Læs Jesper Sørensens optakt og find værdien i det klassiske, hollandske cykelløb der køres søndag. Oddset på Alejandro Valverde er således særdeles saftigt.


Terrænet skifter denne søndag, hvor brosten skiftes ud med bakker. Hollandske Amstel Gold Race markerer starten på otte dage med tre kuperede klassikere.

Fleche Wallonnes afslutning er for klatrerne, mens Liege-Bastogne-Liege er et noget hårdere løb. Så AGR er en lidt blid overgang - her kan mange af de ryttere, der var med i brostensløbene, i princippet også være med i finalen. Mange afstår dog pga. træthed.

Tidligere var Amstel Gold Race et let løb at forudsige, for selv om nogle ryttere forsøgte at angribe udefra, så var det typisk den sidste opkørsel af Cauberg, der var afgørende, og dermed blev hele løbet marginaliseret til én bakkespurt. Afslutningen blev dog ændret i 2013, og den nye finale har åbnet løbet.

Måske er der alligevel et mønster. To gange (sidste års AGR og VM 2012) har eliten kørt finalen, og begge gange er det endt i en solotriumf foran en større gruppe. Men en gruppeafslutning er bestemt også mulig.

Odds og tips

Hold øje med vinderspil og h2h-tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen (se hans vinderspil på Valverde)

Jacob Nordestgaard

Udvalgte vinderodds

Odds Bookmaker Odds Bookmaker Odds Bookmaker
Valverde 6,00
NordicBet
5,09
Betfair
5,00
Bet365
Kwiatkowski 8,50
Unibet
7,50 Bet365 7,50
Danske Spil
Gilbert 9,00
Sportingbet
8,50
Ladbrokes
8,00 Bet365
Gerrans 15,00 Unibet 14,00 Bet365 13,00 NordicBet
Rodriguez 15,00 NordicBet 15,00 Unibet 15,00 Ladbrokes

Favoritter: Valverde og Kwiatkowski

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 23 % 

Alejandro Valverde er skræddersyet til løbet, og han er i superform. 23 % burde et eller andet sted være alt for lavt sat, fordi Valverde som ryttertype burde vinde løbet på denne rute i mange tilfælde.

Men sådan er det bare ikke altid for Valverde, der ofte er favorit til løb på grund af en meget hurtig finish. Som han ofte viser i etapeløb, så er han en af de hurtigste ryttere i feltet, når der er blevet kørt på en kuperet rute, og det beviste han også i det nyligt overståede Baskerlandet Rundt. Men som han også viste, så er han ikke altid den kløgtigste rytter.

Hvis finalen bliver offensiv, og flere hold begynder at sende folk af sted, så er det ikke altid, at Valverde tør vove pelsen og køre med. Og det er ikke altid, at hans hold har styrken til at samle det igen, trods stor styrke.

Valverde har kørt denne afslutning to gange. Til VM 2012, hvor han blev nummer 3, samt AGR 2013, hvor han blev nummer 2. Overordnet set har han ”kun” to top3-placeringer i AGR, hvilket kunne tyde på, at Cauberg-stigningen i sig selv måske ikke er Valverdes favoritstigning. Den nye rute er dog optimal for ham, og hvis Movistar kan holde det samlet til en gruppespurt 1,8 kilometer efter Cauberg, så er der meget få, der kan slå Valverde i en spurt.

Valverde vinder Amstel Gold Race 2014: Odds 6 hos NordicBet*

Formstærke Valverde er skræddersyet til at vinde en spurt efter en kuperet rute. Hans kløgt er ikke altid på niveau med kræfterne, men med en cirka-chance på 23% er der masser af værdi i oddset.

  

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 12 %

En anden rytter, der er meget hurtig på stregen, er Michal Kwiatkowski fra Omega Pharma-Quick Step. Allerede sidste år blev han nummer fire i det hollandske løb, og siden er han bare blevet stærkere. Han kommer lige fra Baskerlandet Rundt, hvor han blev nummer to og vandt pointtrøjen efter fem 3. pladser på seks etaper.

Kwiatkowski mangler nok en lille smule for at kunne slå Valverde i en direkte duel, men i Baskerlandet Rundt beviste han, at han bestemt ikke var helt uden chance. På en etape var han i en direkte duel med Swift om andenpladsen, og selvom han tabte med få centimeter, så var det imponerende, at han på den måde udfordrede en sprinter og var tæt på at køre forbi ham. Han er hurtig.

Samtidig er han en skarp klatrer. I Baskerlandet Rundt var han dog lidt efter de bedste, så derfor må Kwiatkowski måske se sig nødsaget til at arbejde lidt på nedkørslerne, skulle han blive sat lidt tilbage på en enkelt stigning. Det kan dog godt blive et problem med tanke på placeringen før en eventuel spurt for Kwiatkowski – hvis han bliver sat lidt tilbage på Cauberg, så skal han arbejde mere for at komme frem til fronten igen.

