Danmarks største etapeløb, PostNord Danmark Rundt, har ændret meget på ruten og kalenderplaceringen i år i håb om større ting. Læs den store løbsoptakt af Jesper Carstens.
PostNord Danmark Rundt køres i år ikke i sommerferien, hvilket kan koste lidt på tilskuermængden, men til gengæld er håbet at tiltrække nogle større og bedre ryttere end normalt.
Med en placering i september er PostNord Danmark Rundt således det sidste etapeløb forud for VM i cykling, der i år foregår i Bergen. Dermed kan løbet for mange bruges som væsentlig optakt til løbet. Det er måske placeret lige én dag eller to for tæt på VM, for de ryttere, der skal køre VM i holdløb, kommer næppe til at stille til start i dette løb.
Kalenderplaceringen er ikke det eneste nye i årets løb. Man kører også modsat rundt i landet i forhold til traditionerne. Således starter man på Frederiksberg på 1. etape og slutter på Marselis Boulevard i Aarhus efter fem etaper. Det betyder nok mindre for løbet.
Etapeløbet plejer at byde på herlig, aggresiv kørsel, der kulminerer i Vejle. I de seneste år har det været en stor danskerfest, men arrangørerne håber på, at man kan få fat i nogle af de udenlandske profiler til at sætte lidt farve på løbet.
PostNord Danmark Rundt Odds & Tips
Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Carstens
Vinder |
Bedste odds | Bookmaker |
Michael Valgren | 1,85 | |
Mads Pedersen | 4,33 | |
Jasper Stuyven | 15,00 | |
John Degenkolb | 15,00 | |
Alexander Kamp | 26,00 | |
Mathias Brändle | 34,00 | |
Rasmus Guldhammer | 34,00 |
Favoritterne
Efter en magtdemonstration i Frankrig, bør Mads Pedersen være én af favoritterne til at vinde PostNord Danmark Rundt - men også sidste års vinder, Michael Valgren, skal huskes.
Michael Valgren, Astana
Michael Valgren har vundet PostNord Danmark Rundt to gange tidligere, og han bør have pæne chancer for at gøre det igen. I år er lidt anderledes, i og med det er placeret så tæt på VM, som det er, og selvom han gerne vil have sin tredje triumf, så tror jeg ikke, han tør gå helt i bund hver eneste dag. Det handler også om at gemme lidt til VM.
Han er solid i enkeltstartskampen, men det er afgjort ikke der, han vinder løbet. Det skal ske på bakkerne i Vejle. Her skal han tage så meget tid på konkurrenterne, at han kan forsvare sig på enkeltstarten. Sidste år vandt han løbet efter en etapesejr i Vejle, og da han efterfølgende kørte en overraskende god enkeltstart, var det en ganske komfortabel sejr.
Han har Mr. Post Danmark Rundt ved sin side i form af Matti Breschel. Breschel vil sandsynligvis også gerne selv vinde en etape undervejs i løbet, men sammen kan de i den grad presse konkurrenterne. Men er det nok til at presse fx Trek-Segafredo, der virkelig stiller til start med et stærkt hold? Nok ikke helt, hvis alle rytterne er motiverede.
Mads Pedersen, Trek-Segafredo
Mads Pedersen er blot 21 år gammel, men han er én af sportens helt store talenter, hvilket han senest beviste i Tour du Poitou Charentes, hvor han knuste modstanderne.
På den 20,6 kilometer lange enkeltstart satte han en fantastisk tid, der var nok til at vinde etapen og senere var udslagsgivende i klassementet. Den unge dansker vandt hele løbet, men det var resultatet på enkeltstarten, der var mest imponerende. Her var han hele 26 sekunder foran nummer to, der var ingen ringere end Jonathan Castroviejo - sidste års Europamester i disciplinen.
Man siger altid, at PostNord Danmark Rundt vindes på Kiddesvej. Det er en løgn. Det er vigtigt at lave et godt resultat her, men løbet afgøres så godt som altid på enkeltstarten, der - i min optik - har en lidt for afgørende rolle i løbet. Kan Mads Pedersen fyre samme enkeltstart af her, så bør han have særdeles gode chancer.
Alligevel tøvede jeg lidt, da jeg overvejede, om han skulle være en favorit. Danskeren er dygtig, men han har endnu ikke tacklet Kiddesvej med de bedste. Han har dog heller ikke for alvor kørt bakkerne i Vejle med store klassementsambitioner, men det bør ændre sig i år. Spørgsmålet er, hvor godt han kan følge Valgren og co her.
Han kommer til start med et særdeles stærkt hold, hvor man egentligt kunne pege på, at både Jasper Stuyven og John Degenkolb kunne køre egne chancer, men i og med løbet foregår i Danmark tror jeg, at Mads Pedersen får kaptajnrollen for sig selv.
