Eurovision 2015 nærmer sig med hastige skridt. Fra 19. - 23. maj skal vi igennem semifinaler og finale i Wien. Brugeren Prolog har forfattet denne omfattende Melodi Grand Prix optakt og lyttet og vurderet til hver eneste sang. Han har ligeledes kigget på odds i de to semifinaler og fundet de første spilforslag. Og nå ja, så får det danske bidrag fra Anti Social Media - der vandt årets Melodi Grand Prix - også et par ord med på vejen. Læs denne Eurovision 2015 optakt og bliv fuldstændig klædt på til det internationale Melodi Grand Prix.
En dame med fuldskæg og en melodi i James Bond-stil var sidste år det, der skulle til for at tage eurovisionstrofæet til Østrig for første gang siden 1966.
Læs også vores nyeste Eurovision optakt - Her
Sejren kom i hus efter en tæt kamp mod Holland, som i mine øjne havde det klart stærkeste musikalske kort på hånden i de rå, men dyre, omgivelser på Refshaleøen i København.
Eurovision-cirkusset er derfor draget til Wien, og nærværende Eurovision 2015 optakt vil forsøge at guide BetXperts læsere til nogle forhåbentligt værdifulde spil – og ikke mindst virke som debatoplæg.
Debat skal der nok blive på vej mod finalen, hvor både finner med Downs Syndrom, en tysker med på afbud og en invitation af Australien (!) allerede har trukket nogle overskrifter.
Format
I alt 40 bidrag dyster mod hinanden. 16 lande i første semifinale, 17 lande i anden semifinale og så syv fødte finalister i form af værterne fra Østrig, Eurovisionens største bidragsydere i form af Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Spanien og Italien. Og så altså et wildcard til Australien.
Læs vores semifinale optakter til MGP 2019
Sidstnævnte giver i min optik ingen mening i Eurovision Song Contest – man inviterer jo heller ikke Brasilien med til EM i fodbold. Det er en tand for mærkeligt, og virker som et PR-stunt af dimensioner.
I første semifinale d. 19. maj finder vi Danmark, og de skal håbe på stemmer fra de restende 15 deltagere i semifinale 1 samt Østrig, Frankrig, Australien og Spanien. Der er ikke mange grand prix venner i Danmarks halvdel på trods af at landene er forsøgt kategoriserede.
F.eks er Island, Norge og Sverige alle i den anden semifinale, mens Finland er placeret sammen med Danmark, men ikke er et land vi normalt modtager mange stemmer fra. Så det kan blive en svær vej til finalen for danskerne. 10 lande skal videre til finalen.
I anden semifinale d. 21. maj dystes om yderligere 10 finalepladser, og her stemmer udover de 17 deltagere Storbritannien, Tyskland og Italien.
Dermed er 27 lande klar til finalen, når vi når til d. 23. maj. Til finalen vil alle 40 lande afgive stemmer.
Stemmereglerne er således, at en jury i hvert land tæller 50% af stemmerne, mens telefon/SMS-stemmer også tæller 50%. Herefter beregnes fordelingen af de berømte 12,10,8,7…1 points.
Bookmakernes Eurovision-odds
Jo tættere vi kommer på den første semifinale til Eurovision 2015, jo større vil spiludbuddet blive. Der plejer at være rigtigt mange muligheder for placeringsspil og H2H-spil.
I skrivende stund er der stort set kun spil på vinder, top-spil og kvalificering til finalen, men det skal nok blive bedre.
Jeg følger særligt meget med i oddsudviklingen på Betfair, hvor der er stor omsætning på begivenheden. Her kan man tit lure, hvis et land er på vej op eller ned i odds, og derved få et forspring til andre bookmakere, som ikke altid reagerer så hurtigt.
De mange lande udgør også en kompleksitetsfaktor for bookmakerne, som kan have rigtigt svært ved at vurdere årets musiksmag på forhånd. Således kom både Østrig og Holland fra baghjul sidste år.
Derudover lader bookmakerne sig tit ”lokke” af tendenserne på afstemningerne på netsider, omtale etc. Det er dog værd at holde sig for øje, at rigtigt mange af stemmerne ikke afgives af ESC-entusiaster eller ”eksperter”, men af befolkningen, som måske kun hører sangene én gang. Endeligt ligger der også noget historik i oddsene på nuværende tidspunkt.
