Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...

Vi er nået til afsnit 2 i vores nyeste tiltag - en klummeserie skrevet af en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

Følg med i: Odds Med Omtanke, set fra en rutineret spillers perspektiv. I denne uge behandles det forkætrede emne: Valuebetting!

Valuebetting – where it all begins…

En iskold tirsdag aften i marts, jeg checker aftenens resultater, dagens eneste investering er et x2-spil i matchen mellem Preston og Ipswich. Preston har vundet 3-1, og taget i betragtning at jeg skyder forholdsvis pæne summer ind i mine investeringer, så skulle man jo tro at tristessen ville brede sig, humøret gå i tomgang, tvangsauktionen true og tvivlen melde sig!
Men tro om igen…

Det var et fremragende væddemål, en lille brik i et års mosaik af væddemål, og at udfaldet gik mig imod betyder reelt intet. Og hvorfor? Fordi der efter min subjektive vurdering var masser af værdi i spillet. Value for my money….

Elsket og hadet

Nogle af jer elsker det, andre hader det, nogen misbruger udtrykket, andre bruger det aldrig, men én ting kan vi godt slå fast med det samme: Hvis I mener, at value i betting ikke betyder det fjerneste, og ikke gider høre mere om emnet, så læs endelig ikke videre……for de kommende linjer vil i bund og grund hylde value-begrebet som det eneste, der til syvende og sidst bestemmer om man vinder eller taber, har overskud eller underskud.
Tænk at kunne sætte sig udenfor enhver snak om held-uheld, dårlige odds, elendige stimer: Koncentrer jer om value, og successen er i hus…..Lidt forenklet sagt måske, men alligevel ikke helt forkert.

Og bare for en god ordens skyld. Valuebetting behøver ikke være kedeligt, det kan bruges af hobbyspillere såvel som af storspillere, det kræver ikke en atomfysisk afgangsprøve, og først og sidst øger man sin chance for at vinde.

Value og hankatten Keld

Til enhver begivenhed i denne og andre verdener kan der knyttes en sandsynlighed, der kan gøres op i procent. Et lille eksempel fra den virkelige verden: Når vores hankat (Keld hedder han i øvrigt) kommer hjem om aftenen efter en lang hård dag i naturen, travlt beskæftiget med at jage fugle, kørvel og andet godt, så kan jeg jo spørge mig selv: ”Vil Keld spise den mad, der bliver stillet frem?”.
Jeg kan ikke vide det, der kan jo være så meget, men baseret på statistisk materiale, mit kendskab til katte i almindelighed og til Keld i særdeleshed, så kan jeg, rent subjektivt, vurdere, at sandsynligheden for at kræet vil spise, er ca. 98%.

Med andre ord, hvis jeg kunne spille på en begivenhed som den ovenstående, så skulle jeg have et odds på 1,03 for at sikre mig en minimumsværdi i spillet ”Keld æder - Ja” (nemlig 98*1,03 = 100,94). Jeg ville altså, hvis jeg kunne spille på dette udfald, i gennemsnit tjene 0,94 øre for hver 100 kroner jeg investerer. Og sådan er der så meget…

Sport og værdi

Nøjagtigt på samme måde og efter samme princip håndteres value begrebet i forbindelse med sportsbegivenheder. Kendskab til sporten, holdene, spillerne, ligaen, skader, form, motivation og meget mere skulle gerne gøre det muligt at opstille sandsynligheder (i procenter). Sæt sandsynligheden i forhold til odds, og man har value or not!

Man kan selvfølgelig også anlægge en anden betragtning. Som en god ven engang sagde til mig i forbindelse med en fodboldkamp, vi skulle overvære: ”Der er 50% chance for at vores hold vinder, enten gør de det eller også gør de det ikke!”. Se, det er jo også en slags beregning, men næppe én man når særligt langt med!

