De tre store favoritter er pludselig blevet til fire! Læs optakten til årets tredje major, The Open, og følg med i spilforslagene fra vores golfekspert Jesper Asbirk.


Sæsonens højdepunkt for langt de fleste spillere på Europa Touren er årets udgave af British Open eller bare ”The Open”. Den eneste major der spilles på vores kontinent, starter torsdag d. 14. juli og afvikles i år på Royal Troon GC i Skotland. Det er udgave nr. 145, og det er 9. gang turneringen spilles på denne berømte bane. Sidste gang var i 2004, hvor Todd Hamilton vandt efter omspil med store Ernie Els.

Zach Johnson fra USA er forsvarende mester efter omspils-sejren sidste år på St. Andrews over Marc Leishman og Louis Oosthuizen - men Johnson er ikke blandt favoritterne i år. Amerikanerne kommer dog med en lang række andre fantastiske spillere i topform.

Hotteste spiller lige nu er vel Dustin Johnson efter dennes første major-sejr i US Open og sejren i WGC Bridgestone Invitational forrige weekend. Men verdens nr. 1, Jason Day, er stadig i god form og vil søge at tilføje endnu en major til den lange række af titler han har vundet det sidste år. Johnson, Day og Jordan Spieth er de tre amerikanere i gruppen af topfavoritter - hvor nordirske Rory McIlroy er den eneste europæer.


Der er også tre danskere i feltet, heriblandt en debutant, og det bliver spændende at se om vi kan få en dansk top-placering i The Open.

En turnering der oser af historie

Som den ældste major er der naturligvis en masse historie knyttet til The Open, der blev spillet første gang helt tilbage i 1860! Mange af golfhistoriens største navne har deres navne på ”The Claret Jug”: Harry Vardon, Walter Hagen, Bobby Jones og Sam Snead var nogen af de første store. Senere har koryfæer som Arnold Palmer, Gary Player, Jack Nicklaus og Tom Watson domineret, og i nyere tid har Nick Faldo, Tiger Woods og Ernie Els flere gange hevet sejren hjem.

Flest sejre af alle har Harry Vardon, men så sent som i 2009 var han utrolig tæt på at blive tangeret, da Amerikanske Tom Watson i en alder af 59 (!) var usandsynligt tæt på at vinde sin 6. sejr og blive den ældste major-vinder i historien. Watson spillede fænomenal links-golf hele ugen på Turnberry, og på 72. hul skulle han bare 2-putte for sejren. Han missede en retur på ca. 2 meter og tabte omspillet til Stewart Cink.

Europæerne er på hjemmebane i The Open, og der er generelt meget større tradition for links-golf i Europa i modsætning til de traditionelle amerikanske park-baner med høje træer flankerende fairways og generelt et kraftigt modificeret landskab. Alligevel har amerikanerne haft rigtig stor succes med links-golfen. Af de sidste 21 gange turneringen har været spillet, har der stået en amerikaner på toppen af skamlen hele 13 gange, og faktisk er det på netop Royal Troon endnu værre: De sidste 6 gange turneringen har været spillet her på Troon har vinderen været fra USA og ikke siden 1923 har en europæer vundet!

The Open er også den major hvor det bedste danske resultat er opnået. Både i 2000 og i 2003 blev Thomas Bjørn nr. 2! I 2000 var han ikke rigtig tæt på da Tiger Woods vandt med hele 8 slag, men i 2003 havde han det hele under kontrol og lignede den første danske major-vinder langt ind i finalerunden indtil han på 16. hul på Royal St. Georges måtte bruge 3 slag i en bunker og lavede en dobbelt bogey. Ben Curtis vandt med et enkelt slag, og selvom Thomas Bjørn er kommet igen og har vundet mange sejre siden, står det stadig som et karriere-definerende øjeblik for den danske Bjørn.

