Schweiz Rundt 2016 står lidt i skyggen af Criterium du Dauphine, men det hæmmer ikke underholdningen. Jesper Sørensen - der har fidus til bjergglad portugiser - kigger i denne optakt nærmere på ruten, rytterne og odds. Starten går lørdag 11. juni.
Der er ikke meget, der har ændret sig i Schweiz Rundt. De bedste ryttere vælger stadig Criterium du Dauphine, hvor de kan forberede sig til Tour de France, mens de næstbedste må nøjes med Schweiz Rundt.
Det skader dog ikke løbet, der som regel har en mere interessant rute end det franske modstykke. Her får de sekundære profiler ofte lov til at folde sig ud, og det kan jeg ikke rigtigt brokke mig over – jeg synes det er fedt, at vi ikke altid bare skal se de bedste vinde WorldTour-løbene.
Og så er feltet ikke så skidt igen: Tejay van Garderen, Geraint Thomas, Rui Costa, Peter Sagan m.fl. er nogle af de navne, vi kommer til at se i årets løb. Det er altså ikke skidt.
Det er bare – med undtagelse af Tejay van Garderen – ikke Tour de Frances elite, når det kommer til klassementsryttere.
Det er simpelthen bare bedre at forberede sig i Frankrig, hvor man kører på de franske landeveje, og hvor man efterfølgende får en længere hvilepause frem mod løbet.
Årets rute er bjergrig. Der kommer tre etaper i streg med bjergafslutninger, hvor klassementsrytterne bør kunne teste hinanden. Sidste års voldsomme bjerg i Sölden er ligeledes tilbage, og dén stigning er voldsom.
Måske emmer det ikke af Tour de France, og måske mangler de allerstørste profiler – men bjergene er her, løbet er åbent. Hvem træder et skridt op og bekræfter sit niveau? Dét bliver spændende.
Odds & Tips – Schweiz Rundt 2016
Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Vinder - odds på Schweiz Rundt 2016 |
Bedste odds | Bookmaker |
Tejay van Garderen | 3,50 | |
Geraint Thomas | 4,50 | |
Simon Spilak | 5,00 | |
Ion Izagirre | 8,00 | |
Rui Costa | 11,00 | |
Robert Gesink | 13,00 | |
Andrew Talansky | 23,00 | |
Miguel Angel Lopez | 23,00 | |
Mathias Frank | 23,00 |
Fire ryttere kæmper om sejren
Jeg synes, den er svær at kalde. Egentligt er jeg af den overbevisning, at Tejay van Garderen skal vinde løbet. Amerikaneren drømmer om Tour-triumf, og han bør have niveauet til at være den bedste – men hverken Spilak, Thomas eller Costa for den sags skyld bør undervurderes.
Tejay van Garderen, BCM Racing Team
Chancevurdering: 25 %
Som nævnt i indledningen: Tejay van Garderen går efter et topresultat under årets Tour de France (som den eneste af de nævnte favoritter), så naturligvis bør han være favoritten her i løbet. Det holder jeg fast i: Det burde han være.
Men de mange bjerge er ikke van Garderens kop te. Han er en glimrende bjergrytter, men han har det svært i løb, hvor der er så mange, svære bjerge, som der er her – og så få enkeltstartskilometer. Især på 7. etape tror jeg, han kan få det lidt svært. Det er ikke en stigning, der passer ham i min optik.
Men Van Garderen har før overrasket mig, og han bør også være den smalle løbsfavorit her. Han er tæt på Tour-formen, og han presses af Richie Porte i kampen om kaptajnrollen hos BMC Racing Team, så hvis han vil være kaptajn i Touren, så skal der resultater på bordet i Schweiz.
Han siger selv, at formen er god, og at han er, hvor han skal være. Jeg tror også, han er med helt fremme, og på en mere balanceret rute ville han være min helt klare favorit. Det skal dog bemærkes, at mens Van Garderen skal toppe under Touren, så topper mange af konkurrenterne her, før der venter andre roller i juli.
Geraint Thomas, Team Sky
Chancevurdering: 21 %
Geraint Thomas har i denne sæson vundet både Volta ao Algarve og Paris-Nice, ligesom han blev nummer to i Schweiz Rundt. Det ville være tosset at afskrive briten, selvom mange forsøger at gøre det hele tiden – jeg har også en tendens til at undervurdere ham.
Thomas har muligheden for at køre for sig selv her i Schweiz, før han skal køre for Chris Froome under sommerens Tour de France. Briten er på jagt efter resultater, så han kan få en større rolle i 2017 og måske gå efter en Grand Tour. Schweiz Rundt er essentielt i den jagt.
Han led sidste år på Sölden-etapen sidste år, så skal det være spændende at se, hvordan han tackler årets voldsomt hårde rute. I Paris-Nice klatrede han med de bedste, men der er forskel på de bjerge, de kørte der, og så de bjerge, de skal køre her i Schweiz.
Sidste år blev han nummer to, og det kan han godt gøre bedre i år, hvis alt spiller for ham.
Simon Spilak, Katusha
Chancevurdering: 17 %
Simon Spilak er lidt af et mysterium, men han er altid god her i Schweiz. Det er blevet til fire top2-placeringer i Romandiet Rundt, og sidste år vandt han Schweiz Rundt. Der er bare et eller andet med ham og Schweiz.
Han vandt løbet, da han kørte solidt på Sölden-etapen, hvor det blev til en tredjeplads, og dernæst smadrede han igennem på den lange enkeltstart, hvor kun Dumoulin bliver bedre end ham.
I år er der skruet op for bjergene og ned for enkeltstartskilometerne, så det bliver afgjort et minus for Spilak. Han er næppe uden chance, særligt ikke fordi han altid præsterer godt i dette land, men han havde nok foretrukket flere kilometer i kampen mod uret.
Jeg synes, at odds 5 er alt for lavt, som det ser ud lige nu. Ja, han præsterer normalt godt i løbet, men jeg synes ikke, det er en optimal rute for ham.
Rui Costa, Lampre-Merida
Chancevurdering: 13 %
Ligesom Spilak, så er Rui Costa en rytter, der bare elsker Schweiz Rundt. Portugiseren har vundet løbet tre gange (ovenikøbet tre år i streg), og han er gået tilbage til den fremgangsmåde, han benyttede sig af i de tre år: at toppe i ugelange etapeløb og satse mindre på Grand Tours.
Men det er Rui Costas første løb siden Romandiet Rundt, hvor han blev nummer syv, så jeg tør simpelthen ikke kaste mere end 13-14 % efter ham. Det er dog mere end nok til at finde solid værdi.
Han elsker stigningerne i Schweiz, og årets rute passer ham hamrende godt: masser af stigninger, men ikke mange enkeltstartskilometer. Hvis han er tilbage på det niveau, han havde i de tre år, hvor han vandt løbet, så er han helt afgjort med helt fremme om de sjove placeringer.
Han mangler lidt løbskilometer, men det gør de fleste på dette tidspunkt. Jeg har svært ved at placere ham som klatrer, for som udgangspunkt bør Tejay van Garderen og Geraint Thomas være bedre end ham, men han gør det igen og igen glimrende her i Schweiz.
Han skal dog lave forskellene før enkeltstarten, for blandt de fire favoritter er han den med den værste enkeltstart.
Rui Costa nupper fjerde triumf i Schweiz Rundt
Jeg har 13 % på portugisiske Rui Costa, der har vundet løbet tre gange tidligere. Bet365* giver odds 9 (faldet fra odds 11), så der er - i min optik - ganske solid værdi at hente. Læs tippet her.Andre kandidater: Barguil ser spændende ud
I og med kvaliteten af de bedste ryttere ikke er den bedste, så er der åbent for at outsidere kan vinde løbet. Her gennemgår vi en række ryttere, der alle har vinderchancer, hvis alt spiller for dem.
Den første er Ion Izagirre (Movistar), der er at finde helt fremme blandt bookmakernes favoritter (odds 8). Han har i flere år været en solid klatrer, men han er begyndt at bekræfte evnerne i ugelange etapeløb. I Romandiet Rundt blev han nummer tre, og det er en fin rute for ham i år.
Robert Gesink er hamrende ustabil, men når alt spiller for ham, så har han afgjort en chance – særligt i et løb, hvor topniveauet ikke er vanvittigt højt. Man skal aldrig afskrive hollænderen, men jeg er heller ikke vild med oddset (13) på ham.
