Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...
Vi er nået til afsnit 6 af "Odds Med Omtanke" - en klummeserie skrevet af en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?
I denne uge handler det om over/under-spil - er det penge ud af vinduet eller kan det betale sig (hvis man altså gør det med omtanke)?
Over/under-spil – et effektivt redskab?
Mit personlige forhold til over/under-spil startede som en absolut økonomisk fiaskohistorie. Helt i begyndelsen var det, som det sikkert gælder for en del af jer, udelukkende for at have lidt spænding i kampe man følger live. Det var som regel over-spil (altså +2,5 mål i en fodboldkamp), fordi det da immervæk er sjovere at heppe på lidt mål end det modsatte.Jeg blev efterhånden ret fascineret af denne spillemulighed og overdrev vildt og blodigt (det var før jeg startede seriøse betting-investeringer), simpelthen efter devisen ”det ene hold kan vinde, det andet hold kan vinde, det ved jeg ikke noget om, men mål bliver der i hvert fald scoret…..!!). Håbløst useriøst, og faktisk også temmelig usjovt, når pengene fossede fra kontoen, og i øvrigt blev TV-kampe heller ikke sjovere på den måde, snarere tværtimod.
Taget til nåde
Da jeg besluttede at blive seriøs bettor, ændrede jeg også gradvist min holdning til disse over/under-spil. Først droppede jeg dem helt, derefter nærmede jeg mig dem igen, forsigtigt. Så blev jeg forelsket i dem, og til sidst blev forelskelsen til et nu langvarigt kærlighedsforhold, der udgør en ikke helt ringe del (ca. 25-30%) af hvad jeg tjener på spil på et år.Det er jo rent held eller uheld...
Den slags kommentarer over/under-spil har der altid været rigeligt af, vi ved jo alle sammen hvor tilfældigt det lige er at dommeren dømmer straffe efter 24 sekunder og dermed minimerer muligheden for en perfekt og r..kedelig under-kamp. En god bekendt, der også spiller for ret store penge, sagde engang til mig, at han ikke ville røre den slags spil med en ildtang, alt for mange tilfældigheder efter hans smag.Og bestemt: Dett synes da ærgeligt, hvis måske rigtigt høje beløb forsvinder i den blå luft, bare fordi disse ”tilfældigheder” går den forkerte vej i løbet af 3 splitsekunder i den enkelte kamp. Men…..jeg spørger bare: What’s the difference? Er det ikke sådan ved alle sportsspil, kæden ryger af, strengen knækker, bolden går ”out of bounds”? Forskellen er ens, ganske enkelt!
Den forkerte strategi: Statistik
Det er meget nemt at identificere hvorfor en masse mennesker taber penge på at spille over/under spil. Fælden som folk går i igen og igen, er at basere deres spil udelukkende på statistik, jeg har ganske enkelt ikke tal på de gange, hvor folk foreslår over/under spil ud fra et simpelt kig på en stilling og en målscore, ”A scorer ikke meget hjemme og B scorer ikke meget ude, et under-spil dermed!”. Der er bare et alvorligt problem her, nemlig oddset! Hvad oddset er, det afgør i den sidste ende enhver spillers indtjening, og bookmakere kan altså i den grad også godt læse en stilling. Og der skal flere faktorer på bordet, før man kan afgøre, om oddset er for højt.Selvfølgelig er der tendenser at udlede, f.eks. at der i Bordeaux’s kampe har været scoret 53 mål i 33 kampe (ikke et typisk over-hold), og at der i Werder Bremen’s kampe er scoret 97 mål i 29 kampe (ikke et typisk under-hold). Men undskyld mig, den tendens kan selv Keld få øje på, og der er normalt taget højde for tendensen i de odds, der kan fås.
Den situationsbestemte strategi
Meget mere interessant er det at kigge på det vi kan kalde ”den situationsbestemte over/under strategi”. Her gælder det overhovedet ikke om at tæske stillinger igennem på kryds og tværs for at udregne mål for, mål imod, hjemmebanemål, udebanemål, kvotienter osv. I stedet for skal man kigge på situationen, der gælder netop på det tidspunkt, hvor den kamp spilles man har øje for. Her er nogle eksempler:Relevante faktorer
-Den første kamp i de europæiske klubturneringer – ofte et slaraffenland for under-spil (selvom prisen også nogle gange afspejler det)-Den anden kamp i de europæiske klubturneringer – hvis det første resultat gør at forsigtigheden kommer i højsædet, f.eks. 1-0 i den første kamp. Til returkampen er udeholdet glad for uafgjort, mens hjemmeholdet dårligt kan tillade sig at indkassere mål
-Kampe hvor begge hold kan leve med uafgjort, det siger nærmest sig selv
-Kontrahold mod kontrahold – hvis man kender holdene godt nok, kan man godt vurdere, hvornår 2 hold kan neutralisere hinanden
-”Ukendte” ligaer hvor bookmakere eller modspillere ved betting exchanges simpelthen ikke ved nok, f.eks. har jeg tjent en del på over/under spil i den finske liga, i den græske 2. division osv.
-Og til sidst min absolutte favorit, et scenarie jeg har vundet på igen og igen: Skadesplagede hold (meget gerne på forsvaret), der får odds til at gå op på under-spil, er ofte en rigtig fordelagtig situation for netop under-spil. Simpelthen fordi et hold, der mangler stamspillere på f.eks. forsvaret som regel bliver mere forsigtige, tilbageholdende og afventende uden at målene nødvendigvis rasler ind, og den usikkerhed der nemt opstår kan meget vel forplante sig også til offensiven. Og odds går vores vej her…!
Nu har jeg fokuseret på under-spil her, men en lignende oversigt kan selvfølgeligt også laves for over-spil. Man skal bare huske, at det intet er værd at lave det rigtige spil, hvis ikke oddset overstiger den sandsynlighed, der ligger i udfaldet.
For dem der har lyst til livespil
Jeg må heller sige med det samme, at jeg ikke specielt er til livespil, jeg har simpelthen ikke tid til det, men hvis man er til det, så er der fine muligheder for at bruge over/under spil til at optimere sin indtjening. Dels kan man spille garderingsspil, dels kan man ofte (med den rigtige næse!) få en klar fornemmelse for sandsynligheden for mål eller ej. F.eks. den tyske pokalsemifinale Frankfurt-Bielefeld; den kamp overværede jeg, og jeg var efter 10 minutters spil overbevist om, at der aldrig ville blive scoret 3 gange i den kamp (den endte 1-0 på trods af scoring allerede efter et kvarter). Og ja, det kan jeg jo sagtens sidde her og sige, men stol på mig, jeg spillede ikke på det, så i den sidste ende er det mig selv der er fjolset!Det kræver naturligvis, at man kan se de begivenheder man spiller livespil på. Hvis ikke man kan det, så ville jeg under alle omstændigheder holde mig milevidt fra livespil. Det må i hvert fald være forudsætningen, hvis man vil være bare nogenlunde seriøs med sin betting.
Hvorfor kan der tjenes penge her?
En vigtig årsag til man kan tjene penge på over/under spil, er at bookmakere tager hensyn til spillernes tendenser til at fejlvurdere muligheden for enten det ene eller det andet udfald. Med andre ord: Oddsene påvirkes, når der spilles på en kamp, og ind i mellem skubbes et odds så over value-grænsen.Men hvad det angår, adskiller over/under spil sig jo ikke det fjerneste fra alle andre spiltyper…!
Mere distinkt end ved andre spiltyper er der dog nogen helt generelle tendenser, beskrevet ovenfor, ved over/under-spil der kan følges, hvorved man kan opnå en gunstig udgangsposition overfor bookmakeren. Og efterhånden hvis man kigger længe nok på markederne med over/under-briller, så får man også en vis tæft, der kan være guld værd i den sidste ende. Den tæft er det ofte nemmere at opnå, siger min erfaring mig, end ved at spille på sejr/uafgjort/nederlag.