Vindermarkedet

Endnu mangler Danske Spil* og et par andre at komme med vinderodds, men markedet synes at have stabiliseret sig med få undtagelser. Tipico stikker ud med et flot odds 12 på Dustin Johnson, hvor højeste ellers er 10. De er også ude med odds 35 på Henrik Stenson, hvilket også er klart markedsførende. Ellers drejer min interesse sig om Sergio Garcia og Lee Westwood. Jeg synes det er svært at undlade at give Garcia de 3,5% der skal til for at finde værdi, men jeg overvejer i højere grad et top-5 eller top-10 spil på ham og vil lige afvente oddsudviklingen.

Lee Westwood er i mine øjne et forsøg værd:

Back Lee Westwood hos Betfair* til odds 60!

Jeg ser gode muligheder for at den rutinerede englænder holder sig fremme mod slutningen af turneringen, og odds 60 ligner god værdi.

Jeg kan dog ikke se igennem fingre med Westwoods stadig manglende major-sejr på trods af alle de muligheder han har haft. Derfor vil jeg anbefale at placere et lay-bet før turneringsstart på f.eks. 10 eller at afvente hans odds efter 3. runde.

Vinderodds

The Open Championship 2016

Udvikling i

løbet af ugen

Bedste odds Bookmaker
Jason Day = 10,0
Bet365
Dustin Johnson Faldende 10,0
Bet365
Rory McIlroy Stigende 12,0
Bet365
Jordan Spieth Stigende 13,0
Bet365
Adam Scott Faldende 25,0
Danske Spil
Sergio Garcia Faldende 27,18
Betfair
Branden Grace Stigende 31,86
Betfair
Henrik Stenson Faldende 31,0
888sport
Rickie Fowler Stigende 35,60
Betfair
Justin Rose = 37,47
Betfair
Phil Mickelson = 46,81
Betfair
Lee Westwood Faldende 51,49
Betfair

EDIT: Vinderodds opdateret onsdag kl. 13.00. Tipico har rettet ind med deres odds på DJ og Stenson. Ellers synes tiltroen at være størst hos Dustin Johnson, Adam Scott og Sergio Garcia, hvorimod prisen for McIlroy, Spieth og Fowler er opadgående. Danske spil* flagrer en lille smule med deres odds 25 på Adam Scott, hvor resten af markedet højest er i 23. 

Spilmulighederne er flere end normalt

Jeg har endnu ikke tip til turneringen, men som altid når der spilles majors er mulighederne langt større end normalt. Dog vil der på trods af dette meget også kun være værdi hos én bookmaker. Er dette tilfældet vil jeg anbefale spillet i forumtråden i stedet.

Jeg kommer til at fokusere på turneringsmatchups, rundematchups og klaret/misset cut. Derudover håber jeg at finde værdi i et par specialspil hos f.eks. Bet365* eller Unibet/888sport, der oftest er flittigst med dem.

Jeg glæder mig som altid utroligt meget til The Open, og som nævnt håber jeg virkelig at vi får en vejrudsigt der kan teste spillernes links-egenskaber til det yderste. På betting-fronten håber jeg at dette kan blive vendepunktet i en periode der ellers i den grad har været stolpe-ud.

Hold jer ikke tilbage i forumtråden med spiltanker, og følg med for analyser undervejs i turneringen.

http://www.betxpert.com/ekspert/jesper-asbirk

Turneringen vises på Viasat Golf der traditionen tro viser mere end 40 timer live fra The Open!

Regelbogen

Når spillet starter om morgenen, torsdag d. 14. juli, tages der som vanligt hul på 4 runder af 18 huller med cut efter 36 huller, hvor de 156 startende spillere reduceres til 70 (samt alle der deler 70.-pladsen). Vær opmærksom på at 10-slags reglen ikke gælder i The Open! Det eneste der er anderledes end en helt normal turnering på touren er omspillet: Hvis to eller flere spillere deler føringen efter 72 huller spilles et 4-hullers omspil, hvorefter der spilles ”Sudden Death” hvis en vinder stadig ikke er fundet.