Oddset lokker mest på Mads Pedersen
Okay - Mads Pedersen kan få det svært i Vejle, men hvis han klarer Kiddesvej solidt, så er han den store favorit på grund af sin stærke enkeltstart. Til odds 4,33 hos Bet365* er det primært ham jeg vil spille på, da Valgrens lave odds ikke er specielt tillokkende.Andre interessante ryttere
Som oddsenen angiber, så er det ikke jordens stærkeste felt i år. Jasper Stuyven og John Degenkolb fra Trek-Segafredo ligner de umiddelbare konkurrenter, men hvordan er deres motivation, og hvor god en enkeltstart kører de i Randers? I første omgang er de her nok for at få VM-træning og hjælpe Mads Pedersen.
Hos de danske hold er der en række ryttere, der kan lave ballade. Stærkest står nok Team Virtu anført af Rasmus Guldhammer og Alexander Kamp. Begge kan vinde i Vejle, men kan få det svært på enkeltstarten efterfølgende. Hos Riwal har man en veteran som Chris Anker Sørensen, samt stærke folk som Jonas Gregaard, Jonas Aaen og Troels Vinther.
Giant-Castelli har også nogle stærke folk, men hvem skal køre klassement? Quaade vil gerne, men synes at have tabt enkeltstartsevnerne. Casper Pedersen kan få det svært i Vejle, og Vinjebo har ikke haft en stærk sæson, men synes dog at have fundet lidt af formen for nyligt.
BHS-Almeborg har jeg ikke fidus til, ligesom landsholdet nok heller ikke får meget ud af løbet. ColoQuick-CULT har Martin Mortensen, der er solid, men det er næppe nok til at vinde.
Den hollandske veteran, Pieter Weening kan blive interessant i det her løb, men han har næppe alverden tilbage i tanken. Bardiani-holdet stiller som altid med en række unge italienere. Zardini har haft det svært, men kan på sine bedste dage køre stærkt med i Vejle. Jeg er ligeledes spændt på Lorenzo Fortunato, der er et ungt talent.
Kigger man på spurterne, så er det lovende. Nacer Bouhanni stiller til start for Cofidis, og han udfordres primært af John Degenkolb fra Trek-Segafredo, men tag ikke fejl af Sunweb-holdet. De stiller med den ene sprinter efter den anden: Max Kanter, Max Walscheid og Ramon Sinkeldam er alle hurtige, men hvis formen er der, så er Phil Bauhaus deres bedste bud. Han er ved at etablere sig som en stærk profil.
Ruten
Det er en anderledes rute i år. Eller det vil sige: Det er langt hen ad vejen den samme rute som normalt - de kører den bare modsat normalt.
For i år starter 1. etape på Frederiksberg, hvor løbet ellers plejer at slutte. Her skal der køres 175 kilometer til den modsatte ende af Sjælland. Etapen slutter nemlig i Kalundborg, hvor der skal køres tre omgang på en ret teknisk rute. Lige før de rammer Kalundborg, er der både åbne og kuperede passager, så måske kan der ske lidt ravage, før de rammer omgangene.
Fyn danner rammen for 2. etape. Etapen starter i Svendborg, og der er 185 kilometer hen til målstregen i Odense. Igen er der lidt bakker før de rammer rundstrækningen i Odense, men når de først kommer ind på den, går det stærkt. Rundstrækningen beskrives nemlig som "hurtig". Der skal køres tre gange i Odense.
Etapen til Vejle er som altid kongeetapen. I år er det 3. etape. Den starter i Otterup og slutter som nævnt i Vejle 180 kilometer senere. Der er mere end 1.800 højdemeter, og det er særligt, når de rammer Vejle-området, at det går løs. Her passerer de målbakken Kiddesvej, der er kendt for dens meget stejle stigningsprocenter. Her kan de bedste angribe på livet løs. Jo stærkere feltet er, jo større er chancen for, at det ender i en gruppespurt mellem 3-7 ryttere. Det har vi set før.
Vejle-etapen kaldes konge-etapen, men den mest afgørende etape er enkeltstarten, som i år venter på 4. etape. Denne gang i byen Randers. Den er hele 20,5 kilometer, og det er - i min optik - for meget for et etapeløb som dette. Jeg håber, at de på et tidspunkt forsøger sig med en kort prolog eller kort enkeltstart før Vejle-etapen. Jeg synes i al fald, at enkeltstarten har en tendens til at dræbe de øvrige etaper en del.
Sidste etape slutter i Aarhus. 5. etape er 200 kilometer lang fra Ebeltoft til Aarhus, og det er en rigtig hård etape med næsten lige så mange højdemeter som Vejle-etapen. Der kan altså godt laves forskelle her. Rundstrækningen i Aarhus er hurtig. Punkterer man der, er det sandsynligvis slut. Der køres syv omgange, og der er mål på Strandvejen, som traditionen er for Aarhus-etapen. Det plejer at ende i en spurt med en fordel til de ryttere, der kører en god spurt på et stigende opløb.