Blot 160 millioner kroner betaler MGM for at kunne kalde sig NBAs officielle spillepartner de næste tre år. Aftalen er den første af sin slags på amerikansk jord og giver adgang til alle officielle data fra NBA.
Verden over har operatører og interessenter i bettingbranchen holdt stift øje med det amerikanske marked, siden den amerikanske Højesteret i maj besluttede at erklære den såkaldte Professional and Amateur Sports Protection Act - forkortet PASPA - forfatningsstridig og dermed gøre det muligt for stater i hele USA selv at vurdere, om sportsbetting i den enkelte stat skal være lovlig.
De store sportsligaer - NBA, MLB, NHL, NFL og NCAAB - har taget blandet imod Højesterets afgørelse, men nu har NBA som den første af ligaerne indgået en aftale med en spiludbyder. Den treårige aftale til en værdi af i alt 25 millioner dollars eller knap 160 millioner kroner betyder, at casino- og underholdningsfirmaet MGM kan kalde sig officiel spillepartner og benytte det officielle NBA-logo i sin markedsføring.
Samtidig sikrer aftalen MGM adgang til officiel data fra ligaen, og det skal være med til give dem et stærkt livebettingprodukt, når sæsonen går i gang. Det har ellers hidtil været Sportradar, der har leveret data til spiludbydere verden over.
Den relativt lave pris - til sammenligning tjener Golden State Warriors Stephen Curry ifølge Business Insider årligt(!) over 220 millioner kroner - dækker blandt andet over, at aftalen ikke er eksklusiv, og at andre spiludbydere kan lave lignende aftaler med NBA. Til gengæld kan MGM altså glæde sig over at være første operatør, der får strikket en officiel aftale sammen med en af de store ligaer.
Måske alligevel ingen Integrity Fee
Aftalen skal ses i lyset af, at det var de fem store sportsligaer, som gjorde mest oprør og lobbyede imod, at sportsbetting skulle kunne legaliseres i de enkelte stater. Da Højesterets afgørelse ikke faldt ud til deres fordel, klagede flere af ligaernes øverste ledere deres nød, men NBA har altså som de første udnyttet muligheden til at slå kapital af afgørelsen.
Se, hvordan du streamer den kommende sæson af NBA.
Aftalen, som i adskillige medier vurderes til at skabe præcedens, kan samtidig fungere som et søm i kisten på de store ligaers ønske om at modtage en såkaldt 'Integrity Fee', som er en procentdel af bookmakernes indtjening.
Det ønske er blevet bredt kritiseret, og underdirektør i The American Gambling Association, Sara Slane, har advaret imod, at indførelsen af en Integrity Fee vil have direkte indflydelse på bookmakernes tilbagebetalingsprocent og derved lokke spillerne tilbage på det illegale marked, hvor det i så fald vil være muligt at hente højere odds. Og nu lader det altså til, at ligaerne har fundet en anden måde at få en del af kagen.
Se, hvordan du streamer den kommende sæson af NBA.
Nye toner fra NHL
Ingen af de andre ligaer har endnu rørt på sig i våbenkapløbet om hurtigst muligt at sikre sig en samarbejdsaftale med de bookmakere og spiludbydere, der efter Højesterets afgørelse vil ind på det amerikanske marked.
NHL har fra begyndelsen været blandt de af ligaerne, som har været mest imod lovliggørelsen af sportsbetting i USA, men også i nationens stærkeste ishockeyliga kan man se sig nødsaget til at acceptere tingenes udvikling.
I hvert fald har The National Hockey Leagues øverstkommanderende - som har været ganske skarp i retorikken mod at legalisere gambling, og som bærer det ganske ironiske navn Gary Bettman - åbnet for at forhandle med de forskellige udbydere.
I forlængelse af offentliggørelsen af aftalen har MGM i øvrigt meddelt, at firmaet om få dage vil lancere en sportsbetting app i New Jersey. Det vil være den første af sin slags på det amerikanske marked.