Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...
Vi er nået til afsnit 8 af "Odds Med Omtanke" - en klummeserie skrevet af Investor, en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?
I denne uge fortæller Investor om købespil - hvordan han selv bruger det, og hvad man skal være opmærksom på, før man evt selv kaster sig ud i det...
Købespil – hvad er meningen?
I sidste uge skrev jeg om min samlede spilstrategi og kom herunder også ind på det positive forhold, som jeg personligt har til købespil. I denne artikel vil jeg uddybe dette emne og komme ind på hvilke ting man bør være opmærksom på, når og hvis man kaster sig ud i dette område.Jeg vil også lige endnu engang gøre opmærksom på fra starten, at jeg ikke vil nævne nogle af de kilder, som jeg selv har købt og stadig køber spil fra. Det er der én grund til:
Det er min klare overbevisning, at hvis det at købe spil er noget man overvejer, så bør man også selv lave den nødvendige research, der er en forudsætning for, at man også på dette område kan opnå en succes. Denne research vil nemlig give et videns-fundament og sørge for, at man ikke ”panikker”, når nu f.eks. disse købetips rammer ved siden af (og det gør de altså også engang imellem!), og man ser sine surt tjente spareskillinger ryge ud.
Derfor køber jeg spil
Jeg vil også lige nævne, at grunden til at jeg køber spil, selvom min egen spilforretning kører fint, er at det dels giver en ekstra indtægt, dels giver mulighed for at jeg kan tage det helt roligt, hvis jeg i perioder ikke har lyst eller tid til selv at være alt for aktiv på spilområdet.Udgangspunktet
Man skal, i mine øjne, have et vist udgangspunkt for at beskæftige sig med at købe spil fra andre. Man kan gøre det som hobbyspiller eller som storspiller, men man bør gøre sig nogle ting klart og have nogle ting på plads, før man begynder:- Research: Find de udbydere, der passer til éns egne behov. Hvis man fx gerne vil spille på (og gerne tjene penge på) amerikansk sport, men selv plejer at tabe penge dér, så find evt nogle amerikanske udbydere. Osv.
- Tryghed: Undersøg så meget du kan om den eller de udbydere du har kig på. Det er vigtigt, at man har tiltro til og respekt for vedkommendes kompetence.
- Konsekvens: Man skal være villig til at acceptere en andens forslag temmeligg betingelsesløst.
- En strategi, indeholdende f.eks. ide til money management, for hvordan man håndterer de spil man køber. Hvor meget man skal satse, fx
- Tilstrækkeligt overskud til ikke at ”tilte”, når ”idioten” kommer med forslag der kikser
- Tålmodighed
Og så er der selvfølgelig endnu flere ting at være opmærksom på, men det kommer hen af vejen.
To alternative strategier
Der er min oplevelse med købespil og strategi, at folk overordnet set enten vælger ”amatørstrategien” eller ”prof-strategien” (mine egne betegnelser!), disse strategier kommer jeg ind på i det følgende.”Amatørstrategien”
Denne strategi (som jeg IKKE bruger) går fortrinsvis ud på at købe spil og derefter håndtere disse spilobjekter fuldstændigt subjektivt og ud fra egne holdninger, meninger og præmisser. Dvs. på godt dansk: Købe et produkt, smide halvdelen af det væk inden man overhovedet kommer i gang, og muligvis forvanske den anden halvdel til ukendelighed. Et eksempel:Man køber spil fra en kilde, der en given dag leverer 3 spil. Det ene er man helt uenig i, så det undlader man at spille, det næste er man helt enig i, så det får en ordentlig pose penge efter sig, det tredje er man usikker på, så det får kun en lille indsats.
Når det så ikke går godt, så føler man sikkert også trang til at skælde ud på den stakkels udbyder, sådan efter devisen: ”Han burde da også….” og ”Han kunne vel godt…..”!
Det er jo alt sammen fint nok, hvis man trives med at håndtere sine købespil på den måde, personligt synes jeg at det er en tvivlsom måde at håndtere produktet på. Simpelthen fordi produktet bliver brugt anderledes end det var intentionen, man gør produktet fuldstændigt subjektivt, man kan meget dårligt vurdere om produktet er pengene værd, og endeligt så viser det et eller andet sted, at man ikke har den tilstrækkelig tillid til den kilde, hvorfra man køber.
Men, fred med det, man kan da sagtens bruge denne facon til inspiration, og man kan da sikkert også sagtens tjene penge på den måde, det vil så bare kræve at man selv træffer de rigtige beslutninger. Og personligt er det hele humlen ved købespil: Hér skal man ikke selv træffe beslutninger, men tværtimod (efter det indledende research-arbejde med at finde den rigtige tip-udbyder) læne sig tilbage og forhåbentligt nyde frugten af andres hårde arbejde.
”Prof-strategien”
”Prof-strategien” er dejlig enkel og faktisk lige til at gå til. Den går simpelthen ud på at købe spil, spille dem alle, undlad at stille spørgsmål, undlad at blive frustreret, ganske enkelt slå hovedet fra.Kun 2 ting kræves, når altså den indledende research er lavet:
- En money mangement-strategi, der fortæller én hvilket beløb man skal smide efter spillene (flatbetting eller varierende indsatser).