Kwiatkowski har lidt samme ’kvalitet’ som Valverde: Han er ofte en af favoritterne, og han er meget ofte med helt fremme og kæmpe om sejren – men det er (for) sjældent, at han rent faktisk vinder.

Kwiatkowski som vinder til odds 8,5 hos Unibet*

Det er lige på vippen, men en smule værdi kan muligvis godt klemmes ud af Unibets odds 8,5 for sejr til Kwiatkowski. Polakken er dygtig, til at klatre og spurte, omend han nok halter lidt efter Valverde på begge fronter.

  

Mange farlige outsidere

Philippe Gilbert, BMC

Chancevurdering: 8-9 %

Philippe Gilbert kommer lige fra en sejr i Brabantse Pijl, hvor han udsprintede Michael Matthews (blandt andre) i en mellemstor gruppespurt. Finalen var meget lig Amstel Gold Race, men her vil Gilbert bare møde andre ryttere, som fx Valverde og Kwiatkowski, der bør være hurtigere i en spurt.

Så Gilbert skal ud og angribe. Tilbage i 2011 var han urørlig i Ardennerne, og Gilbert har lavet mange store bedrifter på Cauberg-stigningen, der helt isoleret set passer ham forrygende. Problemet er bare, at Gilbert siden ikke rigtigt har haft samme styrke i benene. Altså lige bortset fra VM 2012, hvor han vandt striberne på denne afslutning, hvorfor det vil være dumt at afskrive ham i AGR.

Hvis løbet bliver afgjort i en gruppespurt, så er der hurtigere folk end Gilbert, og selv om han lige har vundet Brabantse Pijl, så tror jeg ikke på, at han er stærk nok på stigningerne til at kunne gøre samme forskel der, som han gjorde under VM 2012, hvor han angreb på sidste tur op ad Cauberg. I stedet tror jeg, at Gilbert skal angribe længere udefra, noget lignende det Kreuziger gjorde i AGR sidste år.

Spil ikke på Gilbert som vinder

Man skal aldrig afskrive rutinerede Gilbert, men til odds 9 er der bestemt ikke værdi i et spil på belgieren der ikke er lige så stærk som han var engang.

Joaquim Rodriguez, Katusha

Chancevurdering: 7 %

Joaquim ’Purito’ Rodriguez slikker sig normalt om munden, når Ardennerne står for døren, men lige netop AGR er ikke hans favorit. Dertil er bakkerne (Cauberg) lidt for milde, og den afsluttende 1,8 kilometer på flad vej er heller ikke en livret for den spinkle spanier.

Han skal dog ikke afskrives. Rodriguez har en acceleration, som kun meget få kan følge, og hvis han virkelig har tur i benene, så kan han lave en forskel på Cauberg, der er så stor, at han kan holde forspringet 1,8 kilometer efter toppen af bakken. Derudover har han også chancen for at køre med udefra.

Men overordnet set tror jeg, at Rodriguez’ primære mål er at komme igennem Amstel Gold Race uden at være involveret i styrt, som han var sidste år, hvilket kostede ham en mulig sejr i Fleche Wallonne. Det har han ikke tid til i år, hvor han jagter en triumf i Giro d’Italia i maj.

Derfor ville jeg ikke være helt overrasket, hvis Rodriguez tog det lidt roligt her i Holland, hvor han kun to gange tidligere er kørt i top10. Han beviste dog i 2011, hvor han blev nummer to i løbet, at han godt kan være med, hvis alt spiller for ham, så derfor er det meget farligt at afskrive ham.

Simon Gerrans, Orica-GreenEDGE

Chancevurdering: 5-7 %

Simon Gerrans’ form er ét stort spørgsmålstegn. Som udgangspunkt er Gerrans perfekt til det her løb: Cauberg passer ham godt, og han er meget hurtig på stregen, hvilket han satte en tyk streg under ved sidste års Tour de France, hvor han spurtslog Peter Sagan.

Men Gerrans har været ramt af allergiproblemer, og hans resultater på europæisk jord i denne sæson har været meget magre. Senest tilføjede han en 46. plads i Brabantse Pijl til CV’et. Han var dog med i et farligt udspil i finalen, og holdet havde også Michael Matthews til spurten, så han skulle ikke bruges i finalen på samme måde.

To gange tidligere har Simon Gerrans prøvet at blive nummer tre i løbet, men han er aldrig endt på det øverste trin. Den nye finale passer ham glimrende, og det er den her klassiker, der passer bedst til ham, men jeg er lidt bekymret for hans form – det har kostet en del for ham, at han var nødt til at udgå af Paris-Nice og Baskerlandet Rundt.