Vejret bliver altafgørende på Royal Troon

Som altid når der spilles golf I Skotland skal der spilles links-golf. Royal Troon er som de fleste linksbaner placeret ved kysten og byder på traditionelle links-udfordringer i form af masser af ondulationer på fairways og omkring greens, pot-bunkers og et minimum af træer og beskyttelse mod det oftest blæsende vejr. Det er en bane, hvor sværhedsgraden i meget høj grad afhænger af vejrudsigten. Hvis der kommer vind, vil det blive meget vanskeligt, og det vil være svært at holde sammen på en fornuftig score. Vind vil også umiddelbart give muligheder set ud fra et betting-perspektiv, da det i høj grad favoriserer links-specialisterne.

Banen spiller til par 71 og er under 7200, hvilket ikke er voldsomt, men Troon er kendt for en strid rough, og får banen lov at tørre ud inden start, vil det blive en udfordring at holde bolden i spil selv med 3-woods og jern fra tee. Derudover er banen kendt for relativt små greens med en masse ondulationer og run-off områder som vil udfordre slagene mod green, og samtidig stille krav om skarphed i scramblingen, hvis man skal have en god score i klubhuset.

Royal Troon spiller umiddelbart lettest på forni. Vinden blæser fortrinsvis fra nordvest, hvilket giver medvind på de første huller og modvind på bagni. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på at vinden oftest tager til sidst på formiddagen, er værst i løbet af eftermiddagen og vil aftage igen mod aftenen. Hvis der kommer vind (specielt torsdag/fredag), vil disse faktorer være ganske vægtige argumenter for/imod spil.

Alt i alt vil Royal Troon teste spillerne i deres links-egenskaber. Personligt håber jeg vi får tørt og blæsende vejr, så vi får rigtig links-golf at se, hvor man ser spillerne putte bolden på green fra 40 meter og bliver straffet for at forsøge høje, spindende slag. Kreativitet er i høj grad en vigtig egenskab for at mestre links-golfen.

Tidlig vejrudsigt

Umiddelbart ser det ud til at vejret ikke giver os det store vind at kæmpe med. Der loves overskyet vejr uden regn med svag til let vind fra vest eller syd. Det kan selvfølgelig ændre sig ganske hurtigt som vi så i Scottish Open i weekenden, så lad os se hvad der sker. Udsigt for næste 7 dage her.

EDIT:  Opdateret vejrudsigt ondsdag kl. 13.00: Torsdag loves der meget flot og solrigt vejr med svag vind (3-4 m/s) fra vest hele dagen. I løbet af fredagen vil vejret slå om. Det bliver skyet hele dagen med enkelte regnbyer, men frem for alt vil vinden tage til i løbet af dagen fra ved middagstid. Hen mod aften nærmer vi os således vind med 10 m/s fra syd. Sene starttider fredag er noget skidt! Lørdag og søndag ligner foreløbigt fredag eftermiddag, dvs. frisk vind (6-9 m/s), overskyet med enkelte byer. Således ligner det at vi får en masse vind med alle de udfordringer det vil medføre.

Største felt af de fire majors

Hele 156 spillere er kvalificeret via diverse kriterier som f.eks. top 50 på verdensranglisten, top 30 på R2D eller FedEx-listen i 2015, tidligere vindere osv. Derudover afholdes en række kvalifikationsturneringer, hvor bl.a. gamle Colin Montgomerie har skaffet sig en billet, og så er der også afsat Open-pladser af til spillere der klarer sig godt i udvalgte turneringer. Her har Lasse Jensen m.fl. kvalificeret sig via sin 2. plads i Nordea Masters.

