Schweiz Rundt ligner en utrolig åben affære. Eksperten Jesper Sørensen gennemgår odds, rute og rytterne i denne optakt. Løbet starter denne lørdag.
Det sker fra tid til anden, at to WorldTour-løb overlapper hinanden. Det er noget, der har været en del debat omkring i de seneste par år, for tendensen er altid den samme: De bedste ryttere samles til det ene løb, mens de sekundære ryttere må nøjes med det andet løb.
Sådan er det under Paris-Nice og Tirreno-Adriatico, hvor de bedste ryttere i de senere par år har valgt at stille op i Tirreno-Adriatico, og sådan er det også lige nu, hvor de bedste ryttere – Nibali, Froome m.fl. – har valgt Criterium du Dauphine over Schweiz Rundt.
Det resulterer i et mindre talentfuldt felt i Schweiz Rundt, men i min optik er det ikke nødvendigvis en dårlig ting: Det giver nemlig nogle helt andre ryttere chancen for at levere et flot topresultat i et trods alt meget respekteret løb. Og uden en klar favorit før starten går, kan man også få et mere kaotisk løb – for hvem skal tage ansvar?
Lige netop den problemstilling bliver absolut ikke mindre af, at løbets forsvarende vinder, Rui Costa, ikke stiller til start i år. Ex-verdensmesteren har ellers vundet løbet ikke mindre end tre gange i træk, men også han har valgt den franske optakt til Tour de France. For mig at se kunne det sagtens fungere som en opskrift på et spændende løb.
Odds & Tips
Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:
Vinder |
Bedste odds | Bookmaker |
Michal Kwiatkowski | 4,50 | |
Simon Spilak | 5,50 | |
Jakob Fuglsang | 6,50 | |
Thibaut Pinot | 6,0 | |
Rafal Majka | 8,00 | |
Sergio Luis Henao | 13,00 |
Favoritterne
Det er et rigtig åbent felt i årets Schweiz Rundt, og jeg kunne sagtens forestille mig, at der var stor uenighed om hvem, folk reelt set betragter som årets favoritter. Skulle jeg vælge tre ud, så bliver det Pinot, Kwiatkowski og Majka – men en anden kunne sagtens finde på at udpege Fuglsang og Spilak som to af løbets favoritter. Så åbent er det i min optik.
Thibaut Pinot, FDJ
Chancevurdering: 14-15 %
Thibaut Pinot er glad for de schweiziske løb. Tidligere på sæsonen blev han nummer fire i Romandiet Rundt. Samme placering opnåede han i Schweiz Rundt i 2013, ligesom han også kørte flot i løbet i 2012. Han er altså med andre ord velkørende i dette land.
Det kan godt virke spøjst, at han som Frankrigs måske største klassementstalent, fravælger Criterium du Dauphine. Det har han nærmest altid gjort, og forklaringen finder man såmænd nok i, at man forsøger at holde ham ude af det franske rampelys – de elsker jo som bekendt at hype deres talenter, og der er ingen grund til at placere unødigt pres på Pinots skuldre.
Pinot har haft en forrygende sæson. Han blev nummer fire i Tirreno-Adriatico, nummer to i Criterium International, 10 i Baskerlandet Rundt og altså nummer 4 i Romandiet Rundt. Hans problem er – ligesom Majka – enkeltstarten. Det bliver næppe her, at han vinder tid på de andre, så han skal gå amok på bjergetapen og tage meget tid på dem, der kan køre en god enkeltstart: Spilak, Kwiatkowski m.fl.
Værdi i Pinot?
For mig at se er Thibaut Pinot favoritten til årets Schweiz Rundt. Men er der værdi? I øjeblikket kan man score odds 6 på ham, og jeg har personligt mellem 14-15 % på ham. Og det er lige lidt nok. Han klatrer dog utrolig godt, og har i det hele taget taget et skridt op i denne sæson.Birdman har lige nu et spil ude på Pinot som vinder
Michal Kwiatkowski, Etixx-Quickstep
Chancevurdering: 12 %
Kwiatkowski er måske den rytter, der passer absolut bedst til dette løb. Han kan vinde de kuperede etaper, han kan køre med på bjergetapen og han kan vinde enkeltstarterne. Hvis alt spiller kan han stordominere dette løb.