Tom-Jelte Slagter, Garmin-Sharp

Chancevurdering: 6 %

Tom-Jelte Slagter er farlig i AGR, fordi hans spurt på bakker er blandt de bedste. Det beviste han i Paris-Nice, hvor han formentligt havde været en vinderkandidat, havde han ikke været uheldig på ’konge-etapen’.

Sidste sæsons store klassikerrytter hos Garmin, Daniel Martin, er ikke overdrevet glad for Amstel Gold Race. I forhold til Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege, passer den ham ikke så godt. Tom-Jelte Slagter burde passe bedre til den hollandske klassiker (ligesom jeg også glæder mig til at se ham i Fleche Wallonne, som bør være ok for ham), så derfor er det kun naturligt, hvis Garmin vælger at satse alt på ham.

Han kan komme lidt til kort mod hurtige Valverde, hvis det ender i en gruppespurt, men hans spurt er faktisk så hurtig, at han hurtigt kan blive en outsider til at vinde løbet – jeg holder procenterne lidt nede (men kun lidt), fordi Garmins taktik formentligt bliver at satse på andre ryttere udefra (fx Martin), mens man gemmer Slagter til finalen. Jeg taler meget om en spurt, men der er en pæn chance for at andet sker.

Hold også øje med

Årets løb er en åben affære. Det er resultatet af ruteændringen, for mange ryttere vil i offensiven, og det kan skabe et offensivt og ukontrollerbart løb. Derfor vil jeg ikke blive overrasket, hvis én af følgende outsidere vinder.

Sidste år vandt Roman Kreuziger (Team Tinkoff-Saxo) efter et angreb i finalen, hvorefter han sagde farvel til følgesvendene. Kreuziger tvivler på formen, og det er en svær bedrift at gentage, for Kreuziger skal gøre det på samme måde igen i år: Ved at angribe før finalen. Liege-Bastogne-Liege en uge senere passer Kreuziger bedre.

Mange har ekstremt formstærke Ben Swift (Sky) med helt fremme blandt favoritterne, og han var også lige ved at komme med her. Swift er i forrygende form, og han sad fx som ene sprinter på en etape i Baskerlandet Rundt og vandt spurten der. Jeg tror, at løbet bliver for hårdt for ham, men hvis det ikke sker, så er Swift måske en af de allerstørste favoritter qua hans hurtighed.

Rodriguez kan vælge at tage det lidt roligt, hvilket kan åbne op for holdkammeraten, Daniel Moreno (Katusha). Han leverer som oftest, når han får chancen. Han foretrækker at være hjælperytter, men Katusha og Rodriguez har det med at give ham chancer i ny og næ, og det kunne måske ske her.

Verdensmesteren Rui Costa (Lampre-Merida) jagter fortsat den helt store sejr i VM-striberne. Han har været tæt på mange gange og set ret stærk ud, men indtil videre er sejren ikke kommet. Han viste ikke alverden i Baskerlandet Rundt, men havde ikke helt en optimal optakt til løbet, da han først ret sent ankom til Baskerlandet. I AGR kan han måske lave store ting udefra. Men får han chancen?

For på holdet har man også meget formstærke Damiano Cunego, der før har vundet løbet. Han viste storform i Baskerlandet Rundt. Har han styrken, til at lave forskellen? Det er et reelt spørgsmål, for Cunego skal nok gøre tingene udefra, hvis han vil stå øverst på podiet.

Mest oplagt er det nemlig, at man kører for den italienske guldfugl, Diego Ulissi (Lampre-Merida), der har alle kvaliteterne til at være god i det her løb. Han kan både klatre, og han kan sprinte med de bedste. Sæsonens første store mål er netop Ardennerne, men han har allerede gjort det godt i Tour Down Under. Han har dog ikke vist alverden i den seneste tid, så hvor god er formen mon? Kan være en farlig outsider til at vinde løbet.

De største forhåbninger til et topresultat hos Hollands største hold, Belkin, tilfalder Bauke Mollema. Mollema har førhen vist sig at være ret hurtig på stregen, men det virker til, at han i mindre grad har fokuseret på det. Hvis Mollema vil vinde løbet – og ikke blot opnå et fornuftigt resultat – så skal han formentligt i offensiven.

Det skal Björn Leukemans (Wanty) formentligt også, hvis han gerne vil vinde. Leukemans kørte top10 i Flandern Rundt, og han så også ganske fin ud i Brabantse Pijl, hvor han angreb i finalen. Hans sejrschancer er små, men kan opnå et hæderligt resultat grundet sin gode form i øjeblikket.