Alt i alt skal vi se et stort felt af de bedste spillere i verden, krydret med gamle stjerner, diverse mere eller mindre kendte navne fra hele verden samt et par amatører der skal kæmpe om ”The Silver Medal” som bedste amatør. Store navne er brudt igennem som vinder af den titel: Jose Maria Olazabal, Tiger Woods, Rory McIlroy og mange af os husker da Justin Rose i 1998 i en alder af 17 år holede et 50-meter indspil på 72. hul og sluttede som nr. 4!

Tiger Woods har meldt fra! Han kæmper stadig med fysikken efter endnu en rygoperation, og selvom det er ved at være et par sæsoner siden han har været konkurrencedygtig, er vi mange der håber at se ham på toppen (eller så tæt på som muligt) igen. Forhåbentlig har han ikke spillet sin sidste major.

Tre favoritter er blevet til fire

Til det det hele handler om: Hvem vinder The Open 2016, og frem for alt hvor ligger værdien? Feltet af top-favoritter er blevet en mand større efter Dustin Johnsons sejre i US Open og WGC Bridgestone Invitational, men ellers er det stadig de 3 unge kanoner der er størst opmærksomhed omkring:

Jason Day: (OWGR: 1)

Igennem det sidste år har Australske Jason Day været formidabel! 7 turneringssejre og 8 andre top 10-placeringer i 22 turneringer på højeste niveau. I de 5 majors i samme periode har hans dårligste placering været en 10. plads i Masters i år, og han vandt PGA Championship sidste år. Nogen vil sikkert påpege at han ikke holder helt samme niveau som f.eks. op til Masters, og han smed føringen til Dustin Johnson i Bridgestone senest. At kalde det et decideret formdyk er at gå langt over stregen, men jeg vil medgive at han efter sidste weekend dog virker nogenlunde menneskelig igen!

Day er ret komplet som spiller, og frem for alt putter og scrambler han helt fantastisk i øjeblikket og fører statistikken for ”Strokes Gained Putting” på PGA Touren. Man skal lede længe efter svagheder, men skal man påpege noget kan hans høje boldflugt blive en akilleshæl hvis det bliver blæsende i Skotland. Selvfølgelig kan han slå bolden lavt, men det er ikke hans foretrukne boldflugt. Hvad angår skader, som han tidligere har kæmpet lidt med, har der ikke været bemærket noget siden lidt rygproblemer WGC Matchplay i marts (en turnering han i øvrigt vandt), og han virker stærkere end nogensinde.

Hans tidligere præstationer i The Open har dog ikke været voldsomt imponerende. Hans 4. plads fra sidste sæson på St. Andrews er klart bedste resultat i 5 forsøg, og ellers har det været middelmådigt med placeringer mellem 30 og 60.

Dustin Johnson: (2)

DJ er not den hotteste spiller på kloden I disse uger. Han vandt for 3 uger siden US Open i fornem stil, og for 14 dage siden overhalede han Jason Day på sidste runde og vandt sin 3. WGC-titel, Bridgestone Invitational. I det hele taget har hans form over sæsonen været rigtig stærk – han har ikke misset et cut, og har udover de to sejre 7 top 5-placeringer og er kun to gange sluttet uden for top 20 i 15 starter. Med sejren i sidste uge er han også sprunget helt op på 2. pladsen på verdensranglisten.

Johnson er kendt for at slå virkelig langt, men generelt er hans spil tee til green utroligt stærkt. Han har som de fleste langtslående spillere til tider udfald med driveren, men de seneste uger har den siddet lige i skabet, og han har kunnet udnytte sin længde til fulde. I min bog er han kraftigt undervurderet i det korte spil, hvor specielt hans putting nærmer sig top 5 i verden, men han har også et fint touch omkring greens. I øvrigt synes al snak om en svag psyke og andre mentale problemer at være forstummet efter hans overbevisende sejr i US Open på trods af den regel-ballade der nok ville kunne hyle de fleste ud af den. DJ er på toppen af sit game lige nu!

