Sverige har rutinen og de fleste målscorere, mens Danmarks spillere er de skarpeste.
Sådan er konklusionen på en lille leg med tallene fra de to landsholdstrupper før lørdagens vigtige VM-kvalifikationskamp i Parken (se i øvrigt også weekendens landskamps-analyser, herunder et spilforslag til netop Danmark-Sverige: her).
Og før du læser videre, må jeg hellere advare om, at der ikke følger et spilforslag med denne lille statistiske udregning, som altså kun er til brug og glæde for talnørder og folk, der ønsker at være klædt på til at vinde et væddemål mod gutterne op til landskampen!
Agger og Rosenberg er gennemsnitlige
Förbundskapten Lars Lagerbäck har i skrivende stund udtaget 23 spillere (heraf to målmænd), da Mattias Bjärsmyr som den seneste blev indkaldt søndag aften som gardering for Petter Hansson.
Den danske trup omfatter 22 spillere (heraf tre målmænd), og suppleres af landstræner Morten Olsen med en sidste spiller mandag.
Og det mest slående ved de to trupper er egentlig lighederne.
Den gennemsnitlige landsholdsspiller har spillet omkring ”nogle-og-tredive” landskampe samt scoret rundt regnet fem mål. Dette gælder for både Sveriges og Danmarks trup, selv om de svenske spillere altså er lidt mere rutinerede, mens de danske er lidt mere målfarlige, hvis man skal tro tallene.
Hos Danmark passer den beskrivelse bedst på Daniel Agger, mens Markus Rosenberg matcher profilen hos de blå/gule.
Angriberne sidder på rutinen
Som chef for den svenske trup kan Lars Lagerbäck glæde sig over at have marginalt flere goalgetters i sin trup, da 12 af de 21 svenske markspillere hidtil har scoret på A-landsholdet, mens dette blot gør sig gældende for 10 af de 19 danskere.
Et andet lighedspunkt er, at begge hold har klart mest rutine i angrebet, mens forsvarsspillerne – især de danske – fremstår som de mindst rutinerede.
Således har angriberne hos både Danmark og Sverige spillet præcis 50 landskampe hver i gennemsnit, mens de svenske forsvarsspillere ligger 28 kampe og de danske er helt nede på 14.
I udregningen er Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Markus Rosenberg og Marcus Berg rangeret som angribere hos Sverige, mens Søren Larssen, Jon Dahl Tomasson og Nicklas Bendtner er røget i kategorien hos Danmark, selv om Morten Olsen sikkert vil protestere voldsomt og mene, at Dennis Rommedahl, Martin Jørgensen m.fl. også fortjener det prædikat.
De er i stedet optalt som midtbanespillere og står i gennemsnit noteret for 43 kampe hos Danmark mod 37 hos Sverige. Og førstevalgene på målmandsposten står hver med henholdsvis 71 og 81 landskampe i form af Andreas Isaksson fra Sverige og Danmarks Thomas Sørensen.
Søren Larsen er den skarpeste
Søren Larsen præsterede fredag at score hattrick for sin nye klub, Duisburg, og den rødblonde danske er da også den skarpeste spiller, hvis man gør tallene op i antal landskampe pr. scoring.
Herefter følger Jon Dahl Tomasson, der ellers ikke har scoret i en betydende landskamp siden november 2007, før Zlatan Ibrahimovic og Henrik Larsson får sat et svensk præg på ranglisten over de farligste spillere:
Søren Larsen: 69%
(16 kampe/11 mål)
Jon Dahl Tomasson: 49%
(105 kampe/51 mål)
Zlatan Ibrahimovic: 37%
(60 kampe/22 mål)
Henrik Larsson: 35%
(105 kampe/37 mål)
Nicklas Bendtner: 34%
(29 kampe/10 mål)
Markus Rosenberg: 22%
(27 kampe/6 mål)
Kim Källström: 19%
(69 kampe/13 mål)
Dennis Rommedahl: 18%
(90 kampe/16 mål)
Anders Svensson: 15%
(100 kampe/15 mål)
Martin Jørgensen: 13%
(91 kampe/12 mål)
Og så er den selvfølgelig landstrænerne: ansat i 2000 og med kontraktudløb i 2010.
Er det næsten nødvendigt at nævne, at det gælder for både Morten Olsen og Lars Lagerbäck?
Antal landskampe pr. spiller i gennemsnit
Danmark: 32,6
Sverige: 36,3
Antal landskampsmål pr. spiller i gennemsnit
Danmark: 5,3
Sverige: 4,7
Antal landskampe pr. målmand i gennemsnit
Danmark: 29
Sverige: 40
Antal landskampe pr. forsvarsspiller i gennemsnit
Danmark: 14
Sverige: 28
Antal landskampe pr. midtbanespiller i gennemsnit
Danmark: 43
Sverige: 37
Antal landskampe pr. angriber i gennemsnit
Danmark: 50
Sverige: 50