Mathias Frank er på hjemmebane, og har før gjort det godt her i løbet. Jeg tror ikke, han har kvalitet nok til for alvor at køre med om sejren, men hvis de andre undervurderer ham, så kan han blive farlig (odds 23).
En fræk outsider er Miguel Angel Lopez. Han tager små, flotte skridt op ad stien hvert år, men han er usynlig i store dele af året. Sidste år var han ret stærk i løbet her, og jeg tror egentligt, at han har fine muligheder for at køre med om de sjove placeringer (odds 23).
Man bør heller ikke undervurdere hverken Andrew Talansky, Warren Barguil eller John Darwin Atapuma. Af de tre tror jeg klart mest på Warren Barguil, der er ret interessant. Skulle jeg vælge ét langskud (over odds 30), så ville jeg nok gå med Barguil.
Warren Barguil til odds 34,00 hos Bet365*
Et langskud, men franske Warren Barguil er ikke uden chance. Han blev ramt af et uheld tidligere på året, men kom flot tilbage i Ardennerne. Hvad kan han i et ugelangt etapeløb? Pas - men jeg har 3 % på ham, så der er værdi. Tippet findes dog kun her i optakten på grund af et begrænset marked og stor slashfare.Ruten - Schweiz Rundt 2016
Årets Schweiz Rundt starter med en kort prolog (som de kalder 1. etape, fordi de kan). Den er kun 6,4 kilometer lang, og på ruteprofilen er der en lille stigning undervejs, men det er intet slemt. Det er en meget typisk indledning på løbet.
Rytterne bliver også testet på 2. etape. Etapen fra Baar til Baar er 187,6 kilometer lang, og de kører på en rundstrækning, hvor der skal passeres en kategori 2-stigning fire gange (kun kategoriseret 3 gange dog). Det bliver en dag, hvor en decimeret gruppe kæmper om sejren.
Det bliver lidt roligere på 3. etape, men på de sidste 90 kilometer er der seks kategoriserede stigninger (2 og 3), så der er masser af muligheder for at etablere et sent angreb. Finalen bliver svær at kontrollere for sprinterholdene, men der burde være en mulighed for en spurt af den ene eller anden art.
Sprinternes sidste chance kommer på 4. etape, men det er ikke fordi de får foræret en helt flad etape. Etapen er 193 kilometer lang, og den er flad det meste af dagen – i finalen bliver den dog lidt drilsk, og sprinterne skal utvivlsomt kæmpe for at vinde etapen. De nærmere detaljer om afslutningen er desværre ikke frigivet endnu.
Herefter skifter løbet fase, og de resterende etaper er alle klassemensetaper. Allerede på 5. etape bliver det hårdt, når rytterne skal køre 125,2 kilometer i hårdt terræn. Tre hårde stigninger skal passeres, når det hele slutter på toppen af Cari, der er kategoriseret i løbets højeste kategori.
Dagen efter bliver etapen lidt længere, men bjerge på 6. etape er ikke lige så slemme. Det vil sige: Afslutningsbjerget er ikke. For først skal Klausenpass passeres, og den er hård nok, før vinderen findes på toppen af Amden. Bjerget er dog stadig hårdt nok til at lave tidsforskelle.
Der er en fare for, at de øvrige etaper bliver neutraliseret på grund af frygten for denne etape. 7. etape slutter nemlig på toppen af Sölden, og det er i min optik en af de mest frygtelige stigninger i hele sporten. Pinot smadrede konkurrenterne på stigningen sidste år – det var en frygtelig dag for alle.
Løbet afgøres sandsynligvis først på 8. etape, hvor der venter en enkeltstart på 16,8 kilometer. Der kan blive lavet lidt forskelle, men det afhænger af, hvordan klassementet lige ser ud før etapen.
På 9. etape kan der også laves forskelle. Etapen er kun 117 kilometer lang, og rytterne skal over to, lange stigninger, der er kategoriseret i højeste kategori. Etapen slutter dog efter en nedkørsel. Det er en etape, der åbner op for at man kan satse alt, hvis man er lidt bag de allerbedste.