F.eks. er Sverige stort set altid blandt favoritterne – og det forstår jeg f.eks. ikke til fulde i år. Men det skal jeg nok komme tilbage til.
Et andet eksempel er Finland, som under stor bevågenhed stiller op med Hård Metal og artister med Downs Syndron. De ligger hos stort set samtlige bookies til en top 10 placering, men min vurdering er, at sporene fra Lordi og 2006 skræmmer bookmakerne, som derfor ligger sig i ”den sikre ende”.
Det kan jo selvfølgeligt udnyttes til mod-spil, for jeg kan simpelthen ikke forsvare at skulle placere Finland et andet sted end den absolutte bund, hvis man bare hører melodien. Og så er spørgsmålet jo, om det noget absurde show kan tiltrække stemmer i sig selv.
Spilforslag til Eurovision 2015
Udover spilforslagene i denne optakt til det Internationale Melodi Grand Prix, så vil Prolog løbende flyde på med spilforslag - ligesom vi barsler med en artikel kun med H2H-spilforslag. Følg med på BetXpert.com.
Outsider-tip
Som en lille teaser før præsentationen af sangene kommer hermed et outsider-bud på vinderen.
Jeg vil ikke afvise, at vi skal en tur til Rusland i næste års Eurovision. De kommer med en iørefaldende sang, som jeg synes er i god klang med tiden. Rusland er ikke elsket af alle, og særligt sidste år var der bevågenhed omkring konflikten med Ukraine, og dog endte de som nr. 7.
Så der er mange lande, som ofte bakker Rusland op. Rusland har i de seneste 10 år opnået 6 top-10 placeringer heraf 4 i top-3. Så med en god sang i ryggen synes mulighederne gode.
Rusland vinder til odds 20 hos Danske Spil og Betsafe. CV: 8%
Rusland ligger lige nu i odds 20 hos Danske Spil og Betsafe - tidligere var den i 40 - men det er stadig rigtig pænt. Jeg forventer at odds vil falde til et niveau på ca. odds 12. Spilforslaget skal også ses i sammenhæng med at Rusland og Estland er ca. delte favoritter hos bookmakerne til at tage sejren i 1. semifinale. Estland giver dog kun odds ca. 8-10 for en finalesejr, og alt andet lige skulle man jo så tro at Rusland ville være på nogenlunde samme odds-niveau. Selvfølgeligt er det chance til odds 20, men jeg tror på at det bliver muligt at handle sig ud med gevinst.1. semifinale: Gennemgang og vurdering af sangene
40 sange er mange. Og musiksmag er forskellig. Så er forbeholdene for mine vurderinger taget på forhånd!
Jeg har ikke haft mulighed for at vurdere show og live-vokal - det kan få stor indvirkning.
Ligesom nabostemmer, sympatistemmer, presse-bevågenhed og andre parametre som er vanskelige at vurdere.
Jeg har i forbindelse med tilblivelsen af denne Melodi Grand Prix optakt sat mig ned og hørt hvert enkelt nummer, og samtidigt skrevet hvad der faldt mig ind, og givet en vurdering af sangen. Lidt ligesom en gennemsnit-stemmer hjemme i stuen. Enkelte sange har jeg hørt igen, men har ladet min intuition råde langt hen ad vejen.
Generelt synes jeg niveauet i semifinale 1 er højere end semifinale 2. Og generelt synes jeg, at feltet er præget af mange ballader og mange meter-varer.
Jeg sidder ikke tilbage med indtrykket af en sikker vinder til dette års Eurovision 2015, og jeg kan også se på bookmakerne, at feltet lige efter de største favoritter er meget, meget jævnt. Så det kunne godt blive et tæt opløb.
Nå, men lad os kaste os ud i 1. semifinale.
1. Moldova
Moldova åbner ballet i Wien. Moldova var med første gang i 2005 og har kun kikset kvalifikation til finalen 2 gange. Moldova plejer at være god for en sang med folklore, men i år er sangen mere tidstypisk - dog med et strejf af en ”mærkelig” fløjte ind imellem. Jeg finder sangen kedelig, og mener den ligger på vippen til finalen.
