedberg, Niklas Mattsson
Sydkorea: Lee Minsik
Tjekkiet: Petr Horák
USA: Red Gerard, Chris Corning, Kyle Mack, Ryan Stassel
Østrig: Clemens Millauer
Favoritter
Max Parrot
23-årig canadier, goofy stance. Ganske usædvanligt havde Parrot problemer i Slopestyle ved X Games Aspen – ja han kom endda ikke igennem kvalifikationen. Han er ellers normalt en af de mest sikre til at få landet sine runs, dog specielt i Big Air. Han tog revanche ved at vinde Big Air konkurrencen, hvor han fik sat en triple cork 1800. Han vandt også Slopestyle ved Dew Tour.
Parrot er en af dem, som lander mest flatbased, så man virkelig kan høre, at der er en stomped landing. Teknisk er han helt i toppen med triple cork 1800 og quad underflip, sidstnævnte er dog ikke så pæn. Han har nogle gange haft en lille tendens til, at corkrotationerne bliver lidt underflippede, men dommerne har dog ikke straffet ham for dette, selvom det er knapt så pænt. Det så vi også glimtvis ved X Games Aspen. Parrot foretrækker kickers, men er ganske habil på rails også, både teknisk og stilmæssigt.
Parrot til odds 10,0 hos Bet365*
Parrot gjorde det skidt i Slopestyle ved X Games Aspen, men han er ellers ganske stabil og har et meget højt niveau. Jeg vurderer han skal have omkring 17-21 % for at vinde og dermed er der massiv værdi i odds 10,0 hos Bet365*. UPDATE 9/2: Bet365* har sænket vinderoddset på Parrot til 6,50, hvilket stadigvæk er det højeste og som det eneste på markedet fortsat holder værdi.Marcus Kleveland
18-årig nordmand, goofy stance. Kleveland formåede at forsvare sin titel som Slopestylemester ved X Games Aspen. Han fik sat et meget flot og kreativt run med højt niveau på både rails og kickers såvel teknisk som stilmæssigt. I Big Air fik han igen landet en quad cork 1800, og ligesom i sidste sæson måtte han nøjes med sølv. Det var nemlig sidste år i Aspen, han fik sit helt store gennembrud.
Kleveland har muligvis det højeste tekniske niveau på kickers i feltet, idet han kan sætte en quad cork, men samtidigt også kan sætte store flatspin-rotationer. Stilmæssigt ser det meget smooth ud både på rails og kickers. På rails er det tekniske niveau også rigtig flot, og han er som et par andre begyndt at lave invertede spins ud fra et rail - det kan se meget fedt ud.
Det, han kan mangle endnu, er stabilitet, idet han havde problemer ved X Games Norway, hvilket kan skyldes hans manglende erfaring i at skulle præstere under pres. Desuden kom han i denne sæson ikke videre til finalen ved Dew Tour. Hvis han er kommet af med sit præstationskompleks, bliver det ikke et problem for ham, at det er første gang, han deltager ved OL, og at han repræsenterer sit land.
Kleveland til odds 6,50 hos Bet365*
Norske Kleveland har en ganske fin mulighed for at gentage sejren fra Aspen. Umiddelbart er han "the man to beat" i Slopestyle lige nu. Selvom der er mange om buddet, og han kan være mere stabil, er min chancevurdering omkring 17-21 %. Dermed er der fin værdi i et spil på Kleveland som vinder af Slopestyle til odds 6,50 hos Bet365*. UPDATE 9/2: Oddset ved Bet365* er nu 5,50, hvilket svarer til 18,18 % chance og værdien er væk, hvis man går efter min mest konservative vurdering.Kleveland over Rinnekangas til odds 1,61 hos Betsafe
Rinnekangas er en 18-årig finne, der kan være på vej frem. Umiddelbart bør hans niveau dog være et stykke under Klevelands, og jeg ser Kleveland vinde duellen ca. 70 % af gangene. Dermed ser jeg værdi i odds 1,61 hos Betsafe. UPDATE 9/2: Betsafe har sænket oddset til 1,41 og dermed er værdien væk. Unibet* tilbyder odds 1,45, hvilket umiddelbart holder smal værdi.Kleveland over Kunitake til odds 1,81 hos Betsafe
Endnu et tip på, at Kleveland slår et talent. Kunitake er en 15-årig japaner, der blev nummer 2 ved US Grand Prix i Snowmass, hvor der manglede et par af de helt store navne. Min umiddelbare vurdering er dog, at Kleveland skal være større favorit, end Betsafe mener. Jeg ser det mindst som en 60-40 duel i Klevelands favør. UPDATE 9/2: Oddset hos Betsafe er nu 1,61, hvilket ikke holder værdi. Der er dog fortsat værdi i odds 1,70, som kan fås ved Unibet*.Outsidere
Mark McMorris
24-årig canadier, regular stance. McMorris kom fra X Games Aspen med en bronzemedalje i Slopestyle og en 4. plads i Big Air. I Big Air virkede han til at mangle det sidste teknisk for at kunne komme på podiet. I Slopestyle fik han sat et meget fint run. Han havde omvendt problemer i Slopestyle ved Dew Tour, hvor han ikke fik landet et ordentligt run.
McMorris har et teknisk rigtig højt niveau på både rails og kickers. På rails er han dog en smule usikker, og det kan være bedre stilmæssigt. På kickers kan han sætte de største rotationer, dog kan han komme lidt til kort i Big Air, hvis Kleveland og Parrot sætter quad corks eller 1800 graders rotationer. I Big Air-sammenhæng har han tidligere i denne sæson vundet Air and Style Beijing.
Chancevurdering: Ca. 10-14 %.
McMorris over Gerard til odds 1,86 hos Betsafe
McMorris er måske ikke helt så dominerende som tidligere, men alligevel lykkedes det ham at tage bronze i Slopestyle ved X Games Aspen. Her blev Red Gerard nummer 4. McMorris er en smule bedre teknisk på rails og kan nok også sætte lidt større rotationer på kickers. I denne duel mener jeg, McMorris vinder 60 % af gangene, hvormed der er værdi i odds 1,86 ved Betsafe. UPDATE 9/2: Værdien i dette spil er væk idet Betsafe nu er i odds 1,61, mens Unibet* ligger i 1,65.Sebastien Toutant
25-årig canadier, goofy stance. Toots fik det ikke til at fungere i Slopestyle ved X Games Aspen, hvor han ikke kvalificerede sig til finalen. Han har nok det højeste topniveau af alle i feltet på rails, hvor han kan udføre meget svære tricks med uovertruffen stil. På kickers kan han sætte store og meget flotte stilede corkrotationer. Det, der er Toots problem, er stabiliteten, hvor han nogle gange kan have svært ved at få sat sit run. Det blev der dog rådet lidt bod på i sidste sæson med en bronzemedalje i Slopestyle ved X Games Norway og to 4. pladser i Big Air ved de to X Games. Han fik det så ikke til at fungere i Slopestyle ved X Games Aspen 2017, hvor det blev til en 9. plads.
Toutant i top 3 til odds 4,00 hos Bwin*
Med min chancevurdering på ca. 7-11 % for at Toutant vinder, er der lidt værdi i et vinderspil til odds 17,0 hos Bwin* (De begyndte med odds 34,00). Personligt foretrækker jeg dog odds 4,00 hos samme bookmaker, for at Toots ender i top 3, da sandsynligheden er større for dette udfald. (Her startede de med odds 9,00)Ståle Sandbech
24-årig nordmand, goofy stance. Ståle kom ikke videre fra kvalifikationen i Slopestyle i Aspen, det var ellers et fint run han havde gang i, men han gik alt for kort på sidste kicker og slog halebenet. Derfor tog han ikke sit 2. run, og han stillede ikke op i Big Air. Det burde dog ikke påvirke ham nævneværdigt frem mod OL. Ståle er en farlig outsider, da han forsøger at sætte helt store rotationer, som ved Dew Tour, hvor han prøvede på at sætte en switch backside 1620, dog glippede landingen. Desuden har han en meget god kontrol i luften og flot stil. Da han har et højt railniveau også, er han specielt farlig i Slopestyle. Det er blot stabilitet i at lande sine runs, der mangler for Ståle.
Chancevurdering: Ca. 6-8 %.
Mons Røisland
20-årig nordmand, regular stance. Røisland kan en del teknisk på kickers, blandt andet forsøgte han sig ved Dew Tour med switch backside 1620. Stilen kan dog variere noget, idet det ikke er hver gang, han får holdt grabbet hele vejen rundt. Også på rails kan stilen nogle gange lade lidt tilbage at ønske, hvor han kommer til at se lidt stivbenet ud. Ved Dew Tour fik han dog sat en cork 450 ud fra et rail, hvilket var meget alternativt og virkelig cool. En konkurrence hvor han fik bronze med hjem. Ved X Games Aspen kom han ikke videre til finalen i Slopestyle, mens det blev til en 7. plads i Big Air.
Chancevurdering: Ca. 5-6 %.
Chris Corning
18-årig amerikaner, goofy stance. Corning debuterede ved X Games Aspen med en 6. plads i Slopestyle og en 5. plads i Big Air. Corning kan virkelig meget på kickers. Efter sigende skulle han have forsøgt at sætte en quad cork i træningen ved en Big Air konkurrence. Han forsøgte dog ikke at sætte en quad cork i Aspen. Corning er umiddelbart mest til kickers, hvor han går kæmpestort og har en fin stil, som han krydrer med svære grabs. Han kan mangle en smule på rails både teknisk og stilmæssigt. Det lykkedes ham dog ved Dew Tour at vinde en sølvmedalje i Slopestyle.
Chancevurdering: Ca. 5-6 %.
Red Gerard
17-årig amerikaner, regular stance. Gerard vandt kvalifikationen i Slopestyle ved X Games Aspen, og i finalen blev det til en 4. plads. Ligeledes blev det til en 4. plads ved Dew Tour. Umiddelbart har Gerard størst chance i Slopestyle, hvor han kan sammensætte et run, der består af nogle varierede tricks. I Big Air vil jeg mene, han mangler det sidste teknisk for at være med helt fremme. Stilmæssigt har han forbedret sig meget, så det nu ser rigtig fint ud. På rails mangler han en smule rent teknisk.
Chancevurdering: Ca. 4-6 %.
Tyler Nicholson
22-årig canadier, regular stance. Nicholson kan sætte mange svære railtricks og med fin stil. Det er dog også et område, hvor han risikerer lidt. På kickers foretrækker han at sætte store flatspins. For det meste eksekverer han disse med fin personlig stil. Han kan mangle det sidste teknisk på kickers. I hvert tilfælde er der ikke tale om stabile præstationer, idet han vandt sølv ved X Games Aspen sidste år, mens han ikke helt fik det til at fungere i år med en 5. plads til følge. I Big Air blev det til en 6. plads, hvor han var et stykke fra podieplaceringerne.
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Kyle Mack
20-årig amerikaner, goofy stance. Mack blev senest nummer 7 i Slopestyle ved X Games Aspen. Her viste han igen sin fede stil frem, men manglede det sidste i at sætte et ordentligt run. Det med sikkerheden i at sætte sine runs kan mangle. Teknisk har han det, der skal til i Slopestyle, mens han nok kan mangle det sidste i Big Air i forhold til favoritterne. Hans niveau på rails er ganske fint, hvor stilen også normalt er rigtig fin. Mack brød for alvor igennem i 2016, hvor han vandt Burton US Open, dog i en konkurrence, hvor der var mange andre, som fejlede deres runs.
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Torgeir Bergrem
26-årig nordmand, goofy stance. Bergrem er en rider, der satser meget, så det er meget all or nothing. Alligevel tegner der sig et billede af, at han er blevet lidt mere stabil. Dog fik han det ikke til at fungere i Slopestyle ved X Games Aspen, hvor han ikke kom i finalen. Men sidste år vandt han bronze i Big Air ved X Games Norway. Stilmæssigt ser det rigtig udmærket ud hos Bergrem. Hans topniveau på kickers er meget højt med både flatspin 1620 og triple cork 1620, men i Big Air kan det ske, der skal endnu mere til. På rails ser det fornuftigt ud, men umiddelbart har han sine største forcer på kickers.
Chancevurdering: Ca. 1-2 %.
Billy Morgan
28-årig britte, goofy stance. Morgan var den første, der landede en quad cork til træning. Den var dog noget sketchy. Han har umiddelbart ikke forsøgt at sætte den til en konkurrence. Men det tekniske niveau har i hvert tilfælde været rigtig godt. Tidligere var han rimelig sikker i sine landinger, men det varierer en del nu. Der, hvor det kniber, er stilen, hvor Morgan typisk får det til at se meget gymnastisk og tvunget ud.
