Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de jo som bekendt er gratis...
Det gælder også vores nyeste tiltag - en klummeserie skrevet af en spiller med masser af erfaring at dele ud af. Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

BetXpert søsætter hermed: Odds Med Omtanke, set fra en rutineret spillers perspektiv.

Følg med fra starten...

En Spillers Historie: Introduktion

Det hele startede med Sportslørdag... Disse lørdag eftermiddage i 70’erne og 80’erne (hvis I ikke har alderen til at huske det, så læs videre alligevel, nostalgitrippet går over om lidt) var ugens højdepunkt: Endnu en gang skulle man sætte sig tilbage og nyde engelsk mudderbold på baner med konsistens som en sivebrønd, spillere med en teknik og en frisure, som ville få min kat til at opkaste hårboller, og ikke mindst: Den ugentlige tipskupon. Håbet om den store gevinst, uanede mængder af Bounty og Cola, palmeøen og penge nok til at kunne trække sig tilbage fra skolesystemet i en alder af 12!
Søde minder at tænke tilbage på, og det var nok dér det hele startede.

Lad mig præsentere mig selv: Jeg er 38 år, jeg blev trods alt i skolesystemet og har en universitetsuddannelse indenfor IT og kommunikation. Jeg har tidligere arbejdet i et softwarefirma, og i de seneste år har jeg været beskæftiget i uddannelsesverdenen. Jeg er gift og bor sammen med min kone i et dejligt hus i en lille landsby. Og derudover… så har jeg altså nogle passioner: Sport, spil og investeringer. Fra 12-års alderens tipskuponer til engelske bookmakere og telefonspil i 80’erne, videre til Oddset og endeligt frem til i dag, hvor spilleindustrien oplever et enormt boom og man kan spille via Nettet.

Fra blåøjet amatør til professionel spiller

Jeg er gået fra at være rendyrket, blåøjet og naiv amatør, der var glad for bare at minimere tabet, og så til nu (de seneste 4-5 år), hvor jeg vil karakterisere mig selv som professionel investor. Jeg arbejder stadig ved siden af, fortrinsvis freelance og med projekter, men pga. investeringer i spil har jeg stort set opnået friheden til at gøre, hvad jeg har lyst til. Kan det anbefales? Både ja og nej! Hvis man har det der skal til, viden, disciplin, is i maven og viljestyrke, kan denne beskæftigelse være fin. Hvis ikke, ja så skal man lade være. Det er hårdt arbejde, man bliver IKKE rig med et snuptag, og jeg tør sige, at hvis man hører andet, så er det løgn!

Om at spille

Hvorfor egentlig spille? Spille for sjov eller spille for alvor? Spille fordi man ikke kan lade være? Der er masser af indgangsvinkler til det at spille på sportsbegivenheder. Fælles for os alle sammen, tror jeg, er den fornemmelse af ”sejr” man oplever når det rigtige hold scorer, når pengene smutter ind på ens konto, når man har tjent på at have en viden. Her er der næppe den store forskel på hobbyspilleren med en halvtredser på spil og så storspilleren med måske mange tusinde kroner på højkant.

Først og fremmest, så bør man til enhver tid kunne vælge at lade være med at spille. Hvis man har ludomane tendenser, så skal man ikke læse videre, sluk (hvis man kan...) i stedet computeren og gå en lang tur. Er der først tale om et afhængighedsforhold er vi ude over enhver naturlig tilgang til at spille og investere, beslutninger vil ikke kunne træffes objektivt, og før eller siden vil nedturen sætte ind. Man skal tænke sig godt om.

For sjov eller for pengenes skyld

Men lad os forudsætte at der ikke er tale om afhængighed af spil. I så fald går jeg ud fra at der er to tilgange: Enten spiller man for at vinde penge eller også spiller man for sjovs skyld, for spændingens skyld. Men selv hvis man gør det sidste, så tror jeg, at man OGSÅ gerne vil vinde! Og det kan man altså gøre uanset hvilket beløb man satser. Grunden til at jeg skriver denne og kommende artikler er netop at jeg ønsker at bidrage til at folk får øjnene op for nogle af de mekanismer, der kan generere et rigtigt fint overskud på årsplan, som supplement til studier, til en rejse, til whatever.

Skab den bedste situation for dig selv

Jeg siger ikke, at jeg har den fulde og hele sandhed. Jeg vil blot skrive lidt om det fra min vinkel, og for mig handler det om, at man skal skabe den bedste situation for sig selv - skabe de bedste odds for sig selv -, hvilket i udpræget grad betyder:

-Spil på singler (det eneste JEG spiller på. Hvis du spiller doubler etc, så sørg for, at ALLE spil på kuponen er valuebets)
-Spil kun når der er ”value i farvandet
-Spil til de bedste markedsodds
-Spil ikke spontant
-Spil ikke på noget ”for sjov”

Hvad sidstnævnte angår, så ville jeg godt være bookmaker med alle de spil, der på årsplan blot bliver spillet ”for sjov”! Det kan være at det er en kæphest, jeg har, men hvorfor ikke i stedet spille for at vinde, det er da langt sjovere! Og spændingen er vel den samme?

Når man følger BetXperts forum (og mange andre fora), så er en stor del af de spil, der bliver foreslået ”spil for sjov”; aftenens double, nattens triple, weekendens firling osv. Ikke et ondt ord om det, men spillerens chance går ned og bookmakerens går op. Jeg tror, at det er rimeligt at antage, at en del mennesker kunne skaffe sig, om ikke andet, så i hvert fald en forbedret spiløkonomi, hvis få og simple forudsætninger blev fulgt.