Mønten og odds

Et andet godt lille eksempel er den berømte mønt, plat eller krone. Sandynligheden for at mønten lander på f.eks. krone må, alt andet lige, siges at være på 50% (hvis man ser bort fra højkants-muligheden...). Kast mønten 100 gange (spil 100 spil), og det er ret sandsynligt at udfaldet IKKE bliver 50-50. Kast mønten flere gange, og sandsynligheden for 50 procents kroneudfald vil stige osv. 100.000 gange (100.000 spil) vil nok give meget tæt på 50%.

Det var så sandsynlighedsvurderingen, hvad så med odds? Jeg tilbyder enhver der har lyst, odds 1,7 på at krone kommer oftere ud end plat. No limits whatsoever! Nice deal, ikke? For mig, i hvert fald! Hvis man nu stadig kan sige, at odds ikke betyder så meget, så er man altså havnet i den forkerte boldgade.

Chancevurderings-procenter

Jeg har læst nogle indlæg efterhånden, hos BetXpert og i andre fora, hvor det at sætte procenter op for et givent udfald bliver håndteret udfra bl.a. statistiske værktøjer, sådan at resultatet f.eks. bliver:

Benfica-Barcelona 24,12 32,24 43,64

Fint hvis det virker for nogle, personligt giver jeg ikke forfærdeligt meget for at udvikle procenter på den måde. En række nødvendige faktorer, skader etc, mangler, og det har jo nærmest et skær af et videnskabeligt faktum, når procenterne ser sådan ud, med decimaler!

Cirka-vurderinger og margin

Det er min oplevelse, efter at have gjort det her nogle år, at det bliver nemmere og nemmere at spotte value (og det er ikke fordi der bliver mere af det, skal jeg hilse at sige!). Man får simpelthen øje for hvornår et spil vil være rentabelt i længden. Rent praktisk så sætter jeg ”grove” minimumsprocenter på et udfald, f.eks.:

Benfica-Barcelona 25 30 40

Som den kvikke læser vil have bemærket, så giver min ”grove” procentinddeling ikke 100, da jeg arbejder udfra minimumsprocenter. Dette giver en lille ekstra margin at arbejde med.

Value kan derefter udregnes, og jeg stiler gerne efter en betvalue på minimum 105. Hvis jeg altså vil lave en 1x gardering i denne match, så skal det absolutte minimumsodds være omkring 1,82 (55*1,82=100,1), men i virkeligheden snarere omkring 1,9 (55*1,9=104,5) før spillet er interessant. Men igen, hvordan man nu griber det an, skal selvfølgeligt være individuelt. Bare det virker!

Value er subjektiv

Så enkelt er det faktisk, og så kan det alligevel være så svært. Hvorfor?

Fordi value bunder i en subjektiv vurdering...

Kender I følelsen af at ”United vinder sgu helt sikkert her i weekenden”, og man kan nærmest bilde sig selv ind at de har 95% chance for det, og så er der jo også lige pludselig value i odds 1,14. Ak, ja, det er så nemt at bedrage sig selv. Man skal have indsigt, erfaring, researchen i orden OG et køligt hoved for at kunne opstille realistiske vurderinger.

Personligt har jeg simpelthen opsat nogle uskrevne regler for minimumsodds i bestemte ligaer og i bestemte situationer: Der KAN ganske enkelt IKKE være værdi i odds 1,14, når vi taler den engelske liga. Der KAN ganske enkelt IKKE være værdi i odds 1,5 for udesejre i Serie A, osv. Og selvfølgelig kan der være undtagelser, men de er ikke mange.

De store favoritter og skrabespil

Der er en grund til, at bookmakerne elsker de store hold, Real, Barce, Juve, United osv. Gennemsnitsspilleren er nemlig ofte ikke i stand til at adskille værdi og sandsynlighed. Jeg skal da ærligt indrømme, at når Barca spiller på hjemmebane, er der en god sandsynlighed for at de vinder, men hvad hjælper dog det, hvis oddset allerede afspejler den sandsynlighed? Ja, gennemsnitsspilleren opnår OFTE en gevinst, fordi Barca OFTE vinder, men de vinder ikke ALTID, og i det lange løb, hvor fedt er det at få gennemsnitligt 80 kr. tilbage for hver 100 kr., der bliver satset. I min matematikbog udgør det et tab!

