Danske Spil* er ikke tilmeldt en ordning fra Spillemyndigheden, der skal forhindre, at selvudelukkede spillere via ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) modtager tilbud og reklamer fra spiludbydere, skriver Jyllands-Posten. Det møder politisk kritik fra Christiansborg.
I 2016 fik Spillemyndigheden udviklet en ordning, hvor ludomaner og andre spillere kan sige "nej tak til spilreklamer", når de registrerer sig i ROFUS. Spiludbyderne kan frivillgit søge i systemet, og på den måde undgå at sende tilbud og bonusser til selvudelukkede personer. Ud af 38 spilleselskaber er kun 33 tilmeldt.
Danske Spil*, der brander sig på ansvarlighed og bekæmpelse af ludomani, er ikke tilmeldt ordningen. I deres CSR-rapport fra 2016 skriver de blandt andet, at "vi vil sætte standarden for ansvarlighed på markedet."
"Det nye system fungerer ikke for os it-mæssigt. Vi er selvfølgelig utroligt frustrerede og irriterede over, at vi ikke har mulighed for at koble os på det, når Spillemyndigheden endelig kommer med et system," siger CSR-direktør i Danske Spil* Stine Hove Marsling til Jyllands-Posten.
"Vi har udviklet en god løsning"
Spillemyndigheden er uenige med udlægningen fra Danske Spil*.
"Vi mener, at vi har udviklet en god løsning. Men vi er selvfølgelig til enhver tid parate til at se på forbedringer, hvis vi får meldinger om, at de løsninger, vi laver, ikke fungerer efter formålet. Det er altid en udfordring at få lavet en teknisk løsning, som passer alle de forskellige spiludbydere lige godt, da de selv har forskellige systemer. Men vi er ikke blevet præsenteret for, at der skulle være større forhindringer," siger Birgitte Sand, direktør i Spillemyndigheden, til Jyllands-Posten.
Hun overstreger over for avisen, at ordningen er frivillig, men at Spillemyndigheden stadig har en forhåbning om, at alle udbydere vil tilslutte sig løsningen.
DF: Vil tage sagen op med finansministeren
Både Danske Folkeparti og Venstre er kritiske overfor Danske Spils manglende tilmelding til systemet.
"Det er et pinligt svar. Danske Spil* skal gå forrest her. Disse mennesker har en lidelse. Ludomani kan smadre familier og folks eget liv. Derfor kan vi ikke have, at Danske Spil* ikke gør, hvad det kan, for at undgå, at sådan noget sker," siger finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti til Jyllands-Posten.
Han vil tage sagen op med finansministeren på et ordførermøde.
"Et er, hvad man er tvunget til og ikke tvunget til. Noget andet er, at man har et ansvar i denne situation som en offentlig udbyder af spil for, at man ikke er med til at underløbe folk i behandling for ludomani," siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, til Jyllands-Posten.
Også hos Center for Ludomani møder den manglede tilmelding til systemet overraskelse.
"Det er et firma med en milliardomsætning, som er toptunet rent teknisk, når det kommer til at lancere det ene spil efter det andet. Men i dette tilfælde kan man ikke få en it-løsning til at passe. Får spilleselskaber ikke meget snart tilmeldt sig, mener vi, at der skal handles politisk," siger souschef ved Center for Ludomani Henrik Brandt til Jyllands-Posten.