For bare få uger siden var Donald Trump så godt som sikker på at blive republikanernes præsidenkandidat. Men før tirsdagens primærvalg i Wisconsin er markedets tro på Trump styrtdykket. Uhyrlige udtalelser virker ikke længere, forklarer professor.
Troen på Donald Trump som republikanernes præsidentkandidat er på få uger styrtdykket. Hvor bettingmarkedet på et tidspunkt gav Trump hele 80 procents chance for at blive nomineret, så er sandsynligheden nu nede på kun godt 50 procent. Det viser et gennemsnit af bookmakernes odds regnet om til sandsynligheder ifølge predictwise.com.
For kort tid siden var Trump-nomineringen fx nede i oddslejet 1,20. I dag giver Trump-sejr odds 1,70 hos Danske Spil*.
Men hvordan kan det gå så galt? BetXpert har spurgt Peter Kurrild-Klitgaard, professor i Statskundskab fra Københavns Universitet, der forsker i amerikansk politik og følger bettingmarkedets udvikling tæt.
Kurrild-Klitgaard peger blandt andet på, at vægtige konservative medier og tænketanke nu er begyndt at bakke op om modkandidaten Ted Cruz.
"Mange konservative kræfter har håbet, at der ville dukke en mainstream-kandidat op, som man kunne bakke op, da man har ikke har brudt sig om Ted Cruz. Nu er det som om, at man bakker op om Ted Cruz, for han er trods alt ikke lige så slem som Donald Trump," siger han til BetXpert og uddyber, at den økonomiske opbakning til Ted Cruz også så småt er kommet i gang.
Trump trækker tweet tilbage
Herudover har Donald Trump også haft et par uger med megen turbulens i medierne. Hidtil har han været immum over for dårlig omtale, men sådan er det ikke mere.
"Hidtil er det lykkedes ham at slippe afsted med de værste uhyrligheder, og han er nærmest kun blevet mere populær desto mere uspiseligt, han opførte sig. Sådan ser det ikke ud til at være længere," siger Peter Kurrild-Klitgaard.
Senest har Donald Trump været ude og trække et omdiskuteret tweet tilbage. Forhistorien er, at Trump beskyldte modkandidaten Ted Cruz for at stå bag et nøgenbillede, der florerede på nettet, af Donald Trumps kone. Trump ville hævne sig og sendte derfor et tweet ud med et akavet billede af Ted Cruz' kone ved siden af et billede af Donald Trumps unge modelkone.
Herudover er det ifølge Peter Kurrild-Klitgaard også gået op for mange republikanere, at hvis Donald Trump vinder nomineringen, så kan det blive et katastrofalt republikansk præsidentvalg, hvor de kan miste både Senatet og Repræsentanternes Hus.
Af den årsag er konservative kræfter også begyndt at arbejde på at stille en mere spiselig modkandidat op som fx republikaneren Paul Ryan.
"Og selvom han ret bestemt har afvist at være kandidat, så giver bettingmarkedet ham alligevel omkring 7 procent chance for, at han kan vinde nomeringen. Og det siger altså også lidt," siger Peter Kurrild-Klitgaard.
Spænding om Wisconsin
Tirsdag er der primærvalg i Wisconsin, hvor Ted Cruz er favorit til at vinde. Valgsystemet er her ret kompliceret, da kandidaterne alt afhængig af udfaldet, kan dele de delegerede mellem sig.
"Valget i Wisconsin er virkelig en labyrint og utrolig indviklet, for det er ikke givet, at "the winner takes it all," forklarer Peter Kurrild-Klitgaard.
Hvis Ted Cruz vinder stort, kan det dog blive afgørende for det videre forløb.
"Jeg antager, at Cruz vinder. Spørgsmålet er bare hvor meget, han vinder med. Hvis han rydder bordet for delegerede, så er Trump i alvorlige problemer," siger Peter Kurrild-Klitgaard.
Stillede op for sjov
Selvom rigmanden Trump stadig er bookmakernes favorit synes stemningen at have vendt. Først og fremmest må han have stoppet blødningen. Men hvordan?
"Jeg kan jo ikke vide det, men jeg tror selv, at han er i vildrede. Indtil videre har han kørt meget på intuition og rygmarv. Han har stort set ikke haft nogen rådgivere, han laver ikke sine egne meningsmålinger, og han har måske slet ikke regnet med, at han kunne vinde" siger Peter Kurrild-Klitgaard og henviser til en klumme skrevet af Trumps tidligere kommunikationsrådgiver.
Her står blandt andet, at Donald Trump i første omgang stillede op for sjov, og at han aldrig har haft nogen strategi.
"Han har jo tidligere klaret sig med at sige nogle helt substansløse og uhyrlige ting, men om det vil virke nu, eller han har nået sit loft, det er spørgsmålet. Efter de mange dårlige sager er det hvert fald som, om at han er tonet lidt ned," siger Kurrild-Klitgaard.
Ved sommeren konvent afgøres det endeligt, hvem der bliver republikanernes præsidentkandidat.