2. Armenien
Armenien stiller med en sang i den stille afdeling. Sangen er en duet, og der lyder særligt til at være god power i den kvindelige vokal. Mine tanker blevet ledt hen på ”In a moment like this” med Chanee & Nevergreen og på Aserbajdsjans sejr i 2011. Armenien er kun røget ud én gang inden finalen siden deres debut i 2006.
3. Belgien
Belgiens sang er bare ikke min kop the. Der er meget klap, meget tromme og generelt meget rytme i sangen (!). Det er et nummer et stykke væk fra mainstream i grand prix sammenhæng, men jeg tror ikke på, at den fænger. Jeg kan se at jeg er uenig med flere bookmakere her – bare som en advarsel.
4. Holland
Sidste år var Holland meget tæt på at løbe med sejren, og sangen ryger stadig ud over højttalerne hjemme i privaten med jævne mellemrum. I år stiller Holland med et mere typisk grand prix nummer, som jeg godt kan lide, men som ikke skiller sig meget ud fra mængden.
5. Finland
Så til Finland, som har givet den fuld skrue, og nok håber på en Lordi-effekt igen. Hård metal fremført af personer med Downs Syndrom. Det er svært hvad man skal mene om det, men al fornuft siger nej.
Jeg tror nogle gange markedet overvurderer det specielle, og jeg kan simpelthen ikke se, hvordan Finland skal blive en stemmesluger. Igen er jeg til advarsel uenig med markedet.
Finland når IKKE finalen til odds 2,3 hos Betsafe. CV: 50%
Mit rimelige konservative bud på en finaleplads er 50 %. Jeg ville gerne give en del mindre, men af respekt for markedet og bookmakerne, så holder vi det ved 50 %. Min fornemmelse siger mig dog, at de kan falde helt igennem og slutte i bunden af semifinale 1. Under alle omstændigheder er Betsafes 2,3 på, at Finland ikke kvalificerer sig et nydeligt spil. Derudover holder jeg et vågent øje med H2H-spil mod Finland.
6. Grækenland
Grækenland stiller med en, synes jeg, rigtig god ballade. Sangen udvikler sig godt undervejs, og er et godt bud, synes jeg. Det kunne være noget af et paradoks hvis sejren går til Grækenland, de har stensikkert ikke råd til at være værter.
Grækenland er notoriske stemmeslugere i grand prix sammenhæng, og har endnu til gode at ryge ud i en semifinale. Det tror jeg heller ikke sker i år.
7. Estland
Estland er en af forhåndsfavoritterne, og vil håbe på at gentage sejren fra Parken i 2001. Estlands melodi er catchy, og jeg forstår godt, at den bliver vurderet højt. Den her sang kan godt vinde. Jeg tror meget afhænger af deres live-optræden, og så har deres engelsk har en meget tydelig øst-accent. Odds-mæssigt synes jeg desværre ikke der er meget at komme efter på Estland.
8. Makedonien
Makedonien stiller op med en sang på nationalsproget. Sangen starter stille op og udvikler sig en klassik Balkan-sang. Sangen er ok, men jeg tror ikke den kommer til at skille sig ud. Makedonien har kun kvalificeret sig til finalen én gang siden 2007.
9. Serbien
Serbien har levet en omtumlet tilværelse i Eurovisionen siden den selvstændige debut i 2007, hvor man kom, så, og sejrede. Herefter har de fået flotte placeringer som nr. 6 i 2008 og nr. 3 i 2012. Men er også røget ud inden finalen i 2009 og 2013, og i 2014 deltog man slet ikke.
Sangen i år er genkendelig ud fra grand prix skabelonen, men får et tvist af dance-genre over sig til slut. Det bliver dagsformen, der bliver afgørende her.
10. Ungarn
Så til Ungarn og til et nummer som adskiller sig. Det er et stille nummer med guitar, og en meget enkel sang bygget op omkring et anti-krigstema. Det store spørgsmål er, hvordan den vil virke på scenen i Wien? Jeg er lidt splittet.
11. Hviderusland
Hviderusland stiller med et i mine øre traditionelt grand prix bud. Det er kedeligt og hørt før. Hviderusland har haft store vanskeligheder med at kvalificere sig til finalen historisk og i år bliver ingen undtagelse.
