Efter en lang vinterpause er Formel 1-kørerne i denne weekend klar til at give den gas igen i kampen om løbssejre, VM-point, hæder og ære. Læs præsentationen af holdene, kørerne samt de nye regler...

Sæsonen skulle egentlig være startet to uger for to uger siden, men på grund af uroen i Mellemøsten valgte man at aflyse sæsonpremieren i Bahrain af sikkerhedsmæssige årsager. Så sæsonens første løb køres søndag morgen klokken otte dansk tid, på Albert Park i Melbourne, Australien.

Hensigten er at finde en anden dato til grand prixet i Bahrain, men det er tvivlsomt, om det er muligt at finde en dato i kalenderen, hvorfor sæsonen altså muligvis reduceres fra 20 til 19 løb.

Links

Formel 1-organisationens website (hvor man finder stilling, program etc):

http://www.formula1.com/default.html

Eksperttips

BetXperts F1-analyser og -tips skrives af Martin Rasmussen der står noteret for en tilbagebetaling på 111% efter sine første 73 tips her på siden.

Find Martins spilforslag på denne side (hvor man også kan skrive sig på hans mailingliste og dermed få et praj når han udlægger nye tips):

http://betxpert.com/ekspert/martin-rasmussen

Bemærk: Selve løbet køres om søndagen; fredagen er afsat til træning, lørdag til træning og kvalifikation. Tips kan gå på selve løbet, men de kan også gå på kvalifikationen.


Årets favoritter

Der er udsigt til en tysk-spansk duel helt i front, når Formel 1-kørerne sætter racerne i gear til det første løb i 2011-sæsonen.

Den forsvarende verdensmester, Sebastian Vettel (Red Bull), og næsten-verdensmesteren Fernando Alonso (Ferrari) er topfavoritterne til titlen, mens englænderen Lewis Hamilton (McLaren) og australieren Mark Webber (Red Bull) er de primære outsidere.

Der er blevet testet flittigt forud for sæsonpremieren, men det er vanen tro yderst vanskeligt at konkludere noget entydigt ud fra testene, da man aldrig ved, om holdenes bedste tider på de enkelte testdage er sat med fuld eller trekvart-tom tank og hvordan opsætningen af bilen ellers har været.

Generelt er opfattelsen blandt iagttagere, at Red Bull stadig er i spidsen, mens Ferrari er lige i hælene på dem.

Mercedes GP ser ud til at have fået sat en fornuftig racer sammen, mens McLaren-bilerme til gengæld har set svage ud i forhold til det øvrige favoritfelt. Det britiske mandskab har kørt væsentlig færre testkilometer, og tiderne har ikke været imponerende, men nu sætter McLaren sin lid til en større opgraderingspakke, som man har klar til det australske grand prix, hvilket også gør dem til et stort åbent spørgsmål til sæsonpremieren.

Nye regler: KERS (nemmere at overhale)

Vanen tro er der i sæsonpausen gennemført en række regelændringer, der ifølge planen skal være med til at gøre sporten mere spektakulær. Ikke mindst handler det om at bane vejen for flere overhalinger, og det er baggrunden for genindførelsen af KERS og tilladelsen til bevægelige bagvinger.

KERS giver kørerne et vist antal sekunder pr. omgang med ekstra motorkraft, mens de justerbare bagvinger ligeledes giver mulighed for at øge farten momentant i forbindelse med en overhaling. Begge dele styres af kørerne selv, og begge dele er kontroversielle, fordi de ”kunstige” overhalingsvåben gør overhalingerne meget forudsigelige, og fordi løbenes slutstillinger i højere grad vil reflektere bilernes hastighed end kørernes evner, fordi de hurtigste biler altid vil ende forrest, hvis det virkelig bliver så nemt at overhale, som man frygter.

I sidste sæsons afsluttende løb så man den modsatte situation, da Fernando Alonso i praksis tabte verdensmesterskabet, da han ikke kunne passere Vitaly Petrov, selv om han kørte i en hurtigere bil, og det er formentlig ikke mindst den slags situationer, der har motiveret regelændringerne.