- Nøje regnskabsføring, så man på måneds-, kvartals- eller årsplan kan se om det er et frugtbart foretagende. Ingen jammer eller klagen, ingen spekulation, ”Just do it”.
Dette er i mine øjne en professionel og afslappende tilgang til emnet, en sund tilgang, der yder det produkt, som man selv har fundet værd at kaste penge efter, tilstrækkelig respekt.
Kilderne
Hvor skal man så købe fra? Ja, der er et utal af forskellige købeservices ”around the world”, og størstedelen af dem er skabt af diverse håbefulde amatører, der håber at kunne lave lidt penge på dette eller hint ”fantastiske” system, som de sikkert selv er overbeviste om virker.
Og så er der de gode… Forskellige services lavet af mennesker, der ved hvad de har med at gøre, mennesker med erfaring, rutine, strategi, value-fornemmelse, sund money management-tilgang osv.
Skille skæg fra snot
Hvordan skal man så skille dem ad? Ja, ved hårdt arbejde, observation (f.eks. ved at følge deres records, websites, maillister), der kan være introtilbud, som man investerer i uden at spille for ”real money”, men blot for at observere og vurdere, man kan følge med i diverse fora, hvor der ofte bliver diskuteret sådanne services osv.Så som med alt andet inden for betting: Tro ikke på fancy udtalelser, ”fantastiske” records uden dokumentation, tro på dig selv og på at indsats betaler sig. I dette tilfælde en grundig research-indsats.
Konflikten
At købe spil indebærer risikoen for den helt naturlige konflikt, som det må siges at være, når man skal følge andre, selv om man måske selv har en viden og/eller holdninger, der strider mod det forslag, som man får tilsendt.
Man skal kende sig selv: Kan man acceptere andres strategier (ja, faktisk gøre dem til sine egne), kan man klare at tabe måske mange penge på noget, som man overlader til andre, da – og kun da - kan det være at købespilsområdet er aktuelt for én selv.
Jeg husker et eksempel, hvor en match som jeg selv havde ”shortlisted” som et muligt 1-tal blev foreslået fra den kilde jeg køber fra, som et 2-tal. I den situation har jeg den regel, at i sådanne konflikter følger jeg altid købespillet, og undlader derfor at spille mit eget spil (jeg skal jo af gode grunde ikke spille mod mig selv!). Det var en kamp, der blev vist på TV, den endte 4-1 til hjemmeholdet, og en hel del penge røg ”down the drain”. Det er der bare ikke noget at gøre ved, det er simpelthen et led i den strategi jeg har valgt.
Det skal dog siges, at det er ret sjældent, 3-4 gange om året måske, at der er en decideret konflikt mellem hvad jeg umiddelbart selv vil spille og så et købespil. Langt oftere er der overensstemmelse, hvorefter jeg spiller både mit eget spil samt købespillet, hvilket altså i disse tilfælde giver større indsatser på en enkelt kamp end normalt (læs ”Odds Med Omtanke: Min Personlige Strategi”).
Og så er der lige… Prisen!
Hvad skal man så betale for et købespil? Priserne varierer vanvittigt meget på området, lige fra få hundrede kroner for et kvartal til flere hundrede for en enkelt kamp. Prisen er absolut ikke altid det afslørende parameter for kvalitet, billige produkter kan lige som i den ”virkelige” verden være helt fine.Jeg er selv i store træk ligeglad med prisen, hvis den pågældende købeservice leverer varen, dvs. en acceptabel tilbagebetalingsprocent, så er prisen forholdsvis ligegyldig, da selv et par tusinde om måneden vil være så rigeligt tjent ind i mit personlige tilfælde. Men det kommer naturligvis an på, hvilke økonomiske rammer man har for sin betting. Hvis man spiller for 20 kr. pr. spil, så skal man nok vare sig for at købe for dyrt.
Pengene tilbage ved underskuds-tip?
Et andet parameter udover prisen er, om man skal betale for tabte spil eller tabsperioder (f.eks. en tabsmåned). Generelt vil jeg sige, at det er kutyme at man ikke betaler for tabsperioder, men der er visse meget udmærkede udbydere der ikke opererer med den slags tilbud. Lad ikke dette parameter være det afgørende, men på vægtskålen vejer det da fint, hvis udbyderen vil spare sine kunder for dobbelt tab.Næste uge: ”Analysen – en kamp fra A til Z”
I næste uge vil temaet være ”Analysen – en kamp fra A til Z”. Jeg vil komme med konkrete eksempler på hvordan jeg analyserer potentielle spil/investeringsobjekter, og der vil være tips og tricks til, hvordan man kan gribe hele analysefasen af sine spil an. Om 14 dage er temaet i øvrigt ”At begrænse sig – en kunst for kendere”.Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.
Mange hilsner og take care,
Investor
De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon på http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=lex