Vurdering: Ca. 35% chance for at nå finalen
12.Rusland
Rusland kommer langt i år! Jeg synes de stiller med en rigtig god sang, som samtidigt er vestlig i udtrykket, og med et omkvæd man kan huske efter første gennemlytning. Rusland er en stemmesluger generelt, og har kun kikset finalen én gang tilbage i 1996.
Vurdering: Ca. 95% chance for at nå finalen. Se også vindertippet på Rusland i vores indledning.
13. Danmark
Indrømmet. Jeg kan godt lide Danmarks sang. Men hold nu op hvor har den fået mange kritiske ord med på vejen – ikke mindst fordi Anne Gadegaard vandt seer-afstemningen. Sangen udskiller sig ved at være glad i udtrykket og være iørefaldende fra starten.
Ser jeg kritisk på sangen er den lidt monoton i længden og meget vesteuropæisk i udtrykket. Derudover var jeg ikke imponeret af sceneshowet i den danske finale.
Danmark har ikke kikset finalen siden 2007, men i år kan det gå galt. Ikke mindst fordi vores gode points-venner i Norge, Sverige, Island, Irland, Storbritannien og Tyskland ikke kan stemme på os i semifinalen.
Så en kvalifikation til finalen kan åbne for mange ekstra points – men vi skal altså lige fordi hurdlen d. 19. maj. Jeg er dog optimistisk og tror på, at vi klarer os videre.
Vurdering: Ca. 65% chance for at nå finalen
Spilforslag: Jeg leder efter odds på f.eks. Danmark i top 20 i finalen. Kan man få ca. odds 3 for dettel mener jeg det er et spil værd. Som anført vil en kvalifikation til finalen åbne op for en del points fra traditionelle gode grand prix venner
OPDATERET: Efter at læst og hørt reaktionerne på Anti Social Media fra øvrige lande, så er min begejstring for Anti Social Medias bidrag kølnet en del. Faktisk tror jeg, at de kan få svært ved at gå videre til finalen. Af samme grund anbefaler jeg nu at spille mod Danmark. Min CV siger 45/55 for en finaleplads. Læs også dette spilforslag: Eurovision: Anti Social Media flopper
14. Albanien
Albanien stiller til start med en stille sang, som jeg dog synes har en god rytme og absolut er i den bedre ende. Jeg tænker dog lidt på hvordan den vil opleves på scenen live. Skiller den sig nok ud fra mængden?
15. Rumænien
Rumænien stiller op på originalt sprog, og skiller sig ud på den måde. Ellers synes jeg sangen falder i et med tapetet, og minder om noget der er hørt før fra den kant. Men Rumænien er gode til at klare sig videre, og har kun kikset tilbage i 1996.
16. Georgien
Georgien lukker første semifinale, men det er tvivlsomt, om de kan lukrere på den gode startposition. Der er ikke meget kant i melodien, som jeg oplever som en sang i metermål. Jeg tror ikke på den.
Bud på resultatet af 1. semifinale
- Rusland
- Estland
- Grækenland
- Armenien
- Danmark
- Rumænien
- Albanien
- Holland
- Serbien
- Moldova
------
11. Makedonien
12 Ungarn
13. Hviderusland
14. Georgien
15. Belgien
16. Finland
2. semifinale: Gennemgang og vurdering af sangene
1. Litauen
Vi starter 2. semifinale med en duet fra Litauen. Jeg synes sangen er lidt rodet i kompositionen og at omkvædet er i den kedelige ende. Sangen kommer med andre ord ikke rigtigt ud over rampen.
Helt umulig er sangen dog ikke, og det kan blive Litauens redning at niveau her i anden semifinale i mine øjne ikke er overvældende.
2. Irland
Irland er med 7 sejre den mest vindende nation i Eurovisionen. Der har dog været langt mellem snapsene i de seneste to årtier, og det bliver heller ikke i 2015 at den ottende sejr kan fejres.
Klaveret er det centrale i melodien, og jeg synes sangen skal have kredit for ikke at være for pompøs i kompositionen og være enkel i udtrykket. Startnummeret er dog dårligt, og Irland risikerer at drukne i mængden.
3. San Marino
Så til San Marino, der nåede finalen for første gang sidste år, men får svært ved at gentage successen i 2015. De stiller op med en duet, som er svær at placere i billedet, og som udvikler sig til en sing-a-long sang undervejs. Omkvædet er rimeligt, men så heller ikke mere.