Men der er nogle minusser ved ham. Det er polakkens første løb efter en pause, og traditionelt set er han ikke stærk i disse optaktsløb. Det er først under Tour de France, at hans form er på plads, så det skal blive spændende at se, om han er på toppen i årets Schweiz Rundt – for hvis han er det, så passer løbet bedst til ham blandt alle favoritterne. Hans formhistorik i juni er bare ikke prangende.
Han har begrænsninger i bjergene, og 5. etape er en monster bjergetape. Han kan virkelig blive sat under pres, men hvis han - mod historikken - har fundet formen her i juni, så er han da afgjort en kandidat til sejren, for hvis han kan forsvare sig bedst muligt på 5. etape, så kan han vinde løbet via dens enkeltstarter.
Ikke værdi i Kwiatkowski
I øjeblikket er han favoritten til løbet og giver odds 4,5. Det forstår jeg i princippet godt - for han er den måske mest alsidige rytter i feltet, når han er på toppen - men er han det? Juni har aldrig været fantastisk for Kwiatkowski, der skal toppe under Tour de France.Rafal Majka, Tinkoff-Saxo
Chancevurdering: 9-10 %
Jeg er spændt på at se Rafal Majka. Han startede året i god form, da han så okay ud i Tour of Oman, men siden har han kørt mindre godt. Det blev dog ikke desto mindre til en syvendeplads i Romandiet Rundt, men det er trods alt heller ikke helt på hans topniveau.
Årsagen skal findes i, at Majka simpelthen har trænet for meget, og derfor ikke har haft noget i tanken, når løbene skulle køres. Han virker dog til at være bedre klar nu efter en mindre pause efter april-løbene, og hans kørsel i Romandiet Rundt er opløftende, når man tænker på hvordan han så ud i sæsonens første par måneder.
Majka må simpelthen være en af favoritterne til bjergetapen i løbet. I form – og det må man forvente at han er her før Tour de France – er han en af de bedste i feltet. Men er det nok? Der er nogle ret afgørende enkeltstarter her i løbet, og her mangler Majka lige lidt for at kunne følge med de helt bedste.
9-10 % på Majka
Majka bør klatre med de bedste, når man tænker på, at han snart skal være på toppen under Tour de France. Men den lange enkeltstart til slut i løbet huer ham ikke, og det kan betyde, at han får ualmideligt svært ved at vinde løbet.Andre stærke ryttere
Som nævnt er ovenstående mine tre favoritter – men andre kunne sagtens finde på at pege på nogle andre ryttere. De følgende ryttere virker også til at være stærke, og de kan ligeledes vinde løbet, hvis tingene går deres vej. Faktisk er både Spilak og Fuglsang blandt mange andres favoritter til dette løb.
Simon Spilak, Katusha
Havde dette løb fundet sted lidt tidligere på sæsonen, så ville Simon Spilak givet vis være den helt store favorit. Han elsker landet – se bare hans historik i Romandiet Rundt (3 andenpladser samt en samlet sejr). Det løb finder sted i slut-april/start-maj, og det er primært her, at han topper i hver sæson.
Også i år blev han nummer to i det løb, og hvis han holder samme form her i Schweiz Rundt, så bør man ikke afskrive ham. Han har før gjort det OK i dette løb, men ikke i nærheden af hans resultater i Romandiet Rundt. Det er dog værd at holde øje med vejrudsigten: få er lige så gode som Spilak, når vejret er ringe.
Feltet er dog så tilpas lige, at han sagtens burde kunne levere et fornuftigt resultat, og endda køre med om sejren. Spilak er nemlig en solid klatrer, der også kører en ret god enkeltstart. Men hans juni-historik er ikke helt fantastisk.
Jakob Fuglsang, Astana
Det danske vinderbud. Jeg er meget spændt på at se Jakob Fuglsang i det her løb af flere årsager. For det første har han præsteret ret flot i ugelange etapeløb, mens han har været hos Astana. Han er blevet nummer fire i løb som Criterium du Dauphine og Paris-Nice, mens det også er blevet til flere andre top10-placeringer.
Men vigtigst af alt, så melder hans træner, Inge-Jarl Clausen, at Fuglsang er skræmmende stærk i øjeblikket. Han er mere trimmet end før (64kg), og på en træningslejr før dette løb, kunne hverken Nibali eller Scarponi sætte ham ifølge Clausen. Det lyder rigtig godt – og også ret troværdigt, når man så hvor stærkt Astana kørte under Giro d’Italia. Det skulle da være underligt, hvis ikke også Fuglsang kan ramme sit høje niveau.
Problemet med Fuglsang er lidt, at han ikke for alvor har ramt formen på enkeltstarterne i et godt stykke tid nu. Det var engang hans force, men lige for tiden er det faktisk hans hæmsko i mange situationer – og når han nu er tyndere end før, så ville det være normalt, hvis det gik yderligere ud over hans kvaliteter i kampen mod uret.
Dansk succes i Schweiz?
Ifølge hans træner er Fuglsang trimmet som aldrig før, og på baggrund af de kommentarer er han afgjort at finde blandt løbets favoritter. Jeg er dog ikke helt solgt på ham endnu - jeg vil gerne se ham præstere først. Men chancen bliver vel næppe større, for det er et ret ringe felt her i Schweiz.Sergio Henao, Team Sky
Sergio Henao havde det svært i 2014 – og Schweiz Rundt var hans sidste løb det år. I forbindelse med løbet var han involveret i et uheld, der holdt ham ude indtil slutningen af marts i dette år. Han er dog kommet stærk igen: En samlet andenplads i Baskerlandet Rundt, en syvendeplads i både Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege og en tredjeplads i Californien Rundt.
Han har dog ikke for alvor kørt en bjergetape i denne sæson. Der var bjerget i Californien Rundt, men det var ikke just fordi det blev kørt synderligt hårdt – husk på at Sagan vandt det løb. Der er dog flere kuperede etaper, der passer ham fint, så måske kan han levere nogle resultater her.
Jeg tror, han kommer til at mangle lidt til allersidst på etapen til Rettenbachgletscher, men hvis formen er der, så kan han sagtens levere et fint resultat her – på dagen kører han også en ret solid enkeltstart. Måske vælger holdet at køre for Geraint Thomas i stedet for.
Andre ryttere
Der er lidt flere ryttere, man skal holde øje med. Jeg vil kort gennemgå nogle af dem her – men bemærk at det ikke er en udtømmende liste, så hvis du lurer på andre ryttere, så spørg endelig i kommentarerne til optakten.
En af dem, man skal holde øje med, er Jurgen van den Broeck (Lotto-Soudal). Han kommer fra et rigtigt hårdt Giro d’Italia, og man skal blot kigge på Criterium du Dauphine for at finde ud af, at det virkelig har trukket energi fra rytterne. Men hvis han kom fint igennem, så bør man holde øje med ham, for han kører efterhånden en ret god enkeltstart, om end hans bjergegenskaber ser ud til at være lidt svækkede. Hvis han kan presse noget ud af formen, så kan han måske få det resultat, som han er så desperat efter.
Frank Schleck (Trek Factory Racing) har tidligere gjort det godt her i løbet. I 2010 vandt han det endda, men i de senere par år har han været en skygge af sig selv, og det vil være ret overraskende, hvis han pludselig skulle ende med at vinde løbet i år.
Hvis vi fortsætter i kategorien med ryttere, der givet vis er over the hill, men som stadig kan nævnes, vil jeg lige hurtigt nævne Robert Gesink (LottoNL-Jumbo). Han har dog kørt godt, blandt andet med en femteplads i Californien Rundt, men heller ikke i det her felt kan han for alvor udfordre de øvrige og køre med om sejren.
Den sidste rytter, jeg vil komme ind på, er Joe Dombrowski (Cannondale-Garmin). Han er et stort talent, der har manglet gennembruddet, og jeg synes, han ser skarpere og skarpere ud i hvert løb. Han vinder næppe, men hvis han fortsætter den fremgang, som han har vist i de seneste par løb, hvorfor skulle han så ikke kunne køre med om en top5-placering?