Hvorfor elsker Dansk Tipstjeneste skrabespil? Skrab, og 30 sekunder efter har man måske ”vundet” det samme som man har betalt for loddet, man køber ét til, ingen gevinst, men ”vi havde da gevinst på den første”! Men man har da fået spændingen, ikk’? Jo, rigtigt, jeg vil bare mene, at det er mere deprimerende end spændende at vide, at i det lange løb er man sikret, at pengene ryger lige ud af vinduet.

Oddstørrelser

Ok, value er forudsætning for succes i betting, så langt så godt. Så kan det være fuldstændigt underordnet om sandsynligheden for et udfald er 2% og oddset 60, eller om sandsynligheden er 75% og oddset 1,5. Det kan være underordnet om man spiller singler, doubler, tripler eller hvad man nu gør, så længe man bare følger den rigtige tankegang. Men kan det nu også være helt underordnet..?

I teorien ja, men i praksis kender jeg ingen professionel spiller, der ikke har en eller anden bestemt strategi eller vinkel til hvilke valueprodukter, der tages ned fra hylden. Nogle foretrækker doubler for at akkumulere value, andre foretrækker outsidere til minimum odds 3, og andre foretrækker at finde value i spil med lavere odds (og dermed højere sandsynlighed for gevinst). Min pointe her er, at hvis man vil være seriøs med sin betting, så skal man først og fremmest kende sig selv, vide hvor man har sine styrker og svagheder, og så sætte ind det rigtige sted.

Find dit besvimelses-niveau

Jeg mener… Det kan godt være, at man er en champ til at finde value til odds 10 eller derovre, men man skal nok ikke gå efter sådanne odds, hvis man besvimer af skræk over at tabe 5 spil i træk!

Mine gennemsnitsodds ligger på en typisk måned mellem 1,7 og 1,8 med en hitrate på mellem 60% og 65%. Jeg bruger meget asian handicap, halvgarderinger, over/under spil (dog klart mest under), alt sammen fordi min erfaring siger mig, at det er her jeg har min styrke. Jeg nedsætter, så at sige, gerne frivilligt værdien i et spil for at højne sandsynligheden for gevinst. MEN kun til en vis grænse… Værdien SKAL være til stede. Og så spiller jeg næsten udelukkende singler!

Kend dit spille-emne

Når alt dette er sagt og skrevet, så skal der lige en enkelt ting mere med. Det kan altså ikke nytte noget, at man tror, at man kan lave en rimelig vurdering af sandsynligheder og oddsvalue ved kun at kigge på en stilling, de sidste 3 resultater osv.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg nogle gange undrer mig over kommentarer, chancevurderinger, tips, der udelukkende baseres på, at det ene hold står foran det andet i stillingen. Det er da helt fair at gøre det sådan, men man bør vide, at det altså ikke holder i længden. Det er ikke for ingenting, at vi lever i et informationssamfund, information er i bund og grund magt, penge, succes.

Grønlandsk langrend

Min pointe er også, hvorfor ikke nøjes med at spille på sportsgrene og ligaer, som man kender noget til? Hvorfor i alverden skulle jeg dog kaste så meget som en 25-øre efter en damehåndboldkamp, grønlandsk langrend eller Big Brother afstemninger når jeg ikke ved noget som helst om emnerne. Så synes jeg altså, at selv lotto er mere nærliggende.

Successen afhænger af fodarbejdet, indsamlingen af information og kend-skabet til hvordan den information skal vurderes (sportsverdenen er fyldt med floskler og tomme ord). Hvis det bare var så nemt, at man kunne kigge på en stilling, så ville bookmakere have trange kår, og det har de ikke!

Næste uge: ”Systemer og strategier”

I næste uge vil temaet være ”Systemer og strategier”, hvorfor der er stor forskel, og hvad man egentligt kan bruge en veltilrettelagt strategi til. Ugen efter byder på ”Money management” - og derefter følger "Den psykologiske faktor".

Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.

(Læs evt. også BetXperts Guide til Valuebetting: http://www.betxpert.com/artikel/valuebetting )

Mange hilsner og take care,
Investor