Vurdering: Ca. 15% chance for at nå finalen
4. Montenegro
Som det var tilfældet med San Marino var 2014 også første gang Montenegro kvalificerede sig til finalen siden løsrivelsen fra Serbien.
Sangen er en rigtig Balkan-sang. Jeg føler jeg har hørt den før, og den skiller sig ikke ud på nogen måder. Det bliver meget svært for Montenegro at nå finalen.
5. Malta
Malta stiller op med en ballade i den tunge ende. Melodien er dog ikke noget særligt, og jeg tror sangen lider druknedøden i mængden af ballader. På den anden side skal der jo 10 sange videre til finalen…
Vurdering: Ca. 40% chance for at nå finalen
6. Norge
Så til min favorit i anden semifinale. Norge stiller med en stærk duet med god power og gode vokaler. Jeg tror at det scenemæssige (show+vokal) bliver afgørende for, om Norge kan komme i betragtning til de allerøverste pladser.
7. Portugal
Bliver det nogensinde et lykkeligt forhold mellem Eurovision Song Contest og Portugal? Næppe heller i år, selvom det ikke er det værste jeg har hørt fra den front – men det siger heller ikke så meget.
Det er en ligegyldig sang, og Portugal er normalt ikke en stemmesluger, så finalen ser svær ud.
Vurdering: Ca. 15% chance for at nå finalen
8. Tjekkiet
Så til endnu en ballade, og igen en stor og tung en af slagsen. Jeg synes melodien er meget dyster, og mener på ingen måde at den skiller sig ud fra mængden.
9. Israel
På dette tidspunkt i min gennemlytning af 2. semifinale var jeg tæt på at kapitulere til søvnen. Endnu en ballade. Tror man. For pludseligt går sangen over i noget pop/dance med et tvist af noget asiatisk. Det er noget rod, men dog anderledes. Og det kan lige knibe Israel med ind i finalen.
10. Letland
Letland går imod strømmen og forsøger sig med noget elektro/undergrundsagtigt musik. Det går i mine ører ikke særligt godt, og er meget langt væk fra grand prix publikummet. Jeg tror slet ikke på Letland.
11. Aserbajdsjan
Aserbajdsjan har siden debuten i 2008 hentet følgende placeringer: 1,2,3,4,5,8 og 22. Sidstnævnte i 2014. Men de har investeret i konkurrencen, og har blandt andet flittigt brugt svenske sangskrivere.
I år stiller de op med en stort oplagt komposition i balladegenren. Omkvædet er rimeligt, og den skal nok komme med i finalen, om end jeg har svært ved at se endnu en topplacering.
12. Island
Så skal vi til Island, som stiller med en god melodi med en moderne lyd, men også et bidrag som jeg ser være primært populært i den vestlige del af Europa. Sangen skal nok få stemmer nok til at nå finalen, men jeg tror den vil få svært ved at gå i top 10.
13. Sverige
Heja Sverige – eller hvad? Forhåndsfavorit hos samtlige bookmakere. Og læser man med på de svenske medier, er der nærmest ingen som kan true Måns. Meeen???
Jeg synes sangen er overvurderet. Den er da ok, men jeg er ikke solgt, og da slet ikke til omkring odds 3 for en sejr.
Sverige er nærmest pr. definition favoritter i Eurovisionen, og klarer sig da oftest også godt. I år synes jeg dog at bookmakerne er godt lidt for meget i selvsving, og leder lidt efter gode H2H spil imod svenskerne.
14. Schweiz
Igen en metervare i grand prix-feltet, men har da noteret mig, at de har en el-guitar med i bandet…
Jeg ser ikke at sangen kommer til at tage nogle overskrifter, men kan måske knibe sig med i finalen.
15. Cypern
Cypern stiller op med et lidt anderledes nummer, og har en god startplacering. Der er guitar-stemning, men sangen er nok lidt for stille i længden til at kunne trække mange stemmer.
Jeg ser dog en god chance for at Cypern er med i finalefeltet.
16. Slovenien
Efter gennemlytningen af de 40 sange var Slovenien et af de numre jeg tænkte, at jeg lige måtte høre igen. Synes sangen er et friskt pust i konkurrencen, og kan noget andet end de mange ballader.