Nye regler: skrøbeligere dæk (flere pitstop)

Mindst lige så kontroversiel er en anden regelændring: At man bevidst har gjort dækkene mere skrøbelige i år. Sidste år viste dækkene sig på langt de fleste baner at være ekstremt holdbare, hvilket overflødiggjorde flere pitstop end det ene, der var tvungent.

Logikken bag mere skrøbelige dæk er, at det giver flere pitstop og dermed mere uforudsigelighed i løbene.

En anden nyskabning er introduktionen af den såkaldte 107 procent-regel. Den siger kort og godt, at hvis en kørers bedste kvalifikationstid er mere end syv procent langsommere end den bedste tid i feltet, så får han ikke lov til at deltage i løbet – med mindre der er særlige omstændigheder.

Reglen er naturligvis primært møntet på de tre ”nye” teams, der sidste år ville have været alvorligt udfordret af denne regel, som er indført på baggrund af klager over de farlige situationer, der kan opstå med forholdsvis langsomme biler i feltet.

Styrkeforhold på de forskellige teams

Styrkeforholdene indbyrdes på de enkelte teams er altid et tilbagevendende tema hele vejen gennem en sæson. Den bedste måde at måle en kører er i forhold til teamkollegaen, der kører i en – stort set – identisk bil, og ingen har lyst til konstant at være et halvt sekund efter makkeren.

Der er en række nye navne med i år, men jeg vil alligevel forsøge at give en kort vurdering af chancerne for kørerne på de enkelte hold:

Red Bull

Sebastian Vettel og Mark Webber er angiveligt ligestillet på Red Bull-teamet i denne sæson, efter sidste års favorisering af tyskeren i afgørende situationer, men alligevel skal Vettel være favorit.

Han var oftest en tand eller to hurtigere end Webber sidste år, og VM-titlen må også give ekstra selvtillid til Vettel, som formentlig også vil profitere af regelændringerne, der givetvis vil gøre overhalinger lettere for ham. Tidligere har han virket noget usikker i forbindelse med overhalinger, hvilket sidste år gav anledning til problemer flere gange.

Ferrari

Fernando Alonso var klart stærkere end Felipe Massa sidste år, og det vil han nok også være i år – dels fordi han er en stærkere kører, dels fordi han er ubetinget førstekører på teamet og får førsteprioritet.

Alonso er en af titelfavoritterne, mens Massa mere ligger til en fjerde- eller femteplads i VM-stillingen, men dermed ikke sagt, at Massa ikke kan overraske i denne duel i de enkelte løb og kvalifikationer, og oddsene fra start tegner til at blive tilpas skæve til, at der sagtens kan vise sig at være en pointe i at backe brasilianeren fra tid til anden.

McLaren

Umiddelbart er Lewis Hamilton favorit i denne duel, men Jenson Button er formentlig den kører i feltet, der er bedst til at passe på sine dæk i kraft af sin kørestil, og det kan blive væsentligt i en sæson, hvor dækkene ser ud til at blive slidt væsentligt hurtigere end tidligere.

Hamilton vil sandsynligvis dominere kvalifikationerne – det gjorde han sidste år med 14 duelsejre i 19 kvalifikationer, men måske kan der være idé i at spille på Button i nogle af løbene...

Renault

Nick Heidfeld erstatter Robert Kubica hos Renault på grund af polakkens uhyggelige rallyuheld for nogle måneder siden, og Heidfeld bør være favorit mod russiske Vitaly Petrov, selv om Petrov også var en del af teamet sidste år.

Heidfeld er meget erfaren, og så har han ikke mindst erfaring med dækkene, da han var testkører for den nye dækleverandør, Pirelli, sidste år, mens Petrov var klart svagere end Kubica gennem hele 2010.

Mercedes GP

Duellen mellem Nico Rosberg og legenden Michael Schumacher er nok den, jeg ser mest frem til i år. Nu har Schumacher haft et år siden sit comeback til at vænne sig til bilen, så nu er der ingen undskyldninger længere for at halte lidt efter, som han gjorde sidste år. Her fik Rosbert 142 VM-point, hvilket var dobbelt så mange som Schumacher.

Bookmakerne er uenige – nogle holder duellen lige, Sportingbet har endda Schumacher som lille favorit, mens andre giver Rosberg favoritværdigheden. Jeg tror også, at Rosberg i år vil vise sig stærkere end Schumacher – han er i mine øjne den mest talentfulde unge kører i feltet, mens Schumacher er oppe i 40'erne, hvilket ikke kan undgå at gøre noget ved reflekser og reaktionsevne.

Williams

Rutinerede Rubens Barrichello mod nye Pastor Maldonado, der vandt GP2-serien sidste år. Williams ser umiddelbart forholdsvis stærke ud i denne sæson og skal have gode muligheder for at hente point i en del løb, og Barrichello vil nok hente de fleste i kraft af sin rutine.

Tidligere år har vist, at det er svært at komme ind som rookie, og der er en tilvænningsfase, før man kan udnytte bilens muligheder maksimalt, men Maldonado har trods alt testet for flere hold sidste år og naturligvis kørt en masse kilometer i testene før sæsonstarten, så det kan ikke udelukkes, at han kan konkurrere med trods alt aldrende Barrichello...

Force India

Adrian Sutil bør være stærkere end rookien Paul Di Resta, der har overtaget Vitantonio Liuzzis Force India-racer i denne sæson. Di Resta testede for Force India sidste år, men som nævnt går der ofte noget tid, inden de nye kørere er på niveau, da kvalifikations- og løbserfaring betyder meget.

Sauber

Kamui Kobayashi var en af sidste sæsons positive overraskelser, da han efter Saubers indledende problemer med at få bilerne til at holde igennem løbene endte med at score ganske mange point. Sauber har også set habile ud i testene før sæsonen, og jeg har tillid til, at den ofte offensivt satsende japaner igen i år vil blande sig i top10, når muligheden er der.

Teamkollegaen Sergio Perez er ny i år, og udfordringerne for ham er de samme som for de øvrige nye kørere, så klart plus til Kobayashi her.

Toro Rosso

Toro Rosso kører videre med samme team som sidste år, og duellen mellem Sebastian Buemi og Jaime Alguersuari ser meget jævn ud. Toro Rosso scorer typisk relativt få point, så det bliver nok meget små marginaler/tilfældigheder, der afgør, hvem af de to der slutter forrest i VM-stillingen.

Sidste år vandt Buemi de fleste kval-dueller, mens Alguersuari oftest sluttede forrest i løbene, og tendensen i styrkeforholdet mellem de to bevægede sig generelt fordelagtigt for Alguersuari, som sæsonen skred frem.

Lotus

Jarno Trulli og Heikki Kovalainen var ganske jævnbyrdige sidste år, og der er ingen grund til at tro, at det ikke også vil være tilfældet i år. Den generelle opfattelse er, at Lotus er det stærkeste af de tre nye hold, der debuterede i Formel 1 sidste år, og at teamet har forbedret sig lidt i forhold til 2010, hvor de kæmpede tætte kampe med Virgin.

Virgin

Hos Virgin skal stabile Timo Glock være klar favorit mod den nye belgier Jerome d'Ambrosio. Ingen af dem vil score VM-point i løbet af sæsonen – med mindre der indtræffer et mindre mirakel – men Glock bør kunne dominere den interne teamduel klart i både kvalifikation og løb.

Hispania

Hispania stiller med to nye kørere i år, Vitantonio Liuzzi og Narain Karthikeyan, og da holdet lige som sidste år ikke har testet bilen forud for sæsonen, så er det vanskeligt at bedømme de tos niveau over for hinanden.

Liuzzi kørte for Force India sidste år og var markant underlegen i forhold til Sutil, mens Karthikeyan fik Formel 1-debut i 2005 og siden testede for Williams, men har været væk fra motorsportens fineste klasse i nogle år, så han vil nok være rusten fra start.

Hispania ligner på forhånd igen det klart svageste af de tre nye mandskaber, der blev indlemmet i Formel 1-feltet sidste år.