Hans tidligere præstationer i The Open mangler dog også lidt. Han var bedst i 2011 med en 2. plads, og var fint med fremme sidste år inden to dårlige weekendrunder sendte ham ned i feltet. Han har dog alligevel 4 top 20-placeringer i 7 starter i The Open.

Jordan Spieth (3)

Det er ikke den helt samme Jordan Spieth som for alvor brændte sig ind i golfhistorien i sidste sæson med sin jagt på ”The Grand Slam” og 4 top 4-placeringer i majors. Han smed sejren væk i Masters i april på 12. hul om søndagen, og har i det hele taget kæmpet en del sæsonen igennem. Når det er sagt har han stadig vundet to sejre på PGA Touren, og har 4 andre top 10-placeringer på CV’et i år. Spieth var ikke overbevisende i US Open, men en fin 3. plads i Bridgestone Invitational senest er måske tegn på at han nærmer sig topniveauet igen.

Spieth har sæsonen igennem kæmpet en hel del med det lange spil. Der har været turneringer hvor han har været helt væk med både driver og jernslag, og han har været tydeligt frustreret. Med det i baghovedet er det helt utroligt at han har de resultater i år som han trods alt har. Han er på trods af sine kun 22 år ufatteligt stærk mentalt, og så har han stadig den bedste putter i verden (i hård kamp med Day), hvilket gør at han på trods af svingproblemer kan være med helt fremme. Han er i top 5 på statistikkerne for både ”Strokes gained around the green” og ”Strokes gained putting” ligesom han utroligt nok ligger 3’er i ”Scoring average”.

Han har deltaget i The Open de sidste 3 år med 4. pladsen fra sidste år som bedste resultat. Han var i øvrigt ret tæt på sejren til det sidste, hvilket ville have været hans tredje major-sejr i træk og kunne have holdt liv i drømmen om ”The Grand Slam”. I øvrigt synes jeg at han undervejs i turneringen viste fine links-egenskaber og kreativitet omkring greens.

Rory McIlroy: (4)

Det er enten-eller med Rory i disse tider, og det kan skifte på et øjeblik. Han har haft svært ved at sætte 4 gode runder sammen, men alligevel er han stort set altid med fremme. Han har ikke vundet på PGA Touren i år, og han har også misset et par cuts, men ellers er hans dårligste placering en 27. plads. Han vandt endelig på hjemmebane i Irish Open på Europa Touren, og har i det hele taget en længere række topplaceringer sæsonen igennem. 6 top 5-placeringer (begge tours) med en 3. plads senest i Open de France vidner også om at han fortjent er blandt favoritterne på Royal Troon.

Putteproblemerne tidligere på året synes at være (nogenlunde) løst, alligevel er der for mange korte missere, og flere diskuterer om hvorvidt han kæmper lidt med motivationen eller i hvert fald koncentrationen. Uanset hvad har han været ustabil, og har for lavt et bundniveau. På statistiklisterne er han fint med tee til green, hvor det halter lidt på og omkring greens, men han er stadig helt fremme i top 10 når det handler om ”Scoring Average” på begge tours. For mig at se har han stadig det højeste topniveau, og kan han finde lidt stabilitet frem til Troon bliver han svær at slå.

McIlroy har i øvrigt selv tidligere i karrieren udtalt at han er helt elendig i regnvejr. Han er uden tvivl blevet bedre i takt med at han er modnet som golfspiller, men han er én af dem jeg vil kigge efter spil imod, hvis vejret slår om til det dårligere.

Rory er eneste af topfavoritterne der har vundet The Open. I 2014 vandt han på Royal Liverpool, men ellers har det også for ham været lidt en lidt broget samling resultater i turneringen. Han blev 3’er i 2010 på St. Andrews, men har ellers ikke andre top 20-placeringer sine 7 deltagelser.

Spiltanke: Spil mod McIlroy i dårligt vejr?

Vær opmærksom på vejrudsigten generelt, men overvej spil mod Rory McIlroy hvis der kommer regn og blæst. Han har tidligere selv proklameret sin modvilje mod at spille i regnvejr, og med hans ustabile spil i øjeblikket kan det gøre udslaget i et matchup.