Chancevurdering: Ca. 1-2 %.
Langskud
De resterende deltagere.
Big Air
Beskrivelser af snowboarderne findes under Slopestyle.
Favoritter
Max Parrot
Parrot har stor chance for at vinde
Paradoksalt nok undervurderer Betsafe/NordicBet begge favoritter i min optik. Parrot er meget sikker i at sætte sine store tricks i Big Air konkurrencer, og han er smart nok til at kunne skifte fra X Games-formatet med en Jam session til ved OL at skulle være lidt mere sikker, idet han her blot har 2-3 forsøg. Jeg mener, han skal have ca. 19-23 % vinderchance, og dermed er der værdi i odds 5,50 hos Betsafe/NordicBet. I stedet for det rene vinderspil kan man tage Parrot i top 3 til fine odds 2,50 også ved Betsafe/NordicBet. UPDATE 9/2: Højeste vinderodds på Parrot er nu odds 4,33 ved Betfair*, hvilket ikke er nok til værdi.Parrot over Røisland til odds 1,80 hos Unibet*
Unibet* har en duel mellem Parrot og Røisland. Parrot er nok den mest sikre Big Air-rider og kan sætte de helt store tricks. Røisland er slet ikke så stabil i sine præstationer, selvom det er blevet bedre. Ydermere har Røisland ikke helt lige så store tricks, selvom han på topniveauet kan sætte triple cork 1620 og forsøger på 1620 flatspin, så har han umiddelbart ikke triple cork 1800. Jeg mener, Parrot vinder denne duel i 70 % af tilfældene, og derfor er der fin værdi i odds 1,80 hos Unibet*. UPDATE: Oddset er faldet til 1,55 ved både Unibet* og Betsafe, men ved min CV på 70 % er 1,55 endnu nok til værdi.
Marcus Kleveland
Fin værdi i Kleveland til at vinde Big Air
Kleveland har tricksene og stilen til at vinde Big Air. Han har to år i træk sat en quad cork 1800 ved X Games Aspen, dog har det ikke været nok til guld, men sætter han den ved OL, så ser det i den grad godt ud. Min chancevurdering ligger omkring 19-23 %, og dermed er der fin værdi i et vinderspil på ham til odds 6,50 hos Betsafe/NordicBet. Et alternativ kan være Kleveland i top 3 til odds 2,85 ligeledes ved Betsafe/NordicBet. UPDATE 9/2: Det højeste odds på Kleveland som vinder er nu odds 5,00 ved Betfair*, hvilket ikke er nok hvis man går efter min mest konservative chancevurdering.Kleveland over Røisland til odds 1,91 hos Betsafe
Endnu en duel, hvor jeg går med favoritten imod Røisland. Denne norske duel er dog en smule tættere, idet Kleveland heller ikke hver gang får sat sine tricks. Klevelands tekniske topniveau med en quad cork og ekstremt flot eksekvering gør ham dog til min favorit. Røisland er alligevel mindre stabil og kan også mangle noget stilmæssigt. Min vurdering er, at matchuppet ligger på 65-35 i Klevelands favør, hvorved der er ganske flot værdi i odds 1,91 hos Betsafe. UPDATE 9/2: Betsafe har umiddelbart fjernet duellen. Unibet* tilbyder odds 1,70, hvilket fortsat holder værdi.Outsidere
Mark McMorris
Chancevurdering: Ca. 10-14 %.
Chris Corning
Chancevurdering: Ca. 7-9 %.
Sebastien Toutant
Chancevurdering: Ca. 6-8 %.
Ståle Sandbech
Chancevurdering: Ca. 4-6 %.
Mons Røisland
Chancevurdering: Ca. 3-5 %.
Torgeir Bergrem
Chancevurdering: Ca. 2-4 %.
Billy Morgan
Chancevurdering: Ca. 2-4 %.
Red Gerard
Chancevurdering: Ca. 2-4 %.
Tyler Nicholson
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Kyle Mack
Chancevurdering: Ca. 1-3 %.
Langskud
De resterende deltagere