En anden rytter i god form, er Wouter Poels (Omega Pharma-Quick Step). Hollænderen vandt kongeetapen i Baskerlandet Rundt, da Valverde og Contador neutraliserede hinanden. Poels er dygtig, men jeg ved ikke helt, hvad man kan forvente i det her løb.

Enrico Gasparotto (Astana) har tidligere vundet løbet, og den nuværende finale bør passe ham glimrende, men Gasparotto viser alt for sjældent noget. I form ville han være en fin kandidat, men jeg tvivler på hans nuværende form.

Det samme gør sig gældende med Carlos Betancur (AG2R). Løbet her passer ham nok dårligst af alle tre, men derudover har Betancur også været syg, og var tvivlsom til denne uge. Hvad han kan præstere, er et stort spørgsmålstegn, men uanset hvad bliver det næppe i Amstel Gold Race, at han leverer det helt store topresultat.

Daniel Martin (Garmin-Sharp) er ikke alt for vild med AGR – det løb passer ham ikke så godt, som fx Fleche Wallonne eller Liege-Bastogne-Liege. Og i den nuværende finale har Martin heller ikke den store chance på stregen. Til gengæld kunne han være en farlig mand til et angreb udefra, mens Slagter venter på spurten.

Den franske mester, Arthur Vichot (FDJ.fr), viste sig flot frem i Paris-Nice, hvor han vandt løbets sidste etape i en spurt. Vichot er halvhurtig på stregen, og hvis alt går hans vej, så kan han hente et fint resultat. Det bedste for Vichot ville dog være, hvis han sad i en lille gruppe, der kom hjem foran favoritfeltet, for her ville han kunne sejre fra.

Hvis man kigger lidt mere på de italienske ryttere, så er det værd at bemærke, at Davide Rebellin (CCC-Polsat) får chancen i Ardennerne igen. Han vinder næppe – han er trods alt over 40 år – men Rebellin har stadig noget tilbage, og det ville ikke være en overraskelse, hvis den orange dragt kører en top10-placering hjem.

Herudover har Bardiani-holdet også nogle profiler. Kaptajnen ligner Sonny Colbrelli, der indtil videre har leveret det ene top10-resultat efter det andet. Colbrelli er en sprinter, der kan håndtere de hårdere ruter, hvorfor han ofte er med fremme på resultatlisterne.

Bardiani har også to af fremtidens italienske puncheurs i form af Francesco Manuel Bongiorno og Edoardo Zardini. Begge foretrækker dog formentligt en lidt hårdere rute som fx Fleche Wallonne. Hvis Colbrelli ikke er helt klar, så ligner den oplagte kaptajn dog Enrico Battaglin, der bør passe godt til det her løb.

Danskerne

De danske chancer er meget små – i hvert fald sejrschancerne. Man har dog nogle ryttere med, der på en god dag godt kan køre ret fornuftigt, blandt andre Nicky Sørensen, der viste god form i Flandern Rundt. Derudover stiller Team Tinkoff-Saxo også med Chris Anker Sørensen, der af og til godt kan gøre noget i de kuperede endagsløb.

Jakob Fuglsang har vist rigtig god form i foråret indtil videre, og Astana-holdet er uden en oplagt kaptajn, så måske kan han få lov at køre sin chance. Top10 er ikke helt ude af billedet.

Ruten

Der er ikke så forfærdeligt meget at fortælle om ruten i de kommende par løb: De er kuperede. Hele dagen. I Amstel Gold Race er der 34 bakker, som rytterne skal passere, og den sidste er den væsentligste, nemlig Cauberg (1200m/5,8 %). Tidligere sluttede løbet på toppen af denne, men sidste år valgte man at skubbe målstregen 1,8 km efter Cauberg, således at løbet slutter med et fladt stykke, akkurat som under VM 2012.

Det kan betyde to ting: Først og fremmest at løbet slutter med en stor gruppe, der sprinter om sejren. Alle angreb efter Cauberg skal nemlig være meget powerfulde, hvis de skal holde hele vejen til målstregen bagefter, og det er kun lykkedes én rytter at gøre det: Philippe Gilbert under VM 2012.

Men omvendt betyder det også, at løbet bliver åbnet længere udefra. Alle ryttere, der ikke besidder en spurt, skal vinde løbet ved at angribe udefra, og så skal ’sprinterne’ gøre sit for at samle det igen. Det var det, der skete sidste år, hvor Roman Kreuziger angreb udefra og vandt løbet, mens en gruppe bestående af 15 ryttere spurtede om andenpladsen.

Det væsentligste ved ruten er måske, at vi befinder os i Holland. Det betyder smalle, snævre veje og masser af parkerede biler på ruten. Det er en udfordring, og vejenes udstyr kan bestemt være med til at slukke håbet for flere ryttere.