Udvalgte outsidere:

Med top 10-placeringer i de sidste fire udgaver af The Open ser Adam Scott (8) ud til at have knækket koden til links-golf, og må regnes med som en af de stærkeste outsidere til titlen i år. Med to sejre tidligere i år, en 18. plads i US Open og senest 10’er i Bridgestone Invitational er han ikke langt fra topniveauet.

Også Sergio Garcia (12)har gode erfaringer med links-golf. To 2.-pladser og i alt 9 top 10-placeringer i 19 starter i The Open. Læg dertil at han vandt så sent som i slutningen af maj på PGA Touren og at han derefter blev 5’er i US Open og 5’er i BMW International. Sergio kunne sagtens være med når det skal afgøres søndag!

”The Cool Swede”, Henrik Stenson (6) har tre top 3-placeringer de seneste 7 udgaver af The Open, og han er i topform nu: Senest start vandt han BMW international på Europa Touren med fantastisk spil tee til green, og selvom han måtte trække sig fra US Open (efter en god første runde) med knæproblemer, synes han at være ovre det og klar til Troon. Nr. 13 i sidste uge i Scottish Open efter uheld med tee-tiderne og en dårlig 1. runde.

Jeg har et rigtigt godt øje til Lee Westwood (39), der også har tre top 3-placeringer de seneste 7 år i The Open, men derudover blev han 10’er og 4’er de sidste to gange turneringen blev spillet på Royal Troon. En 2.plads fra Masters og endnu et close call i US Open hvor han smed det i sidste runde er kun et par eksempler på at Westwood altid er med fremme i Majors: I alt 9 top 3-placeringer i majors uden at have vundet!

Jeg har også svært ved at se bort fra Branden Grace (10), som på trods af sit begrænsede held tidligere i The Open (bedst en 20.-plads) må betegnes som links-specialist. Han er desuden trådt ind i top 10 i verden efter sejr og en række topplaceringer på PGA Touren, og er i god form efter 5. pladsen i US Open. Han var med i Skotland i weekenden og så virkelig stærk ud de to første dage inden han knækkede lidt i det massive regnvejr og tydeligt mistede lidt motivation.

Der er naturligvis masser af andre store navne som bejler til en topplacering, men dette er mine favoritter.

Danskerne:

Thomas Bjørn er for første gang i 12 år ikke kvalificeret til The Open, så vi må ”nøjes” med at se tre danskere i aktion på Royal Troon. Størst forventninger er der nok til den bedst placerede dansker på verdensranglisten, Søren Kjeldsen (49), der deltager for 8. gang. Det har dog ikke tidligere været så succesfuldt for Søren med en 27.-plads som bedste resultat blandt de tre gange han har klaret cuttet.

Personligt har jeg større forventninger til Thorbjørn Olesen (64), der tidligere har vist sig som en rigtig dygtig spiller i vind, og han vandt Alfred Dunhill Links Championship sidste år. Han har en flot 9.-plads fra 2012, og en 2.-plads fra BMW International efter Henrik Stenson tyder på god form. Han måtte dog trække sig senest i Open de France pga. sygdom, hvilket også har påvirket hans resultat i Scottish Open hvor han missede cuttet, men han skulle efter sigende været rask igen.

Sidste dansker i feltet er Lasse Jensen (376), der som nævnt kvalificerede sig med sin flotte 2.-plads fra Sverige. Han spiller med for første gang, og der er naturligvis ikke de store forventninger til Lasse. Han er dog umiddelbart en dygtig vind-spiller, hvilket han netop viste i Sverige, og får han en god start kan han måske klare cuttet.

Links:

Turneringens hjemmeside med spillerprofiler mm.

Vejrudsigt

Leaderboard

TV-program

”The Open” app’en findes desuden både til Android og IOS.