Kombination med andre spil
Man skal heller ikke undervurdere muligheden for at kombinere over/under spil med andre spiltyper. F.eks. har jeg en gang imellem (”nicht immer aber immer öfter”, som en tysk reklame siger!) rigtigt godt held med at lave 2 spil på den samme kamp, det kunne være et over-spil og et asian handicap (0), altså med pengene tilbage ved uafgjort. Hvis ”mit” hold, hjemmeholdet i det her tilfælde, scorer blot én gang, så kan jeg maksimalt tabe på det ene spil.Og førend der er nogle der får gode ideer….nej, det er altså heller ikke noget skudsikkert system, en pengemaskine eller noget der ligner, men hvis man vælger de rette kampe, så er det ret ofte, at man faktisk kan vinde på begge spil, alternativt vinde på det ene og få pengene tilbage på det andet.
Men det skal ikke overdrives, fordi hvis man ”læser” alt for mange kampe forkert på den måde, så er der altså dobbelt tab hver gang. Så brug det, men brug det med omhu!
Under eller over
Dette er jo indlysende en smagssag og kommer naturligvis fuldstændigt an på den enkelte kamp. Min erfaring er dog, at man som regel er bedre til at vurdere korrekt enten i den ene eller den anden retning. F.eks. har jeg en meget fin tilbagebetalingsprocent på mine under-spil, mens jeg ”breaker even” på mine over-spil (og der har indtil jeg fandt ud af dette været nogenlunde lige mange af hver – det er der ikke mere!!).Det er min teori, at det er nemmere at udpege målfattige kampe end højtscorende (oddset er så også ofte derefter...). Der er ganske enkelt, i mine øjne, flere situationer, hvor en forsigtig attitude fra ét eller begge hold kan identificeres på forhånd, og selvom tidlige mål scores, så ødelægger det ikke nødvendigvis under-scenariet, da det ene hold jo i hvert fald så har en klar interesse i at forsvare sig. Men som skrevet, det er en subjektiv vurdering, og jeg elsker i hvert fald mine under-spil!
Hvad er linjen…?
Heller ikke et uvæsentligt område at bevæge sig ind på. Linjen (altså den grænse, bookmakeren opstiller: 2 mål, 2,25, 2,5, 3,5 osv.) er naturligvis nøje forbundet med den enkelte kamp, men linjen er også et eller andet sted afhængig af den enkelte liga. Her gælder det jo som altid, når bookmakere sætter odds og linjer, de bliver indledningsvist sat efter sandsynlighed for udfaldet, men derefter justeres de ud fra hvor folks penge bevæger sig hen. Her er der helt klare tendenser til, at folk har fejlagtige opfattelser af hvor der generelt kan for ventes få mål/mange mål set i forhold til de faktiske odds.Hold øje med markedet
Eksempler på det er f.eks. Italien, hvor man generelt får for høje odds på over-spil, Norge, hvor man generelt får for høje odds på under-spil, Frankrig, hvor der indtil for nyligt generelt var for høje odds på under-spil (dette har dog ændret sig noget i det seneste år efter min vurdering) osv.Og her gælder som altid…: Det tjener sig selv ind tifold, hvis man er opmærksom på markedets bevægelser, det giver den baggrundsviden, at man dels kan være på det rigtige sted, dels kan være der på det rette tidspunkt, og dels kan få en rimelig pris for det produkt man køber.
Næste uge: ”Min personlige strategi”
I næste uge vil temaet være ”Min personlige strategi” (ændring i forhold til hvad jeg skrev i forrige uge), jeg vil give et bud på hvordan en samlet personlig spillestrategi kan se ud med eksempler på, hvordan min egen strategi er skruet sammen i detaljer. Om 14 dage er temaet i øvrigt ”Købespil – hvad er meningen?”
Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende, er I meget velkomne.
Mange hilsner og take care,
Investor
De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon i menuen foroven.