Ruten
Årets Schweiz Rundt er relativt klassisk: et par sprinteretaper, en afgørende bjergetape, nogle kuperede dage og vigtige enkeltstarter. Årets rute er altså balanceret – men hvis man virkelig vil lave en forskel, så bør man være god i enkeltstartsdisciplinen.
Løbet starter med en kort prolog (arrangørerne kalder den dog for 1. etape på deres hjemmeside – der kan opstå lidt forvirring her). Rytterne skal på førstedagen kun køre 5,1 kilometer, så det kommer ikke til at vare mere end omkring 6 minuttet per rytter. Der er en lille bakke, der topper efter 2 kilometer, men vi snakker kun omkring 40 meters højdeforskel – det er altså ikke den hårdeste rute, men hvis man ikke kan lide denne disciplin, så kan man lynhurtigt tabe meget tid allerede her.
Allerede på 2. etape bliver det kuperet. Rytterne skal over Allewinden to gange på den første del af den 161 kilometer lange etape, men det er på den sidste del, at det skal afgøres. Her skal rytterne to gange passere Michaelskreutz. Det er en lille stigning på lige knap 4 kilometer, der stiger med 9 % i snit. Fra toppen af denne er der dog stadig 12 kilometer til målstregen, så der kan ske ting og sager – men det er værd at bemærke, at det kun er en bakke, selvom profilen gerne vil sælge det som et bjerg. Ikke desto mindre er det en hård etape.
Spændende bliver det også på 3. etape. Etapen starter med direkte opkørsel op ad Gotthardpass. Det er en grum stigning, der topper i næsten 2.100 meters højde, og den slutter efter omkring 19 kilometers kørsel på ruten. Etapen er blevet afkortet pga. vejproblemer, og er således kun 117 kilometer lang, men efter Gotthardpass er der ingen udfordringer før i finalen, der er relativt kuperet.
Også 4. etape er kuperet. Den 193 kilometer lange etape er flad de første 60 kilometer, hvorefter Wildhaus-stigningen venter. Det indleder den kuperede rundstrækning i Schwarzenbach, der skal passeres tre gange. Det bør igen blive en dag, hvor tingene kan blive interessante. Undervejs på rundstrækningen finder man stigningen Kirchberg. Den er ikke vanvittig hård, men det kan give en lykkeridder eller to en større chance. Opløbet er svagt stigende.
De store forskydninger kommer på 5. etape, der er løbets kongeetape. Etapen slutter nemlig op ad Rettenbachgletscher. Og det er ingen nem stigning, for den stiger tæt på 11 % over cirka 11 kilometer. Det er her, man for alvor skal lave forskellen, hvis man vil vinde løbet, for man kan risikere, at de øvrige etaper – undtagen enkeltstarterne – ikke kan skabe store nok differencer. Det er all in, hvis du vil vinde løbet.
På 6. etape bliver det sprinterne, der får en chance. Etapen er nærmest uden udfordringer, men der er dog to 90 grader-sving på den sidste kilometer, der kan drille sprinterne lidt. En teknisk lidt udfordrende finale, men det bør blive en af feltets hurtige drenge, der kommer først over stregen.
Dagen efter er lidt tricky. Hvis sprinterne virkelig vil, så kæmper de også med om sejren på 7. etape, der ellers er lidt kuperet i store perioder, samtidigt med at selve opløbet er svagt stigende. Det er en god dag for de sprintere, der godt kan lide det – fx Peter Sagan, John Degenkolb m.fl.
Løbet nærmer sig sin afslutning, og på 8. etape får vi en rundstrækning til at afslutte løbet på. Det foregår i Bern, hvor en rundstrækning skal passeres fire gange. På denne rundstrækning finder vi også Liebewil, der er et 3. kategori bjerg. De sidste to kilometer er helt falde, men med tanke på at det går og ned det meste af dagen, så bør det blive en decimeret gruppe eller et udbrud, der afgør denne etape.
Den måske mest afgørende etape er 9. etape. Det er en enkeltstart på hele 38,4 kilometer fra Bern til Bern. Midtvejs er den relativt kuperet, så det bliver ikke en let dag i sadlen, men man skal være dygtig til enkeltstartsdisciplinen, hvis man vil vinde Schweiz Rundt – for det er en ret lang enkeltstart, der venter her.