Torsdag skal Eissporthalle i Frankfurt være vært for PDC World Cup of Darts 2015, hvor 32 nationer dyster om titlen. Holland, England og Skotland er de store favoritter, men måske lurer der op til flere overraskelser. Læs Johnny Kirks - BetXperts uofficielle dartekspert - optakt her, hvor han gennemgår alle favoritter, outsidere og byder ind med et par gode spil.
Der er lagt op til en uhyre spændende turnering, når World Cup of Darts kastes i gang torsdag.
Turneringen, der er dartens svar på Davis Cup, ser på forhånd meget tæt ud. Alle sportens bedste spillere er med - og alle vil kæmpe som besatte for at vinde for deres respektive lande.
Det er umuligt at pege på en klar favorit, for tre lande skiller sig markant ud:
Holland med brandvarme - og verdens pt. bedste dartspiller - Michael van Gerwen på holdet.
England har Phil Taylor på holdet - verdens nok bedste dartspiller nogensinde.
Skotland har den nuværende verdensmester og Premier League-vinder Gary Anderson på holdet.
Et af de tre lande kan meget vel vinde turneringen. Der er dog flere farlige outsider-nationer. Og særligt et land ligner et særdeles godt spil. Se mere længere nede.
Format og seedning
Turneringens afholdes for femte gang. De første tre år var formatet i turneringen med gruppespil, men ligesom sidste år er det nu en vind-eller forsvind-turnering, altså en ren knockout-turnering.
16 af de 32 nationer er seedede i forhold til spillernes rangering på PDCs ranglister. Eksempelvis er Japans Haruki Muramatsu tourcard-holder, hvilket gør, at de er seedet som nr. 16. Englands Phil Taylor er nr. 2 på ranglisten, og Adrian Lewis nr. 4 således, at de er seedet som nr. 1.
Første runde: Doublematch, bedst af 9 legs
Anden runde, kvart- og semifinaler: Der spilles to bedst-af-7-legs singlematcher. Hvis scoren er lige, spilles en bedst-af- 7-legs doublematch.
Finale: Der spilles fire bedst-af-7-legs singlematcher. Hvis scoren er lige spilles en bedst-af-7-legs doublematch.
Vinderodds
Udvalgte vinderodds |
Bedste odds | Bookmaker |
England | 2,87 | |
Holland | 2,88 | |
Skotland | 4,5 | |
Belgien | 21,0 | |
Australien | 23,0 | |
Wales | 41,0 | |
Nordirland | 67,0 | |
Østrig | 67,0 | |
Spanien | 81,0 | |
Danmark | 501,0 |
De store favoritter
Holland
De forsvarende mestre fra Holland (seedet 2) er sammen med England favoritter til at vinde turneringen. Holland vandt 3-0 over England i finalen sidste år. Van Gerwen har været stærkt spillende hele 2015 og er faktisk blevet endnu bedre spillende, end han var sidste år.
Makkeren Van Barneveld har også vist solid form på det seneste og har to gange før vundet turneringen. Første gang var i 2010 - turneringens første udgave - da han strøg til tops sammen med Co Stampe.
Holland skal i 1. runde op mod de rutinerede amerikanere Darren Young og den tidligere Wold Matchplay-vinder Larry Butler. Larry Butler er forøvrigt den eneste amerikaner, som har vundet en Major titel i Europa, men det ligger helt tilbage til 1994.
England
England (seedet 1) har taget titlen to gange ud af fire mulige og kan gøre det igen. Den 16-dobbelte verdensmester Phil Taylor danner med den dobbelte verdensmester Adrian Lewis et uhyggeligt makkerpar. Begge er i top5 på PDC-ranglisten, og de har spillet sammen alle fire gange, turneringen er afholdt.
Englands 1. runde kamp er mod Danmark. Værre lodtrækning kunne Danmark næsten ikke have fået. Læs om de danske chancer længere nede.
Skotland
Tredjeseedede Gary Anderson og Peter Wright har også før spillet sammen ved World Cup, men uden at komme til tops. Gary Anderson har dog aldrig været bedre, end han er for tiden, hvor han har titlen både som verdensmester og Premier League-vinder. Mens Peter Wright - nr. 5 på ranglisten - normalt er en solid spiller. Han er dog nok trods alt det svage led hos skotterne. I weekendens Dutch Masters tabte han overraskende til useedede Kyle Anderson.
Skotland skal i 1. runde møde Singapores Paul Lim og Harith Lim. 61-årige Paul Lim skrev sig forøvrigt ind i historiebøgerne, da han som den første spiller ved et VM, lavede en 9-darter i 1990. Han lever i dag i USA som pro dartspiller.
Skotland til odds 4 hos Bet365*. CV: 26 %
Peter Wright er nok det svage led hos skotterne, men er alligevel nummer 5 på verdensranglisten og kan spille på et meget højt niveau. Gary Anderson spiller nok sit bedste dart nogensinde for tiden, og jeg kan ikke give mindre end 25 % chance for, at skotterne vinder samlet. Jeg lander på 26%, hvilket måske er lidt konservativ sat. Value: 104 %. RED: Scandic har odds 4,5.Outsiderne
Belgien
Brødrene Ronny- og Kim Huybrechts (seedet 5) er et frækt bud på en turneringsvinder. Ronny er muligvis det svage punkt på holdet, men de har før været oppe at snuse til en topplacering.
Sidste år nåede brødrene kvartfinalen, hvor de mødte Holland. Især Kim spillede dengang fremragende, da han med et gennemsnit på 106 vandt 4-2 over van Gerwen. Ronny tabte dog til van Barneveld, og i den efterfølgende afgørende double vandt Holland 4-0. I 2013 nåede belgierne helt til finalen, hvor de tabte 3-1 til England.
Kim Huybrechts spil i dette års Premier League har også imponeret til trods for nedrykning, og han viste også overbevisende spil i netop overståede Dutch Masters.
Australien
Simon Whitlock og Paul Nicholson (seedet 4) er heller ikke ufarlige. I 2012 blev de runners-up, da de tabte en thriller af en finale mod England (Phil Taylor & Adrian Lewis), hvor matchen til sidst var helt ude i ”sudden death” i doublen.
Australien kom også langt i sidste års turnering, hvor de tabte semifinalen mod England. Hvis de to australiere kan finde den samme holdgejst i år, kan de godt være et bud på titlen. Men Simon Whitlock har længe været lidt ved siden af sig selv, og Paul Nicholson, som har haft et ry for at være The Bad Boy of Darts (især efter nogle kontroverser med Phil Taylor for 3-4 år siden), har ikke helt samme styrke som de øvrige topseedede.
Wales
Wales (seedet 7) med den tidligere BDO verdensmester Mark Webster og 23-årige talentfulde Jamie Lewis kan muligvis også drille de store favoritter. Wales var i semifinalen i 2013, og de nåede kvartfinalen sidste år.
Nordirland
Nordirlands Brendan Dolan og Mickey Mansell (seedet 6) kan også være farlige outsidere. Sidste år nåede de semifinalen. Umiddelbart vil jeg mene, at Nordirlands chance skal være ligeså stor som Wales - især Brendan Dolan skal ikke undervurderes. Han ligger nr. 10 på PDC Order of Merit og er en omhyggelig og forholdsvis langsom spiller.
Og det er bestemt ikke livretten for hurtige spillere, som van Gerwen og Gary Anderson fx. Hans spil ser ikke altid så prangende ud, men han kan være giftig, hvilket han viste ved World Grand Prix 2011, hvor han lavede en exceptionel 9-darts lukning.
Turneringen var speciel, da man starter med en double eller bullseye. Dolan lagde ud med double 20 og fik scoren 160, 180 og derefter triple 20, triple 17 og bulsseye. James Wade, Robert Thornton og Brendan Nolan er de tre eneste, der har lavet en 9 darts lukning med double på både indgang og udgang på direkte tv.
Nordirland til odds 67 hos Bet365*: CV: 2 %
Brendan Dolan viste i weekendens Dutch Masters pæn form ved først at slå den tidligere BDO verdensmester Christian Kist og derefter tabe knebent til Terry Jenkins. Odds 67 er simpelthen for meget på så farligt et nordirsk par. De skal minimum have 2 procents chanche for at vinde det hele. Meget flot værdi i mine øjne."Langkast"
Østrig (seedet 8) stiller op med et par gode spillere. Især Mensur Suljovic, som har spillet godt i år, er en giftig herre at møde for alle spillere.
Hjemmebanenationen Tyskland (seedet 9) stiller med 18-årige Max Hopp, som er et stort talent. Han gjorde en god figur ved seneste VM, hvor han eliminerede Mervyn King i en kamp, hvor han lavede 10x180. Jeg formoder, at han og Jyhan Artut kommer forbi Indien i 1. runde. Hvis de kommer helt til kvartfinalen, vil festen dog sandsynligvis slutte mod England.
Man kan få odds 101 på Tyskland og ved første øjekast var jeg faktisk fristet af oddset. Men efter at have grublet lidt over det, kan jeg ikke helt få øje på så mange argumenter udover hjemmebanefordelen.
Blandt de resterende outsidere har Spanien (seedet 12) en stærk spiller i Cristo Reyes. Han kom langt ved VM, hvor han nåede frem til de sidste 16. Her i 2015 har han fx lavet to 9-dartere.
Det er nok ikke sandsynligt, at en af de useedede nationer vil kunne gå hele vejen. Det vil være en sensation, hvis det skulle ske.
Har Danmark overhovedet en chance?
Danmarks lodtrækning ser grim ud. De møder 1. seedede England i første runde. Det skal dog bemærkes, at 1. runde spilles uden singlekampe, men som en enkelt double. Og i bedst af 9 legs, så kan alt ske. Det vil dog være en sensation af de store.
Danmarks hold
49-årige Per Laursen har været Danmarks (useedet) ene deltager de foregående år. Han har desuden deltaget ved VM flere gange. Ved PDC-VM i 2014 vandt han sin 1. runde kamp over navnkundige Terry Jenkins til trods for en 9-darter fra Terry Jenkins.
I 2013 World Cup of Darts spillede han sammen med Jann Hoffmann, hvor de vandt første kamp 5-4 over Sydafrika - dengang var formatet dog gruppespil, og Danmark sluttede sidst i gruppen. Ved sidste års World Cup of Darts spillede han sammen med Dennis Lindskjold, og her tabte de 5-2 til Australiens Simon Whitlock og Paul Nicholson i 1. runde.
46-årige Per Skau var også et godt dansk navn i starten af 90erne. Han vandt dengang bl.a. Finish Open, Swedish Open og Swiss Open. Da han vandt Swiss Open præsterede han en 9-darter. Ved VM i 1992 vandt han sin 1. runde-kamp over tidligere verdensmester Dave Whitcombe og tabte derefter til den senere vinder Phil Taylor, som han altså nu møder igen 23 år senere.
Per Skau var væk fra dartscenen i flere år, men gjorde comeback i 2009, hvorefter han ved flere af de skandinaviske PDC events har været tæt på at kvalificere sig til VM.