Har vi et liv?

Der var en tråd her på BetXpert forleden dag, hvor der var én der skrev, at han altså ”havde et liv” ved siden af at spille. Meget fornuftigt skrevet, og jeg tror også, at det er en absolut forudsætning for succes i denne branche, at livet er fyldt med mange andre ting end sport og spil. Venner, familie, rejser, hobbies, det er det vigtigste. I denne forbindelse kunne man jo spørge sig selv: ”Lever jeg for at spille eller spiller jeg for at leve?”. Hvis svaret er det første, så er det eneste gode råd: Stop!

Disciplin, balance og perspektiv

Måden jeg selv administrerer dette på er f.eks. ved at have en daglig ”kontortid”, vel ca. 4 timer, hvor information indhentes, analyser foretages, beslutninger træffes osv. Det er fuldstændigt som et almindeligt arbejde, blot er man her sin egen herre og mester. Jeg tæver ikke konen, hvis et spil kikser, katten får stadig mad, og efterhånden (iflg. folk, der kender mig) kan man faktisk ikke mærke forskel på mig, om der nu tilfældigvis er stor succes eller bragende fiasko den enkelte dag. Jeg ved at overskuddet er der på langt sigt, det enkelte spil er ligegyldigt. Man skal kunne se det store billede. Moralen må her være: Tab alt andet, men tab aldrig perspektivet for hvad der virkeligt er vigtigt.

Hvis man kan holde fat i det, hvis man har tålmodigheden og tilstrækkelig med viden, så har man i hvert fald de første forudsætninger på plads for at skabe et langsigtet overskud. Hvis man derudover kan tåle at tabe - men man skal helst ikke kunne lide det -, så er yderligere et skridt taget, og hvis man dertil har respekt for, at der ikke findes ”nemt” tjente penge, så er vi måske ved at være der. Mens jeg nu er ved det, så er her nogle af mine all-time hadeord og vendinger: ”Banker”, ”safe bet”, ”100%”, ”et sikkert spil”, ”med garanti”, ”all in”, ”spil hvad det bliver, ikke hvad det giver” osv. Sådanne udtryk er efter min mening det rene og skære vrøvl fra ende til anden.

Suset og kælderen

I har garanteret alle været der, haft følelsen af at gå på vandet, være ”hotte”, alt hvad man rører ved, bliver forvandlet til guld. I har garanteret også prøvet det modsatte, total fiasko, kan ikke ramme en ladeport på ½ meters afstand, stolpe ud, mål den forkerte vej i 17 minutters overtid.

Når man spiller for en del penge og når man spiller for at lave et seriøst overskud på årsplan, så er der en ting, der for mig personligt er meget vigtigt:

Held og uheld findes ikke

Held og uheld findes ganske enkelt ikke. Jeg er aldrig heldig, jeg er aldrig uheldig. Straffespark der ikke blev dømt, forkerte offside-kendelser, det er hverken held/uheld eller noget som helst andet end sportens natur, der går sin gang, og så kan man jo vælge at ”take it or leave it”. Jeg har en klippefast tro på, at tingene udligner sig i den sidste ende, og at vi måske bare er sådan indrettet, at vi husker den ene slags situation bedre end den anden.
”Jeg er altid uheldig”: No waaaay!

Jeg kommenterede en tråd forleden dag, hvor en spiller proklamerede sit uheld efter kun at have haft 1 ud af 15 kampe forkert. Jeg kan simpelthen ikke, undskyld mig, tage det seriøst, når man spiller 15 kampe på en kupon (og det skal man da gøre hvis man har lyst til det, men valuebets er der næppe tale om!), og så derefter mener at det er uheldigt, hvis én enkelt kamp kikser. Ved at spille sådan overgiver man sig fuldstændigt i tilfældighedernes favntag, og man kan vel under ingen omstændigheder ærgre sig over at heldet følger én i 14 kampe!

DU har ansvaret

Hvis man er seriøs spiller, så har man i den grad behov for et ”sundt” forhold til ”kælderen”. Hvis man er der i længere tid kan man, i mine øjne, hverken skyde skylden på Vorherre, Statsministeren eller BetXpert, man er der fordi man ikke ved nok om det man spiller på, ikke er disciplineret nok eller af 117 andre grunde, men heldet, eller rettere uheldet, er det altså ikke. Det gode ved alt det her er jo så også, at succesen heller ikke beror på tilfældigheder, den kommer fordi man har fortjent den, og fordi man har arbejdet for den.

Håndtering af succes

Ligeså vigtigt er det dog at have et sundt forhold til ”suset”, altså de perioder hvor man synes, at man rammer alt. Man kan nemlig ikke gå på vandet eller bare fyre i blinde og så regne med at alt er godt. Også her er disciplin, mådehold, ja alt det kedelige, vejen frem. Men så venter guldet måske også ved enden af regnbuen, og hvis man ved dét, så er det måske for den enkelte spiller blot nogle vaner (forkerte vaner), der skal omlægges, før det er muligt at lave et holdbart overskud på langt sigt.

Næste uge: ”Valuebetting”

I de kommende uger og forhåbentligt måneder vil denne klumme tage fat på spilleverdenen og alle dens aspekter, der vil forhåbentligt være ideer og inspiration at hente for både storspillere og småspillere. I næste uge vil temaet være ”value betting”, et emne der er blevet sagt og skrevet meget om, men læs nu med alligevel!

Emnerne i de følgende uger vil sandsynligvis være:
Valuebetting
System og strategi
Money management
Den psykologiske faktor

Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.

Mange hilsner og take care,
Investor