The wait is oveeeeeer! Natten til fredag dansk tid spilles der atter NFL football. Traditionen tro sparkes sæsonen i gang med Hall of Fame kampen, der spilles i Canton, Ohio, som et led i indlemmelsen af de nye medlemmer i Hall of Fame.
Mange anser egentlig preseason for ikke at være “rigtig football”. For det første spiller starterne ikke særlig længe (hvis overhovedet) grundet den åbenlyse frygt for skader. Paradoksalt nok betyder det at vinde heller ikke alt - dermed ikke sagt, at det intet betyder! For langt de fleste hold er det dog vigtigere at få set spillere an, hvor man er i tvivl om, hvem der er bedst og eventuelt skal finde starter eller backup på en given position. Samtidig er det oftest de mest trivielle plays, vi får at se, da trænerne ikke vil afsløre for meget af deres playbook og specielle plays.
Det er lidt ligesom med venskabskampe i fodbold, hvor mange ubekendte faktorer spiller ind, og markedet samtidig er noget mindre, end når løjerne for alvor begynder i september. Derfor er preseason en glimrende mulighed for at fange bookmakerne på sengen. I denne artikel vil jeg forsøge at guide dig til, hvordan du bedst muligt tjener penge på NFL’s preseason.
Herunder får du først nogle af de faktorer, der spiller ind, når man skal vurdere preseason-kampene efterfulgt af nogle taktikker, der kan være profitable, hvis man vil lave overskud.
Trænerens historik og indstilling
Trænerne har forskellige tilgange til preseason og lægger forskellig vægt på kampene. Nogle mener, det er vigtigt at vinde for at bygge momentum og selvtillid hos holdet, mens andre bruger den mere som en opvarmning for at se spillere an, da kampene reelt set intet betyder.
Her kan man kigge på trænernes historik i preseason. Nogle records for trænere kan selvfølgelig være en statistisk tilfældighed, men der er ingen tvivl om, at Seahawks’ Pete Carrol og Baltimore Ravens’ John Harbaugh, der er hhv 22-10 og 28-12 i preseason-kampe siden 2003, vægter preseason-kampe højt. Har man læst Pete Carrols selvbiografi “Win forever”, så er man heller ikke i tvivl om, at han er en fyr, der hader at tabe uanset hvad.
Samtidig er Minnesota Vikings’ træner Mike Zimmer også 14-3 i preseason. Vi snakker altså en lidt mindre antal kampe, men alligevel giver det en god indikation af, at han også vægter preseason-kampe højt. Omvendt er Hue Jackson fra Cleveland Browns 4-8 som cheftræner, men her snakker vi stadig om en for lille udpluk, til at vi kan konkludere, om der er en reel tendens.
Kigger vi over/under spil, noterer jeg mig især, at New England Patriots’ cheftræner Bill Belichick er gået over linjen i 56 ud af 83 preseason-kampe. Selvom vi her har et flot udpluk, så skal det naturligvis ikke bruges til at spille blindt på over i Patriots’ kampe. Er der en kamp med Patriots, hvor totalen er sat forholdsvis lavt, kan man dog godt lige sætte den kamp under loop.
Holdets dybde
Det er klart, at jo bedre dybde et hold har, jo bedre vil de stå til en preseason-kamp. Der er hold, som kan stille med en glimrende start 11’er, men som har rimelig middelmådige - hvis ikke decideret dårlige - backups. Her tænker jeg især på quarterback-positionen. For selvom eksempelvis Seattle Seahawks har en af ligaens bedste quarterbacks i Russell Wilson, så er det altså ikke ligefrem nogle særligt kompetente spillere, der står i kulissen og venter.
Konkurrencen internt på holdet
Det siger sig selv, at er konkurrencen internt på holdet stor, så giver spillerne sig også det ekstra. Der er selvfølgelig kamp om alle pladser, fordi det er The National Footbal League. Men hos nogle hold er konkurrencen om visse positioner bare det større og mere interessant, og her kan der være point at hente, hvis man kan spotte en forskel blandt to hold.
Der er positioner, hvor der er åben kamp om en plads. Et godt eksempel er Indianapolis Colts, hvor der især på deres forsvar er kamp om næsten samtlige pladser. Dette skyldes naturligvis også, at kvaliteten af de spillere, man har på forsvaret, er af en tilsvarende dårlig kvalitet. Derfor er høj grad af konkurrence igen ikke automatisk lig med et godt spil, men skal ses i kontekst.
Hold øje med nyhederne
Trænernes gameplan varierer fra kamp til kamp, og her ved bookmakerne oftest lige så lidt som den almene NFL seer. Hvor meget de enkelte spillere spiller, og om de overhovedet kommer på banen, samt øvrige strategier kan være afgørende for, hvilket odds der kan retfærdiggøres på en given kamp. Her kan holdenes egne hjemmesider og i særdeleshed Twitter være din ven.
Er du hurtigt ude, og er du god til at tjekke op på nyheder omkring holdet og være på forkant, kan du nogle gange nå at få sat et væddemål, inden markedet når at regulere sig.
Ovenstående er generelle faktorer, der spiller ind, når du skal finde et godt bet. Kan du lægge flere af de her brikker sammen og få dem til at passe, så er der grobund for at finde et godt bet.
Spil på underdoggen kan betale sig!
Taget i betragtning at preseason-kampene reelt set ikke tæller for noget, giver det sig selv, at man skal være opmærksom på odds, hvor det ene hold er sat som meget stor underdog. NFL er som sådan en meget jævnbyrdig liga, og ser vi bort fra de top 100-150 spillere, så er der ikke den store forskel på de enkelte spillere, hvorfor et højt odds på et hold i preseason sjældent kan retfærdiggøres.
Historisk set har hold med et handicap på +6 eller mere holdt hjem i 58,2% af tilfældene. Det svarer til et odds cirka omkring de 2,80 for den rene sejr. Dem findes der dog ingen af i 1. runde, hvor største underdog er Redskins, der i skrivende stund giver odds 2,65 hos Unibet* for sejr over Patriots. Men generelt kan det dog godt svare sig at kigge i retning af underdoggen som det første.
Spil på over i lavtscorende kampe!
Preseason-kampe er ofte svære at spå om. Det kan tit blive både en dreng og en pige, i forhold til hvor mange point der kommer i en kamp. Det hænger sammen med de nævnte faktorer. Eksempelvis hvor meget starterne får lov at spille. Men statistisk er det en god ide at spille på OVER, hvis totalen for en kamp er på 35 point eller lavere, hvor ens bets ville være gået hjem i 55,3% af tilfældene siden 2004.
Spil på en halvleg ad gangen!
Det her er ligesom man kender det fra venskabskampe i almindelig fodbold. Det kan være meget smart at spille på en enkelt halvleg ad gangen, da trænerne ofte skifter holdet, eller kæderne/ ud efter første halvleg, eller endda efter første quarter. Derfor kan man med spil på hele kampen risikere, at man reelt set står med et skidt væddemål. Et problem ved dette er dog, at spil på halvleg først åbnes tæt op til kampstart.