Den 1. juni er der folkeafstemning i Danmark. Her skal danskerne stemme, om forsvarsforbeholdet skal afskaffes eller ej. 

Onsdag den 1. juni skal danskerne i stemmeboksen igen. Denne gang venter der dog ikke vælgerne en alenlang stemmeseddel med kandidater, men i stedet skal der stemmes ja eller nej til EU-forsvarsforbeholdet.


Ser man på meningsmålingerne, ligner det et ja den 1. juni, men nej har halet ind siden en meningsmåling i marts, hvor 55 procent af de adspurgte dengang ville sætte krydset ved ja. Du kan se den seneste meningsmåling i bunden af artiklen. 

Du kan læse mere om forsvarsforbeholdet her

Odds på forsvarsforbeholdet

Nedenfor finder du odds på forsvarsforbeholdet. Som det kan ses herunder er der størst tiltro til et 'ja', men BetXperts politiske ekspert, Asser, tror imidlertid på et 'nej'. Mere om det længere nede. 

Forsvarsforbeholdet odds: Afskaffes det? Højeste odds Bookmaker
Ja 1,25
Nej 3,50

Odds er senest opdateret fredag den 6. maj klokken 11.12. OBS: Der er spilstop onsdag den 1. juni klokken 8.00.

Asser: "Stadig værdi på nej"

BetXperts politiske ekspert, Asser, har et spilforslag, der går på 'nej' til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Hans spilforslag blev lagt op i begyndelsen af april og kunne på daværende tidspunkt fås til odds 5,50. Nu er det faldet til 3,50, som det kan ses i ovenstående tabel. 

Asser ser dog stadig værdi i det odds.

- Jeg er først og fremmest ikke overrasket over, at oddset er faldet, og det er jeg også inde på i spilforslaget. Da jeg lagde spillet op, gav jeg 'nej' 20 procent, hvilket måske endda var konservativt sat, siger Asser og fortsætter:

- På nuværende tidspunkt vil jeg nok sætte en CV, der hedder 70-30 på ja/nej, og dermed er der stadig fin værdi på nej. 

- I denne uge lancerede Ekstra Bladet en nejkampagne. Tror du, at en sådan kampagne kan have en positiv effekt på nej-stemmerne?

- Det er helt bestemt en positiv ting. Det kan i hvert fald ikke skade, og kampagnen er allerede meget synlig i mediebilledet, og EB har en stærk stemme i den offentlige debat, fortæller Asser og fortsætter:

- Dog tror jeg, at EB-læserne i forvejen nok er mere EU-kritiske end resten af befolkningen, så effekten kan være begrænset. 

- I meningsmålingerne er det stadig ja, der fører. Hvorfor tror du, det bliver til et nej den 1. juni?

- Først og fremmest taler historikken sit klare sprog. Danskerne stemte nej ved de to foreløbige afstemninger om forbeholdende i henholdsvis 2000 (Euro) og 2015 (Retsforbeholdet). Danskerne er altså en del mere EU-kritiske end politikerne.

- Derudover har ja-siden rigtig svært ved at forklare danskerne præcis, hvorfor man skal stemme ja. Dette var også tilfældet i 2015 og 2000. Man ender ofte ud i meget tekniske forklaringer, som kan være meget svært at forstå for den almindelige vælger, siger Asser og fortsætter:

- Her har nej-siden nemmere ved at forklare sin holdning, som er mere værdibaseret. Argumenterne om mere selvbestemmelse og mindre EU er nemmere at forklare end tekniske og juridiske argumenter om EU-ret.

- Derudover er der altid mange tvivlere til EU-valg - vi ved simpelthen for lidt om EU. Et nej vil altid betyde status quo, hvilket er det sikre valg for vælgerne, hvis man er i tvivl - "Det går jo meget godt nu, så hvorfor ændre noget" vil ofte blive konklusionen hvis man er i tvivl. Slutteligt er tendenserne i meningsmålingerne tydelige - nej-siden har momentum, lyder det fra BetXperts politiske ekspert.

Du kan herunder se den seneste meningsmåling fra Voxmeter foretaget i uge 16: