National Hockey League – i daglig tale NHL – glider snart igen hen over isen i de nordamerikanske haller. Sæsonstarten er (dansk tid) natten til d. 2. oktober.
For at klæde BetXperts læsere på til at spille på ligaen, har to af vores dygtige NHL-eksperter skrevet en grundig optaktsartikel til grundspillet (der slutter 12. april 2010 - hvorefter playoffs kører frem til midt i juni):
Hvert eneste hold i de to geografiske Conferences, Eastern og Western, er blevet kørt igennem d’herrer Berg og Seebergs røntgen-apparat og har fået styrker og svagheder blotlagt. Denne gang med ekstra spræl, i form af indlagt dialog: Hold-analyserne er fordelt mellem de to eksperter, men de har indlagt kommentarer til hinandens analyser.
I denne artikel tackles Western Conference der består af tre Divisions: Pacific, Central og Northwest, og i alt 15 hold.
I morgen eller onsdag følger en artikel om Western Conference, med disse Divisions: Atlantic, Northeast og Southeast (link til artikel).
NHL-tip findes på denne side (i skrivende stund foreligger der tre).
Vores eksperter sigter på at gentage successen fra 2008/09. Her havde Peter Seeberg en tilbagebetaling på 108,5% efter 46 tip. Kasper Berg havde en tilbagebetaling på 118% efter 97 tip. Og Jeppe Johansen havde 179% efter 19 tip.
Danskere i NHL
De fire danskere i NHL er:
Mikkel Bødker: Phoenix Coyotes, Western
Peter Regin: Ottawa Senators, Eastern
Jannik Hansen: Vancouver Canoucks, Western (men skadet i 4-6 uger)
Frans Nielsen: New York Islanders, Eastern (men skadet i 4-6 uger)
Dertil kommer Lars Eller, men St. Louis Blues har ikke fundet ham god nok til førsteholdstruppen; han er sendt ned på farmerholdet i AHL. Ditto med Morten Madsen der spiller på Minnesotas farmerhold.
Endelig fik Philip Larsen chancen for at vise hvad han kunne i Dallas, men han blev hurtigt sendt retur.
WESTERN CONFERENCE: Optakt
Pacific Division
Northwest Division
Columbus Blue Jackets
Detroit Red Wings
Nashville Predators
St. Louis Blues
Pacific:
Anaheim Ducks
Dallas Stars
Los Angeles Kings
Phoenix Coyotes
San Jose Sharks
Colorado Avalanche
Vancouver Canucks
Minnesota Wild
Edmonton Oilers
Holdene
Her følger - i alfabetisk rækkefølge - en analyse af hvert hold i Western Conference:
Anaheim Ducks
Pronger væk, men offensiven styrket?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 6-8
I den forgangne sæson kom Anaheim overraskende videre fra første runde af playoffs, hvor de slog Sharks ud i første runde. De tvang Red Wings helt ud i 7 kampe inden eventyret sluttede. I år bliver det mere end spændende, hvordan holdet vil klare sig uden den notoriske Chris Pronger. Jeg er dog fortrøstningsfuld, hvis man ser hvem der ellers er kommet til klubben hen over sommeren.
Pronger blev tradet til Philadephia for den tidligere Anaheim-spiller, Lupul, og Flyers førsterunde valg i 2008 i form af den unge back Luca Sbisa samt Ryan Dingle. Lupul er god for 20-30 mål pr. sæson og ser ud til at skulle spille i en kæde med ny-signede Saku Koivu og veteranen Teemu Selanne. Denne kæde bliver blot den ene af to yderst kompetente topkæder. Den anden er der ikke ændret ved og består af Getzlaf, Ryan og Perry. Offensivt ser det rigtig godt ud og skal være Anaheims primære våben.
Det defensive bliver spændende at følge. En type som Pronger kan ikke erstattes, men Scott Niedermayer og Ryan Whitney kan danne et ganske habilt backpar på Anaheims powerplay. Whitney blev overhalet indenom i Pittsburgh, men har stadig enormt potentiale. Prongers toughness og hans defensive evner vil dog blive et savn. Anaheim savner en dybere trup til det defensive, men er styrket markant offensivt.
I år forventer jeg et Anaheim hold som vil være involveret i flere målrige opgør i en conference som ellers ofte er præget af målfattige kampe. Deres bredde i offensiven vil høste en del point og med ganske habile backer i truppen, så tror jeg at Anaheim ender højere i tabellen end nogle folk måske vil mene.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i Western: 4-6
Er ret enig med Kasper. Jeg ser også Ducks som et sikkert playoff-hold. Der ser ud til at være en virkelig god balance på holdet, og trods mere vægt i det offensive har man stadig masser af fysisk råstyrke. Jeg ser ingen egentlig svage punkter, og man kan tilmed stille med to stærke goalies i form af Jean-Sebastien Giguere og Jonas Hiller. What´s not to like!
Calgary Flames
Er kostbart forsvar pengene værd?
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 6-8
Flames lavede deres store splash tidligt, da de allerede inden åbningen af free-agent markedet hentede Jay Bouwmeester hos Florida. Derved skabte man lidt af drømmeduo på back-siden med Bouwmeester og Dion Phaneuf. Umiddelbart en skræmmende konstellation, og Flames ser meget fremtidssikrede ud i forsvaret. Alligevel må det siges, at Phaneuf havde en svær sæson i fjor, hvor han defensivt var meget ukoncentreret, og Bouwmeester kommer virkelig under lup i Calgary i forhold til at have spillet i the Sunshine State.
Forsvaret ser dog ganske glimrende ud, og med ny coach Brett Sutter på plads er alle sejl sat til for at stramme op defensivt. Flames har de sidste par sæsoner ikke været så stærke defensivt, som man har været vant til. Miikka Kiprusoff i målet har bidraget til ustabiliteten bagude. Det er ved at være et par år siden Kipper har spillet på et konstant højt niveau, og hvis ikke han opper sig i år, må den finske goalie efterhånden betragtes som en sikkerhedsrisiko.
Mange penge er investeret i forsvaret og Calgary er helt oppe ved cap-grænsen. Det koster på forward-siden, hvor læsset skal bæres af primært Jarome Iginla, men Olli Jokinen og Daymond Langkow bliver også vigtige. Ellers har man ikke så forfærdelig meget, om end spillere som David Moss og Rene Bourque i fjor overraskende med deres offensive produktion. Calgary satser naturligvis også på at Phaneuf/Bouwmeester i høj grad vil hjælpe offensiven med deres rush frem af banen, og deres store powerplay kvaliteter.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 6-7
Ganske enig i Peters betragtninger. ”Calgary Flames” er jo normalt et hold, som de fleste andre hold ville frygte at få problemer med at slå. Problematikken omkring Phaneuf kan jeg også godt følge. Han er af de der spillere som har travlt med alt muligt andet end holdets succes i NHL. Blandt andet lavede han i preseason en fuldstændig vanvittig tackling af Islander's Kyle Okposo, som kunne have kostet det unge talent en lang skadespause. Med Phaneufs åbenlyse offensive talenter burde han skrue lidt ned for ”Pronger-charmen” og så prøve at opnå lidt mere respekt blandt sin med- og modspillere ved at gøre det som han er bedst til.
Chicago Blackhawks
Den næste magtfaktor i Western Conference?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 1-3
Chicago Blackhawks er måske den klub som folk har flest forventninger til i den kommende sæson. Chicago havde allerede i sidste sæson en af de mest unge og talentfulde hold i ligaen, hvor ungdommens psyke ramte en mur i West finalen mod Detroit. Ingen havde forventet at Chicago ville slå Detroit og derfor kunne Chicago med sindsro sætte sig for hvad der skulle ske i den kommende sæson. Og det må man sige at de har gjort med stil.
Marian Hossa valgte at spille for det unge Chicago-hold og valgte noget overraskende en meget lang kontrakt og vil derfor være at finde i Chicago de næsten 12 år(!!). Hossa er dog skadet og vil først være klar tidligst i december. John Madden valgte at søge væk fra New Jersey og han vil komme direkte ind og styrke defensiven og undertalsspillet på det unge Chicago hold. Madden kan med sin erfaring og defensive kvaliteter aflaste de unge kanoner oppe foran, så de kan gøre det de er bedst til. En spiller som kan over en hel sæson komme til at gøre forskellen mellem succes og fiasko.
Min største bekymring er Christobal Huet i målet. Selvom han er en klassemålmand, så har han før haft skadesproblemer og nogle gange et for lavt bundniveau. Hvem den faste reservemålmand bliver for Blackhawks er stadig usikkert, men det er næppe en som ville kunne holde Huets niveau.
En del turbulens har der været uden for banen, men dette bør ikke få så stor betydning for holdets indsats hen over sæsonen som helhed. Chicago bør slutte mindst lige så højt som sidste års 4.-plads. Især når man tager de andre topholds tilstande i betragtning.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 2-4
Chicago er virkelig hyped til det helt store, og man har da også et spændende og stærkt hold. Sexy hockey kunne man kalde stilen, fuld kraft frem med teknisk gode spillere. Ikke så meget at kommentere på Kaspers analyse. Dog kan tabet af Martin Havlat blive mærkbart, særligt når man medtænker, at afløseren Marian Hossa er skadet indtil engang i november. Tophold bør Blackhawks blive, men jeg er nu ikke så sikker på de kan nappe Central Division foran ærkerivalerne fra Detroit.
Colorado Avalanche
Langt fra fordums styrke
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 14-15
Colorado faldt ned gennem tabellen som en sten i forgangne sæson, og der tror jeg de bliver liggende i den kommende. Det er tid for rebuild hos Avalanche, der har sagt farvel til Smyth der rejste til L.A., og den levende legende Joe Sakic, som har valgt at indstille karrieren.
Avalanche vil søge at få prøvet deres talenter og få sorteret i veteranerne, mens man samler draft picks og andet godt til fremtiden. Angrebet tegnes groft sagt af Hejduk, Stastny, Wolski og offensiv-back´en Liles, samt hvad der ellers måtte dukker op i løbet af sæsonen. Måske giver man chance til stortalentet Matt Duchene som man denne sommer draftede som nr.2.
Defensivt ser det en del bedre ud med en ganske tough back-afdeling. I mål har Avalanche haft problemer nærmest siden Patrick Roy stoppede, og det er jo en del år siden…P eter Budaj har snart opbrugt kvoten for hvor meget man kan fucke op på positionen, og i år skal Budaj kæmpe med Craig Anderson, der senest var stabil back-up hos Florida. Anderson bør få chancen, og sammen med den udmærkede defensiv skal Avalanche nok grave sejre ud. Jeg tvivler dog på det er nok til at hæve holdet op fra sidstepladsen i Western.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 14-15
Ja, det er jo nærmest tragisk at se så stolt en klub ligge dernede og sejle rundt. Deres præstationer gennem de seneste par år har ikke ligefrem bidraget til nogen form for optimisme. De navne som findes i klubben er ikke nogle som indgyder respekt. Hvis Phoenix kollapser, så bør Arizona-drengene ende sidst. Men hvis den canadiske pengemand ikke får held med at flytte holdet nordpå, kommer der nok igen stabilitet i Phoenix. Og så er der kun eet bundhold: Colorado Avalanche.
Columbus Blue Jackets
Det unge midterhold på vej mod toppen?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 8-9
Steve Mason imponerede alt og alle sidste sæson. Det sker ikke så tit at en så ung målmand får sit gennembrud i så ung en alder. Mason var en del af grunden til at Columbus kom med i playoffs for første gang i klubbens historie, hvor man dog måtte se sig slået klart af Detroit Red Wings.
Columbus' største navn er Rick Nash, som netop har forlænget med klubben til 2017. Han er Columbus' ansigt udadtil og sammen med Mason i målet bliver de to de vigtigste brikker for fremtidens Columbus hold. Spillere som Huselius, Vermette, Brassard og Umberger gør at dette hold er slagkraftigt rent offensivt og så er det bare om ungdommen kan klare 82 lange kampe uden de store nedture. Holdet er kun i opbygningsfasen og konkurrencen længere oppe er stadig for hård til at jeg kan se dem slutte som en sikker slutspils-deltager.
Det er et ungt hold, som nok vil se deres op- og nedture gennem sæsonen. Træner Ken Hitchcock er jeg sikker på nok skal få noget godt ud af dette mandskab inden for de nærmeste år. Det bliver dog næppe i år at Columbus bliver det helt store hold. De skal høste erfaring og prøve at opnå samme fine er resultat som sidste år. Grundet denne tilgang til sæsonen, så er der ikke sket de store transfers hen over sommeren.
Desværre ser jeg ikke Columbus slutte højere end sidste sæsons syvendeplads. Forventningerne er høje og måske også for høje til dette meget unge Columbus mandskab.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 5-8
Jeg har mere tiltro til Columbus og forventer de forbedrer sig i forhold til i fjor. Jeg tror ikke Columbus bliver decideret tophold, men større stabilitet er et must. I fjor gik man nærmest sukkerkold den sidste måned af grundspillet, hvilket fortsatte ind i playoff. Stærkt forsvar og goalie, Hitchcock på bænken og et væld af unge talenter i fronten. Jo, jeg forventer det bliver godt.
Dallas Stars
Intet nyt fra Dallas-fronten, men er det et problem?
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 7-10
Nej, jeg mener faktisk ikke det er et problem, at Dallas har været stille på transfer-fronten. I fjor var Dallas ramt af mange skader, bl.a. til anfører Brenden Morrow, ligesom hele affæren omkring Sean Avery´s dårlige stil påvirkede holdet i negativ retning. Efter man fik sendt Avery til Rangers gik det bedre, og Dallas har i år rimelige chancer for at besætte en playoff-plads.
Mest positive resultat fra sidste sæson var at Loui Eriksson virkelig brændte igennem med 36 mål. Playmakerne Ribeiro og Richards skal helst være skadefri, og det skal Captain Morrow helt sikkert også. Forsvaret er solidt, om end man savner offensive back som Sergei Zubov, der efter at have været skadet det meste af de sidste to sæsoner ikke fik ny kontrakt.
Marty Turco i målet var elendigt spillende i fjor, hvilket ikke ligner den normalt så driftsikre goalie. Kan Turco bounce tilbage…tja, ringere end i fjor kan han næsten ikke blive, og Turco har trods alt været en sikker goalie i årene forinden. Flopper Turco og begynder skader at slide på holdets veteraner klarer Stars ikke skærene.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 8-10
Jeg synes at Dallas er af den bløde mellemvare i West, og en slutspils-plads er tvivlsom. De har dog stadig en stjernemålmand gemt i Turco, og hans niveau kan blive afgørende for om sæsonen ender som en succes eller som en fiasko. Der bliver hård kamp om nederste slutspils-pladser, men selvom det ikke bliver nemt, så skal Dallas sætte slutspillet som deres ultimative mål for denne sæson.
Detroit Red Wings
En æra er ved at slutte?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 1-2
Cup-jægeren Hossa lykkedes ikke med sin mission, da han ikke formåede at vinde en Stanley Cup sammen med Red Wings. De blev denne gang toer og den rodløse Hossa er nu at finde i Chicago. Red Wings har måske toppet og de sidste af de gamle Wings-spillere er efterhånden fåtallige.
Ude er bl.a. Hossa, Samuelsson, Kopecky, Chelios og back-up Conklin. Ind er kommet den gamle målræv Bertuzzi sammen med den gamle Red Wing, Jason Williams, og til sidst er Patrick Eaves kommet til fra Hurricanes.
Umiddelbart et relativt svækket Wings hold, men truppen er stadig dyb og gennemsyret af klasse. Zetterberg og Datsyuk er de bærende kræfter i offensiven. Franzen, Holmstrom og Bertuzzi skal producere maksimalt før dette hold nærmer sig sidste års niveau og gør de det er jeg ikke i tvivl om at Wings slutter på de øverste pladser i West.
Der hvor Wings er lige så stærke som sidste år er på backpladserne. Lidstrom, Rafalski, Kronwall m.m. er nok den bedste back-sammensætning i hele ligaen. Det er her slagene vil blive vundet og spørgsmålet er hvor skadet Wings' offensiv er blevet af ændringerne der er sket i truppen. Dette kombineret med at Lidstrom desværre ikke ser lige så skarp ud, som han var år tilbage. Dog producerer han stadig en masse point og selvom han nok har toppet, så ændrer ikke ved at han stadig er den, uden sammenligning, bedste back i NHL.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 1-3
Enig i analysen. Trods tabene, og her vil jeg også nævne Jiri Hudler som strøg til Rusland, bør Red Wings kunne bide sig fast i toppen. Ikke mindst takket være Zetterberg/Datsyuk og back-besætningen som Kasper nævner. Så er der lige Chris Osgood i målet, som var langt under middel i grundspillet i fjor, men storartet i slutspillet. Trods Osgood´s svage grundspil forblev Red Wings jo i øvrigt i toppen. Hvis Osgood kan tage sig lidt sammen i grundspillet i år bør det også hjælpe Red Wings til at komme over de spillere man mistede.
Edmonton Oilers
Kan Oilers komme op af hullet?
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 9-12
Edmonton har ikke været i playoff i 3 sæsoner i træk. Sidst man var med, 2005-06, nåede holdet sensationelt Stanley-Cup finalen. Det gør Oilers ikke i år, og jeg tvivler også stærkt på de overhovedet når med i top-8 i Western.
Oilers har skiftet på goalieposten, hvor stabile Dwayne Roloson er afløst af Nik Khabibulin fra Chicago. Det kan ikke kaldes en opgradering, og Khabibulin har generelt været mere tilbøjelig til at gå ned med skader. Man har også ansat Tom Renney og Pat Quinn som træner-duo, og at de to herrer har en enorm NHL-erfaring hersker der ingen tvivl om. På sigt kan det blive godt, men der er også noget at gå i gang med hos kronisk ustabile Oilers.
Ellers finder jeg ikke, at Edmonton er noget specielt hverken offensivt eller defensivt. Man stiller med stort set samme hold som sidste år, så eventuel fremgang skal komme ved at vokse indefra. Det er da heller ikke umuligt, at Oilers gør dette, da de trods alt råder over en bunke af offensive talenter. Gagner, Nilsson, Cogliano, Pouliot, Schremp, Smid og Brule er spændende spillere, men det er som om man ikke formår at få det til at hænge sammen.
Bedste spiller på holdet er fortsat Ales Hemsky, og the Oil har gode offensive backs i Gilbert, Grebeshkov, Visnovsky og Souray. Måske kan Oilers snart lave lidt noise, men før man lykkedes med at få sat skik på en defensiv, der alt for ofte sejler gudsjammerligt, må The Oil indstille sig på at holde tidlig sommerferie.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 9-11
Oilers er et af de hold som jeg for det meste springer ret let og elegant over, når jeg overvejer mine picks. De er virkelig svære at spå om og selvom kvaliteten kan være ok, så mangler der nok en del her og der før at de skal gøre sig forhåbninger om at nå med slutspillet. Dog kan de, som Peter siger, lave lidt ”noise”, hvilket i min verden betyder at de kan slå alle hold og tabe til alle hold. Mangel på kontinuitet gør dem til et irriterende hold at forholde sig til. Både sportsligt, men også rent bettingmæssigt.
Los Angeles Kings
Masser af potentiale i City of Angels
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 12-14
Kings ligner et hold som er på spring til at blive respektabelt. Efter seks sæsoner i træk udenfor playoffs, har man samlet et helt godt hold, og har i løbet af sommeren hentet Ryan Smyth i Colorado og Rob Scuderi i Pittsburgh.
Kings har derudover gode forwards som Kopitar, Brown og Frolov, veteraner som Handzus, der gjorde det overraskende godt i fjor, og O´Donnell der i forsvaret skaber ro med sin ”veteran presence”. Det har man ikke i målet, hvor Ersberg og Quick skal slås om pladsen. En af dem ender som nummer et, formentlig Quick, men jeg synes nu det ser lidt usikkert ud, selv om Quick imponerede i sine 44 indsatser i fjor.
Ud over de nævnte forwards er offensiven dog langt fra imponerende. Der mangler kvalitet ned gennem kæderne, og holdets backs er også meget defensivt orienterede. Udover stortalentet Jack Johnson har jeg svært ved at se hvem der kan hjælpe til i det fremadrettede.
Jeg tror samlet set stadig Kings mangler noget for at brage igennem. Der er så mange gode hold i Western, at jeg frygter at det unge Kings mandskab ryger længere ned i tabellen end de har forestillet sig.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 12-13
Kings udvikling har været spændende at følge. De formåede sidste sæson at lave et ”East raid”, da de udspillede flere af holdene på deres udebane-turné i Eastern Conference. De har en masse spændende spillere, som stadig suger erfaring til sig og som skal danne fremtidens Kings-hold. De har en mulig klassekeeper i Quick og ellers har de som Peter skriver lavet et par spændende indkøb. At Scuderi så ikke er den løn værd han tjener, er så en anden ting. Konkurrencen er formentlig for hård til at Kings nærmer sig en slutspilsplacering, og derfor ser jeg dem slutte langt nede i tabellen.
Minnesota Wild
Tid til offensive satsninger i Twin-cities?
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 8-10
To vigtige ændringer hos Minnesota i forhold til sidste sæson. Marian Gaborik er rejst til NY Rangers og Martin Havlat hentet som afløser i Chicago. Coach Jacques Lemaire, defensivens apostel, er efter 8 sæsoner hos Wild rejst til New Jersey og afløst af Todd Richards.
Trænerskiftet betyder efter al sandsynlighed, at Wild kommer til at agere mere offensivt. Andet er næsten ikke muligt, da Lemaire konsekvent praktiserede, hvad man kan kalde minimal-hockey. Problemet var, at Minnesota smed for mange point i de tætte kampe, hvor man forsømte at udbygge føringer og i stedet satte sig tilbage. Man missede således playoffs 2008-09 med en flot målscore på 219-200.
Jeg forventer, at Minnesota søger at veksle i hvert fald noget af deres defensive styrke for offensiv risikovillighed. Man har jo en stærk goalie i Niklas Backström, så der burde være basis for lidt satsninger. Problemet er, at Wild offensivt ikke har det vilde spillermateriale. Havlat var forrygende for Chicago i fjor, og bliver holdets offensive akse. Så har man Mikko Koivu, Bouchard og veteraner som Nolan, Brunette og Sykora(hentet i Pittsburgh).
Voldsomt imponeret vil jeg ikke sige jeg er, og det bliver formentlig tæt for Minnesota. Soliditeten tror jeg dog ikke man kan fratage the Wild.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 8-10
Som danskerne gennem en TV-reklame er blevet præget med, så skal man gøre det man er bedst til. Her er en klub med en offensivt fokusert træner og et hold der mangler offensive kvaliteter… Så kan det blive svært at opnå den ønskede succes allerede i år. Selvom de offensive navne klinger godt i mine ører, så har jeg især meget svært ved at tro at Sykora endnu engang skulle komme op og runde de 20 mål. Manden spillede store dele af sidste sæson med Evgeni Malkin i Pittsburgh, og kan en mand med hans målinstinkt ikke producere mere end det han gjorde, så er der måske ved at være tid til at indstille karrieren.
Nashville Predators
Kan lavbudget-holdet overraske?
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 8-11
Nashville har et af de mindste budgetter i NHL hvilket klart nok betyder at man har svært ved at tiltrække topspillere. Alligevel er Predators i stand til at stille med et udmærket mandskab, der godt kan udfordre de store hold. Når det er sagt så må det også konstateres, at det trods alt bliver svært at nå playoffs.
Backen Shea Weber er holdets bedste spiller. Utroligt vigtig da han kan det hele, og Weber er en spiller Predators ikke kan holde på i længden. Predators top-4 D-men er i det hele taget stærke, og baggrunden for at man kan spille lynhurtigt omstillingsspil. Angrebet er centreret omkring Jason Arnott med gode fløjspillere som Sullivan, Dumont og Erat. Samlet set savnes der noget klasse ned gennem kæderne, men som antydet er Predators ikke et dårligt hold.
I mål viste Pekka Rinne storspil i sin rookie sæson i fjor, og fortsætter Rinne udviklingen i denne sæson er man godt stillet på den vigtige position.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 8-11
Nashville er et af de hold som alle kan få problemer med. De vil nok hive nogle fine sejre i land mod de bedre hold, men omvendt så mangler der noget dybde og stjernedrys over deres lineup. De har da absolut mulighed for at opnå succes, men der er bare så mange om buddet, når det gælder de nederste slutspils-pladser.
Phoenix Coyotes
Kaos i ørkenen
Af Peter Seeberg
Forventet slutplacering i Western: 13-15
Jeg kunne skrive en 10-siders optakt om situationen i Phoenix, hvor begivenheder udenfor isen i den grad har stjålet billedet sommeren over. Den ultrakorte version er, at ejer Jerry Moyes i maj erklærede Coyotes konkurs. Dette var uden NHL´s godkendelse, da NHL arbejdede på at finde nye ejer som stille og roligt ville overtage det økonomisk svækkede franchise.
I stedet trådte den canadiske milliardær Jim Balsille, skaber af Blackberry-mobilen, ind på arenaen, og erklærede at ville købe holdet ved tvangsauktionen OG flytte Coyotes til Syd Ontario, nærmere bestemt byen Hamilton, tæt ved Toronto. NHL har kæmpet med næb og kløer mod denne ”magtovertagelse”, da NHL naturligvis ønsker at have kontrollen over hvor de forskellige hold er placeret geografisk. Balsille vs. NHL…
Kampen har raset i retssalen i Phoenix sommeren over og er endnu ikke afgjort. Taber NHL kan man være sikker på de appellerer. Coyotes bliver i Phoenix i alt fald denne sæson ud. Jeg tror, at NHL selv flytter holdet til en by efter ligaens egne ønsker til 2010-11 sæsonen, men det er alt sammen meget speget…
Denne gigantiske sæbe-opera udenfor isen kan næppe andet end at påvirke det unge Coyotes mandskab, og hvor megen opbakning kan Coyotes forvente at få nu hvor meget tyder på, at holdet flyttes efter denne sæson. At være et såkaldt ”lame duck” hold vil påvirke i negativ retning, selv om man ikke skal glemme at spillerne kæmper for kontrakter. I øvrigt er der også skiftet på trænerposten hvor dygtige Dave Tippett afløser ikonet Wayne Gretzky, der har trukket sig i efterdønningerne på de juridiske slagsmål.
Og Coyotes holdet… Man har skiftet en del på holdet og hentet Vandermeer og Aucoin til forsvaret, Vrbata og Korpikoski til forwards kæderne. Desuden skiftede Coyotes en del spillere ved trade-deadline i fjor. Ellers har man en del unge spillere, heriblandt danske Mikkel Bødker, der fik rigtig meget istid i sidste sæson.
Samlet ser angrebet noget tyndt ud, Shane Doan er den altdominerende figur, mens man defensivt set helt habile ud. Ved en normal situation ville jeg tippe Coyotes som et hold lige udenfor playoffs, men med situationen udenfor så uafklaret som den er, tror jeg, at Coyotes dumper ned på en af nederste pladser i Western.
Kommentar Kasper Berg:
Forventet slutplacering i Western: 14-15
Phoenix ville uden denne sæbeopera og med Gretzky ved roret være et spændende hold at følge. Jeg tvivler på at Coyotes vil få ret meget succes. Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige at de vil ryge ind i nogle ordentlige lussinger hen ad vejen. Alt for meget kaos i klubben kan næsten ikke bidrage med noget positivt. ”Ånden” i Phoenix synes jeg også mangler. Helt ærligt, så virker det totalt malplaceret, at der er et NHL-franchise i Phoenix.
St. Louis Blues
Fremtidens hold – Hvor langt er de?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 7-9
Efter en katastrofal sæsonstart sidste år rent skadesmæssigt, så imponerede St. Louis alt og alle ved at komme med i playoffs. Dette blev dog også endestationen og de røg ud lige så hurtigt som de kom ind, da Vancouver udraderede dem 4-0 i kampe.
I år ser St. Louis frem til en sæson med en frisk trup, som har de gamle stjerner Karyia og Tkachuk klar til endnu en sæson. Brad Boyes, David Backes, Andy McDonald, Patrick Berglund skal se om de kan løfte niveauet yderligere. Ydermere har St. Louis en guldgrube af unge spillere, som jo blandt andet indeholder Lars Eller. St. Louis er fremtidens hold og de skal bare bygge videre på sidste sæson.
Defensivt mangler de dog en del for at være med blandt de bedste. De har et mix af unge talenter og veteraner som mest er defensivt orienteret. De mangler en Lidstrom, Gonchar eller en Mike Green. Disse typer hænger dog ikke på træerne i nutidens NHL, og er måske heller ikke det vigtigste for Blues holdet i denne sæson.
Blues skal spille på de tangenter de har. Nemlig en masse potentielle 25-måls-scorere og sørge for at for at holdet som helhed bliver bedre som sæsonen skrider frem. Deres tid er ikke nu, men fremtiden. Dette forklarer også at St. Louis ikke har været særligt aktive på transfermarkedet. De signede målmand Ty Conklin som er en god rollemodel at have i truppen. Hans erfaring fra Detroit og Pittsburgh de seneste år er ikke at undervurdere. Sammen med Chris Mason bør de to udgøre en habil målmandsduo.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 7-9
Enig med Kasper. Fantastisk comeback-sæson af St. Louis i fjor, hvor de som totalt undertippet hold nåede playoffs. Blues tager nok ikke et kvantespring igen, men ingen tvivl om at man er på rette vej efter et par magre år. De har dog mange unge spillere, og det er ikke helt unormalt, at man tager et ”skridt tilbage” efter at have haft en flot rookie-sæson. Det kan blive rigtig tæt om man når playoffs, Central Division er stærk, men fremtiden er lys for St. Louis.
San Jose Sharks
Er Heatley en alt for dyr lottokupon?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 3-4
San Jose var af flere spået til at vinde Stanley Cup sidste sæson efter en imponerende og kontinuerlig pointhøst, som gjorde at de vandt President's Trophy. Det hele faldt dog brat til jorden efter en nærmest pinligt hurtig exit til et på papiret dårligere mandskab fra Anaheim.
Nu skal der så ske markante ændringer! Man vælger at hente Heatley (og lavt draft pick) i Ottawa for Michalek, Cheechoo og et 2nd round draft pick. Oven i hatten får Sharks æren af at betale Heatley en af ligaens højeste lønninger frem til 2014.
Hans høje løn vil gå ud over resten af truppen de kommende år, hvor blandt andet unge Setoguchi står overfor at skulle have en markant lønforhøjelse, og spillere som Rob Blake, Patrick Marleau og målmands-esset Nabokov står til at kunne forlade klubben kvit og frit til sommer. For at få passe på lønloftet har Sharks ligeledes måtte skille sig af med bundsolide Brad Lukowich og Christian Ehrhoff som har været i klubben i 5 år.
Når så kritikken af denne enorme omvæltning lige får lov at lægge sig lidt, så kommer man ikke uden om at Sharks kan nå langt i år. Heatley og Thornton kan meget vel gå hen og blive en af de mest point-høstende duoer i NHL. Kombineret med den klasse som holdet stadig besidder, vil de igen være en af de hårdeste modstandere i ligaen.
Med dette års satsninger i off-season fra Sharks side og med de kommende års turbulens er det alt eller intet i år. For det her Sharks hold allerede næste år se markant anderledes ud og det hold som engang virkede så bundsolidt, går måske en mørkere fremtid i møde.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 1-3
Jeg forventer også, at Sharks vil være at finde i toppen af Western i år. Holdet er stadig mægtig stærkt, og med Thornton, Marleau og Heatley i toppen af angrebet har Sharks en angrebs-trojka kun få kan matche. De har også en god bredde ned i kæderne, og defensivt ser det stadig glimrende ud. Jeg synes at Nabokov er lidt overvurderet og burde gøre det bedre bag super-defensiven, men han er da bestemt en stærk goalie. Jeg kan også have min tvivl om den aldrende Rob Blake virkelig kan gentage sidste sæsons overraskende flotte præstation.
Hvordan Sharks kommer til at holde sammen på truppen ligger i fremtiden. Sharks har, som Kasper skriver, satset på at vinde NU, og alt andet end en høj slutplacering i grundspillet samt et meget dybt playoff-run, og helst en Stanley-Cup, vil være en monumental skuffelse.
Vancouver Canucks
Er Luongo nok til at løfte Canucks nærmere toppen?
Af Kasper Berg
Forventet slutplacering i West: 4-5
Vancouver gjorde de flot i sidste sæson og selvom Sundin aldrig blev det store hit så formåede de alligevel at nå til anden runde af playoffs, hvor de måtte se sig slået af de unge Blackhawks. I år har Vancouver ikke gennemgået lige så store ændringer som mange andre hold, men ledelsen har i stedet vist træneren og spillerne troskab ved at forlænge deres kontrakter.
Luongo er måske den bedste målmand i Western Conference og hans stats er helt fænomenale. Han er holdets største stjerne, men om det er nok til at få dem længere end Sharks, Blackhawks og Detroit tvivler jeg på. Med al respekt for Sedin tvillingerne, Kesler og Demitra så er ingen af de spillere på niveau med spillere som Hossa, Ovechkin, Crosby. Der mangler lige den sidste gnist i angrebet, selvom de har en god bredde i offensiven med mange potentielle 20-måls skytter.
Der hvor jeg ser Vancouver som forstærket er i defensiven. Mathias Ohlund er godt nok taget til varmere himmelstrøg i Tampa Bay, men til gengæld har Vancouver fået Lukowich og Ehrhoff fra San Jose. Ud over det, så har de en meget dyb back-trup. I skrivende stund har Vancouver således stadig 9 backs i deres NHL-trup og dette viser meget godt hvor stor konkurrencen er på backpladserne.
Er en solid defensiv og en af tidens bedste målmænd nok til at gå hele vejen til Stanley Cup finalen? Næppe, men forbliver Luongo skadefri, så ser jeg Vancouver slutte på en fornuftig plads i Western Conference.
Canoucks har i øvrigt danske Jannik Hansen tilknyttet. Han er dog pt skadet; ventes at være spilleklar om 4-6 uger.
Kommentar Peter Seeberg:
Forventet slutplacering i West: 1-3
Vancouvers hold ser stærkt ud til denne sæson. De var godt på vej i fjor, og jeg synes de ser endnu stærkere ud i år. Det er rigtigt, at Canucks har ikke samme offensive punch som andre tophold, og ikke har superstjerner i angrebet. Til gengæld har de en superstærk defensiv og en verdensklasse-goalie i Luongo. Jeg synes i det hele taget holdet er meget velbalanceret, hvor der er lagt vægt på at skabe et godt HOLD. Jeg ser Vancouver som favorit ikke bare til at vinde divisionen, men også til for alvor at spille med om topplaceringerne i Western. For ligefrem at vinde Lord Stanley skal Canucks nok hente forstærkninger senere på sæsonen, men de er close.