Slovenien har dog ikke de store traditioner i Eurovisionen, og har kun kvalificeret sig 3 gange til finalen siden 2003. Men i år er jeg overbevist om at de klarer ”cuttet” og også har en god chance for at overraske i finalen.
17. Polen
Ikke overraskende slutter vi 2. semifinale af med en ballade. Igen en ballade uden kant, og uden et stort omkvæd.
Polen har ikke et prangende forhold til Eurovisionen, og jeg tror ikke det bliver i år at gennembruddet kommer.
Så lad os her til slut mindes det bedste polske bidrag gennem tiderne – her er der både noget for øret og de mandlige læsere. Og nej – jeg tænker ikke på de polske malkepiger fra København sidste år, men på et af de mere oversete grand prix hits – Edyta Gorniak og ”To nie ja” - nr. 2 i 1994.
Bud på resultatet af 2. semifinale
- Norge
- Sverige
- Slovenien
- Island
- Cypern
- Irland
- Aserbajdsjan
- Litauen
- Schweiz
- Israel
-----
11. Malta
12 Polen
13. San Marino
14. Portugal
15. Tjekkiet
16. Montenegro
17. Letland
De fødte finalister
Syv lande er allerede kvalificeret til finalen. Præsentationen af dem kommer her:
Østrig
Værtslandet Østrig stiller til start med piano-stemning og en ”hyggelig” melodi, som leder mine tanker hen på Irlands ”Rock´n´roll-kids” vindersang fra 1994. Jeg synes sangen er god, men ikke en som jeg tænker, kommer til at adskille sig i finalefeltet.
Australien
Mexico ligger i Spanien og Australien åbenbart i Europa! Landet Down Under er blevet inviteret til Eurovisionens 60 års fødselsdag. Australien var også på scenen i København – dog udenfor konkurrence. I år er de altså helt inde i varmen, og gad vide hvad aftalen er, hvis de løbet med sejren. Så kunne næste års venue blive operahuset i Sydney.
Australien er blevet hypet godt, og ligger i top 3 hos bookmakerne. Sangen er ikke uden muligheder, men omvendt synes jeg heller ikke det er en oplagt grand prix sang.
Frankrig
Hvis man er lidt frankofil er en fransk ballade ikke det værste man kan komme ud for. Sådan en stiller de op med i år, og jeg kan godt lide den. Den holder dog ikke samme høje klasse som Natasja St. Pier i 2001 i Parken, hvor jeg stadig kan undres over, at Frankrig måtte nøjes med en 4. plads.
Årets sang er dog nok lidt for stille i længden, og risikerer at falde i ét med de mange ballader i årets felt.
Italien
Så til en af bookmakernes absolutte favoritter. De synger på italiensk, og nummeret er i den pompøse ende vil jeg mene. Sangen tiltager i løbet af de 3 minutter i komposition og volumen, og bevares – det er da en ok melodi. Men en Eurovisionsvinder? Jeg har svært ved at tro på det.
Men jeg er uenig med markedet, så måske kan I læsere overbevise mig om, at dette er årets bedste nummer?
Jeg holder mig langt væk fra spil på Italien – måske kan der findes værdi imod?
Spanien
Frankrig synger på fransk, Italien på italiensk og Spanien følger trop på spansk.
Vi er ovre i den store ballade-genre, som dog undervejs går lidt op i tempo. Jeg er ikke imponeret over sangen, så dog vurderes rimeligt højt placeringsmæssigt af bookmakerne.
Storbritannien
Den gamle Eurovisions-stormagt stiller i år op med et nummer, hvor jeg har vanskeligt ved at bestemme genren. Jeg er dog endt i noget cabaret-agtigt, og det antyder, at vi er noget væk fra mail-stream grand prix her.
Jeg tror det bliver et bidrag, som kommer til at skille vandene – jeg selv er bestemt ikke solgt.
Tyskland
Tysklands vinder meddelte live fra scenen, at han ikke ønskede at vinde og repræsentere Tyskland ved Eurovisionen! Gode råd var dyre, og man valgte at kåre nr. 2 som vinder.
Lyden er meget som Lena, der vandt i 2010, men sangen er ikke i nærheden af ”Satellite”